KORONA GÜNLÜĞÜ (20 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Bursa’da çalışan Hemşire Emine Ezen Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Covid-19 pandemisi ile mücadele sırasında vefat eden veya hastalanarak mağduriyet yaşayan sağlık çalışanları Twitter’da paylaşımlar yapıyor. #fahrettinkocaistifa etiketi Türkiye gündeminde birinci sıraya yükseldi.
  • Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne 165 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini açıklayan sağlık meslek örgütleri, pandeminin “meslek hastalığı” olarak kabul edilmesini istedi.
  • İzmir Tabip Odası, bir meslektaşlarının Covid-19’dan ölmesi üzerine SGK’den ‘Ölümün meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi’ isteğinde bulunduklarını ancak reddedildiklerini bildirdi. SGK’ye, “ölümün meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi ve yakınlarına ölüm geliri bağlanması” isteğinde bulunulduğu ancak SGK’nin “Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar Listesinde Covid-19 hastalığının olmadığı, bu nedenle hekimin ölümünün meslek hastalığı kabul edilmediği” yanıtı verildiği bildirildi.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ve ABD’nin Covid-19 salgınının merkez üssü olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek, Avrupa kıtasında virüsten her 17 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Avrupa’da yüzde 60 olan maske kullanımının yüzde 95’e çıkması durumunda kapanma uygulamalarına gerek kalmayacağını savundu.
  • Pandemi çığrından çıktı. Son 24 saatte yeni tespit edilen 647 bin 719 vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 57.2 milyonun üzerine çıktı. Günlük can kaybı sayısı 10 binin üzerinde devam ediyor, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle hayatına kaybedenlere 10 bin 758 kişi eklendi. Böylelikle toplam can kaybı ise 1 milyon 365 bin sınırına dayandı.
  • ABD yeni vaka sayısı ve ölümlerde rekor kırmaya devam ediyor. Dün ABD’de yeni vaka sayısı 192 bin 186’ya, ca kaybı 2 bin 65’e yükseldi. Toplam vaka sayısı ile 12 milyonun, toplam can kaybı ise 258 binin üzerine çıktı.
  • ABD dışında yüksek yeni vaka bildirim yapan ülkeler şunlar: Hindistan (46.2 bin), İtalya (36.2 bin), Brezilya (35.7 bin), Polanya (24 bin), Almanya (23.7 bin), Rusya (23.6 bin), İngiltere (22.9 bin), Fransa (21.2), İspanya (16.2 bin), Ukrayna (13.4), İran (13.2 bin), Romanya (10.1 bin) ve Arjantin (10.1 bin). Binin üzerinde günlük vaka bildiren ülke sayısı 62’ye yükseldi.
  • Küresel aktif vaka sayısı 16 milyon 143 binin üzerine çıktı. Bu istatistik salgın daha da büyüyeceğini gösteriyor.
  • Covid-19 salgını Türkiye’yi kasıp kavuruyor. Resmi istatistiklerde hasta sayısında ciddi tırmanış sürüyor. Günlük yeni tespit edilen hasta sayısı  5 bine yaklaştı. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 4,542 kişiye, Covid-19’a nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 123 kişiye, aktif hasta sayısı 53 bin 654 kişiye ve ağır hasta sayısı 3,850 kişiye yükseldi. Toplam can kaybı bin sınırına dayandı.
  • Başkentte Ortaköy Mezarlığı’nda görev yapan ve kamu görevlisi olması sebebiyle haberde isminin gizli kalmasını isteyen bir yetkili, Kasım ayı itibarıyla Ankara’da her gün yaklaşık 50 kişinin Coronavirus (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu sayının Mart-Nisan aylarının çok üstünde olduğunu açıkladı. Yetkili, salgın başladığından bu yana Ortaköy Mezarlığı’na Covid-19 kaynaklı hayatını kaybeden 950 kişinin defnedildiğini aktardı.
  • Koronavirüsü vakalarının yükseldiği Kastamonu’da vali Avni Çakır’dan uyarı geldi. Çakır, hastane kapasitelerinin dolma aşamasına geldiğini ve nüfusu yaşlı olan şehrin risk altında olduğunu ifade etti.
  • CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel “Koronavirüs nedeniyle 11-17 Kasım tarihlerinde 210 vatandaşımızın hayatını kaybettiği gerçeğini üzülerek öğrendim. 11 Kasım Çarşamba 19, 12 Kasım Perşembe 34, 13 Kasım Cuma 26, 14 Kasım Cumartesi 23, 15 Kasım Pazar 36, 16 Kasım Pazar 21 ve 17 Kasım Pazartesi günü 51 vatandaşımız bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 17 Kasım günü Türkiye genelinde açıklanan vefat sayısı 103. Aynı gün İzmir’de bulaşıcı hastalıktan vefat eden kişi sayısı ise 51. Yani o rakam doğruysa ölümlerin yarısı İzmir’de olmuş demektir. Ankara’da, İstanbul’da ve diğer büyükşehirlerde yok denecek kadar az ölüm olmuştur. Sayın Bakan buna inanıyor mu? Halkımız inanmıyor.”
  • İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden BİMTAŞ’ın yürüttüğü “Covid-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası” projesi sonuçlandı. Proje belirlenen 4 ana başlıkta metropolün kırılgan bölgeleri tespit edildi. Buna göre; mekansal yayılma riskine bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu mahalle Zeytinburnu Beştelsiz oldu. Ulaşıma bağlı kırılganlık endeksinde ana ulaşım ve metro hatlarının geçtiği mahallelerde risk daha yüksek çıktı. Mekânsal yayılma riskine bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu mahalleler ise sırasıyla; Beştelsiz (Zeytinburnu), Kemalpaşa (Fatih), Kalenderhane (Fatih), Gökalp (Zeytinburnu), İskenderpaşa (Fatih), İsmetpaşa (Sultangazi), Mesihpaşa (Fatih), Barbaros Hayrettin Paşa (Gaziosmanpaşa), Hürriyet(Bahçelievler), Fevzi Çakmak (Bahçelievler) olarak oldu.
  • Mersin’de günlük pozitif vaka sayısının 700’ün üzerinde olduğunu kaydeden Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ambulansların olguları taşımakta zorlandığını, hastanelerde mevcut servisler, yoğun bakımlar tam kapasite ile çalışmasına karşın sadece koronavirüs hastaları değil, diğer hastalar da servis, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden kamusal sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük çektiğini ifade etti.
  • KESK: COVID 19 Aşıları Herkes İçin Ücretsiz Ve Erişilebilir Olmalıdır! Sendikalarımız SES, TÜM BEL-SEN, BES ve YAPI YOL-SEN’in de üyesi olduğu, 154 ülkede örgütlü, 669 üye sendikaya sahip Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI), 16 Kasım 2020 tarihinde bir açıklama yayınlayarak Güney Afrika ve Hindistan hükümetleri tarafından DSÖ’ne sunulan PFİZER ve BİONTECH firmalarının geliştirdikleri COVİD-19 aşısı için fikri mülkiyet haklarından feragat etmeleri çağrısına destek verdi. KESK olarak çağrıyı destekliyor, bu vesileyle kamu hizmetlerinin parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde olması gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.          (https://kesk.org.tr/2020/11/19/covid-19-as%CC%A7ilari-herkes-ic%CC%A7in-u%CC%88cretsiz-ve-erisilebilir-olmalidir/)
  • KESK: İktidar “Mış” Gibi Yaparken Salgın Can Almaya ve Yayılmaya Devam Ediyor! Halk sağlığını değil sermayenin öncellenmesini içeren önlemlerle pandemi ile mücadele edilemeyeceği gibi iktidarın tavrını değiştirmemesi durumunda şu andaki tablodan daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalma endişesi taşımaktayız. 2021 bütçesinde pandemi ile mücadele ve alınacak önlemler için ciddi bir kaynak ayrılmamış olması ve Sağlık Bakanının da bunu itiraf etmiş olması kaygımızı haklı kılmaktadır. Bu nedenle KESK olarak iktidara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; salgınla mücadele ediyorMUŞ gibi yapmaktan vazgeçin. Öncelikle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlarımızın ve sağlık emekçilerinin sayısı dahil tüm verilerin, yapılanların, eksikliklerin açıklanmasıyla ve bundan sonra da sürecin şeffaf halde yürütülmesiyle başlayın.(https://kesk.org.tr/2020/11/19/iktidar-mis-gibi-yaparken-salgin-can-almaya-ve-yayilmaya-devam-ediyor/)
  • Fenerbahçe, 1 futbolcusunda korona virüsü tespit edildiğini, vaka sayısının 2’ye yükseldiğini açıkladı.
  • Salgın döneminde 40 milyon kişinin ağız ve diş sağlığı tedavisi alamadığını belirten Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, diş hekimlerinin bir kısmı filyasyonda görevlendirildiği için ağız ve diş sağlığı merkezlerinin iş yükünün arttığını söyledi.
  • İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, deprem sonrasında kentteki corona vakaları ile ölüm sayısının üç kat arttığını belirterek “Depremin olduğu an itibariyle pozitifi, temaslısı tüm vatandaşlar sokağa çıktı ve hepsi birbirine karıştı”
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 ile mücadele kapsamında toplu ulaşım sefer saatlerinde düzenlemeye gitti.
