Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ 20 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 20 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

İstanbul Ümraniye Özel Hekimler Cerrahi Tıp Merkezi’nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vehbi Demirkol ve Ankara Keçiören Güçlü Kaya Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan aile hekimi Dr. Hakan Sirek, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Can Özkan ve İstanbul Kağıthane’de eczane teknisyeni olarak çalışan Binnaz Aksoy Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Sosyal cinayete dönen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un yeni türleri nedeniyle dünya çapında 25-59 yaş arasında enfeksiyonlar ve hastaneye yatışların kaygı verici şekilde arttığını bildirdi. Küresel can kaybına değinen Ghebreyesus, “Geçen hafta, yeni Covid-19 vakaları art arda sekizinci haftada arttı ve 5,2 milyondan fazla vaka bildirildi. Şu anda DSÖ’ye 3 milyondan fazla ölüm bildirildi. 1 milyon ölüme ulaşmak 9 ay sürdü, 4 ayda 2 milyona, 3 ayda 3 milyona ulaştık” dedi. Ghebreyesus, dünyanın yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınını birkaç ay içinde kontrol altına alabilecek imkanlara sahip olduğunu söyleyerek, bu kaynakların adil kullanımı için çağrı yaptı.

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 142 milyon 692 binin üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 43 bine yaklaştı.

Dünya genelinde haftanın ilk günü yeni vaka sayısı oldukça yüksek. Son 24 saatte 657 bin 808 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 813 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Hindistan yüksek hızda devam ediyor. Hindistan ile birlikte Türkiye, ABD ve Brezilya ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (256.9 bin), Türkiye (55.1 bin), ABD (51.7 bin), Brezilya (34.6 bin), İran (24.3 bin), Arjantin (20.5 bin), Kolombiya (14.2 bin), Almanya (13.4 bin) ve Kanada (10.3 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de Covid-19 hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate 55 bin 149 kişide Covid-19 vakası saptandı, 341 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybederek bir günde yaşanan can kaybında yine rekor kırıldı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 3,101 kişiden 2,862 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 324 bine dayanırken toplam can kaybı 36 bin 267 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 319 bine yaklaştı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 550 bin 792 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 3 bin 319 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

TTB’nin yayınladığı, ‘1 milyon kişide günlük vaka sayısının son 3 aydaki grafiği’, salgının Türkiye’de ne hızla büyüdüğünü net biçimde gösterdi: 10 saniyede ‘kontrolsüz normalleşememe’nin özeti!

***

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Our World in Data’dan aldığı bilgilerle Türkiye, Avrupa Birliği, ABD, Asya Kıtası ve dünya geneli vaka sayısı ortalamalarını karşılaştırdı. Buna göre 1 milyon kişi başına düşen vaka sayısı Türkiye’de 710.46, Avrupa Birliği’nde 306.48, Kuzey ve Güney Amerika toplamında 443.12, dünya genelinde ise 98.20 olarak görüldü.

***

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), sendikanın toplu sözleşme yaptığı işyerlerinde çalışan 30 bin işçi içinde, aktif vaka sayısı 9-15 Kasım 2020 haftasında 771 vaka ile zirveye ulaşmıştı. Söz konusu sayı 1-7 Şubat 2021 tarihinde 12’ye kadar geriledi. Vaka sayısı 1-7 Mart 2021 haftasında ise 14 iken, bu sayı 8-14 Mart 2021 haftasında 3 kattan fazla artarak 41’e, 15-21 Mart 2021 haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 50 artarak 63’e, 22-28 Mart 2021 haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık iki kat artarak 117’ye, 29 Mart-4 Nisan 2021 haftasında yaklaşık iki kat artarak 238’e yükseldi. 5- 11 Nisan 2021 tarihinde ise bu sayı 328’e yükseldi. Yapilan açıklamada metal işkolunda çalışan işçiler arasında aktif vaka sayılarının hızla artarak bir ayda 17 katına ulaştığı tespitinde bulunuldu.

***

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, “İnsanlar antiviralleri kullanınca daha da kötüleşeceklerini sanıyorlar veya klinik bulgularının hafif olması nedeniyle çok da kullanmak istemiyorlar, şeklinde bir yorum çıkıyor ortaya. Halbuki zaten ilaçları kullanmadıkları için klinik seyir kötüleşiyor, …antivirallerin kullanımı, aslında hastalığın kötüye gidişini engellemektedir” dedi.

