KORONA GÜNLÜĞÜ 24 NİSAN 2020
GÜNDEM
- Adil ve bağımsız yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Mustafa Koçak 297. günde hayatını kaybetti.
- Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre; Çocuklara cinsel istismar 15 yılda 10 kat arttı, 780 çocuk anneleriyle cezaevinde, 17 bin çocuk evlendirildi, bir yılda 67 çocuk işçi yaşamını yitirdi.
- İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, yayımladığı 23 Nisan çocuk bayramına ilişkin mesajda “bayram neşesi duymaktan çok yine çocuklarımızı da saran eşitsizlik, adaletsizlik, güvensizlik ve gelecek kaygısı ile giriyoruz” denildi.
- Maraş ve Tarsus’taki tutuklular, salgın sürecinde yaşanan hak ihallelerini belirterek salgınla ilgili yeterli önlemlerin alınmadığını, Maraş Cezaevi’nde ise gardiyanların tutukluları darp ettiği iletti.
- Sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla gidecek evleri bulunmayan evsizler , polislerden kaçmak için ara sokaklardaki parklara sığınıyor
- Sokağa çıkma yasağında çalışan işçiler ‘Bizim sağlığımız önemli değil mi, biz ölmez miyiz?’ diyerek tepkilerini dile getirdiler.
- Gıda sektöründe bazı firmaların salgın nedeniyle yasak olan 65 yaş üstü işçileri çalıştırmaya devam ettiği ortaya çıktı.
- Türkiye’ye ikinci dalganın Kasım ayında geleceğini tahmin ettiğini belirten Doç.Dr. Alper Şener, ikinci dalga için hazırlıklı olunması gerektiği uyarısı yaptı.
- Kürt gazeteciler, Zînî Wertê alanı ile ilgili sorunun çözümü için taraflara diyalog çağrısında bulundu.
- HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, koronavirüs sürecinde kadına ve çocuğa yönelik artan hak ihlallerini Adalet Bakanına sordu.
- İtalya Barolar Birliği, Yönetim Kurulu kararıyla avukatlık faaliyetleri sebebiyle tutsak edilmiş avukatlar için İtalya Başbakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na, Türk yetkililerle derhâl iletişime geçilmesi çağrısında bulundu.
- Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)‘ nın hazırladığı rapora göre, önlemler haziran başı kademeli olarak gevşetilebilir, haziran ortasında da normalleşmeye geçilebilir denildi.
- · Başak Demirtaş , Selehattin Demirtaş’ın kronik hastalıklarına dikkat çekerek ,korona günlerinde cezaevinde kalmaya devam etmesi sağlığı için ciddi riskler doğuracağını belirtti.
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Covid-19 salgını nedeniyle ‘benzeri görülmemiş bir küresel resesyon beklendiğini’ belirtti.
- Nusaybin ilçesinde nereden geldiği belli olmayan kurşunla başından vurulan 8 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi
- İHD, Ermeni soykırımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan’ın yıldönümü nedeniyle yayınladığı bildiride devlete soykırımı tanıma çağrısı yaptı
MEVCUT DURUM
- Dünya genelinde dünkü verilere göre, koronavirüs vaka sayısı 2.710.071, ölen sayısı 190.098 iyileşen sayısı 743,510
- Türkiye’de dün 3.116 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 101.770 oldu, toplam ölü sayısı 2.491, toplam iyileşen sayısı 18.491 toplam test sayısı 791.906
- İtalya’da Corona virüsü salgınında bir günde 464 kişi daha hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 25 bin 549 , toplam vaka sayısı 189 bin 973 oldu.
- İngiltere’de bir günde 616 kişinin daha hayatını kaybetti. Ölenlerin toplam sayısı 18 bin 738’e yükseldi. Toplam vaka sayısı 138 bin 78 oldu.
- Almanya’da bir günde 215 kişi daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Ölenlerin toplam sayısı 5 bin 94’e yükseldi. Toplam vaka sayısı da 148 bin 046’ya yükseldi.
- Fransa’da Corona virüsü nedeniyle bir günde 516 kişi daha hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 21 bin 856’ya ulaştı
- Abd’de bir gün içinde 2 bin 100 Covid-19 hastası daha hayatını kaybetti. Toplam ölen sayısı 46 bin 611’e yükseldi.
- İran, salgın nedeniyle devreye koyduğu bazı kısıtlamaları kaldırıyor.
- Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıkladığı verilere göre kıtada geçen hafta 16 bin olan vaka sayısı, 26 bine yükseldi. Bu durumun da Afrika’daki gerçek vaka sayısının muhtemelen çok daha fazla olabileceği anlamına geldiği belirtildi.
- Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa’daki Corona virüsü ölümlerinin neredeyse yarısının, bakımevlerinde gerçekleştiğini açıkladı.
- UEFA, 2021 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası’nı bir yıl ertelediğini açıkladı.
- Newcastle Üniversitesindeki ve Santiago de Compostela‘daki bilim insanları, Covid-19 hastalığının izlerini bulup, salgının yoğun yaşandığı noktaları belirlemek için, kanalizasyondaki atık suyu gözlemlediği açıklandı.
- Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye konusunda ‘temkinli iyimserlik’ içerisinde olduklarını ve vaka sayılarının dengelenmeye başladığını söyledi.
ÖNLEME VE KORUMA
- 4 günlük sokağa çıkma yasağının bugün 2.günü
- Adalar Kaymakamlığı, Covid-19 salgını nedeniyle ilçeye giriş ve çıkışların 26 Nisan 00.00’dan 31 Mayıs 00.00’a kadar sınırlandırıldığını duyurdu.
- Korona virüsü salgınının yayılmasını durma noktasına getiren Güney Kore’de hayat, yavaş yavaş normale dönüyor. Güney Kore’nin virüsle mücadelede aldığı önlemler;
Güney Kore, salgının başlamasıyla birlikte test merkezlerinde günde ortalama 12 bin kişiyi test etti, mobil merkezlerde 10 dakika içinde ücretsiz testler yapıldı
Sonucu pozitif çıkan kişilerden alınan izinlerle, telefonlarındaki GPS bilgileri, güvenlik kamerası kayıtları ve kredi kartı işlemleri incelenerek son hareketler saptandı.
Halkın önlemleri önemsediği ve uyduğu ,Çalışma koşullarının da pandemi sürecine uygun şekilde düzenlenmesi teşvik edildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- Mersin’in Silifke ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Erdinç Şahin, Covid-19 nedeniyle üç gündür tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybetti.
- Adana’da 48 sağlık çalışanın enfekte olduğunu ve mart ayında bir diş hekiminin bu nedenle yaşamını yitirdiğini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hilal, hastanelerinde yüzde 50 civarında yoğunluk yaşadığını vurguladı.
SAĞLIK MUHALEFETİ
- TTB Merkez Konseyi, Dr. Erdinç Şahin’in ölüm raporunda ölüm şekli: “Bulaşıcı Hastalık – Doğal ölüm” olarak işaretlenmiş, Ölüm nedeni kısmında ise: “Viral pnömoni” olarak yazılmasını eleştirdi. TTB, Sağlık Bakanlığına “Sizce ölüm nedeni nedir ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler arasında meslektaşımız da sayılacak mı“ şekllinde cevaplanmak üzere 2 soru sordu.
- HDP Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanlığına neden ‘SES ve TTB’nin neden muhatap alınmadığını, 11 Marttan bu yana kaç sağlık çalışanı enfekte oldu ve mesleği ne , sağlıkçılar için alınan önlemler yeterli mi’ diye cevaplanmak üzere sorular sordu.
- Seğlık Bakanının “bize güvenin… Sağlık sistemimizle ve sağlık emekçileri ile gurur duyuyoruz” açıklamasına tepki gösteren SES, ‘Sağlık Sisteminizle Değil, Sağlık Emekçileri ile Gurur Duyuyoruz’ açıklamasında bulundu.
TOPLUMSAL MÜCADELE
- Kaz Dağları’nda yürütülen maden projesini durdurmak için 272 gündür “Su ve Vicdan Nöbeti” tutan çevreciler koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek bölgeden tahliye edilmek isteniyor. Eylemciler ise “Madenciler burada dururken neden biz gönderiliyoruz” diyerek eylemlerine devam ediyor.
- Midilli Adası’ndaki Moria kampındaki mülteciler anakaraya gönderilmek için oturma eylemi yapıyor. Kapasitesi 3 bin olmasına rağmen 20 bine yakın mültecinin tutulduğu Moria’da mülteciler kaderlerine terkedildi.
