Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 24 MAYIS 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 24 MAYIS 2020

GÜNDEM

  • Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, 22 Mayıs’ta aralarında Kürt siyasetçi ve kadın hakları savunucularının da olduğu 18 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında eski DBP eş genel başkanları Mehmet Arslan ve Gülcihan Şimşek’in de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.
  • Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile birlikte bu yıl Ramazan Bayramı’nı evlerimizde kutlayacağız. Covid-2019 ekonomik krizi daha derinleştirirken,en az 5 milyon kişi işsiz kaldı. Günübirlik kazancı olan insanlar ise yasak olduğu için çalışamıyor. Milyonlarca işsiz, milyonlarca yoksul bu yıl Ramazan Bayramı’nı açlık koşullarında geçirecek.
  • New York Times, ülkede koronavirüsten hayatını kaybedenlerin isimleri manşete taşındı.
  • Salgını önleme bahanesi bile bekçi-polis şiddetinin gerekçesine dönüşebiliyor, Ankara’nın Etimesgut ilçesinde sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu gün bekçilerin belediye çalışanı olan bir genci darp etti.
  • Mevcut tedavide çoktan kullanılmaya başlanmış olan ilaçların, klinik çalışmaları yeni yapılıyor. Brighton ve Oxford’ta başlatılan bir araştırmayla 40 bin sağlık çalışanına sıtma ilacı klorokin ve hidroksiklorokin verilerek, koronavirüsün önlenip önlenmediği araştırılacak . Bu ilaç denemesi kapsamında katılımcılara 3 ay hidroksiklorokin veya plasebo verilecek. Bu ilaçların virüse maruz kalan sağlık çalışanlarının enfekte olmasını önleyip önlemediği ortaya çıkacak.
  • Covid-19 salgınının önlenmesinde siyasal düzenlemeler rafa kaldırılmaya başlanırken, sistemin heyecanla beklediği aşı hala klinik araştırma aşamasında. Oxford Üniversitesi, Britanya merkezli ilaç firması AstraZeneca ile Covid-19 aşısı geliştirmek için yapılan klinik çalışmalarda ikinci faza geçildiğini duyurdu. Euronews’in haberine göre bu aşamada, test tabi olacak kişiler 5 ile 69 yaş arasındaki yaş gruplarından oluşacak.
  • Kimsenin kullanmayacağı köprüler,otoyollar ücretsiz! Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Ramazan Bayramı’nda, köprü ve otoyolların ücretsiz olduğu duyuruldu.

 MEVCUT DURUM -SALGIN KONTROLÜ

  • Pandemi Latin Amerika ve Güney Asya’ya yerleşti. Latin Amerika’da Brezilya, Şili, Meksika ve Peru; Güney Asya’da ise Hindistan, Pakistan ve Bangladeş yeni vaka sayısının ciddi artış gösterdiği ülkeler arasında yer alıyor. Ortadoğu ülkelerinden İran, Suudi Arabistan ve Katar’da da yeni vaka sayısında artış devam ediyor.