  • Covid-19 cezaevlerinde can almaya devam ediyor! İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Dilan Ateş: “Covid-19 tam da kronik alt hastalıkları olan kişilerde ölümcül olmaktadır. Koronavirüs gerekçesiyle 15 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe konulan 7242 sayılı kanun değişikliği ile özelikle hasta ve yaşlı mahpuslar bakımından eşitsiz bir uygulamaya dönülmüş, TMK kapsamında olan mahpusları hapishanede tutan ve diğerlerini serbest bırakan bu uygulama ile eşitlik ilkesi ortadan kaldırılmıştır. 15 Nisan’dan sonra 70 yaşın üzerindeki 4 ağır hasta mahpus cezaevlerinde yaşamını kaybetmiş”
  • Covid-19 tedbirleri kapsamında lokanta, restoran, kafe, bar, tiyatro ve sinemaların kapatılma kararı ile işsiz kalan cafe/bar çalışanları direnişe geçti. Çankaya Kuğulu Park’ta bir araya gelen müzisyen Ulaş Akyol ve Fatih Özakoğlu, işletme faaliyetlerinin sınırlandırılmasına karşı, “Sanatın saati olmaz” demek için sessiz eylem gerçekleştirdi. İşletme faaliyetlerinin kısıtlanması ile 3 milyon kişinin işsiz kalacağına dikkat çekildi.
  • Aile hekimliği çalışanları, esnek çalışma imkanı verilmemesi nedeniyle çocuklarıyla zor durumda kaldıklarını belirterek Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı. AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, “En temel insan hakkı olan ailesine bakma yükümlüklerini yerine getirebilmeleri için tüm sağlık çalışanları da diğer kamu kuruluşları gibi esnek çalışma modeli ile çalışabilmeli” dedi.
  • Oxford Üniversitesi’nin ilaç şirketi Astra Zeneca ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aday aşısının 60 ve 70’li yaşlardakilerde güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisi yarattığı belirtildi. Covid-19’un en kötü etkilediği kesimler arasında ileri yaştakiler ve başka sağlık sorunları bulunanlar olduğunu hatırlatan Oxford Aşı Grubu’ndan Dr. Maheshi  Ramasmy, “Aldığımız sonuçların, aşımızın toplumda en çok tehlikede olan insanları hastalıktan korumaya yardımcı olacağı umudundayız. Ama emin olmak için denemeleri sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.
  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Amsterdam’daki Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), Aralık ayında BioNTech/Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşıları için şartlı izin verebileceğini açıkladı. Şartlı pazarlama yetkisi; bir aşı ya da ilacın, karşılanamamış bir tıbbi ihtiyaç durumunda, gerekli ek verilerin eksikliğinden kaynaklanan olası risklerden daha ağır bastığı durumlarda veriliyor. EMA, üretici şirketlerin gelecekte eksik verileri tamamlaması koşuluyla, aşıya ilişkin daha az kapsamlı veriler temelinde onay verecek.
  • Fransa’da ikinci bir kentte daha kuş gribi vakasının görülmesinin paniğe yol açtığı bildirildi. Fransa Tarım Bakanlığı’nın, Ulusal Sağlık Güvenliği Dairesi’ne (Anses) dayandırdığı açıklamada kuş gribi nedeniyle yüzlerce tavuğun itlaf edildiği Korsika Adası’ndan sonra Yvelines kentindeki bir tavuk çiftliğinde de vakalar tespit edildiği belirtildi.
  • Batı Kapitalizmi ve Pek Kârlı Salgın Yönetimi /Gökçe Başbuğ

Salgının ilk dalgası özellikle Avrupa’da sönümlendikten sonra, neden kendi birinci dalga deneyimlerinden ya da Asya ülkelerinin uygulamalarından ders çıkararak etkili bir bağlantı takibi sistemiyle ikinci dalgaya hazırlanılmadı? Batılı kapitalist ülkelerin bağlantı takibini etkili bir şekilde hayata geçirmeyip maske-mesafe ve aşı-ilacı öne çıkarması bilinçli bir tercihtir ve kapitalist/neoliberal sistemin karakteristik özelliklerini açığa vurmaktadır. Bu sistem maske-mesafeyi vurgulayarak sorumluluğu bireylere atar, aşı-ilacı öne çıkararak bir yandan halka umut dağıtır, diğer yandan azami kârı hedefler. Salgını kontrol altına almanın halihazırda bilinen tek bir etkili yöntemi var. Bu da vaka bağlantılarının izini sürmek. Yani artık hepimizin bildiği prosedür; test ile pozitif vakanın tespiti, bu vakanın bağlantılarının ortaya çıkarılması ve bu bağlantılardan pozitif olanların karantinaya alınması. Şu anda dünyada Covid-19 ile başarıyla mücadele eden Güney Kore, Çin, Tayvan ve Vietnam gibi ülkeler bu yöntemi uygulamaktadır. … Batı kapitalizmi için her kriz bir fırsattır. Pandemi de öyle. Neden devasa bir ilaç ve aşı piyasası oluşturmak varken, milyar dolarlık uluslararası aşı ticareti anlaşmaları yapmak varken, hiçbir kâr getirmeyecek olan bağlantı takibi yöntemi seçilsin ki?

(https://www.gazeteduvar.com.tr/bati-kapitalizmi-ve-pek-karli-salgin-yonetimi-haber-1504953)