KORONA GÜNLÜĞÜ 8 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (8 NİSAN 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli hastane polisi Mehmet Duman Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Çarklar dönsün diye Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

***

Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında KESK ‘in,’’Covid-19’un sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı talebine karşılık Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın cevabının ‘’Evde hastalananlar var, nasıl meslek hastalığı kabul edelim’’ olduğunu hatırlatan SES Ankara Şubesi, “Bugüne kadar meslek hastalığı için gerekli düzenleme yapmaktan sakınan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bir seneden fazladır Covid mücadelesi yürüten sağlık emekçilerinin vefatlarında Covid-19 illiyet bağı bulamazken, illiyeti sağlık emekçilerinin evlerinde bulmuştur. Ağır çalışma koşullarından evlerine gidemeden hayatını kaybeden sağlık emekçilerine uygun gördüğünüz illiyet bağı nedir Sn. Bakan?” diye sordu. Yaşamını yitiren 397 sağlık emekçisinin sadece yüzde 8’inin emekli olduğu ve 364 sağlık emekçisinin aktif olarak çalışırken yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada “Pandemi dönemi sağlık emekçileri emekli, istifa ve izin yasağı getirildiği unutularak sağlık emekçilerin evlerinde izinliyken, istirahat hallerinde, tatillerini yaparken enfeksiyona yakalandığını düşünenlerin ve bunu talepler karşısında savunmaya çalışanların gerçeklerle bağının koptuğu ortadadır” denildi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), günlük Covid-19 vaka sayılarının rekor düzeyde artmasına ilişkin bir açıklama yaparak, “Toplumsal düzeyde bulaşıcılık önlenemedi. Bilimin ışığında akılcı bir pandemiyle mücadele olmadı. Algılar üzerinden giden bir savrulmanın ortasındayız. Pandemi hızla yayılırken, toplum her gün artan bedeller ödüyor. Yanlış sağlık politikalarında ısrar, sosyal cinayettir” dedi.

***
Brezilya’da Covid-19’un daha önce görülmeyen bir mutasyonu tespit edildi. 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan yeni türün önceki mutasyonlara benzer özellikler gösterdiği belirlendi.

***

Amerikan iş dünyası dergisi Forbes’un her yıl yayımladığı milyarderler listesine bu sene pandemiyle zenginleşenler damga vurdu. Forbes’un milyarderler listesinde ‘pandemi etkisi’ ters orantılı oldu. Listeye 660 yeni isim girdi, milyarderlerin toplam serveti 5.1 trilyon dolar arttı. Forbes bu yıl, ‘Covid-19’la savaşırken zengin olan 40 yeni milyarderle tanışın’ başlıklı ayrı bir liste de yayımladı.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 135 milyon 675 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 900 binin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 23 milyon civarına yükseldi, bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 651 bin 878 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 bin 969 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaştı. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (126.3 bin), Brezilya (91 bin), ABD (75.2 bin), Türkiye (54.7 bin), Arjantin (22 bin), İran (21 bin), Ukrayna (15.4 bin), Almanya (14.9), Polonya (14.9 bin), İtalya (13.7 bin) ve Kolombiya (11.4 bin).

***

Türkiye’de salgın artık dizginlenemiyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yükselmeye devam ediyor. Yeni vaka sayısı 50 bin eşiğini de aşarak 54 bin 740 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 276 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,203 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 634 bine dayandı, toplam can kaybı 33 bin kişiye dayandı. Günlük test sayısı 300 binin üzerine çıktı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 406 binin üzerine çıktı. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,604 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.65’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katından daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, ülke genelinde Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım servislerinin yüzde 92-93 seviyesinde dolduğunu söyledi. Bulut, “Sağlık Bakanlığı, ‘Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66’ diyor. Ancak solunum cihazı olmayan, ikinci ve üçüncü sınıf yoğun bakım yataklarının da dahil olduğu toplam yoğun bakım yatak sayısından bu oranı çıkarıyorlar. Oysa Covid-19 hastaları için sadece birinci sınıf yoğun bakım yatakları kullanılabiliyor ve bu yatakların doluluk oranı ise yüzde 92- 93 seviyesinde” dedi.