***

İstanbul Valiliği pandemi gerekçesiyle kent genelindeki tüm eylem ve etkinlikleri 17 Mayıs’a kadar yasaklandı. Yasak dahilinde 1 Mayıs da bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Valiliği, Aydın Valiliği ve Denizli Valiliği de 1 Mayıs’ı kapsayacak şekilde yasak kararları almıştı.

***

Eğitim Sen, 12 Nisan-18 Nisan tarihlerinde sadece 38 ilden gelen bilgilere göre 7 öğretmenin yaşamını yitirdiğini, 783 öğretmen ile bin 367 öğrencinin pozitif ve temaslı olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre son bir haftada yitirilen 7 eğitimciyle birlikte, 2 Mart’tan bu yana salgın nedeniyle yaşamını yitiren eğitimci sayısı 31’e yükseldi. 12-18 Nisan tarihleri arasında pozitif ve temaslı olan öğretmen sayısı 783 oldu. Bu öğretmenlerin eğitim kademelerine dağılımı ise yüzde 3’ü anaokulu, yüzde 40’ı ilkokul, yüzde 28’i ortaokul ve yüzde 25’i lise şeklinde oldu.

Belirtilen bir haftalık dönemde pozitif ve temaslı olan öğrenci sayısı ise bin 367 oldu. Bu öğrencilerin yüzde 2’si anaokulu, yüzde 30’u ilkokul, yüzde 28’i ortaokul, yüzde 38’i ise lise öğrencilerinden oluştu. Testi pozitif çıkan yardımcı-hizmetli ve personel sayısı ise 131 oldu.

Bu rakamların sadece 38 ilden geldiği belirtilen Eğitim Sen açıklamasında “Bu kısıtlı sayılar bile ne kadar ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir” denilerek tüm eğitim emekçilerinin hızlı ve yaygın bir şekilde aşılanmasının kaçınılmaz olduğunu altı çizildi: “Öğrencilerimizin üstün yararı için yapılması gereken, aşı tedbirinin iki hafta içinde büyük oranda tamamlanması, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS sınavlarının uygun bir tarihe ertelenmesidir.’’

***

İsviçre, Türkiye’yi ilk kez Covid-19 bakımından ‘riskli ülkeler’ listesine aldı. Türkiye, günlük vaka sayısındaki rekor artış nedeniyle Almanya tarafından 9 Nisan’da ‘enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ülkeler’ listesine alınmıştı.

***

Her gün binlerce kişinin korona virüsü nedeniyle enfekte olduğu Hindistan’da, hızla artan ölüm ve vakalara rağmen kalabalık mitingler düzenleyen Başbakan Modi’ye sosyal medyadan tepki yağdı.

Hindistan’da ikinci dalga insanların önlem almayı bırakması, düğünlere, toplantılara gitmeye başlaması, ve hükümetin siyasi kampanyalar ve dini toplanmalara izin vermesiyle alevlendi.

***

Portekiz Sağlık Genel Müdürlüğü’nün güncellediği Covid-19 verilerine göre, ülkede son 24 saatte 220 yeni vaka tespit edilirken, virüs nedeniyle 1 kişi vefat etti. Ülkede 30 Ağustos tarihinden bu yana Covid-19’dan en düşük ölü sayısı kaydedilirken, salgından toplam can kaybı 16 bin 946’ya, vaka sayısı da 831 bin 221’e yükseldi. Diğer yandan olağanüstü halin 30 Nisan’a kadar uzatıldığı ülkede, İspanya ile kara sınırında sadece ticari ve özel izinle durumlarda geçiş yapılmaya devam ediliyor. Bu arada ülkede bugünden itibaren geçilen 3. aşama ile 15 yaş üstü öğrenciler de okullara dönerken, ayrıca sinemalar, tiyatrolar ve alışveriş merkezleri de hizmete açıldı. Restoranlar da iç mekanlarında en fazla 4 kişilik masalarda ve sosyal mesafe kuralıyla müşteri kabul etmeye başladı.

***

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüsün iki kez mutasyona uğramış varyantının ülkede 104 kişide tespit edildiğini açıkladı.

Rusya’da koronavirüsün Sibirya ve Kuzeybatı mutasyonu olarak adlandırılan iki yeni mutasyonu tespit edildi.

***

Pasifik’teki ada ülkesi Vanuatu’da kıyıya cesedi vuran bir kişiye ölüm sonrası yapılan korona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası alarm verildi. 300 bin nüfuslu ülkenin ana adasından çıkışlar geçici süreliğine yasaklandı.

