Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 30 NİSAN 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 30 NİSAN 2020

GÜNDEM

  • Konya’da 55 mahkumda covid-19 tespit edildi. Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan 55 hükümlü ve tutuklu hastaneye sevk edildi.
  • Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışan ve COVID-19 ile mücadele nedeniyle Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde filyasyon yapmak üzere görevlendirilen iki diş hekimi ile araç şoförü Fatih’te saldırıya uğradı.
  • Dr. Fauci: Salgında ikinci dalga kaçınılmaz. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Covid-19 salgınında ikinci dalganın kaçınılmaz olduğunu belirterek, virüs ile mücadelenin ülkenin kaderini belirleyeceğini vurguladı.
  • Vefat eden Rıza Uzun’un cenaze namazını çok sayıda kişi kıldı; fiziksel mesafe kuralına uyulmadı. Kısa bir süre sonra 45 kişiye virüsün bulaştığı belirlendi.
  • Aksaray’da ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar eden Ahmet Karakeçi’nin ardında “Koronavirüs öldürmedi beni ama sahipsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, tükenmişlik beni öldürdü” notunu bıraktığı öğrenildi.
  • YÖK Dersleri Platformu’ndan yararlanan öğrencilere ‘6 GB’lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası’ adı altında ücretsiz internet kullanım hakkı verilmesini kararlaştırıldı.

MEVCUT DURUM

  • Türkiyede vaka sayısı 120 bine yaklaştı, iyileşen kişi sayısı 44 bin civarında, ölen kişi sayısı 3 bini geçti.
  • Dünya genelinde vaka sayısı 3 milyon 200 bine yaklaştı, iyleşen kişi sayısı 1 milyona yaklaştı, ölen kişi sayısı 230 bin civarında.
  • İngiltere ve Hollanda’ da iyileşen kişi sayılarının belirsizliği hala güncelliğini korumakta.
  • İngiltere ve İtalya’nın ardından, Fransa’da da çocuklarda yeni tip korona virüsüyle bağlantılı olabileceği düşünülen, ateşli enflamasyon hastalığının görülmesi kaygı yarattı.
  • İspanya Sağlık Acil Durum Merkezi Başkanı Fernando Simon, ‘R’ değeri olarak bilinen ve sadece bir kişinin bir ortalama bir ya da iki kişiye virüs bulaştırdığını gösteren ‘1’ değerinin altına inildiğini açıkladı.
  • Dünyada hala Covid 19 vaka bildirimi olmayan ülkeler bulunmakta. Birçok ada ve takımada olan bölgelerin yanında Kuzey Kore, Türkmenistan, Tacikistandan vaka bildirimi yapılmadı.
  • Hastalardaki zatürre oranının düştüğünü dile getiren Koca, “Tüm vakalarda zatürreye gidiş oranında yüzde 70’den yüzde 15’e büyük bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu durum yoğun bakım ihtiyacımızda da azalmaya yol açmıştır. Yoğun bakımdaki hastalarımızda vefat oranlarımız yüzde 58’den yüzde 10’a, entübe hastalardaki vefat oranımız ise yüzde 74’ten yüzde 14’e geriledi. Türkiye’de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2.58’dir. Ülkemiz Avrupa ülkeleri içinde en düşük vefat oranına sahiptir. Dünyada 80’inci sırada yer almaktadır” dedi.
  • İstanbul’a ek tedbirler uygulanabileceği açıklaması hatırlatılan Fahrettin Koca, “İstanbul’la ilgili şu an özel tedbirimiz yok, uygulanan tedbir dışında. Ve vakamızın yüzde 60’a yakını İstanbul’da. İstanbul ne Wuhan kenti gibi ne Avrupa ne ABD eyaleti gibi bir yer değil. 20 milyona yakın nüfusu olan ama yerleşimi buralardan çok farklı bir ilimiz. Bir Bağcılar, Bahçelievler, Fatih, Güngören’i düşünürseniz. Yoğun bir yerleşim olan bir kentten bahsediyoruz. Türkiye’deki vakanın yüzde 60’ın görüldüğü İstanbul’un kontrol altına alınması çok büyük başarı. Şu anda ilave bir tedbir önermiyoruz”
  • Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu 81 ilde, 6 bin 318 kişinin katılımıyla “Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması” başlıklı araştırma gerçekleştirdi. Buna göre, salgından en çok çekinen bölgeler Ege ve Doğu Anadolu oldu. Karadeniz ise ‘korona virüsünden korkmadığını’ söyleyenlerin en fazla bulunduğu bölge oldu. Araştırma sonuçlarına göre “korona virüsünden çok korkuyorum” diyenlerin oranı yüzde 50 ile Doğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 49 oranı ile Ege Bölgesi oldu. Bu oranı yüzde 47 ile Akdeniz bölgesi izlerken; Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da bu oran yüzde 43 oldu. Karadeniz bölgesi ise yüzde 41 ile en az korkan bölge oldu.