***

SES Ankara Şubesi, artan vefat hasta oranının kaygı verici olduğuna dikkat çekti. Açıklamada “Kongreler öncesi Ankara ilinde 10 binin altında aktif vakamız bulunmaktayken, bugün ilimizde 30 bine yakın aktif vaka bulunmaktadır. İlimizde günlük vaka sayısı 600’lerden bugün itibariyle 2.500’e yaklaşmıştır. Yatak doluluk oranlarımız her geçen gün artmakta normal servise çevrilen yataklar yeniden Covid kliniklerine dönüştürülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

***

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın test sonucu pozitif çıktı. Büyükkılıç, iki hafta önceki AK Parti Kongresi’nde görüntülendiği esnada Kayseri halkına “Evden çıkmayın” demişti.

***

İskenderun’da faaliyet gösteren Fil Filtre‘de yemekhanede çalışan 7 kişi Covid-19’a yakalandı. Gün boyu aynı ortamda çalışan, aynı yemekhanede yemek yiyen işçiler kaygılı.

***

Antalya Kemer’de okul pansiyonunda nöbetçi öğretmenlere pansiyondaki Covid-19 karantinasındaki öğrencilerin yemeklerini vermeleri, ateşlerini ölçmeleri ve yoklama almaları istendi.

***

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına katıldı. Erdoğan, salgının tehdit olmaktan çıktığını iddia etti, normalleşme adımlarını yeniden devreye soktuklarını, salgın arttığında ise sıkılaştırmaya yöneldiklerini söyledi. Erdoğan, tek bir insanın bile salgın hastalık sebebiyle acı çekmesine, hayatını kaybetmesine gönüllerinin razı gelmeyeceğini ifade ederek, “Ramazan ayının manevi ikliminde, tuttuğumuz oruçlar, kıldığımız namazlar ve diğer ibadetlerimiz ruhumuzu zenginleştirirken, salgının boynunu da Allah’ın izniyle kıracağız” dedi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu’nun (AHEK) hazırladığı “Aile Sağlığı Merkezleri için harekete geçiyoruz” programı başlattı. AHEK’in yaptığı açıklamada, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve mobil çalışma birimlerindeki kötü, uygunsuz sağlık merkezi binalarına dikkat çekmek istendiği belirtildi. AHEK açıklamasında, ASM mekânlarının kamusal alanlarda yeniden inşa edilmesinin, Sağlık Bakanlığı’nın görev ve sorumluluğunda olduğunu vurguladı. AHEK, Türkiye’de her iki ASM’den sadece birinin devlet tarafından tesis edildiğini, üç ASM’den birinin ise şahıslar tarafından kiralandığını açıkladı. AHEK, Türkiye’deki ASM’lerin yalnızca yüzde 10’unun koronavirüs tedbirlerini uygulamaya elverişli olduğunu söyledi. AHEK’in talepleri şu şekilde:

  • Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir.
  • Aile Sağlığı Merkezleri, kamuya ait mekanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir.
  • Başta deprem güvenliği olmayan kamu binalarında hizmet veren ASM’lerin Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmelidir. Hastalar ve sağlık çalışanları mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir.
  • Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde Sağlık Bakanlığı tarafından uygun mekanlarda binalar yapılmalı ve donanım sağlanmalıdır.

***

Altı haftada Türkiye genelinde vaka sayısının 10 kat arttığına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası acilen alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

  1. Yaygın test/hızlı aşılama
  2. Ekonomik-sosyal destekli kapanma/kademeli-kontrollü açılma
  3. Sistematik filyasyon/etkili izolasyon
  4. Acil kamulaştırma/yeniden sosyalizasyon
  5. Şeffaf yönetim/insan hakları merkezli pandemi mücadelesi

***

Nüfusa oranla dünyada en çok Covid-19 kaynaklı ölümün yaşandığı Çek Cumhuriyeti’nde, salgının başından bu yana dördüncü sağlık bakanı göreve başladı.

