Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  15 MART 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  15 MART 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) Antalya’da görev yapan Diş Hekimi Semih Tuzcu’nun 14 Mart Tıp Bayramı’nda Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu

Diyarbakır Sağlık Platformu, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla Coronavirus salgını nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçilerini Dicle Nehri sularına bıraktıkları karanfillerle andı.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 120 milyon 407 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 665 bine dayandı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 20 milyon 786 bine gerilemiş olsa da hala oldukça yüksek sayıda olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde hafta son günü 363 bin 975 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 774 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya zirveye iyice yerleşti: Brezilya (44.1 bin), ABD (36.9 bin), Hindistan (26.5 bin), Fransa (26.3 bin), İtalya (21.3 bin), Polonya (17.3 bin), Türkiye (13.4 bin) ve Rusya (10bin). Hafta sonu bildirim yetersizlikleri, sağlık hizmetlerine erişim ve test yaptırmadaki sınırlılıklar nedeniyle vaka sayısındaki azalma dikkatli değerlendirilmelidir. Avrupa’daki birçok ülke 3.dalga nedeniyle önlemleri sıkılaştırmaya başladı.

Günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması pandeminin seyri konusunda daha sağlıklı değerlendirme yapma imkanı veriyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki vaka artışı devam ediyor. Bir önceki hafta 399 bin 519 kişi olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, geçtiğimiz hafta 420 bin 436 kişiye yükseldi. Bununla birlikte ölümlerde düşüş eğilimi devam etti. Bir önceki hafta 8 bin 706 olan ortalama günlük ölüm bildirimi, geçtiğimiz hafta 8 bin 434 ölüme geriledi.

***

Yeni kontrollü normalleşme dönemine geçişin ikinci haftasının sonuna gelirken vaka sayısında tırmanış devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 13 bin 378 yeni vaka bildirimi yapıldı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 68 kişi olup, düşme eğiliminde olsa da hala oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyoruz. Toplam vaka sayısı 2 milyon 880 bini aşarken toplam can kaybı 29 bin 489 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 852 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 132 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 148 bin 825 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin artacağını da gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 1,392 kişi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki buçuk katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Karakoç, “Bilimsellikten uzak, şeffaf olmayan, toplumun gerçek sorunlarını gözetmeyen bir süreç yürütüldü ve aynı süreç devam ediyor” dedi. Karakoç, “Sadece sağlık alanında da değil toplumun her kesiminde anti demokratik uygulamalar yürütüldü. Biz sağlık emek örgütleri olarak haklarımıza sahip çıkarken, inanılmaz derecede kötü uygulamalarla karşılaştık. Ankara özelinde farklı bir hukuk uygulanıyor. İfade özgürlüğüne kesinlikle izin verilmiyor. En son taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na iletmeye çalışırken bunu yaşadık, daha sonra Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yapmaya çalışırken gözaltına alındık. Sağlık emekçileri mesleki yükümlülükleri gereği özveriyle çalışıyor ve ön cephede mücadele ediyor. Ama öyle bir uygulamaya gidildi ki emeklilik hakkımız, istifa hakkımız yasaklandı. OECD ülkeleri ortalamasına göre daha düşük rakamlarla çalışıyoruz, atama bekleyen yüzlerce sağlık emekçisi var. Sadece sağlık alanında da değil, hafta sonu sokağa çıkma yasağı anti demokratik bir şekilde uygulanırken işçiler için özel yasalar ve kararlar çıkarılarak işçileri zorla çalıştırdılar. Demokratik olmayan, adaletli olmayan bir süreç yürütüldü” dedi.

***

Covid-19 hastalığının bir işçi sınıfı hastalığına dönüştüğünü söyleyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Hastalığın yayılmasından kaçarak kurtulmamız mümkün değil. Artık bir yılı geçti. Bu virüsü artık toplumdan kaldırıp atmak mümkün değil. Korunarak yayılmasını önlemeye çalışıyoruz ama daha önemli silahımız aşı.” ifadelerinde bulundu.

***

Güney illerinde vaka sayısındaki artış gündemde. Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, kentte vakaların yüzde 10-20 arası arttığını ve kentte düzenlenen kongrelerin artışta önemli bir sebep olduğunu söyledi. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, şehirdeki vakaların yarısının İngiltere varyantı olduğunu söylerken Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş de üçüncü pik ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Kalabalık kongre, cenaze ve toplantı manzaraları, toplumun salgın yönetimine güvensizliğini ve kaygılarını derinleştirdiğine” dikkat çekiyor. Covid-19 aşısı uygulananların oranının toplumun sadece yüzde 3’ünü oluşturduğunu belirten Yavuz, “Aşılamada daha çok yolumuz var” dedi