  • Pandeminin erken yayıldığı ülkelerden biri olan İran’da yeni vaka sayısı Nisan sonuna doğru binin altına düşmüş, 2 Mayıs itibarıyla 802 ile en düşük değere ulaşmıştı. Bununla birlikte önlemlerin gevşetilmesi ikinci dalgayı düşündürüyor. 2 bin 400’e kadar yükselen yeni vaka sayısı 2 bin civarında seyrediyor. Huzistan eyaleti başta olmak üzere vaka sayılarının arttığı bölgelerdeki sosyo-ekonomik durumun düşük  olduğu ve sağlık olanaklarının yetersiz olduğu dikkat çekiyor.
  • ABD, Brezilya, Meksika ve İngiltere’de Covid-19 ciddi can kaybına yol açıyor (sıraslı ile yeni ölüm sayısı: 1,036, 965, 479 ve 282).
  • Türkiye’de yeni vaka sayısı yeniden binin üzerine çıktı. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 1,186 ve yaşamını yitirenlerin sayısı 32 olarak bildirildi. Test sayısındaki artış devam etti, 40 binin üzerine çıktı.
  • Afrika’da pandemi farklı seyrediyor. Toplam vaka sayısı 104 bin ve can kaybı 3 bini geçmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti konu ile ilgili açıklamaları şöyle: ‘’Afrika’da vaka sayıları dünyanın diğer bölgelerinde görüldüğü gibi katlanarak çoğalmadı, yüksek ölüm verileri kaydedilmedi. Covid-19 Afrika’ya yumuşak bir şekilde indi. Başka bölgeleri kırıp geçiren virüs ölümleri Afrika’da farklı bir seyir izliyor. “Kıtadaki sağlık sistemleri kırılgan ve ani bir vaka artışıyla baş edemez durumda.” Afrika’nın en genç nüfusa sahip olan kıta olmasının, salgının etkileri noktasında, olumlu sonuçlar elde edilmesinde rol oynadığını ortaya koyuyor.
  • Toplu ibadet ve yeni Covid-19 vaka haberleri Almanya’dan geldi. Almanya’da Hessen eyaletinin Frankfurt kentindeki bir kilisede yapılan ayine katılan 40’dan fazla kişi koronavirüsüne yakalandı. Camileri 29 Mayıs itibariyle ibadete açan Türkiye için umarız uyarı olur.
  • Koronavirüs ile mücadelede ‘zamanında attığı adımlar’ nedeniyle örnek ülke olarak gösterilen Singapur’da vaka sayısı yeniden artmaya başladı. Son 24 saatte 650’ye yakın yeni vaka tespit edilirken, bu küçük ada ülkesi, vaka artış hızında diğer Asya ülkelerinin önüne geçti. Reuters haber ajansının haritalandırdığı enfeksiyon yayılım verilerine bakıldığında, ülkedeki yabancı işçilerin kaldığı yurt ve pansiyonlardaki önlemlerin yetersizliği ‘başarı öyküsü’nü tersine çevirmiş görünüyor. Çoğu Bangladeş, Çin ve Hindistan’dan olmak üzere Singapur’daki işçi yurt ve pansiyonlarında yaklaşık 300 bin işçi kalıyor. Koğuşlarda 12-20 arası işçi yaşıyor ve bu işçiler günlük 14 dolar kazanıyor.
  • İspanya’da 14 Mart’tan bu yana sürdürülen sıkı önlemler, vaka ve ölü sayısının düşmesiyle beraber gevşetiliyor. Haziran ayında uluslararası turizm ve İspanyol futbol ligi La Liga başlıyor.
  • Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, seyahat kısıtlaması engeli kaldırılan çay üreticileri, memleketlerine gitmeyi sürdürüyor. 110 kişilik ekip, Rize’de, karantinadaki çay üreticilerine, her evden bir kişiye Covid-19 testi yapıyor.
  • Yurtlarda karantina dönemi bitti. Artık ev karantinası uygulanacak. Temaslı izleminde olduğu gibi, telefonla tabii ki…
  • Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı öğrenci yurtlarında şu an sağlık çalışanları ve Adalet Bakanlığı personeli ile “Sosyal İzolasyon ve Gözlem Merkezi” olarak belirlenen yurtlardaki İl Sağlık Müdürlüklerince getirilen hastalar misafir ediliyor. 20 ildeki “Sosyal İzolasyon ve Gözlem Merkezi” olarak belirlenen 29 yurt müdürlüğünde bin 294 kişi kalıyor. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI/ SAĞLIK MUHALEFETİ

  •  CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, koronavirüs salgını nedeniyle hastalanan ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının durumunun meslek hastalığı sayılmamasına yönelik SGK’nın yayınladığı genelgenin ivedilikle geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
  • Adana Tabip Odası, Covid-19’dan korunma önlemleri uyarısı Yaptı. Oda, yaptığı yazılı açıklamada ‘Covid-19’ pandemisinde ikinci dalga olasılığı varken ekonomik gerekçelerle normalleşme sürecine girilmesinin doğru olmadığı belirtti.
  • İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, 18 Mayıs 2020 tarihinde elektronik ortamda toplanmış, hükümetin pandemiye karşı alınan tedbirleri gevşetmesiyle birlikte nelerin yaşanabileceği, başta birinci basamak olmak üzere, sağlık hizmetlerinin bu süreçten nasıl etkileneceği, bunun için hangi önlemlerin alınmasının faydalı olabileceği konuları ile ilgili öneriler oluşturulmuştur.
  • Ankara Tabip Odası: Kentte 362 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu.
  • Kocaeli’de hastanenin acil servisinde görevli güvenlik personeli, ‘maske tak’ uyarısında bulunduğu şahsın testereli saldırısına uğradı.
  • Batman’da 3 sağlık emekçisi Yozgat, Osmaniye ve Erzurum’a sürgün esilmek isteniyor olması sebebiyle @sesgenelmerkezi öncülüğünde #EkipmanYokSürgünVar hashtag çalışması yürütüldü.