***

Uluslararası Af Örgütü, 2020-2021 raporunu yayımladı. Covid-19 salgının tüm dünyada etkisini gösterdiği 2020 yılında “hükümetlerin salgınla mücadele yöntemini eleştiren sağlık çalışanlarını ve gazetecileri hedef alan” ülkelerin sıralandığı raporda, “Arnavutluk, Ermenistan, Belarus, Bosna-Hersek, Macaristan, Kazakistan, Kosova, Polonya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Türkiye ve Özbekistan’da bu durumun örneklerinin yaşandığı” belirtildi.

***

COVID-19 salgınının etkisini azaltmak amacıyla 25 Mart 2020 tarihinde uygulamaya konulan Kısa Çalışma Ödeneği, vaka sayılarının zirve yapmasına ve uzatılması çağrılarına rağmen 31 Mart’ta yürürlükten kaldırıldı. İşsizlik Fonu’nun emekçiler için değil patronlar için kullanıldığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “İşsizlik Sigortası Fonu böyle bir zamanda emekçiler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak?” diyerek hükümete seslendi.

***

Koronavirüsün insan vücudunda bıraktığı hasara dair yapılan bilimsel araştırmalarda çarpıcı bir veriye ulaşıldı. ABD’de hastalığı ağır geçiren on binlerce hastanın katıldığı araştırmada, bu kişilerin yüzde 34’ünün altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadığı tespit edildi. En yaygın görülen sorun, anksiyete oldu. Katılımcıların yüzde 17’sinin anksiyete yaşadığı saptandı;  Hastaların yüzde 14’ünde duygu durum bozuklukları görüldü; Yüzde 5’i uykusuzluk şikâyeti yaşadı; * Felç ve demans gibi nörolojik teşhisler daha nadir görülse de, bu sorunların hastalığı en ağır geçirenler arasında teşhis edildiği belirtildi. Buna göre, hastalık sürecinde yoğun bakımda yatan kişilerin yüzde 7’si sonradan felç geçirdi; yüzde ikisine demans teşhisi kondu. Araştırmada, bu teşhislerin aynı dönemde grip veya başka solunum yolu hastalıkları geçiren hastalara kıyasla Covid-19 geçirenler arasında daha yaygın olduğu da saptandı. Buna göre, Covid geçirenlerin sonraki dönemde nörolojik veya psikolojik sorun yaşama riski, grip geçirenlerden yüzde 44 oranında daha yüksek.

AŞI TARTIŞMALARI

Rusya’nın koronavirüse karşı geliştirdiği ikinci aşı olan EpiVacCorona’nın uygulandığı yaşlıların yüzde 94’ünde antikor oluştuğu açıklandı.

***

İngiltere’de AstraZeneca Covid aşısı ve nadir görülen kan pıhtılaşması arasındaki bağa yönelik artan kanıtlar üzerine, aşı tavsiye kurulu 30 yaş altına alternatif aşıların önerileceğini duyurdu. Ülkenin ilaç denetleme ve onaylama kurumu MHRA, mart sonu itibariyle İngiltere’de AstraZeneca aşısı olan 79 kişide kan pıhtılaşması görüldüğünü ve bunların 19’unun hayatını kaybettiğini açıkladı.

***

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bugün AstraZeneca aşısının ‘kanda pıhtılaşmaya’ yol açtığına dair iddialara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. EMA, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19’u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” dedi. EMA Yönetici Direktörü Emer Cooke, “Hem aşılanmış kişilerin hem de sağlık uzmanlarının bu olağandışı kan pıhtılaşma bozukluklarının belirti ve semptomlarının farkında olmaları önemlidir, böylece olası riskleri en aza indirmek için hızlı bir şekilde tespit edilebilirler. Yan etkinin keşfedilmiş olması, aşının sürveyans (hastalığın gelişim takibi) sisteminin iyi çalıştığını gösterir” dedi.

