Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ (21 KASIM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (21 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Balıkesir Devlet Hastanesi’nde çalışan Halil İbrahim Kuzu Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir’in Covid-19 hastalarının hayatta kalmalarına ve solunum ihtiyacına yardımcı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını bildirdi. DSÖ’nün Covid-19 tanısı konmuş 7 bin hastaya dayandırdığı 4 farklı araştırma sonucuna göre, ilacın Covid-19 tanısıyla hastaneye yatırılanlara tavsiye edilmediği, hastaların ne kadar hasta olduklarına bakılmaksızın, hayatta kalmalarına ve solunum ihtiyacına yardımcı olduğuna dair de hiçbir kanıt bulunamadığı kaydedildi.
  • Pandemi dünyayı kasıp kavururken, ilaç şirketleri kârına kâr katma peşinde. Avrupa Birliği’nin, Covid-19’a karşı ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech’in geliştirdiği aşı için doz başına 15,50 Euro ödeyeceği kaydedildi. Alman firma CureVac’ın aşısı için ise doz başına 10 Euro ödeme yapılacak.
  • Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nin sağlık çalışanları üzerinde yaptığı bir araştırma, corona’ testi pozitif çıkanların en az altı ay boyunca hastalığa tekrar yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu ortaya kondu.
  • Önce kapitalizmin ekonomik krizi, ardından Covid-19’un derinleştirdiği kriz! Mücadele edilmez ise bedeli emekçiler, yoksullar, ötekileştirilenler ödeyecek! Birleşmiş Milletler (BM), Covid-19 pandemisinin dünyada en fazla yoksulları etkilediğini ve yoksulluğu daha da tırmandırdığına ilişkin uyarıda bulundu. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü’nün (UNCTAD) raporuna göre, salgının ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle dünya genelinde 130 milyon insanın daha aşırı yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Covid-19 pandemisinin yeniden merkezi haline gelen Avrupa’yı çok zor bir 6 ayın beklediğini söyledi.
  • Pandemi dizginlenemiyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı rekor kırarak 660 bine, toplam vaka sayısı 58 milyona dayandı. Gelecek haftaya 60 milyonlu rakamlarla başlayacağız. Günlük can kaybında yükselme devam ederek 11 binin üzerine çıktı.
  • ABD yeni vaka sayısında tırmanış devam ediyor. Son 24 saatte ABD’de yeni vaka sayısı 200 binin üzerine çıktı. ABD dışında yüksek yeni vaka bildirim yapan ülkeler şunlar: Hindistan (46,3 bin), İtalya (37,2 bin), Brezilya (37,1 bin), Rusya (24,3 bin), Almanya (23,5 bin), Fransa (22,9), Polonya (22,5 bin), İngiltere (20,3 bin), İspanya (15,2 bin), Ukrayna (14,6) ve İran (13,3 bin).
  • Türkiye’de Covid-19 kontrolden çıktı. Yeni hasta, aktif hasta ve ağır hasta sayısı tırmanışını sürdürdü, vaka sayıları hala bilinmiyor. Türkiye yeniden Nisan ayına döndü. Veriler Nisan ayından daha ciddi bir artışın gerçekleşeğini öngördürüyor. Günlük yeni tespit edilen hasta sayısı 5 bin eşiğini aştı. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 5 bin 103 kişiye yükseldi. Covid-19’a nedeniyle 141 kişi hayatını kaybetti, bu koronavirüs nedeniyle ilk ölümün yaşandığı 17 Mart’tan bu yana Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı en yüksek veri oldu. Toplam can kaybı 12 bini geçti. Aktif hasta sayısı 55 bin 597 kişiye yükseldi ve ağır hasta sayısı 4 bin sınırına dayandı.
  • Sağlık Bakanı Koca turkuaz tablonun değişeceği sinyalini verdi: “Bizim rehberimizde de ‘Semptomlu olanlara test yapılır’ diye yazar. Saha taramalarına da devam ediyor olacağız. Bilim Kurulumuzla önümüzdeki günlerde bu konuları tartışıp ‘toplam vaka’, ‘yatan hasta’, ‘hasta’ başlığı altında ne varsa bunun hepsini kamuoyuyla nasıl paylaşacağımızı, tabloda nasıl göstereceğimizi de tartışıp göstermiş olacağız. Bu süreçte, 29 Temmuz’dan bu yana ‘ağır hasta’ sayımız 8 kat arttı. 29 Temmuz’dan bu yana vefat edenlerin, hayatını kaybedenlerin oranı 8 kat arttı. Bu da vatandaşımızı ve sizleri uyarmıyor mu? Ağır hastamız 8 kat artıyor. Evde semptomu olmayan, hastaneye yük olmayanın sayısı mı sizin için önemli? Bu dönemde şundan emin olun; pozitif olup semptomu olmasa bile bütün vatandaşlarımız takibe alındı, bütün vatandaşlarımıza filyasyon yapıldı” dedi.
  • Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 73 ilden 1,270 aile hekiminin katılımıyla düzenlediği anketin sonuçları açıklandı. Ankete göre geçtiğimiz aya göre vaka sayıları üç kat artarak 1 milyona ulaştı. 73 İldeki verilere göre vaka sayıları yüzde 300 arttı, günde 47 bin 629 yeni vakaya ulaştı. Ölüm oranları 3-4 kat arttı. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep artışın en fazla olduğu kentler oldu.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Şu anda da çok daha kaygılıyız. Diyarbakır’da ortalama 2 bin-2 bin 500 test yapılıyor ve bunun 850-950 arasında pozitif çıkıyor.” Diyarbakır’da yoğun bakımda yatan sayısında ciddi artışların olduğunu belirten Yerlikaya, yoğun bakıma dönüştürülen servislerin yetersiz olduğunu ifade ederek, “Acil servislerde hasta yatıracak durumda değiliz yoğunluk açısından ama bu artış hızı ileriki günlerde ciddi yoğun bakım sıkıntısı olacağını gösteriyor” dedi.
  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hastanenin ana ameliyathane koridorunun da yoğun bakım servisine çevrilmesi için planların devreye sokulduğu bildirildi.
  • İçişleri Bakanlığı tarafından alınan yeni bir karara göre; 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlar cuma namazı saatlerinde yasaktan muaf olacak.
  • TBMM İdare Amirliği tarafından milletvekillerine yapılan bilgilendirme doğrultusunda ziyaretçilere HES kodu doğrulaması yapılacağı ve ‘risksiz’ bilgisinin ardından ziyaret kabulüne onay verileceği açıklandı.
  • Sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri 2021 yılı sağlık bütçesi üzerine görüşlerini yazılı bir açıklama ile açıkladı. Açıklamada salgınla mücadelenin koruyucu ve kamusal bir sağlık politikası ile olacağına ve Sağlık Bakanlığı bütçesinin önceki yıllardan farklı olarak salgın koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğine ilişkin vurguya yer verildi.
  • Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) bugün yaptığı bir açıklama ile örgütlü olduğu işyerlerinden topladığı Covid-19 verilerini duyurdu; Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinin dörtte üçünde aktif vaka var. Kimi işyerlerinde Covid-19 tanısı konulmuş işçi oranı %30’a ulaştı. İmalat sanayinde aktif vaka sayısı en az 112 bin. İmalat sanayinde 3 milyon 280 bin işçi, çalışma ortamından kaynaklı yakın salgın riski altında çalışmaktadır. Sendikadaki oran nüfusu temsil etseydi; vaka sayısı 2 Milyon 162 bin olacaktı.
  • Futbol maçları devam ediyor, Covid-19 bulaşı yaygınlaşıyor! Kasımpaşa’da 7 ve Sivasspor’da da 2 futbolcunun Covid-19 testi pozitif çıktı.
  • Bakan Koca, kurucusu olduğu üniversitenin Koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Favicovir’ ilacının üretiminde ortak çalıştığı firmaya ruhsat verilmesi sürecindeki iddialara yanıt vermeye çalıştı! “Bu ilacın Çin’de 140 dolar olduğu biliniyor. Yaygın kullanımını sağlamak için yerlileşme noktasında biz ısrarcı olduk ve bu ilacı sentezlemek üzere, kurucusu olduğum üniversiteden bir öğretim üyesi arkadaş, bilinen bir firmaya sadece proje desteği verdi. Hiçbir şekilde üniversiteyle asla ve kata bir sözleşme ve menfaat ilişkisi yoktu. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Özellikle o arkadaş da heyecanla bu ilacı üretme çabası içinde oldu, ABD’de uzun süre bu konuda çalışan birisi olduğu için. Devamında sentez başarıldı. Bu ilacı alabilecek tek yer Bakanlık, yani kamu. 140 dolar olan ilaç için telaffuz edilen 100 dolar oldu. Bu arada 3 tane farklı firma da ham maddesini ithal ederek, ruhsat müracaatını yaptı. Ben, sizin kurucusu olduğum yerle ilişkili kıldığınız yere ruhsat verdirmedim. Bunları ilk defa duyacaksınız ve belki de inanmayacaksınız. Bu 4 firma birbiriyle mücadele içinde, rekabet içinde olan firmalar, bunların hepsi bilinir. Ben nerede konuştuğumu ve neyi konuştuğumu çok iyi biliyorum ve ‘Tek firmaya olmayacak’ dedim, ‘Diğer müracaat eden 3 firmayla birlikte verilecek’ dedim.”