ÖNLEME VE KORUMA

  • Dünya Sağlık Örgütü: Koronavirüse ilişkin dünyayı hızlı ve kararlı şekilde uyardık. “başından itibaren dünyayı uyarmak için hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etti. Erkenden ve sık sık sözlü uyarıda bulunduk.” diyen Ghebreyesus, ocak ayından itibaren virüse ilişkin sürekli basın toplantısı düzenlediklerini hatta bu konuda eleştiri aldıklarını vurguladı.
  • Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 15-28 Nisan tarihleri arasında derneğin danışma hattına gelen şikâyetleri raporlaştırdı. Bu raporda cezaevi koşullarının uygun olmadığı, koruyucu ekipmaların sağlanmadığı ve alınan önlemlerin yetersiz ve kısıtlayıcı olduğu açıklandı.
  • Josef Bettele, Sandra Diaz ve Eduardo Brondizio adlı bilim insanları, geçen yıl hazırladıkları raporla dünyadaki biyoçeşitliliğin ne durumda olduğuna dair geniş kapsamlı çalışma yapmışlardı. Uzmanlar çalışmalarında dünyanın doğal yaşam desteklerindeki zayıflamanın insanlığı tehlikeye attığını belirtmişlerdi. Bettele, Diaz ve Brondizio, geçen yıl yayınladıkları raporun ardından yeni IPSES (Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu) değerlendirmesini Dr. Peter Dazsak’la beraber hazırladılar. Yapılan yeni değerlendirmede, “Yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, madencilik, altyapı gelişimi ve son olarak yabani türlerin sömürülmesi, hastalıkların yayılması için mükemmel fırtına yarattı” denildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA Korona virüs salgınıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, 7 bin 428 kişi sağlık çalışanına virüs bulaştığını söyledi.
  • Filyasyon ekiplerinde 5 bin 849 kişinin görev yaptığı aktaran Koca, “Bu ekip hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişiyi tespit etmiştir. Her vakaya ortalama 4 buçuk temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 99’una yani neredeyse tamamına ulaşılmış takipleri yapılmıştır. Bugüne kadar takipleri yapılan kişi sayısı ise 464 bin 434’tür. Hastalığın yayılmasını bu yolla önledik” diye konuştu.
  • Sağlık Bakanı KOCA gayret, fedakarlıkla çalışan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam birilerinin söylediği kadar değil daha fazlası maalesef. Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428. Yani 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımız içinde 7 bin 428 kişi. Ortalama vakalarımız içinde oranı yüzde 6 buçuğa yakın. Avrupa’daki ortalama yüzde 10-11’lerde.  Toplumdaki pozitif sayısı eskiye oranla azalırken, sağlık çalışanlari arasında sayı giderek artmakta.

SAĞLIK MUHALEFETİ

  • İstanbul tabip odası (İTO) bilim kurulu üyelerine açık mektup gönderdi.  (https://www.istabip.org.tr/5777-bilim-kurulu-uyesi-meslektaslarimiza-acik-mektup.html)
  • Almanya’da bir grup doktor, koronavirüs salgınında yaşadıkları koruyucu giysi ve malzeme sıkıntısını, çıplak pozlarla protesto etti.
  • Protestocu doktorlar, “Blanke Bedenken” (Çıplak Kaygılar) adıyla açtıkları internet sitesinde malzeme sıkıntısı nedeniyle “hayat kurtarmak için hayatlarını riske attıkları” mesajını veriyor.
  • Fransa’da diş hekimleri, Covid-19’a karşı koruyucu malzeme eksikliğine dikkat çekmek için soyundu. Fransızcada “Çıplak diş hekimleri” anlamına gelen #dentistesapoil etiketiyle, yetkililere seslerini duyurmaya çalışan diş hekimleri, korumasız çalışmanın ne demek olduğunu anlatabilmek için böylesi bir yola başvurduklarını belirtiyorlar.
  • Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, ATO Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu ve TTB Asistan ve Genç Hekim Kolu asistan hekimlerin nöbet ücretlerine ilişkin ATO Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Asistan hekimler, Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliği tarafından mart ayı nöbet ücretlerinin ödemeyeceğinin taraflarına iletildiğini açıkladı. Başhekimliğin gerekçe olarak, bakanlığın pandemi sürecinde ‘yüksek ödeme yapmasını’ gösterdiğini belirten asistan hekimler, başka hastanelerde de bu uygulamanın hayata geçirileceğini belirtti.