EMA’nın güvenlik komitesi, 18’i ölümcül olmak üzere toplamda 86 ‘kan pıhtılaşması’ vakasını inceledi. 4 Nisan itibarıyla Oxford/AstraZeneca aşısı ile aşılanan 34 milyon kişide toplam 222 kan pıhtısı vakası bildirildi. İngiltere’nin İlaç ve Denetleme Kurumu MHRA ise Oxford/AstraZeneca aşısından sonra bildirilen 79 kan pıhtılaşması vakası olduğunu bunların da 19’unun hayatını kaybettiğini duyurdu. Pıhtılaşma vakaların 51’i kadın ve 18 ila 79 yaşları arasındakiler ise 28 erkek olarak kayıtlara geçti.

***

Danimarka hükümeti, korona virüsü salgınının gölgesinde hayatı normalleştirme adımı olarak bir tür ‘bağışıklık pasaportu’ uygulaması başlattı. ‘coronapas’ adı verilen uygulama kapsamında, iki doz Covid aşısı yaptırmış olanlar, son iki ila 12 hafta arasında Covid geçirip doğal yoldan bağışıklık kazananlar ve son 72 saat içinde negatif test sonucu alanların belirli hizmetlerden faydalanmasına izin verilecek.

***

Kanada, Oxford Üniversitesi’nin ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği yeni tip Coronavirus aşısının, 55 yaş altı kişilerde kullanımını askıya aldı.

***

IMF Başkanı Georgieva: Aşı politikası ekonomik politikadır. Salgınının sona erdirilmesinde sağlanan hızlı ilerleme, küresel ekonomiye 2025’e kadar yaklaşık 9 trilyon dolarlık katkı sağlayabilir.

***

Araştırma: Sinovac aşısının Covid-19 varyantlarına karşı etki düzeyi açıklandı. Çin’de Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü’nden bilim insanları; doğal enfeksiyon, Sinovac ve Sinopharm aşılarının D614G, B.1.1.7 (İngiltere) ve B.1.351 (Güney Afrika) varyantlarına karşı nötralize edici (engelleyici) etkisini değerlendirdi. Saygın bir tıp yayını olan New England Journal of Medicine’da (NEJM) yayımladıkları araştırmaya göre, Covid-19 hastalığını geçiren hastalardan alınan kan örneklerinin, D614G ve B.1.1.7 (İngiltere) varyantlarını nötralize etmede etkili olduğu ancak B.1.351 varyantına (Güney Afrika) karşı ise “önemli oranda daha az etkili” olduğu bulundu.

***

Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Komisyonu önünde toplanan çeşitli kitle örgütleri ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri, Covid-19 aşılarının patentlerinin kaldırılması talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

***

BioNTech aşısının da gelmesiyle aşılama çalışmaları hız kazandı. Ancak uzmanlar aşı olanların “Bana bir şey olmaz” diye rahatlamaması gerektiğini söylüyor, “Aşı bulaşı engellemiyor, kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. O yüzden aşı olanlar maske takmaya devam etmeli, mesafeyi unutmamalı” diyerek uyarıyor

***

Kulüpler Birliği ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF): ‘Alt liglerden başlayarak en üst lige kadar tüm futbolculara 1 ay içinde aşı yapılacak’

***

KESK Denizli Şubeler Platformu Candoğan Parkında bir araya gelerek tüm emekçilerin aşılanması talebiyle eylem yaptı. Tüm Bel Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan okudu. Pandeminin sınıfsal yüzüne dikkat çeken Özkan, “Her ne olursa olsun çarklar durmayacak mantığı ile kapanmanın uygulanmaması, işçi, emekçilerin hasta bile olsa üretime zorlanmaları, pandemi fırsatı ile yasalarda yeri olmayan ‘ücretsiz izin’ kavramının yasal statüye kavuşturularak emekçilerin sefalet ücretine mahkum edilmesi bu sınıfsal karakteri de açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Özkan, son olarak toplum sağlığı için aşı istediklerinin altını çizerek “Aşı kamusal bir haktır; bir lütuf değildir, ödediğimiz vergilerdir, emeğimizdir; sağlık hakkımızdır, yaşam hakkımızdır. Kamu emekçilerinin, öğrencilerimizin, halkın sağlık hakkı için aşı mücadelesi, yaşamlarımıza ve geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir. Biz Kamu Emekçileri olarak, toplum sağlığı için, eğitim hakkı için, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için aşı istiyoruz” dedi.