TOPLUMSAL MÜCADELE

  • Cumartesi Anneleri, koronavirüs salgını nedeniyle 791. hafta açıklamasını da sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri canlı yayınla yaptı. Bu hafta, 26 yıl önce gözaltında kaybedilen Selim, Hasan ve Cezayir Örhan’ın akıbetleri soruldu.
  • Camilerde çalınan Çav Bella şarkısını paylaşan CHP üyesi ve eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir tutuklandı.
  • Şanlıurfa organize sanayi bölgesinde birkaç aydır DİSK/Tesktil’de örgütlenen işçiler tehditle istifaya zorlanıyor.
  • DİSK Enerji Sen, İGDAŞ işçilerinin pandemi koşullarında fedakârlık gösterdiğine dikkat çekerek kurumun da bu fedakâr çalışma karşısında işçilerin haklı taleplerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

YENİ YAŞAM İNŞASI

  • Kars Belediyesi, şehirde dayanışma kültürünü sağlamak ve bu kültürün kurumsal biçimde görünür kılınmasını desteklemek amacıyla toplumsal dayanışma mağazası açtı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘askıda fatura’ uygulamasıyla 150 bin’e yakın ailenin 20 milyonluk faturasının ödendiğini belirtti.

JİN

  • Rosa Kadın Derneği’ne yönelik operasyonda derneğe dönük suçlamalar arasında, bir gizli tanığın “Daha geniş kitlelerin desteğini almak için tüm kadınları ilgilendiren ve kamuoyunun yakın ilgi gösterdiği kadın cinayetleri, cinsel tacizler gibi konulara ele alarak legal görünüm imajı verip örgüte eleman kazandırmak” ifadelerinin yer almıştır.Gözaltındaki Rosa Kadın Derneği kurucu üyeleri ve yöneticilerine, “8 Mart’ı tertip etmenizdeki amaç neydi” sorusu yöneltilirken, Dersim’de kayıp olan Gülistan Doku için yapılan eylemlere ilişkin ise “Gülistan Doku pankartını neden taşıdınız” sorusu soruldu. Ayrıca Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya’ya, derneğin “Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte neden derneğe gittikleri” şeklinde soruların yöneltilmesi dikkati çekti.
  • Diyarbakırda kadınlara yönelik düzenlenen operasyonda barış aktivisti Havva Ana tutuklanma talebiyle sorgu hakimliğine sevk edildi. Gerekçe; taziyeye katılma, İHD’de düzenlenen Barış Annelerinin basın açıklamasına katılma, HDP aday tanıtım toplantısına katılma,8 Mart etkinliğine katılma, tabip odasının Barış ödül törenine katılma…
  • Rosa Kadın Derneği üyelerinin gözaltına alınmasına ilişkin 71 kadın örgütü yazılı açıklama yaptı.Açıklamada gözaltına alınan kadınlarla dayanışma içinde olunduğu belirtilerek gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılması istendi:

Kuruluş amaçları doğrultusunda şiddete maruz kalan kadınlara sürekli danışmanlık destek sağlıyor, kampanyalar, etkinlikler yürütüyor. Biz aşağıda imzası olan kadın örgütleri,  Rosa Kadın Derneği birlikte kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele ediyoruz. Kadın hakları aktivistlerine ve faaliyetlerine dönük bu muamele erkek ve ayrımcı siyasetin de bir tezahürüdür. Yerelde birçok platformda birlikte mücadele ettiğimiz Rosa Kadın Derneği, Barış Anneleri Meclisi, Kürt Kadın siyasetçilerinin faaliyetleri kamuoyuna açıktır.  Kadına yönelik şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için enerjisini kanalize etmesi gereken devlet erki, bugün bu konuda emeğini esirgememiş birçok kadının toplumsal muhalif düşüncesine ve örgütlenme hürriyetini yok saymaya çalışmaktadır.