- Başkaldıran Çoğunluk İttifakı’nın (Rising Majority) tele-seminerler dizisinin sonuncusu 2 Nisan’da Angela Davis ve Naomi Klein’ın katılımıyla “Korona Günlerinde Hareket İnşa Etmek” başlığı altında düzenlendi. “Radikal demokrasi için güçlü bir sol” şiarıyla yola çıkan Başkaldıran Çoğunluk İttifakı ABD’nin en umut vaat eden örgütlenmelerinden biri. Grup bünyesinde birçok mualif grubu bulunduruyor. (Grubun son seminer videosu ekler bölümünde) ( https://birartibir.org/siyaset/685-kapilari-tekmeleyerek-acmak )
- Örgütü üyeliği suçlamasıyla hakkında dava açılan ve bir yıla yakın cezaevinde kalan KHK’li öğretmen Ercan Demir beraat etti. Demir tutuksuz yargılandığı sırada Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Komitesi’ne başvurdu. Komite Türkiye’yi haksız buldu ve Demir’e tazminat ödenmesini, yargıçlar hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi.
YENİ YAŞAM
- Fransa’nın kuzeyinde 100 yıl sonra ilk kez kurt görüldü.
- Yönetmen Ali Kemal Çınar, anadili Kürtçe’yi anlayıp konuşamayan, Türkçe’yi ise konuşup anlamayan Osman’ın öyküsüne odaklandığı ‘Arada / Di Navberê De’yi youtube’denerişime açtığını duyurdu. ( https://www.youtube.com/watch?v=-RauWF5rPEQ&t=637s )
- Kadınların Kurtuluşu, salgın sürecinde kadınların yaşadıklarına dikkat çekmek için ‘Kadınlar Konuşuyor’ başlıklı bir kampanya başlatan kadınlar “her gün farklı görünümleriyle yüz yüze geldiğimiz, hayatımızın her alanında, her anında kendini hissettiren erkek-devlet şiddeti ile karşı karşıyayız” diyerek virüs salgını ile birlikte bu tehdidin daha da büyüdüğünü ifade etti.
- Climate Now (İklim Şimdi) hareketi ve euronews haber platformunun ortak araştırması salgın sebebiyle uygulanan karantinaların dünya çapında iklime ve küresel ısıtmaya etkilerini inceledi. Fransa ve İtalya’da nitrojen dioksit hava kirliliği seviyelerinin düşüşü hakkında koşuşan araştırmacılar , “Bu düşüşün uzun vadede önemli olacağını söyleyebileceğimizi düşünmüyorum. Bununla birlikte kısa vadede bu düşüşlerin faydalı olacağını söyleyebiliriz. Hava kirliliği seviyesi genellikle kalp ve ciğer hastalıkları üzerinde etkili. Dolayısıyla virüs çevremizdeyken kirliliğin azalması yalnızca iyi bir gelişme olabilir’ diye belirtti.
EKLER
- Nijerya’da mücadele eden Sosyalist İşçi Birliği’nin genel sekteri Lai Brown, sorularımızı yanıtladı…..
- Afrika’da SARS-CoV-2 testinin yapılabildiği sadece iki test merkezi vardı; biri Senegal’de diğeri ise Güney Afrika’daydı. Eğer hastalığın Afrika’da yayılmasını durdurmak için çalışan insanlara öncelik veren pratik eylemler gerçekleştirilmezse sağlık sistemi çökecek. Bu durumdan en kötü etkilenenler de çalışanlar olacak. Afrika’nın dört bir tarafındaki hükümetler şu an için bunu yapmakta fena halde başarısızlar.