***

Koronavirüsün İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantları: Aşılar etkili olacak mı?

Mevcut aşılar koronavirüsün erken varyantları dikkate alınarak hazırlanmıştı. Fakat bilim insanları, etkisi biraz düşse bile aşıların yeni varyantlara karşı da hala etkili olacağı görüşünde. Yakınlarda yapılan bir araştırma Brezilya varyantının, daha önce Covid olmuş, dolayısıyla da bağışıklık kazanmış olması gereken insanlardaki antikorlara dirençli olduğu sonucuna vardı. Fakat buna karşılık ilk laboratuvar deneyleri Pfizer aşısının yeni varyantlara karşı da etkili olduğunu, sadece etkisinin biraz azaldığını ortaya koydu. Yakında onay alması beklenen iki yeni aşı Novavax ve Janssen’in de aynı ölçüde koruma sağladığı düşünülüyor. Oxford-AstraZeneca aşısına dair veriler ise, bu aşının İngiltere’deki varyanta karşı etkili olduğunu ancak Güney Afrika varyantı karşısında etkisinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Fakat yine de bu aşı Güney Afrika varyantına karşı da hastalığın ağır geçmesini önlüyor gibi görünüyor. Moderna aşısıyla ilgili çalışmaların ilk sonuçları bu aşının Güney Afrika varyantına karşı etkili olduğunu ama bağışıklık etkisinin uzun sürmeyebileceğini gösteriyor. Uzmanlara göre gelecekte önümüze yeni varyantlar çıkabilir. Ama en kötü ihtimalle bile aşıların bir kaç hafta ya da ayda, küçük değişikliklerle yeni varyantlara karşı etkili olması sağlanabilir. Grip aşısında olduğu gibi her yıl en son yayılan varyanta uygun yeni bir aşı hazırlanabilir.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56365682

***

“Çocukları da aşılamadan salgını kontrol altına almak mümkün değil”

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Hacımustafaoğlu, çocuklarda hastalık görülme sıklığının artmasının tek başına okulların açılmasına bağlanamayacağını söylüyor. Öte yandan “Çocuklar hastalığı erişkinler kadar bulaştırır, ama okuldaki salgının kaynağı genelde yetişkinlerdir” diyor.

“Vakaların artmasında okulların açılması faktörlerden biri olabilir. Ama okullarda gerekli korunma önlemleri alındığında oldukça düşük etkili bir faktör bu. Uzun süredir okulların açık olduğu örneğin İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkeler esas olarak bizden daha sıkı bir kapanma süreci uyguladılar. Ayrıca bizde de aşı yapılıyor ama, erişkinlerdeki aşılanma oranı özellikle İsrail, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde son bir ay itibariyle, bizden çok yüksek oranda. Genel olarak bakıldığında, daha Covid aşılarının yapılmadığı dönemlerde, özelikle ileri yaşlarda, sağlık personelinde, diğer risk grubu yetişkinlerde hastalığı çok daha fazla görüyorduk. Ama bu kesimlerde, büyük ölçüde aşılama ve diğer sıkı kontrol önlemleriyle hastalık daha az görülmeye başladı. Doğal olarak çocuklardaki rölatif oran arttı. Risk grubu, sağlık çalışanı, ve ileri yaş yetişkinler gibi erişkinlerde geniş bir kesimin aşı ile korunması ve sıkı kapanma önlemleri sonucunda; okullarında yüz yüze eğitime devam eden Batı ülkelerinde, çocuklarda hastalığın eskiye göre biraz daha sık görülmesi aslında bu açıdan son derece normal. Ayrıca bulaşma oranlarının daha yüksek olduğu mutant virusun da (örneğin İngiliz mutantı; B 1.1.7 gibi) yaygın olmasının bunda rolü olabilir. Ama okullarda gereken önlemler alınarak çocuklarda hastalık görülme sıklığı azaltılabilir. Yani aslında dünyada çocuklarda hastalık görülme sıklığı bir miktar arttı ama bunu tek başına okulların açılmasına bağlayamayız. Sadece faktörlerden biri olabilir. Üstelik majör faktör olduğunu da söyleyemeyiz.”