***.

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, sürecin başından beri test kapasitesinin artırılması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Prof. Dr. Erensoy’a göre, gerçek vaka sayısı, açıklanandan daha yüksek. “Normalleşme” süreçlerinin vakaları artırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Erensoy, şöyle dedi: “1 Haziran 2020’de normalleşme sürecine geçilip, doğrudan tedbirlerin gevşetilmesi virüsün hızla yayılmasına fırsat vermiştir. Bu dönemde vaka sayıları yerine sadece hastalık bulguları olanların ‘hasta sayısı’ olarak bildirilmesine geçilmesi gerçek enfeksiyon oranlarının vatandaşlar tarafından fark edilmemesine ve salgının boyutunun algılanmamasına yol açmıştır. Kontroller ve yaptırımlar pratikte iyi işletilememiştir. Böylece, Ekim, Kasım aylarında vaka sayılarında ciddi bir yükselme ile salgın atağa geçmiştir. Daha sonra yeniden getirilen kısıtlamalarla birlikte, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin önerilerine rağmen süreli tam kapanma sağlanamamıştır.”

***

Yeni normalleşme denilen önlemlerin neredeyse tümünü bir tarafa bırakan salgın kontrolü politikalarına rağmen pandemi dönemindeki otoriterleşme eğilimi daha da güçlenmeye başladı. Tek adam rejiminin fütursuzluğu tüm yöneticilere yansıdı. Hatay Dörtyol Kaymakamı Ali Murat Kayhan’ın korona virüsü denetimi sırasında çevresindekilere “Bu çakallara niye böyle yapıyorsunuz? Terbiyesiz herifler sizi ya. Size gösteririm, bundan sonra görürsünüz” şeklinde ifadeler kullanması tepki çekti.

***

Algı yönetimi de devam ediyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve tek adam rejiminin artık saklanamaz hale gelen salgın yönetimindeki başarısızlığı için çareler aranıyor. Şimdi de çalışmaların kitaplaştırılması gündemde. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Türkiye’nin koronavirusle ‘başarılı’ bir mücadele verdiğini savunarak “Coronavirus salgınına karşı verdiğimiz başarılı mücadeleyi kitaplaştırdık” duyurusunda bulundu.

***

Alkışlardan sonra şimdi de sıra dijital mektuplarda! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanları için “dijital mektup” çağrısında bulundu. Bakan Koca, Twitter hesabından, Lütfen Platformu’nun koronavirus sürecinde büyük özveriyle hizmet veren sağlık çalışanları için “Destan Yazanlara Mektup Yazalım” sloganıyla düzenlediği dijital mektup kampanyasının linkini paylaştı.  “DestanYazanlaraMektupYaz” etiketini kullanan Koca, “Ben mektubumu yazıp sisteme yükledim. Siz de mektubunuzla sağlık personelimize düşüncelerinizi iletebilirsiniz. Yürekten bir teşekkürü hak ettiler.” ifadelerini kullandı. Çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri, personel açığının kapatılması, fazla süreli ve yoğun çalışmanın ek ödeme ve yıpranma payı gibi özlük haklarına dönük müdahaleler karşılının verilmesi yerine alkış, kahraman yaratma ve dijital mektup gibi subjektif, bir karşılığı olmayan girişimler ile sağlık emekçileri aldatılmak isteniyor.

***

Kitaplaştırma, dijital mektup vb. algı yönetimine karşın salgın kontrolünde neler yapılacağı da basına sızdırılan bilgilerle netleşiyor. Topluma sürü bağışıklığı dayatılıyor. koronavirüsle mücadelede uygulamaya koyulan kademeli normalleşmenin ardından vaka sayılarında artış yaşandı. Uzmanlar, vaka sayısının önümüzdeki haftalarda 20 bine çıkacağını, mayıstan itibaren ise havaların ısınmaya başlamasıyla açık alanlara geçileceğinden düşmeye başlayacağını tahmin ediyor. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, hükûmetin ilgili birimlerinde, büyük şehirlerin dayanma kapasitesinin son ana kadar korunacağına ilişkin görüş oluştuğu öğrenildi. Ekonomik güçlük yaşayan sektörlerin yeniden yasaklarla zorlanmaması için kuralların kolay değişmeyeceği, gerekirse, bölge ve mahalle yasakları getirileceği belirtiliyor.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/uzmanlardan-koronavirus-uyarisi-pandemide-20-bin-tahmini-mayista-vakalar-inise-gececek-41762833

***

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Koronavirüs aşılarıyla yaptığı açıklamaları, “Berat Albayrak’ın ünlü bir sözü vardı, ‘Aralık Kasım’dan, Ocak Aralık’tan, Şubat da Ocak’tan daha iyi olacak. Net söylüyorum, Mart da Şubat’tan, hatta Nisan Mart’tan zaten iyi olacak.’ Aynı hikayeyi Fahrettin Koca da çıkıp millete aynı masalı anlatıyor. Berat Bey de böyle aylarla, tarihlerle haşır neşirdi. Şimdi ortadan kayboldu. Nerede, ne yapıyor bilen yok. Ne olur bilinmez ama her gün hayatımızda yer alan Fahrettin Bey de ansızın ortadan kaybolabilir” sözleriyle eleştirdi.