  • Bakan Koca ‘doğal ölüm’ bildirimlerine açıklık getirmeye çalıştı! “Ölüm bildiriminde kullanılan form, 2013 yılından beri kullanılmakta. Bu belgede ‘ölüm şekli’ hanesine hastalığa bağlı doğal ölümün izahı için ‘bulaşıcı hastalık’ veya ‘bulaşıcı olmayan hastalık’ açıklaması da eklenmiştir. Kayıtlar, bu yılki toplam ölümlerin yaklaşık onda 1’inde ölüm şeklinin ‘bulaşıcı hastalık’ sonucu doğal ölüm olduğunu göstermektedir. Onda 9’u ise ‘bulaşıcı olmayan’ hastalık, yaşlılık ve benzeri şeklinde işaretlenmiştir. Bu hanedeki bilgi, ölümün nedenini hastalık bazında göstermez. Buradan Covid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz, ‘bulaşıcı hastalık eşittir Covid’ demek değildir. Bulaşıcı tek hastalığın Covid-19 olduğunu düşünmek yanlıştır.’’
  • Kreşlerle ilgili değerlendirme yapan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Çalışan annelerin okul öncesi kurumlarına çocuklarını verebilmeleri konusunda olumlu bir haber de yansıyacak diye düşünüyorum” dedi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra bakanlık anaokulu ve kreşler için haftanın beş günü yüz yüze eğitim kararı aldı.
  • #SendikaBenim. Şişli Etfal Hastanesinde görevli Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık çalışanları, koronavirüs salgını sürecinde yaşanan problemler ve hastane yönetiminin sorumluluğu ile ilgili Şişli Etfal Hastanesi Başhekimliğinden randevu aldı. Bu sabah 08.00’de başhekimlik ile görüşmeye giden SES üyesi 3 sağlık emekçisine, görüşmeye sadece bir kişinin alınacağı söylendi. Sağlık emekçileri, kendilerine karşı üstten, dayatmacı ve aşağılayıcı bir tavır takınıldığını belirterek görüşmenin gerçekleşemediğini söyledi. SES üyesi emekçiler, hastane başhekimliğinin bu tavrı üzerine Twitter’da #SendikaBenim etiketi ile tepkilerini ve taleplerini dile getirdi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den getirilen Covid-19 aşısının denemeleri için 20 bin kişinin gönüllü olduğunu açıkladı.
  • Okulların yeni plan tasarısı: Öğrenciler yılbaşı sonrası seyreltilmiş sınıflarda sınava alınacak, LGS ve YSK’de birinci dönemden sorulacak
  • Fransa’da kısıtlamalar sayesinde Koronavirüs’te ikinci dalganın pik noktası atlatıldı. Fransa Sağlık Bakanlığı, ülkede Koronavirüs salgınının ikinci dalgasında pik noktasının geçilmiş olabileceğini söyledi. Fransa Sağlık Bakanlığı uygulanan kısıtlamalar ve karantina sayesinde yeni enfeksiyon oranının bir haftada yüzde 40 oranında, hastaneye başvuruların da yüzde 14 oranında düştüğünü söyledi. Fransa Sağlık Bakanlığı, “Vakalar hâlâ yüksek olsa da ikinci dalganın pikini geride bıraktığımızı görüyoruz” dedi. Enfeksiyon oranlarında düşüşün, kısıtlamaların hafifletilmesi anlamına gelmediği vurgulandı.  Fransa’da Kasım ayı başından bu yana ulusal karantina önlemi uygulanıyor. Noel’e kadar karantinanın hafifletilmesi umuluyor.
  • Kimse sağlıkçıların çocuklarına bakmak istemiyor! Korona virüsü salgınında tablo ağırlaşırken yeni tedbirler kapsamında okullar ve kreşler de kapatıldı. Bu süreçte çocuğuna bakacak kimsenin olmadığını anlatan bir sağlık çalışanı, “Bizi yıpratan pandemi değil, çocuklarımıza değer verilmemesi. Kimse sağlıkçıların çocuklarına bakmak istemiyor” dedi. Kamuda çalışan bir memur, “Yıllık iznimin tamamını kullanıp çocuğuma bakacağım. Sonraki süreci düşünmek bile istemiyorum” dedi.