TOPLUMSAL MÜCADELE

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi, 27-28 Nisan’da online gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “Aşımıza, ekmeğimize ve alın terimize göz koyanlara karşı ezilenlerin mücadelelerinden güç alarak yürüyoruz. 1 Mayıs İşçi Bayramı arifesinde gerçekleştirdiğimiz Parti Meclisi toplantımızı bütün işçilere, emekçilere, ezilenlere ve dışlananlara adıyoruz” denildi. Bildirgede, AKP’nin yönetememe krizi, koronavirüs konusunda gelişmelere, mezarlıklarına saldırı, kadına yönelik artan şiddet, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, toplumsal barış ve demokrasi ittifakına dair başlıklar yer aldı.
  • Lübnan’da ‘WhatsApp vergisi’ protestoları hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Gösteriler sonucunda hükümet geri adım attı. Lübnan’da geçen yıl Ekim ayında mezhebe dayalı siyasi sistemi, ek vergileri, hayat pahalılığını ve kötüye giden ekonomik koşulları protesto etmek için başlayan; Ocak ayına gelindiğinde hükümetin değişmesine yol açan protestolar, koronavirüs salgınıyla birlikte durulmuştu. Ancak salgın sebebiyle getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları, evde kalan protestocuların tepkilerini dindirmedi. 15 Mart’ta ülke genelinde başlayan ve bir süre sonra geceleri sokağa çıkma yasağına varan kısıtlamalar boyunca, Lübnanlılar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında cep telefonları üzerinden örgütlenmeye devam etti.
  • 1 MAYIS 1977’DE KATLEDİLENLER ANILDI. Kazancı Yokuşu’ndan Seslendiler: Taksim 1 Mayıs Meydanı’dır, Vazgeçmeyeceğiz. Anmaya katılanların sayısı önceki yıllara göre biraz daha azdı ancak “Arkadaşlarımızı unutmuyoruz” mesajı her zamanki yıllar kadar güçlüydü.
  • Mardin kesk şubeler platformu fiziksel mesafe gözeterek 30 Nisanda 1 Mayıs kutlaması ve 1 Mayıs günü şehirde 1 Mayıs Marşı çalınarak sokaklarda araç gezdirme talebi reddildi. Sadece kesk’in önünde 5 kişi ile 1 mayısı kutlama izni verildi.
  •  İşçi ve emekçiler 1Mayıs’a bu yıl salgın tehdidi altında girerken, kadınlar sosyal medyada seslerini yükseltiyor. Kadın Savunma Ağı söyleşiler gerçekleştirirken, KCDP ise ‘#Koronalı1MayıstaKadınlar’ eylemi yaptı

YENİ YAŞAM

  • Alaçam Devlet Hastanesinde COVID-19 için görev yapan sağlık çalışanları ek ödemelerini AYNI serviste çalışan ama ek ödeme alamayan arkadaşlarıyla paylaşmış.
  • Sosyalleşme ihtiyacı olan insanlığı ve özellikle kentli insanı avlayan bir virüsle karşı karşıyayız. Virüs, 1980 sonrası ortaya çıkan ve yoğunluğu sürekli artan küreselleşme süreciyle açıkladığımız birçok konuda bizlere yeniden düşünme gerekliliğini hatırlatmaktadır. Küresel ağlar içerisinde ulusal sınırları aşarak var olan kentler ve ekonomik sistem vizyon ve anlayışı, COVİD-19 virüsü için ideal ortamı sunmuştur. Sanki 40 yıldır bu virüsün yayılma altyapısı kurulmuştur. Zamansal ve mekânsal bakımdan bugün yaşadığımız ürkütücü tablonun arkasında böyle bir bağlam yer almaktadır. Kurulan tüm ağlar virüs için bir serbest dolaşım imkânı sunmaktadır. Geldiğimiz noktada virüs artık bizlere istemediğimiz bir yaşam şekli dayatmaktadı.
  • Diyarbakır’da Anadilde müzik çalışmaları yapan Ma Music Akademisi koronavirüs salgını sebebiyle çalışmalarına online olarak devam ediyor. Koordinatör Kanîwar, ‘Evde kalın ama müziksiz kalmayın’ diyor

GÖRÜŞLER

Güncel veriyle söylersek sahada görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849’dur. Bu ekipler bugüne kadar hastaların temas zincirlerinde yer alan 468 bin 390 kişiyi tespit etmiştir. Her vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Yani Ro 4,5 hesaplanarak giderek azaldığı söyleniyor. Ro değeri yani temel bulaşıcılık katsayısı kabaca bir kişinin kaç kişiyi enfekte ettiğini gösterir. Vaka sayısı arttıkça temasli sayısının düşmesinin bir sebebi de pozitif birinin temaslisi, başkasıyla da temas edince tekrar sayılmıyor. Örneğin Bir kişi üç pozitif kişinin de temaslisi ise bile bir kişi sayılıyor. Halk sağlığı yönetim sistemi (HSYS) aynı kişinin başka biriyle temasını kabul etmiyor. Ama bulastiricilik açısından oranı kişi bazında değil temas bazında saymak gerekir. Ayrıca yüksek temas listesini de HSYS sistemi kabul etmemektedir.

EKLER

Korona,  krizin, denetim devletinin/yeni faşizmin katalizatörü oldu.

(http://siyasihaber4.org/akpnin-denetimli-suru-bagisikligi-politikasi)

Amaç itaatkar toplum yaratmak

(http://siyasihaber4.org/hutbe-degil-taht-kavgalari)

Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu 81 ilde, 6 bin 318 kişinin katılımıyla “Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması” başlıklı araştırma gerçekleştirdi. Buna göre, salgından en çok çekinen bölgeler Ege ve Doğu Anadolu oldu. Karadeniz ise ‘korona virüsünden korkmadığını’ söyleyenlerin en fazla bulunduğu bölge oldu. (https://www.gazeteduvar.com.tr/galeri/2020/04/29/turkiyede-bolge-bolge-korana-korkusu/)



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...