  • Amed Emek Demokrasi platformu kadın meclisleri düzenlenen operasyona dair yazılı açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada: Toplumsal hayatımızı derinden etkileyen ve her geçen gün artarak yaygınlık gösteren kadın cinayetleri ve cinsel saldırılar ile çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismara karşı durarak önleyici faaliyetlerde bulunmak suç olamaz. Bileşeni olduğumuz ‘Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddet Ağı’ çalışmalarında birlikte faaliyet yürüttüğümüz Rosa Kadın Derneği’nin, yönetici ve üyelerinin çalışmaları, bu faaliyetlerden ibarettir. Tanığıyız!

Kadın hakları aktivistlerine ve faaliyetlerine dönük bu muamele erkek ve ayrımcı siyasetinde bir tezahürüdür. Yerelde birçok platformda birlikte mücadele ettiğimiz Rosa Kadın Derneği, Barış Anneleri Meclisi, Kürt Kadın siyasetçilerinin faaliyetleri kamuoyuna açıktır.  Kadına yönelik şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için enerjisini kanalize etmesi gereken devlet erki, bugün bu konuda emeğini esirgememiş birçok kadının toplumsal muhalif düşüncesine ve örgütlenme hürriyetini yok saymaya çalışmaktadır. Ayrıca Ramazan Bayramı’ndan sonra çocuk yaşta evlilikler ile ilgili yasa tasarısının meclis gündemine alınacağı ve tüm kadın kurumları gibi Rosa Kadın Derneği’nin bu tasarıya ilişkin hazırlık yaptığı sırada bu operasyonun yapılması dikkat çekicidir.

Biz Emek demokrasi platformu  kadın bileşenleri olarak,siyasi iktidarın özelde kadın örgütlenmesine yönelik soruşturmalarla yönelen baskısını kabul etmiyoruz. Soruşturma ve gözaltılar kadının örgütlenme özgürlüğüne, düşüncesini ve fikrini yayma özgürlüğüne yönelik bir yargı baskı aracıdır. Demokratik teamüllere aykırı olan bu durumun kabul etmiyor, aktvistelerin Serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

SİYASAL SAĞLIK- EKOLOJİK SAĞLIK

  • Salgın döneminde orman katliamı yüzde 150 arttı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 18 ülkede yaptırdığı araştırmaya göre ‘corona ayı’ diye nitelenen Mart 2020’de 18 ülkede tropikal orman alanları 6 bin 500 kilometrekare azaldı. Corona ile mücadele döneminde bu ülkelerde ormanların korunması ve denetimi kısıtlı biçimde yapılabildiğinden ağaçların yok edilmesi ve ormanlık alana el konulması kolaylaştı ve arttı.

Kayyım Atamak Darbe Midir?

AhmetMurat AYTAÇ

Kayyım siyasetinin gösterdiği süreklilik korona sürecinde aksamadan yürütülen diğer devlet faaliyetleri arasında dikkat çekiyor. Dünyanın kendini önceden alışkın olmadığı şartlar içinde bulduğu ve önceliklerini yeniden belirlediği salgın döneminde kayyım siyasetine devam etmek, Türkiye’de olağanüstü hal ile olağan hal arasındaki sürekliliği gösteren açık bir kanıt.

HDP’nin “kayyım rejimi” üzerine yayımladığı raporlarda benim de esas olarak doğru bulduğum, kayyım zihniyetini “gaspçılık” ve “hafıza kırımı” olarak eleştiren daha geniş bir çerçevenin bulunduğunun ayırdındayım. Buna rağmen kayyım siyasetini “darbe mekaniği” ile açıklamanın, yahut darbeyi seçilmişlerin yerine atanmışların geldiği her durum için kullanmanın açıklayıcı olmadığını düşünüyorum.

