Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ 22 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 22 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönem pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

CHP ve HDP’li hekim milletvekilleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu: “İlliyet bağı belirlenerek vazife malullüğü veya meslek hastalığı kararı verilen sağlık çalışanı sayısı kaçtır?”

***

Hindistan’da bir hastanedeki oksijen tankında sızıntı yaşandı. Covid-19 tedavisi gören ve oksijensiz kalan 22 kişi öldü.

***

Japonya’da Covid-19’un ‘daha bulaşıcı’ türlerine ait vaka sayısı son bir haftada iki kat arttı. Japonya’da yeni tip Coronavirus’un “daha bulaşıcı” kabul edilen türlerine yakalananların sayısı son bir haftada iki kat arış göstererek 1880’e yükseldi. Sağlık Bakanlığına bağlı uzman heyet, Osaka ve Hyogo eyaletlerinde son bir haftada saptanan tüm vakaların yüzde 80’inin Covid-19 varyantlarına ait olduğunu açıkladı.

***

Kocaeli Üniversitesi’nde Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine’nin bu yılın ilk çeyreğinde 56 kişiden elde ettikleri RNA örnekleri üzerinden “tüm gen yeni kuşak dizi analizi”ne ilişkin olarak, “Yani, kişilerden aldıkları RNA moleküllerinin her bir parçasını aynı anda ve uyum içinde, paralel olarak işlemiş. Elde edilen haritada 243 farklı mutasyona rastlamış. Araştırmayı yapan iki bilim insanının şu cümlesi dikkat çekici: ‘Bileşik mutasyonlar halinde evrimleşen bir virüs yapısı ile karşı karşıya olduğumuz izlenmektedir.’ Daha ilerisi PCR testlerinde İngiltere mutasyonları olarak tanımlanmış olguları dizi analizine tabi tuttuklarında örneklerin aslında Güney Afrika mutasyonu taşıdığını görmüşler” bilgisini paylaştı.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 144 milyon 425 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 71 binin üzerine çıktı.

Dünya genelinde yeni vaka sayısında yükselme devam etti, yeni vaka sayısı 900 bine yaklaştı. Son 24 saatte 881 bin 26 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14 bin 89 kişiye yükseldi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan 300 binin üzerine çıktı. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (315.8 bin), Brezilya (71.9 bin), ABD (65.1 bin), Türkiye (62 bin), Fransa (35 bin), Almanya (27.9 bin), Arjantin (25.9 bin), İran (24.9 bin), Kolombiya (17.2 bin), Polanya (13.9 bin), İtalya (13.8 bin), Ukrayna (12.2 bin) ve İspanya (10.2 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Yeni vaka sayısı 60 binin üzerinde seyrederken ölümler ise tırmanmaya devam ederek her gün rekor kırıyor.  Son 24 saate 61 bin 967 kişide Covid-19 vakası saptandı, 362 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybett. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,932 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 447 bine yaklaşırken toplam can kaybı 36 bin 975 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 320 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 565 bin 274 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 3 bin 398 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Artan vaka ve ölümlere rağmen Sağlık Bakanlığının açıkladığı koronavirüs tablosunda tek değişmeyen yüzde 99,9’a varan filyasyon oranı. Tabloda veri sabitlense de sahadaki durum tam tersini gösteriyor.   Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Atilla Ataç, son dönemde filyasyon ekibi sayısıyla vaka sayıları arasındaki uçuruma dikkat çekerek “Pandeminin ilk dönemlerine günlük 5-6 bin vaka varken filyasyonda 1-1,5 milyon kişi vardı. Bugün ise 60 bin vaka karşısında filyasyondaki görevli sayısı ancak 350 bin civarında. 85 milyon nüfuslu ülkede 350 bin kişiyle ne doğru vaka sayısı ve artış hızını ne de demografik dağılımını tespit edemezsiniz” dedi. Sağlık Bakanlığının yeni algoritmasına göre filyasyonda bir yanılgı oluşturulduğunu dile getiren Ataç “Mesela 4 kişilik bir ailede 1 kişi pozitif oluyor ve ilaca başlanıyor. Aslında ailenin tüm üyelerine de PCR testi yapılması gerekiyor. Ama algoritmaya göre ilaç bırakılıyor, semptomlar ortaya çıkınca PCR testi yapılıyor. Halbuki orada tüm aile üyelerinin tam izolasyonu gerekir. PCR testi yapılmamış yüksek temaslı kişilerin pozitifliğini bilmediğimiz için sayıların daha fazla olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Vakaların yüzde 40’ının bulunduğu Türkiye’nin en büyük ili olan İstanbul’da sahada çalışan filyasyon ekibindeki sağlık emekçileri, artan vakalarla Kovid pozitif ve temaslılarına ulaşmakta zorluk çektiklerine işaret eden sağlık emekçileri, “Filyasyonu aile içine indirgedik. İşyeri ve toplu taşıma kaynaklı temaslılara ulaşamıyoruz” dedi. PCR testlerinin işlenmesiyle birlikte testi pozitif çıkanların sisteme yüklenmesiyle işlerinin başladığını ancak sisteme pozitif düşen kişinin beyanına bağlı bir durumun olduğunu aktaran sağlık emekçisi: “Kişi ‘Ben 500 kişilik bir fabrikada çalışıyorum’ demiyorsa sadece kişinin ev adresine gidilerek ilaçları veriliyor. Dolayısıyla işyeri veya diğer temaslıları belirlenemiyor” diye vurguladı.

