KORONA GÜNLÜĞÜ 6 NİSAN 2021
KORONA GÜNLÜĞÜ (6 NİSAN 2021)
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Çanakkale Biga İlçe Tarım Müdürlüğü’nde çalışan veteriner hekim Ferdi Alan ve İstanbul’da çalışan eczane teknisyeni Savaş Küçükoğlu Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 132 milyon 410 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 873 binin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 22 milyon 813 binin üzerine çıkması pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
Dünya genelinde haftanın ilk günü yeni vaka sayısı 476 bin civarında. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bin 356 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, ABD ve Türkiye ilk üçü paylaştı. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (96.6 bin), ABD (56.7 bin), Türkiye (42.6 bin), Brezilya (38.2 bin), İran (13.9 bin), Arjantin (13.7 bin), Fransa (10.8 bin), İtalya (18 bin), Kanda (10.4 bin), Kolombiya (10.2 bin) ve Ukrayna (10.2 bin).
***
Türkiye’de salgın artık dizginlenemiyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek seyrediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 42 bin 551 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı193 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek1,706 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 530 bine dayandı, toplam can kaybı 32 bin 456 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 245 bin civarında. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 366 bin 168 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,407 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.7’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.
***
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vaka artış hızının kaygı verici olduğunu belirterek, gerçek vaka sayısı test ile saptanan vaka sayısından 5 ila 20 katı daha fazla olduğunu, günlük 200 bin kişinin enfekte olduğunu vurguladı ve “Bu şekilde devam edersek ramazana en az 60 bin vakayla gireriz” dedi.
***
Vaka sayılarının artması ve çeşitli hastanelerden alınan yoğun bakımlarda yer kalmadığı bilgisi endişenin dozunu artırdı. Uzmanlar üçüncü pikin yaşandığını ifade ederken salgında gelinen son noktayı değerlendiren Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. İsmail Cinel, “Mutant virüs şu anda sahada hakim. Yüzde 70’lerdeydi, belki 80’lere doğru gidiyor, mutant virüs ana virüs oldu ülkemizde” dedi. Artış ivmesinin de üçüncü boyutta olduğunu söyleyen Prof. Cinel, “Artış ivmesi son 15 günde çok fazla. Bu ivme ile böyle gidersek herkes yer aramaya başlayacak” diyerek uyardı.
***
Sağlık Bakanlığı Türkiye’de Covid-19 kaynaklı vefat sayısının 4 Nisan itibarıyla 32 bin 263’e yükseldiğini açıkladı. Ancak uzmanlar, belediyelerin açıkladığı fazladan ölüm sayıları ve bilimsel projeksiyonlara göre gerçek sayının bunun iki, üç katı olduğunu söylüyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren birçok hastanın ölüm sebebine Covid-19 yazılmadığını belirtti. Çamlı, “Hastaneye yatırılan birçok hastada tüm bulgular Covid-19’a işaret etse de hastanın PCR testi negatif çıktığı için ölüm raporuna Covid-19’dan kaynaklı ölüm yazılmadı” dedi.
***
Salgına ilişkin açıklanan ölüm verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Sağlık Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Başer, “Türkiye; Meksika, Peru ve Macaristan’dan sonra en yüksek vaka-ölüm oranı olan ülkedir” dedi. Başer’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de ilk ölümün açıklandığı 17 Mart 2020 tarihinden itibaren bir yıl içinde Covid-19 kaynaklı gerçek ölüm sayısı 89 bin 315’e ulaştı. Başer, “Belediyelerden alınan resmi veriler üzerinden Türkiye geneline ulaştığımızda, vaka-ölüm oranlarının yüzde 3,02 civarında olduğu sonucuna ulaştık ” diye konuştu. Analize göre toplam 9 şehirde (İstanbul, Kahramanmaraş, Konya, Bursa, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Denizli, Malatya ve Tekirdağ) 17 Mart 2020-16 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşen ölüm sayısı 36 bin 267 oldu. Önceki yıllar ile kıyaslandığında ise bu süreçte Türkiye’deki fazla ölüm sayısı 133 bin 972 olarak belirlendi.
***
Eskişehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentteki eğitim kurumlarının ve tüm özel eğitim kurumlarının 8 ve 12. sınıfları hariç uzaktan eğitime geçmesini kararlaştırdı. Açıklamada “İlimizde vaka sayısının artışının önlenmesi amacıyla ekli listede yer alan eğitim kurumlarının ve tüm özel eğitim kurumlarının (Özel gereksinimli öğrenciler hariç için hizmet veren özel eğitim okulları ve okul öncesi eğitim kurumları hariç ) 8 ve 12. sınıfları hariç uzaktan eğitime geçilmesine karar verilmiştir” denildi.