***

Aile hekimleri ‘karalar bağladı’: Hak kayıplarımız giderilene dek siyah giyeceğiz. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihine gönderme yaparak bu yıl ‘mücadele ruhuyla örtüşen’ bir bayram kutladıklarını söyledi. Dr. Özer Covid-19 nedeniyle verdikleri mücadeleyi vurgulayarak “Tek isteğimiz yıllar içinde süregelen hak ediş kayıplarımızın yerine konması” dedi. “Biz pandemi sürecinde çok şey yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” diyen Dr. Özer sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi mücadelesinde bizler herhangi bir ek ödeme istemedik, istemiyoruz da. Bizim tek isteğimiz var, yıllar içinde süregelen hak ediş kayıplarımızın yerine konması. Bu hak ediş kayıplarımız yerine konuluncaya kadar da siyah formalarımızla hizmet vermeye, işimizin gereğini en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz.”

***

Ordu’nun Altınordu ilçesinde koronavirus olduğundan şüphelendiğini söyleyen S.G. (43), kendisine maske takması konusunda uyarı yapan 112 Acil sağlık ekiplerine hakaret ederek saldırdı.

***

İzmir’de yapılan Coronavirus denetimlerinde bin 167 kişi ve 42 iş yerine toplam 1 milyon 489 bin lira idari para cezası kesildi. İzmir’de ‘dinamik denetim modeli’ kapsamında 13 Mart tarihinde, 30 ilçede ve Adnan Menderes Havalimanı’nda uygulama yapıldı. Yapılan denetimlerde, maske takmamaktan 722 kişiye, sokağa çıkma yasağını ihlal eden 297 kişiye, sosyal mesafe kuralına uymayan 133 ve sigara içme yasağı kuralına uymayan 18 kişiye cezai işlem uygulandı. Denetlenen 6 bin 326 iş yerinden 42’sine de ceza kesildi. Toplamda 42 işyeri ve bin 167 kişiye toplamda 1 milyon 489 bin 189 lira idari para cezası uygulandı.

***

Mardin’de Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulların açılmasıyla covid-19 vaka sayılarının arttığını ve öğretmenlerin kurallara uymasını isterken, öğretmenler aşılama için halen ‘Öncelikli grupta değilsiniz cevabıyla karşılaşıyor. Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Bozan, bir an önce daha planlı, özenli bir şekilde eğitim öğretim sürecinin gözden geçirilmesini istedi.

 

***

Almanya’da doktorlar ve uzmanlar yoğun bakımlarda hasta bakıcı sıkıntısı yaşandığını açıkladı. Bir ankete göre her üç hasta bakıcıdan biri mesleği bırakmayı düşünüyor. Almanya’da yoğun bakımlarda personel sıkıntısının ciddi boyuta ulaştığı açıklandı. Alman Disiplinlerarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (DIVI) Başkanı Gernot Marx, Funke Medya Grubu’na yaptığı açıklamada, “Almanya’da bakım konusunda yaşanan kriz korona pandemisi nedeniyle şiddetlendi ve daha da şiddetlenmeye devam edecek” dedi. Marx, “Almanya’da hasta bakıcılığı mesleğinden kaçışı mutlaka durdurmak zorundayız” diye konuştu.

***

Avrupa’da koronavirüs pandemisinden en ağır etkilenen ülkelerden biri olan İtalya üçüncü kez kapanıyor. İtalya Başbakanı Mario Draghi, “Ne yazık ki yeni bir dalga ile karşı karşıyayız” sözleriyle ülkede yeniden karantina önlemlerinin uygulanacağını duyurdu. Fiumicino Havalimanı’ndaki yeni aşı merkezinin açılışında konuşan Draghi, son bir hafta içinde 150 binden fazla yeni vakanın kayda geçtiğine dikkat çekerek, “Bu rakamlar, ölü sayısının artmasını ve sağlık kuruluşlarının aşırı yük altına girmesini engellemek için bizi tedbirli olmak zorunda bırakıyor” dedi.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#e3d324″][/su_box]

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Tagesspiegel am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, aşı konusunda açıklamalar yaptı. AB’nin aşı stratejisi konusunda başarısız olduğunu kabul eden Timmermans, “Aşıların siparişi konusunda hem Brüksel hem de diğer üye ülkelerde hatalar yapıldığı doğrudur” dedi. Timmermans, “Pandeminin sona ermesinin ardından bir bilanço çıkarılmasına hazırım. O zaman neyi yanlış, neyi doğru yaptığımızı görebiliriz” ifadesini kullandı.

***

AstraZeneca aşının kullanımını askıya alan ülkeler arasına Hollanda ve İrlanda da katıldı. İrlanda Ulusal Aşılama Danışma Komitesi, bu aşının bazı kişilerde kan pıhtılaşmasına yol açtığı yönündeki iddiaların araştırılması tamamlanana dek bu yönde karar aldıklarını açıkladı.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...