***

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, bölgedeki yoğun bakımlarda 10 katlık bir artışın yaşandığını, Diyarbakır’da pozitiflik oranının yüzden 3’ten yüzde 25’lere ulaştığını söyledi.

***

CHP’li Özgür Ceylan, 12 Mart Cuma günü itibarıyla 581 olan haftalık toplam vaka sayısının, 16 Nisan’a gelindiğinde 5 bin 215’e çıktığını belirterek, “Artış oranı yüzde 800 gibi korkunç bir rakamdır. Artışın bu hızda seyretmesi durumunda bir ay sonra bütün Çanakkale Covid geçirmiş olacaktır” dedi.

***

Çanakkale’de İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 3 kişinin yan yana gelmesi yasaklandı. Kentte yurttaşlar istedikleri semt pazarına da gidemeyecek ve pazara girişler kimlik numarasının son hanelerine göre yapılacak.

***

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “23 Nisan Sokağa Çıkma Kısıtlaması” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nın resmi tatil olması dolayısıyla bu hafta sonuna özel sokağa çıkma kısıtlaması 22 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayacak, cuma, cumartesi, pazar günlerinin tamamını kapsayacak sokağa çıkma kısıtlaması, 26 Nisan Pazartesi günü saat 05.00’te sona erecek.

***

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan,  ‘’Bizim yetişkin hastanelerinde ölüm oranlarının daha düşük gibi düşünüyorsunuz. Örneğin çocuklarda, benim çalıştığım hastane Hacettepe’de tamamen doluyuz. Covid yatakları da dolu, yoğun bakım yatakları da dolu, bir tane bile hasta alacak yerimiz yok. Daha önceki iki artış dönemine göre şimdi daha ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Mart ayında çok büyük bir hata yaptık ve bedelini çok sayıda ölümle ödedik. Mart ayında 5 bin 10 binlere çıktığı zaman günlük vaka sayısı, ben şunu bekliyordum; yeni önlemler alınmalı, kısıtlamalar gelmeli derken biz tam tersini yaptık. Okulları açtık, yasakları kaldırdık. Bu yolla salgınla nasıl başa çıkacaktık? Bunu 60 bini geçen vaka sayıları ile işte 300’ün üzerindeki ölüm sayıları ile ödüyoruz’.

***

Sağlık Bakanlığı, Covid-19’a yakalanıp Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) teşhisi konan çocukların sayısını paylaşmadı. Bunun yerine “Sitemize bakın, bakanın açıklamalarını takip edin” dendi.

***

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yaptıkları ortak açıklamayla tüm emekçileri hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 30 Nisan’da yapılacak 1 Mayıs kutlamalarına davet etti. Sermayenin ve işverenlerin çıkarları için akıl, bilim ve milyonların sağlığının yok sayıldığını ifade eden DİSK başkanı Çerkezoğlu, açık alanlarda nefes almanın yasaklandığını kapalı alanlarda çalışmaya zorlandıklarının altını çizdi. Çerkezoğlu, “Ne pahasına olursa olsun ‘çarklar dönecek’ inadıyla, insan yaşamını piyasaya kurban eden bir anlayışla ve aşı tedarikindeki başarısızlıkla göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! ‘Böyle salgın mücadelesi olmaz’ diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz” dedi. Ülkeyi yönetenlere, “Akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın” diye seslenen Çerkezoğlu, “1 Mayıs engellenemez! Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs’ı da kutlayabiliriz ve kutlayacağız” dedi.