  • İHD Çocuk Hakları Komisyonu, “Yaşanan çocuk hakları ihlallerinin sorumlusu pandemi değil, bütüncül bir çocuk koruma politikası olmayan, imzacı olduğu uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen Türkiye Devleti’dir” dedi. İHD, kapalı ortamlarda şiddetin arttığını hatırlatarak, pandemi döneminde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin yüzde 27,8 oranında arttığını aktardı. Açıklamada eğitim sistemiyle ilgili sorunlara yer verildi: “Çocukların büyük çoğunluğu; internet erişimi, bilgisayar, tablet, cep telefonu ya da uygun zaman ve mekân olmayışı gibi nedenlerle, eğitim hakkından mahrum bırakıldı. EBA üzerinden yürütülen canlı derslere katılım, bütün bu imkânsızlıklardan dolayı %15-20 dolaylarında kaldı. Anayasal bir hak olan eğitim hakkı kullanılamaz hale geldi.
  • Bağımsız Maden İş Sendikası görevlisi iki kadına, Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü sırasında maskesiz oldukları gerekçesiyle ceza kesildi. İki isim maskeli olduklarını söyleyerek “Eyleme katıldığımız için cezalandırıldık” dedi.
  • CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, “Bu şehir hastanelerinin kendi donanımlarını, tıbbi teçhizatlarını yüklenici firmanın karşılaması gerektiği halde, kamu kaynakları ile Sağlık Bakanlığı’ndan teminde bulunduğu ya da diğer hastanelerden bu şehir hastanelerine malzeme transferi yapıldığı konusunda bir süredir yoğun bildirimler alıyorduk. Bize ulaşan bazı evraklarda, farklı kamu hastanelerine Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden kamu kaynakları ile Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği emri ile hastane malzemeleri, motorlu hasta karyolası, pansuman arabası, EKG, solunum cihazı, oturma grubu gibi malzemeler alındığı görülüyor. Sonuçta yüklenicinin yapması gereken bir harcamayı kamu yapıyor” dedi.
  • Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasındaki Brexit görüşmelerine, bir müzakerecide Covid-19 tespit edilmesi nedeniyle ara verildi.
  • Pfizer ve ortağı BioNTech, Covid-19 aşısı için, ABD’de acil durum yetkilendirmesine başvuracak. FDA’nın verileri incelemesinin ne kadar süreceği belli değil, ancak ABD hükümetinin, aralık ayının ilk yarısında aşıyı onaylaması bekleniyor. İki şirket, FDA yetkisi önümüzdeki ayın ilk yarısında gelirse ‘aşının saatler içinde dağıtmaya hazır olacağını’ söyledi.
  • Britanya’da yapılan bir araştırma Covid-19 hastalarının en çok semptom gösterdiği ilk beş günde bulaştırıcı olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla erken aşamada izolasyonun virüsün yayılımını durdurmak için kritik öneme sahip olduğu ortaya kondu.
  • Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde, pizzacıda çalışan bir kişinin yetkililere yalan söylemesi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ortaya çıktı. Polis, Covid-19’a yakalanan bir adamın bir pizzacıda yarı zamanlı olarak çalıştığını sakladığı için bu kararın alındığını açıkladı. Nisan ayından beri ilk yerel vakaların görüldüğü eyaletteki kısıtlama çarşamba günü başladı. 36 yerel vaka görülünce altı günlük kısıtlama kararı alındı. Bugün itibarıyla sadece üç yeni vaka kayda geçtiği için planlanandan üç gün önce, yarın kısıtlamanın sonlandırılabileceği belirtildi.
  • Polonya’da vizon çiftliği çalışanı 18 kişide koronavirüs tespit edilmesi ülkede endişe yarattı. Sağlık yetkilileri ve veterinerler ilk araştırmalarında, çiftlik çalışanlarına Koronavirüsün hayvanlardan bulaştığı kanaatinde olmadıklarını bildirdi. 354 çiftlik ve yaklaşık 6 milyon vizona sahip Polonya, vizon kürkü üretiminde başı çeken ülkelerden. Bu ayın başında Danimarka’daki vizon çiftliklerinde Koronavirüsün mutasyona uğramış bir türünün insanlara bulaştığının ortaya çıkması üzerine Polonya’daki test çalışmaları yoğunlaşmıştı. Oysa gündemleştirilmesi gereken vizonların kürk üretimi için yetiştirilmesi, insanların doğa üzerine kurduğu tahakküm olsa gerek!


İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...