***
Eğitim-Sen: ‘’15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2558, öğrenci sayısı 3379, hizmetli- memur personel sayısı ise 246’dır. 15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak bir gücünün ve iradesinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. “Önlemler alınarak eğitim yüz yüze yapılmalıdır” diyen bir sendika olarak, yüz yüze eğitimin erteleneceği, aşılamaların hızlanacağı ve tüm tedbirlerin alınacağı gelir güvenceli dört haftalık bir kapanma sürecini desteklediğimizi belirtiyoruz. Ölümle sonuçlanmasa dahi yaşı ilerlemiş veya bünyesi zayıf bireylerin vücutlarında kalıcı hasarlar bırakan COVID-19 salgınında, eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlıkları tehlikeye atılamaz ve bu riskli durum daha fazla sürdürülemez.’’
***
Erzurum’da yarı uzaktan eğitim kararı. Erzurum’da 5, 6, 7 ile lise hazırlık, 9, 10, 11. sınıflarda yeniden uzaktan eğitime geçildi. İlkokullarda ise iki gün yüz yüze, üç gün uzaktan eğitim yapılacak.
***
Nüfusa oranla en fazla vaka sayısının görüldüğü Samsun’da; meslek örgütleri tarafından yapılan açıklamada, koronavirüsün çocuklarda ve gençler arasında yoğun olarak görülmeye başlandığı kaydedildi. Açıklamada, eğitimcilerin acil olarak aşılanması gerektiği bildirilerek ilgililer göreve çağırıldı.
***
Çanakkale’de, 100 bin nüfusta görülen Coronavirus vaka sayısı bir haftada 348,81’den, 546,77’ye yükseldi. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, artan vaka sayıları üzerine Coronavirus tedbirlerini görüşerek, yeni kısıtlamalar getirdi. Kentte kurulan pazarlarda bazı tezgahların farklı gülerde kurulması kararlaştırıldı. Halk pazarlarında sebze meyve gibi satış tezgahlarının salı ve cuma günü kurulması, giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgahların sadece çarşamba günleri kurulması kararlaştırıldı. Pazar yerindeki tezgah ve sergi arasında en az 3 metre mesafe olmasına, pazar yerlerinde giysi denemelerinin yapılmaması ve bu nedenle giysi deneme kabinlerinin kaldırılması kararlaştırıldı.
***
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, korona virüsüne karşı en büyük korunma yöntemlerinden biri olan maskelerle ilgili konuştu. Piyasada satılan maskelerde yüzde 98 koruyuculuk sağlayan ‘meltblown’ maddesinin olmadığını öne süren Emir, Sağlık Bakanlığı’na denetim çağrısında bulundu. Emir, “Daha da vahimi, bazı firmaların ‘meltblown koruyucu’ etiketiyle sattığı maskelerde söz konusu koruyucu katman bulunmuyor” dedi. Emir, piyasadaki maskeler hakkında bilgi verirken, “TSE standartlarına göre tıbbi maskeler Tip 1, Tip 2 ve Tip 2R olmak üzere üç sınıfa ayrılıyor. Tip 1’in filtrasyon verimliliği en az yüzde 95, diğer iki sınıfın filtrasyon verimliliği en az yüzde 98 olmak zorunda. Normal koşullarda Tip 1, hastalar için; Tip 2 ve Tip2R de sağlık profesyonelleri için öneriliyor. Ancak, bu koşullar normal zamanlar için geçerli. Pandemiyle mücadelede salgının yayılım hızını düşürmemiz için kullandığımız maskelerin koruyuculuk oranı en az yüzde 98 oranına ulaşmalı. Bu da Tip 2 ve Tip2R maskenin kullanımını zorunlu hale getiriyor. Nitekim tüm gelişmiş ülkelerde bu maskeler kullanılırken Bilim Kurulu üyeleri de salgının başından bu yana bu maskelerin kullanımını öneriyor. Üç katmandan oluşan bir tıbbi maskenin yüzde 98 koruyuculuk oranına ulaşabilmesi için orta katmanında mutlaka meltblown malzeme bulunması gerekiyor. Bu katman, alt ve üstteki iki katmanla birlikte ağız ve burundan çıkacak parçacıkları süzme kabiliyetine sahiptir. Maskeye filtrasyon özelliğini meltblown kazandırır” ifadelerini kullandı.
***
İngiltere Başbakanı Boris Johnson koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasına, planlandığı gibi 12 Nisan’da atılacak ikinci adımla devam edileceğini duyurdu. 2 Nisan’dan itibaren İngiltere’de kuaförler, spor salonları ve kütüphaneler tekrar açılacak. Restoranlar ve publar açık hava alanlarında hizmet vermeye başlayacak. 15 kişiye kadar düğünlere izin verilecek, aynı hanede yaşayanların birlikte tatile gitmesine izin verilecek. Öte yandan uluslararası seyahatlerdeki yasak devam ediyor. Ülke genelinde günlük vaka sayısı 2 bin 700’e kadar düşse de hükümet işçilere “Mümkün oldukça evden çalışın” çağrısı yapmaya devam ediyor.