  • 1 Mayıs 2021 gününde yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli bir şekilde yan yana geleceklerinin altını çizen Çerkezoğlu, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
  • Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
  • Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
  • İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
  • Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
  • İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
  • Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
  • Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
  • Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
  • İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!”

***

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, maske ihracatı için ön izinle zorunlu hale getirilen hibe maskelerin kilo ile alındığı ve yeterli denetimin olmadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. İhracat izni alan firmaların AKP’ye yakın isimler olduğunu belirten Polat, halk maskeye ulaşamazken pandeminin fırsata çevrildiğini vurguladı. CHP’li Polat ayrıca, kaliteli maskeler yurt dışına ihraç edilirken, denetimlerin yetersiz olması sebebiyle kalitesiz maskelerin vatandaşlarımıza reva görüldüğünü ifade etti.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı aldık” dedi.

***

İngiltere ve Danimarka’dan Türkiye’ye uçuşlar açılıyor. Otoritelerimizce alınan karara istinaden son 72 saatte yapılan PCR testi NEGATİF olmak kaydı ile İngiltere ve Danimarka’dan Türkiye’ye yolcu gelişine müsade edilecek.

***

ABD Dışişleri Bakanlığı seyahat uyarı listesini yeniden güncelledi. Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle gözden geçirilen listede “Dördüncü Seviye: Seyahat Etmeyin” kategorisine salı gününden bu yana yaklaşık 100 ülke eklendi. 26 Ağustos 2020’den bu yana bakanlığın üçüncü seviye, yani “seyahat etme planlarınızı tekrar gözden geçirin” uyarı listesinde yer alan Türkiye de artık “seyahat edilmemesi” gereken ülkeler arasında. Daha önce yaklaşık 200 ülkeden 34’ü “seyahat etmeyin” kategorisindeydi. Bu sayı şu anda 131’e çıkmış durumda.

***

Hindistan’da Covid-19’a yakalanan 65 yaşındaki bir gazeteci, gerekli belgeleri olmadığı gerekçesiyle üç hastane tarafından geri çevrildi. Kötüleşen durumunu Twitter’da paylaşan gazeteci evinde öldü.

***

Pandemi, tüm yaş gruplarında psikolojiyi olumsuz yönde etkiledi. Ancak çocuk ve gençlerdeki etkisi çok belirgin oldu. Almanya’da genç kadınlarda anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları 2-3 katına çıktı. 2020’nin son döneminde çocuk ve gençlerde depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklarda artış gözlendi.

***

Pandemi sürecinde kapatılmaya çalışılan Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ilişkin ortak açıklama yapan TTB ve ATO, kararın derhal geri çekilmesini istedi.

***

Fransız şarap endüstrisi, Covid-19’a yakalanan degüstatörler nedeniyle endişeli. ‘Corona’yla birlikte konu duyularında kayba uğrayan tadımcılarsa burunlarını yeniden eğitmeye çalışıyor. Oenolog birliğinin 2 bin 600 sektör çalışanıyla düzenlediği bir ankete göre Covid-19 yakalanan şarap uzmanlarının üçte birinden fazlası kabiliyetlerinin etkilendiğini söyledi. Şarap tadımcıları Covid-19 aşı sırasında öne alınmak istiyor.

***

Yoğun çalışma saatleri nedeniyle sağlığını ihmal ettiğini söyleyen HSBC çalışanı, kalp krizi geçirdikten sonra pandemi sonrası başlayan çalışma düzenine isyan etti.

***

Yunanistan, Covid-19 salgını nedeniyle yurt dışından gelenlere uyguladığı karantina uygulamasında değişiklik yaptı. Pazartesi gününden itibaren Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Schengen Bölgesi’ndeki ülkeler ve AB dışındaki 5 ülkenin vatandaşları, Yunanistan’a geldiklerinde 7 günlük karantina muafiyetinden yararlanacak.

