Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 20 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 20 MAYIS 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Balıkesir Devlet Hastanesi çalışan hemşire, Bartın’da çalışan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Halil İbrahim Çakın İstanbul’da özel bir hastane çalışan iç hastalıkları uzmanı Dr.Osman Arıkan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Salgın döneminde toplam sağlık çalışanı kaybı 430’a yükseldi.

Sürgünlere, baskılara ve demir yollarındaki özelleştirmelere karşı mücadele veren BTS üyesi demiryolu emekçileri 5 gün içerisinde 2 arkadaşlarını Covid-19’dan kaybetti. BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Salgının başladığı andan itibaren gerekli tedbirler alınsaydı arkadaşlarımız bugün aramızda olacaktı” dedi. BTS, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ yönetimlerini bir an evvel gerekli tedbirleri almaya, tüm personelin bir an evvel aşılanması yönünde gerekli adımları atmaya çağırdı.

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Salgın kontrolünün stratejisi tamamen ekonomik çıkar hedefli, döviz geliri de kritik önemde! Salgın yasaklarından turistlerin muaf tutulması eleştirilerini değerlendiren Erdoğan, “Yani turistlere serbest vatandaşa yasak fikri. Bunların hepsi sadece iktidarı bizler nasıl çökertiriz, iktidarı nasıl zayıf düşürürüz. Bu konuda yapılan siyasi dezenformasyondur. Yanlış bir yaklaşımdır. Turist bazı riskleri göze alarak gelmiş zaten, biz niçin kapıyı kapatalım? Türkiye’ye oradan döviz girecekse girsin” diye konuştu.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 165 milyon 548 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 431 bini geçti.

Dünya genelinde haftanın üçüncü günü yeni vaka ve günlük ölüm bildirimleri yüksek hızda devam etti. Son 24 saatte 660 bin 341 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 13 bin 185 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısının 300 binin altına indiren Hindistan zirvedeki yerini korurken Türkiye dokuzunculuğa indi. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (276.3 bin), Brezilya (79.7 bin), Arjantin (39.7 bin), ABD (28.5 bin), Fransa (19.1 bin), Kolombiya (16.6 bin), İran (12.8 bin),  Almanya (11.0 bin) ve Türkiye (11.6  bin). Hindistan (3 bin 880 ölüm) ve Brezilya (2,485 ölüm) ile günlük can kaybında zirvedeki yerini koruyor.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de yeni vaka sayısı yeniden artışa geçerken ve can kaybı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 11 bin 553 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle 233 kişi hayatını kaybetti. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı binin altına düştü, 902 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 151 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 45 bin 419 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 219 bine çıkabildi, test sayısı halen istenen düzeyde değil. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı dün yeniden artışa geçti. Dün itibarıyla aktif hasta sayısı 125 bin 103 kişiye yükseldi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ağır hasta sayısında azalma eğilimi devam ediyor, dün 2 bin 162 kişiye geriledi. Aktif vaka sayısının gerilemesi ile ağır hasta oranımız %1.9’a yükseldi, bu oran dünya ortalamasının üç katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Türkiye’de en çok korona virüsü (Covid-19) vakası görülen illerden olan Çanakkale’nin 33 köyünde ise vakaya rastlanmadı. Ortaca köylüleri “Dışarıyla pek bağlantı kurmuyoruz” dedi.

***

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığına gönderdiği yazı ile üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlatılabilmesi için yükseköğretim kurumlarındaki “akademik ve idari kadrolardaki personel” ile “örgün öğretimde okuyan öğrencilerin” 2021 Eylül ayına kadar aşılanmalarının tamamlanmasını istedi.

***

Pandemi nedeniyle mahpuslar izinli olarak eve gönderildi. Ancak hiçbir yerde çalışamıyorlar, hastaneye gidemiyorlar: “Cezaevinde hiç olmazsa yemek veriliyordu. Dışarıda her kapı yüzümüze kapanıyor.” Çoğu kadın mahpus yeniden cezaevine dönmek istiyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/korona-izinli-kadin-mahpuslar-anlatiyor-bize-ocu-gibi-bakiyorlar-haber-1522759

***

Türkiye’deki uyuz vakalarında özellikle son bir yılda, pandemiyle birlikte artış yaşanıyor. Uzmanlar, uyuzun piyasadaki ilaçlara direnç gösterdiğini söylüyor. Hastalar ise çareyi internette arıyor.

AŞI TARTIŞMALARI

AB’ye üye ülkelerin Covid-19 aşılarının gerekli tüm dozlarını yaptıran ziyaretçilere sınırları açma konusunda anlaştığını söyledi. AB’nin veya Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil kullanım onayını almış aşılardan yaptıran herkesin Avrupa’ya girebilmesi önerilmişti. 