“Okulların açılması veya kapanması sürecinde çocuklardaki vakaların azaldığını, arttığını ya da salgına ne ölçüde katkıda bulunduğunu ne yazık ki bilmiyoruz. Bu verilerin aslında Sağlık Bakanlığı’nda tutuluyor olması gerekir ve tutulduğunu da düşünüyorum. Biz bu verilerin yani toplumun sağlığını ilgilendiren bu verilerin en azından bilimsel kullanıma açık olmasını bekleriz. Böylece bunlara göre toplum hekimliği çerçevesinde, bilimsel ve sağlıklı yorumlar yapabilelim, sağlık kazancı sağlayalım isteriz. Ama maalesef biz bu verilerin ayrıntılarını bilmiyoruz, mevcut resmi sitelerden ulaşmak da mümkün değil.

“Çocuklar hastalığı erişkinler kadar bulaştırır. Her ne kadar çocuklardaki mikrop yükü erişkinlerden biraz daha az olarak kabul edilse bile, çocukların süper yayıcılık (süper bulaştırıcılık) oranı erişkinlerden çok daha az kabul edilse bile çocuklar da virüsü bulaştırır.
“Ama yapılan bilimsel çalışmalara göre okulda bir salgın çıktığı zaman bu salgının kaynağı çocuktan ziyade öğretmenden veya yetişkin bir görevliden ya da evdeki hasta bir kişiden çocuğa ve bu çerçevede okula yayıldığı yönünde. Aslında çocuklarda hasta olur, bulaştırır. Ama çocuklardan hastalık bulaşması erişkinlere göre daha az oranda.”

“Bazı bulaşıcı hastalıklar hem çocukları hem erişkinleri önemli oranlarda etkiler. Bu çerçevede, çocukları hastalıktan korumadan, çocukları da aşılama kapsamına almadan COVID-19 veya bir başka salgın hastalığını gerçek anlamda kontrol altına alınabilmesi mümkün değil. Bütün yaşlılar, risk grubunu aşılarsanız, o gruptaki ölümler, hastaneye yatışları azaltmış olursunuz. Ama toplumdan o hastalığı ortadan kaldırmak için çocuklar dahil tüm toplumun belli bir oranda aşılanması gerekir’’

https://bianet.org/bianet/toplum/242083-cocuklari-da-asilamadan-salgini-kontrol-altina-almak-mumkun-degil

***

Sağlık Bakanlığı neyi saklamaya çalışıyor? – Dr. Ergün DEMİR – Dr. Güray KILIÇ

Sağlık Bakanlığı Strateji Başkanlığı, 2020’nin dönem sonu ile bu yılın ocak, şubat ve mart dönemi mali tablolarını 5 Nisan’da yayımladı. Ancak tabloda, Mart 2021 dönemi için ‘Hastane hizmetleri bütçe gider harcamalarında yer alan ‘Yap-kirala-devret modeli ile yapılan hastanelerin kira ve hizmet bedelleri’ ile ‘Halk sağlığı bütçe gider harcamaları sınıfında yer alan ‘Aşılama hizmetlerine yapılan harcamalar’ yer almadı.

https://www.birgun.net/haber/saglik-bakanligi-neyi-saklamaya-calisiyor-340459