Kayyım atamak, hem atayanı hem de yerel yöneticiyi aşan bir ilkeye, yani seçim ilkesine saldırmakta, onu kendi içinde çelişkili ve uygulanamaz hale getirmektedir. Bunun sonucunda yönetim pozisyonlarının “siyaseten gasp” edilmesi, onların halkın rızası yoluyla el değiştirmesi uygulamasının önüne geçmesi kaçınılmazdır. Gasp etmek darbe yapmaktan daha genel bir kavram olup onu içerir, bu yüzden etkileri de darbeyi katbekat aşar. O nedenle kayyım bir darbecidir demeden önce, belki de darbecinin bir kayyım olduğunu söylememiz daha uygun olur.

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/05/23/kayyim-atamak-darbe-midir

Hastalık Kapitalizmi ve Covid-19

Prabir Purkayastha

Bu hastalıklar, zenginler bu tür hastalıkları sınırlarının dışında tutabileceklerine inandıkları ölçüde zenginler tarafından “unutuldu”. Üçüncü Veba neredeyse tamamen sömürgeleştirilmiş dünyayla sınırlı kaldı, öyle ki sömürgeciler, sadece pis, pire dolu ve sıçan istilasına uğramış dünyanın geri kalanını etkileyen bulaşıcı hastalıkların hakkından geldikleri rahatlatıcı inancıyla baş başa kaldı.

Birincisi ilaç şirketleri, hastaları birkaç günde iyileştirecek, bu nedenle de daha fazla ilaç kullanımını gereksiz kılacak bir ilaç geliştirmede teşvik edici bir şey görmüyor. Diğeri ise bulaşıcı hastalıklar yoksul ülkelerde daha hakimdir ve yoksullar çokuluslu ilaç şirketlerinin istediği fiyatları ödeyemez.

Covid-19 pandemisi kapitalist dünyadaki bir diğer çelişkiyi açığa çıkardı: kötü sağlık kâr getirir[9], sağlıklı bir nüfus getirmez. Para hastalıktan, insanlar ilaç aldığında ya da hastaneye gittiğinde, kazanılır[10]. Halk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar tehdit olarak algılandığı ölçüde önemlidir.

ABD’deki insanlar için yeni bir bulaşıcı hastalık tehdidi kolektif psişelerinin bir parçası bile değildir. Bu nedenle, karantina kapıdayken, silah ve cephane[15] için olan talep ilaç ve yiyecek için olan kadar yüksekti. Tehdit, virüs ya da mikroplar değil, diğer insanlardır.

Pandemiler sadece ölüm ve yıkım yaymakla kalmaz toplumları da temelden dönüştürür[19]. Hayır, Covid-19 pandemisi ya aşı ya da enfeksiyonlar yoluyla sürü bağışıklığıyla sona erdiğinde, dünya aynı görünmeyecek[20]. Peki ama, sermayenin halkların yaşamına karşı açgözlülüğüne toplumsal bir meydan okumaya yol açacak mı? Önümüzdeki sınav bu; tarih bizi bununla yargılayacak.

https://dunyadanceviri.wordpress.com/2020/05/23/hastalik-kapitalizmi-ve-covid-19-prabir-purkayastha/amp/?__twitter_impression=true

GÖRÜŞLER

  • Ekolojik tahribat devam ederken, işçi sınıfına işsizlik tehdidi ile güvencesiz çalışmanın biçimleri dayatılıyor. Bizim sisteme değil, sistemin bize ihtiyacı olduğunu görmek, sistem içinde verilen yaşam kırıntılarını kabul etmeyerek yeni yaşamı inşa edeceğimizi iddia etmeliyiz.
  • Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yapılan saldırı gösteriyor ki, kadın mücadelesi devletin her koşulda korktuğu, engellemeye çalıştığı, ataerkil kapitalizmin olağanüstü durumlarda bile göz ardı edemediği bir tehdittir.Ataerkinin kapitalist düzenin yapıtaşı olduğunu görüyoruz. Bu sebepledir ki, kadın mücadelesi devrimci bir mücadeledir, yeni yaşamın  kurucu özneleri kadınlar olacaktır.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...