***

Avustralya’daki bir araştırmaya göre Covid-19’a karşı etkinliği yüzde 60’ın altındaki aşılarla sürü bağışıklığının elde edilmesi mümkün değil. Buna göre Türkiye’nin ağırlıklı olarak kullandığı Çinli Sinovac aşısı sürü bağışıklığı üretmede yetersiz kalabilir. Sinovac’ın etkinliği yüzde 50.7-56 aralığında ölçülmüştü.

***

BAE ve Bahreyn’de, Çin menşeli Sinopharm aşısının ikinci dozundan altı ay sonra ‘takviye doz’ uygulanacağını duyuruldu. AE’de Ulusal Acil Kriz ve Afet Yönetimi Kurumu’nun açıklamasında, 60 yaş üzeri veya kronik rahatsızlığı bulunan kişilere öncelik verileceği belirtildi. Bahreyn’den yetkililer de, takviye doz uygulamasının ilk etapta Covid-19’a karşı risk grubunda bulunan vatandaşlara sunulacağını aktardı. DSÖ’nün incelemelerinde, aşının iki dozdan sonraki genel koruma oranının yüzde 79 olduğu belirlenmişti. 

***

ABD’deki New York Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, Pfizer ve Moderna tarafından üretilen Covid-19 aşılarının, B.1.617 olarak bilinen Hindistan varyantına karşı etkili olduğu açıklandı.

***

Patent tartışmasının özellikle AB çapında kısa sürede dinmesinin arkasında, Almanya’nın patent hakkının kaldırılmasına kesin olarak karşı çıkmasının önemli rolü bulunuyor. Portekiz’de yapılan AB zirvesi öncesinde BioNTech Firmasının Şefi Uğur Şahin ile görüşen Başbakan Angela Merkel, görüşünü aldıktan sonra, bunu AB liderleriyle paylaştı. Firma tarafından geliştirilen aşının patentinin serbest bırakılmasının başka sorunlara yol açacağını savunan Şahin, özetle bunun mümkün olmadığını söylüyor.

***

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüs nedeniyle hastanelere yatışların genellikle 50 yaş altı grupta yaşandığına dikkat çekerek, bu grubun aşılanmasının çok hızlı olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Taşova, uygun tedbir ve koşullarda öğretmenlerin de aşılanmasıyla okulların açılabileceğini söyledi.

***

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de bugüne kadar 26 milyon 938 bin 509 doz Covid-19 aşısı yapıldı. 15 milyon 450 bin 349 kişiye ilk doz, 11 milyon 488 bin 160 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı. Toplum bağışıklığı için kritik olan ikinci dozu tamamlayanların oranı henüz %13.7’de, bu oranın %70’in üzerine çıkması öncelikli hedef.

***

Küba Halk Sağlığı Bakanlığı verilerine göre Covid-19’a karşı geliştirilen Abdala ve Soberana 2 ile yarım milyondan fazla kişi aşılandı. Küba Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Merkezi’nin geliştirdiği Abdala adlı Covid-19 aşısı, ilk aşamada Havana’da 19 yaş üstü 186 bin 499 kişiye vuruldu. Finlay Aşı Enstitüsü tarafından geliştirilen Soberana 2 aşısı da 269 bin 409 sağlık çalışanı ve öncelikli grupta yer alan kişilere bir ya da daha fazla doz olarak uygulandı. Yaklaşık 11,5 milyon nüfuslu Küba’da, Covid 19’a karşı şu ana kadar 5 aşı ve tedavi geliştirdi. Bunlar arasındaki Abdala ve Soberana 2 klinik olarak 3’üncü faz uygulamasında. Soberana 1 ve Soberana Plus ile burundan uygulanacak Mambisa üzerinde çalışmalar sürüyor.

***

Türkiye’de Coronavirus’e karşı Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) geliştirilen aşının Faz-2’nin rapor sonuçları Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.

***

Dünyada uygulanan toplam aşının yüzde 60’ı üç ülkede yapıldı. Bu aşıların beşte üçü yalnızca üç ülkede uygulandı. Çin 421.9 milyon dozla başı çekerken, onu 274.4 dozla ABD, 184.4 milyon dozla Hindistan izledi. En çok uygulayan ülkelerin nüfusu sırayla 1.4 milyar, 332.7 milyon ve 1.3 milyar. İsrail’de her 10 vatandaştan yaklaşık altısı aşılarının iki dozunu da oldu. Avrupa ülkeleri vatandaşlarının ise yüzde 32’si ilk dozunu oldu. Henüz aşı uygulanmayan ülke sayısı 11.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...