***

İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık memuru Bülent Akdemir, 4 yıl önce hasta yakınlarının saldırısına uğrayan hemşire arkadaşını korumaya çalışırken elindeki çayı saldırganların üzerine döktüğü gerekçesiyle 100 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kendisini silahla tehdit eden Ş.U. adlı kişinin mahkemeye bir türlü çıkarılmadığını belirten Akdemir, şöyle konuştu: “İki darp raporum ve iş görmez raporum var. Bu kişiler kamera kaydına rağmen bir türlü mahkeme karşısına çıkarılamadılar. İki ayrı mahkeme görüldü. 2 bin lira para cezası aldılar. 4 yıl geçti ve sonuç alamadım. Olay sırasında bu kişilerin üzerine çay döküldüğü için hâkim de bu çay dökülme olayını silah olarak gördü, bana 100 gün hapis cezası kesti. Bu ceza kamu yararına çalıştırma cezasına çevrildi. Ben neticede bir kamu görevlisiyim, pandemide Covid servisinde çalışıyorum. Ama bir okul veya cezaevinde görevlendirileceğim muhtemelen.”

 

[su_button url=”#” style=”flat” background=”#9cd61c” color=”#19181e” size=”7″ radius=”0″ icon_color=”#33352e” text_shadow=”0px 0px 0px #dfb8b8″]AŞI TARTIŞMALARI[/su_button]

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Covid-19 kapsamında yapılan aşıların yer aldığı tablo yayımladı. Verilere göre, yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 20 milyon 515 bin 204’e ulaştı. 12 milyon 620 bin 579 kişiye 1. doz, 7 milyon 894 bin 625 kişiye ise 2. doz aşıları yapıldı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Covid-19 kapsamında yapılan aşıların yer aldığı tablo yayımladı. Verilere göre, yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 20 milyon 515 bin 204’e ulaştı.

***

Diyarbakır’da sırası gelenlerin sadece yüzde 44’ünün aşılandığı bilgisini paylaşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya, “Sadece yüzde 44’ü aşılanmış ki bölge illeri açısından şu an Diyarbakır en iyi konumda. Diğer illerde bu oranının çok daha düşük olduğunu biliyoruz” ifadesinde bulundu. Aşılama sürecinin yavaş ilerlediğini kaydeden Yerlikaya, bölge illerinde 1’inci basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılar, randevu hizmetlerindeki yetersizlikler ve anadilde sağlık hizmetinin olmayışından kaynaklı aşılamanın düşük olduğuna işaret etti.

***

Sağlık Bakanlığı aşılanacak yaş grubu için güncellemesini yaptı ancak aşı randevu sistemi kapatıldı. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) aktardığı bilgilere göre, Türkiye’nin tüm bölgelerinde aşı aksamasının olduğu, yurttaşların 3 Mayıs öncesine randevu alamadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya aksaklığa ilişkin bir dizi soru yöneltti.

***

TTB Aile Hekimi Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, “Sinovac aşısının varyant virüslere etkisinin daha az olduğunu biliyoruz. Mutasyonlar bu kadar yaygınken sağlık çalışanlarının aşılanmasının tekrar gündeme gelmesi gerekiyor” dedi.

***

“Aşı olmadılar diye yine yaşlılara yönelik ayrımcı söylemler yaratılıyor” diyen Prof. Dr. Gündüz – Hoşgör, yaşlılar içinde aşı başvurusunda bulunamayacak düzeyde yoksunluk yaşayan önemli bir kesim olduğunu söylüyor.

***

Küresel işbirliği platformu COVAX, Suriye’nin İdlib vilayetine ilk korona virüsü aşılarının gönderildiğini duyurdu. Buna göre, 54 bin doz AstraZeneca aşısı silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgeye Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden ulaştırıldı.

***

Antalya’da toplam 639 bin 954 kişiye aşı uygulandığını belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Ünal Hülür, turizm ve basında ise 38 bin 857 kişinin aşılandığını açıkladı.

***

Brezilya mutasyonu bizde var mı? – Metin Yeğin

Brezilya’da ‘Mutasyon Bolsonaro’ soykırım yapıyor. Faşist başkanın bu soykırım, öncelikle Brezilya yerlilerini etkiliyor. Ülkede ölenlerin başında, çok büyük oranlarda yerliler geliyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/brezilya-mutasyonu-bizde-var-mi-makale-1519979

***

Murat YETKİN Yetkinreport için yazdı: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu berbat tablodan “84 milyonu” suçluyor. Hayır, sayın Bakan. Pandeminin felakete dönüşmesi siyasi nedenlere bağlı, tek sorumlusu da kötü yönetim, yani sizlersiniz.

https://yetkinreport.com/2021/04/20/salgin-felakete-donusuyor-sorumlusu-kotu-yonetim/amp/?__twitter_impression=true&s=08



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...