***
Almanya’da halkın büyük çoğunluğu koronavirüse karşı ülke çapında önlem alınmasını istiyor. YouGov tarafından yapılan bir ankette halkın yüzde 53’ü hükümetin bütüncül bir yaklaşımla, 13 eyalet adına koronavirüs önlemlerine karar vermesi gerektiğini dile getirdi.
***
John Hopkins Üniversitesi, UNICEF ve Dünya Bankası, pandeminin dünya çapında eğitim üzerindeki etkisini ölçmek için bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre, pandeminin birinci yılında dünyada hala 800 milyonu aşkın çocuk, pandemi dolayısıyla okula gidemiyor. Okula gidemeyen çocukların birçoğu da ‘çocuk yaşta evlilikler ve cinsel istismar riskiyle’ karşı karşıya kalıyor.
***
Çin’de uzun sürenin ardından koronavirüs vakalarında ‘en büyük günlük sıçrama’ kaydedildi. Myanmar sınırında kaydedilen 15 yeni vakayla birlikte, ülke genelinde toplam vaka sayısı 32’ye yükseldi.
AŞI TARTIŞMALARI
Celal Bayar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Sinovac araştırmasında, ilk aşıdan sonra bağışıklık yüzde 25.3, ikinci doz aşıdan sonra Nötralizan testi bağışıklığı yüzde 97.92 olarak ölçüldü.
***
ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezleri, ülkede cumartesi günü 4 milyon dozdan fazla Covid-19 aşısı yapıldığını açıkladı. ABD’de günde ortalama aşı sayısı 3 milyon dozu geçiyor. Yeni açıklanan verilere göre, ABD’de en az bir doz aşı yaptıranların sayısı 106 milyon 214 bin 924. Her iki dozu yaptıran kişi sayısıysa, 61 milyon 416 bin 536. Veriler, mRNA temelli olup iki doz halinde yapılan Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarının yanı sıra tek doz yapılan Johnson & Johnson aşısını içeriyor.
***
Bilim insanları varyantların kodunu çözmek için yarışta
Tıbbi açıdan önemli varyantları tespit etmek için yeni matematiksel araçlar yaratmaya çalışan Korber, “Onu dikkatlice izleyerek, virüsün önüne geçebiliriz ve şu anda herkesin yapmaya çalıştığı şey bu” dedi. Yeni genom verilerinin akışı o kadar büyük ki Los Alamos laboratuvarı gelen verilerle başa çıkmak için sunucularını yükseltmek zorunda kaldı.
Mint’in haberine göre şimdi, 11 ay sonra, keşfedilmesine yardımcı olduğu D614G mutasyonu dünya çapında her yerde bulunuyor ve İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan hızlı yayılan varyantların genomlarında yer alıyor. Bu arada, yeni mutasyonlar gittikçe karmaşıklaşan modellerde ortaya çıkıyor ve en iyi biyologların, gelen genomik verilerden oluşan bir yangın hortumunu takip etmek için yeni yollar bulmalarına teşvik ediyor.
Virüs kısa vadede gelişmeye devam ederken, en umut verici senaryolardan biri, mevcut aşıların çalışmasını sağlayan antikorlardan kaçmak için yapabileceği büyük hareketlerin tükenebileceği.
https://bianet.org/bianet/saglik/241937-bilim-insanlari-varyantlarin-kodunu-cozmek-icin-yarista
***
Koronavirüs varyantları: Her biri ayrı salgın mı?
New York Times’ın haberine göre araştırmacılar, yakın zamana kadar B.1.1.7’deki yükselişin genel olarak düşen vaka oranlarıyla kamufle edildiğini ve zamanından önce gevşetilmiş kısıtlamalara yol açtığını söylüyorlar. London School of Hygiene and Tropical Medicine’de bulaşıcı hastalık dinamikleri profesörü Sebastian Funk, “B.1.1.7 ve diğer varyantlar hakkında düşünmenin en iyi yolu, onları ayrı salgınlar olarak ele almaktır” diyor. Bir varyant, yalnızca daha bulaşıcıysa, daha ciddi hastalığa neden oluyorsa veya bağışıklık tepkisini köreltiyorsa endişe yaratır. Uzmanlara göre İngiltere, Güney Afrika, Brezilya ve Kaliforniya’da tanımlanan varyantların tümü kriterlere uygun. En yaygın olarak dikkat çeken ilk B.1.1.7, en son tahminlere göre virüsün orijinal formundan yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı ve yüzde 67 daha ölümcül. Polonya’nın günlük yeni vaka oranı Şubat ortasından bu yana beş katına çıktı ve çoğu kamuya açık mekanı kapatmaya zorladı. Almanya’da varyant vakaları ikiye katlandı. Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde bir evrimsel biyolog olan Jesse Bloom, “Önümüzdeki bir veya iki yıl için E484K en çok gündemde olan mutasyon olacak” dedi.
https://bianet.org/bianet/saglik/241897-koronavirus-varyantlari-her-biri-ayri-salgin-mi