***

İstanbul Bağcılar Devlet Hastanesi’nin “hastane masraflarının ödenmemesi”ni gerekçe göstererek bir bebeği 4 aydır rehin tuttuğu ortaya çıktı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, rehin tutulan mülteci bebek R.’nin ailesine verilmesi için açıklama yaptı. Beyoğlu’nda bulunan şube binasında basın toplantısı düzenleyen İHD, “Mülteci bebek, devlet hastanesinde rehin tutuluyor” pankartı açtı.

***

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde COVID-19 geçirdiği süreçte çalışamayan ve ücretini alamayan işçi Fedai Kuşçu intihar etti.

[su_button url=”#” style=”flat” background=”#9cd61c” color=”#19181e” size=”7″ radius=”0″ icon_color=”#33352e” text_shadow=”0px 0px 0px #dfb8b8″]AŞI TARTIŞMALARI[/su_button]

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bugün itibariyle aşılama programında yeni bir safhaya geçiyoruz. Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılıkla sürecek” dedi.

***

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, sağlık çalışanlarının hastalık bulaştırma endişesiyle evlerine gitmeye çekindiğini belirterek, “Bir an önce sağlık çalışanlarının çocukları ve eşleri aşılanmalıdır” dedi.

***

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları Covid-19 geçirmiş kişileri yeniden virüse maruz bırakarak bağışıklık ve enfeksiyona direnci ölçecek. Birkaç hafta içinde Covid-19 geçiren gönüllerin kaydedilmesine başlanacak çalışmanın amacı, yeniden enfeksiyon kapmanın, ne tür bir bağışıklık yanıtıyla önlenebileceğini saptamak.

***

ABD’de Covid-19 aşısı uygulaması ülke genelinde 16 yaş ve üzeri yetişkinleri kapsayacak şekilde genişletildi. ABD’de 18 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 50,4’ünün en az bir doz Covid-19 aşısı olduğu duyuruldu. Beyaz Saray koronavirüs çalışma grubu da günde ortalama 3 milyondan fazla aşı yapıldığını bildirdi.

***

DSÖ Acil Durum Komitesi, aşı sertifikasının uluslararası seyahatin bir koşulu olarak gerekli tutulmasına karşı olduklarını bildirdi.

***

Covid-19 iktidarları değiştiriyor – Tolga Şirin

Dişini sıkıp kapatma tedbirlerine uymaya hazır esnaf, kendi kepengi kapalıyken “lebaleb kongreleri” elbette görüyor Covid-19 salgını, birçok ülkede politik dengeleri değiştiriyor. Gerçi pandeminin başladığı zamanlardan bu yana çok sayıda seçim olmadı ama ABD örneğinde görüldüğü üzere, seçim yapılan yerlerde hükûmetler ayakta durmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz pazar, üç ülkede yapılan seçimler de bunu doğruladı. Almanya, Ekvador ve Peru!

https://t24.com.tr/yazarlar/tolga-sirin/covid-19-iktidarlari-degistiriyor,30682

***

“Aşısızlar çalışırken aşılıları eve kapatmak garip değil mi?”

Salgının başından beri yasaklarla en çok karşı karşıya kalan 65 yaş üzeri yurttaşlar aşılandıysa neden hâlâ onlara özel çıkarılan tedbirler kalkmıyor sorusu gündemde.

Almanya’da Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak sinir bilim ve genetik üzerine çalışan Doç Dr. Çağhan Kızıl: “65 yaş üstünün %76’sına aşı yapılmasına rağmen bu yaş grubunun yasağa dahil edilmesi bir açıklama gerektiriyor. Aşının bu yaş grubundaki koruyuculuğuna mı güvenmiyorsunuz yoksa virüsün yayılımı 50 yaş altında yükselirken bu da bir “bilim kurulu tavsiyesi” mi?”

Doktor Osman Elbek: “Her şeyi anladım da 65 yaş üstüne getirilen ulaşım yasağı neden? Bu grup aşılanmamış mıydı? Bakan Koca’nın ifadesiyle bu grubun ölümler içindeki oranı düşmüyor muydu? Evet aşı hafif hastalığı önlemiyor. Ama aşısızlar çalışmaya devam ederken aşılıları eve kapatmak garip değil mi?”

https://bianet.org/bianet/toplum/242717-asisizlar-calisirken-asililari-eve-kapatmak-garip-degil-mi



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...