- Bir doktorun kaleminden: Koronavirüs bizi siyasi aktivist olmaya zorluyor…
- Doktorlar, uygun koruyucu ekipman olmadan koronavirüse karşı neredeyse savunmasızdır. Ben ve ekibim, çöp poşetinden yapılan koruyucu ekipmanlarıyla ölüme gönderilen doktorlara göre oldukça şanslıyız. Doktorlar olarak bu yola baş koyduk, insanları korumak ve onlara zarar gelmemesini sağlamak için yemin ettik. Ve artık birçoğumuz, bu yeminin, federal hükümetin izlediği yanlış yöntemlerin ve bilgilendirmelerin yıkıcı sonuçları hakkında konuşmamızı gerektirdiğine inanmaya başladı. Her şeyden önce, yönetimlerin doktorlarını, hemşirelerini ve alanda hizmet veren diğer sağlık çalışanlarını dinlemesini, siyaseti bir kenara bırakmalarını istiyoruz. https://medyascope.tv/2020/04/23/bir-doktorun-kaleminden-koronavirus-bizi-siyasi-aktivist-olmaya-zorluyor/
·Çin de çevreci olacaktı; ah korona olmasaydı… Ceren Ergenç
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/24/cin-de-cevreci-olacakti-ah-korona-olmasaydi
- “Covid-19 pandemisine karşı alınan karantina önlemleriyle birlikte gelen karbon salınımı düşüşünün kalıcı olabileceğine dair umutlu olmak için nedenler var elbet. Salgın küresel bir boyuta ulaştığı için üretimin yavaşlaması bölgesel bir kayma olarak gerçekleşmeyecek muhtemelen. Daha önemlisi, 2019’da Paris İklim Antlaşması aktivistlerinin çabasıyla yenilenebilir enerjiye geçişin uluslararası kamuoyu tarafından çokça desteklendiği bir dönemdeyiz. Birçok devlet ve kurum da bu yönde adımlar atmış durumdaydı pandeminin hemen öncesinde. Geleceğe dair planlar da bu yönde. Örneğin, iklim değişikliği Ocak 2020’deki Davos Liderler Zirvesi’nin ana gündem maddelerinden biriydi. Eylül 2020’de Leipzig’de AB-Çin Zirvesi’nde uluslararası sistemin bu iki önemli aktörü yeşil ekonomi konusunda işbirliği planlarını açıklayacaklardı. Bunun da, Kasım’da yapılacak BM İklim Zirvesi’ndeki güç dağılımını olumlu yönde etkilemesi bekleniyordu. Bu toplantılar artık sanal ortamda yapılacak olabilir ama bu beklentilerin gerçekleşmesi için ortam hazır.”
- Karantinada en çok özlenen şey: Sarılmak
https://www.gazeteduvar.com.tr/hayat/2020/04/24/karantinada-en-cok-ozlenen-sey-sarilmak
- Gazete Duvar, “Karantina bitince yapacağınız ilk şey nedir?” diye sordu ve birbirinden farklı yanıtlar aldı. Herkesin en çok özlediği şey ise sarılmak. Kimi annesine sarılmak istiyor, kimi ağaçlara, çiçeklere…
· Erdoğan yönetemiyor mu?… Sinan Birdal
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/24/erdogan-yonetemiyor-mu
- Timoni’nin çiçek hastalığına karşı aşı konusundaki öncü rolü Foucault’nun şematik anlatımındaki hastalık yönetimi ve iktidar mekanizmaları arasındaki bağlantının salt Batı tarihini odağa alarak anlatılamayacağını gösteriyor. Ancak bunun ötesinde bence daha önemli bir şeye işaret ediyor: Kuşkusuz her salgın hastalık iktidar mekanizmaları üzerinde çok derin etkiler bırakıyor ancak bu meselede genel bir teoriye yönelmektense somut tarihsel durumları tarif ve analiz etmek gerekiyor. Zaten Foucault da böyle bir yöntemi izlemeye çalışıyor.
- Çocukluğu çalınanların ülkesi… Gülcan Dereli
http://yeniyasamgazetesi1.com/cocuklugu-calinanlarin-ulkesi
- Korona günlerinde çocukların durumuna baktık. Karşımıza cezaevinde çürütülen, eğitimde öğütülen çocuklar, çocuk işçiler, anadilleri çalınan çocuklar, evsiz ve istismar edilen çocuklar ülkesi çıktı…
- Viral hastalıklarının seyri, kandaki glikoz oranı ile ilişkili mi?…
- Çin ve Almanya’daki kuruluşlarla bağlantılı bir araştırma ekibi, kandaki yüksek glikoz seviyelerinin bazı grip hastalarında neden daha şiddetli semptomların görüldüğünü açıklayabileceğini ortaya koydu. https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2020/04/23/viral-hastaliklarinin-seyri-kandaki-glikoz-orani-ile-iliskili-mi/
- Sıtma ilacı olarakta bilinen hydroxychloroquin ile yapılan bir çalışmada, 368 hastadan, ilacın verilmediği 158 KOVID hastasında ölüm oranı %11 iken, hydroxychloroquine (sıtma ilacı) verilen 97 kişiden %28’i olduğu söylendi.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20065920v2