KORONA GÜNLÜĞÜ 4 NİSAN 2020

GÜNDEM

  • Grup Yorum üyesi Helin Bölek, cezaevindeki üyelerinin tahliye edilmesi, haklarında çıkarılan yasaklama kararlarının kaldırılması ve konser yasaklarının sona erdirilmesi için 288 gündür ölüm orucundaydı. 3 Nisan 2020’de hayatını kaybetti, İbrahim Gökçek, Mustafa Koçak ve ÇHD’li avukatlar ölüm orucuna devam ediyor.
  • Kocaeli Valiliği kent genelinde 15 gün boyunca iş bırakmayı yasakladı. Son olarak Gebze’de bulunan Sarkusyan, İnform, Cavo Otomotiv ve Fontana kalıp işyerlerinde koronavirüs şüphesi nedeniyle işçiler, yasada yer alan kaçınma hakkını kullanarak iş bırakmıştı.
  • Amazonda ilk corona vakası tespit edildi.Sağlık uzmanları salgının Brezilyada yaşayan 850 bin yerli için son derece ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
  • Salgın, önlem alınmayan mülteci kamplarına sıçradı. Yunanistan’da mülteci kamplarından birinde 20 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Atina’nın kuzeyindeki Ritsona mülteci kampı da karantinaya alındı.
  • AKPM’den Türkiye ve İspanya’ya “siyasi tutukluları serbest bırakın” çağrısı yapıldı. “2017 referandumunda rol oynadıkları için tutuklu olan Katalan siyasetçiler ile Türkiye’de tutuklu olan belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri de bu tedbirlerden faydalanmalıdır” dendi.
  • Cezaevlerindeki siyasi tutuklular için aydınlardan çağrı

-İnfaz paketinde siyasi suçlarla cezaevlerine bulunanların yer almaması üzerine Ahmet Türk, Celal Doğan, Kezban Hatemi, Nesrin Nas, Oya Baydar, Rıza Türmen, Tarhan Erdem ve Zülfü Livaneli tarafından bir çağrı metni yayınlandı. Çağrıda, “Ülkemizde tartışmalı tutuklama kararları ve mahkumiyet kararları nedeniyle ceza ve tutukevleri gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, hak savunucuları, sivil toplum önderleri ve muhaliflerle doludur” denildi.

  • İBB’de koronavirüsten ilk ölüm gerçekleşti. İGDAŞ çalışanı bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.
  • Bilim kurulu genişletiliyor: Halk Sağlığı Uzmanları dahil edildi.
  • EPDK’dan elektrik ve doğalgaz faturası kararı: 3 ay süreyle elektrik ve doğalgaz faturaları için sosyal mesafe kuralına uymak adına sayaç okuma yapılmayacak.
  • Pandemi günlerinde Portekiz’den mülteci ve göçmenler için yeni karar: tüm sosyal haklardan faydalanabilecekler. Ülkeye oturum ile çalışma izni başvurusunda bulunarak incelemeye alınan göçmenlerle sığınma başvurusunda bulunan mültecilerin dosyalarının kabul edileceği açıklandı.
  • Siirt Belediyesi su faturalarını faizsiz olarak erteledi. Belediye, Corona virüsü salgınında yurttaşların maddi olarak zor durumda kalmamaları için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki su faturalarının ödemesini 3 ay erteledi.
  • Drogba, bir Fransız televizyonunda yer alan “korona virüsü aşısının ilk önce maskelerin, tedavilerin ve yoğun bakımların bulunmadığı Afrika’da denenebileceği” yönündeki ifadelere tepki gösterdi. Drogba’nın ardından Demba Ba ve Samuel Eto’o da tepkilerini göstererek doktorları eleştirdiler.

MEVCUT DURUM

  • Dünyada toplam Covid-19 1.085.454, ölüm sayısı 58.039; Türkiye’de toplam vaka sayısı 20.921, ölüm sayısı 425, iyileşen birey sayısı 484 olarak açıklandı.
  • Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin koca açıklamalarda bulundu, yeni istatistiksel veriler paylaştı “Nüfusa göre en riskli illerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya’dır. 20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, erkeklerin kadınlara göre görülme oranının daha yüksek, 60 yaş üstünün çok kritik olduğu, yoğun bakımda yatan hastaların %64’ünü oluşturuyor.”
  • Türkiye’de korona gençleri de çok ağır etkiliyor. Dr. Emrah Altındiş, korona virüsü rakamlarındaki şu bilgiye dikkat çekti: “İtalya’da ilk 1625 ölümde, 60 yaş altı ölüm oranının yüzde 1.7, İspanya’da ilk 805 ölümde 60 yaş altı ölüm yüzde 4.59, Türkiye’de ise ilk 356 ölümde bu oran yüzde 20.”
  • Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs (COVID-19) vaka sayısı ve virüs kaynaklı ölümler artıyor. Meksika’da virüs kaynaklı ölü sayısı 37’ye çıkarken, toplam vaka sayısı 1378’e ulaştı. Peru’da ölü sayısı 47’ye yükseldi, vaka sayısı ise 1323’e çıktı. Honduras’ta 14 kişi yaşamını yitirdi.
  • Dünyadaki vaka sayısı bir haftadan daha kısa sürede ikiye katlandı.

ÖNLEME VE KORUMA

  • Bilim Kurulu açıklamasından sonra yeni cumhurbaşkanlığı önlemleri açıklandı; dün gece itibariyle 30 büyük şehri ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ili belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıldı. Zonguldak ili için kullanılan ayrıntı dikkat çekti. Ayrıca 60 yaş üstüne ek olarak sokağa çıkma yasağı 20 yaş ve altı için de getirildi. Üretim ve ihracat hala hükümet için öncelikli görünüyor.
  • Araçlarda yolcu taşıma düzenlemesi yapıldı; şoförün yanı boş kalacak arka koltuk da  cam kenarları olmak şartı ile iki kişi olmak kaydı ile bir araçta toplam 3 kişi olacak.
  • Trabzon Valiliği, kente gelen herkesin 14 gün evlerinde karantina altına alınacağını açıkladı.
  • DEMAKD’ (Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri Kültür Derneği) mevcut hastaneler, oteller, AVM’ler, plazalar, okullar, spor salonları gibi yapılardaki klima sistemlerinin Covit-19 pandemisinin yayılma hızını artırdığına dikkat çekerek önerilerde bulundu.
  • Muğla’da belediye seyyar manav hizmeti başlattı. Evden çıkamayanlar için gıdaya ulaşım kolaylaştı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • İlk kez bir İşyeri Hekimi Covid-19 nedeniyle meslek hastalığından vefat etti. http://www.izmirtabip.org.tr/news/4683
  • 120 sağlık görevlisinin hayatını kaybettiği İtalya’daki Doktorlar Sendikası Türkiye’ye tavsiyelerde bulundu: ‘Hastaları ayırın’, “Sağlık personelinin korunması için gerekli ekipmanı tedarik edin, bireysel koruyucu ekipmanların stoklanmasını talep edin”

SAĞLIK MUHALEFETİ

  • Rusya Tabipler Birliği Başkanı Anastasia Vasilieva koronavirüs salgını ile ilgili yalan bilgiler yaydığı ve halkı kışkırttığı iddialarıyla darp edilerek gözaltına alındı.
  • SES; Bir imza kampanyası başlattı. “Sağlık hizmeti bir ekip işidir ve yapılan her işin önemli olduğu gerçeğinden hareketle hangi statüde çalıştığına, kadrosuna, mesleğine, hizmet sınıfına vb. bakılmaksızın sağlık alanında çalışan tüm emekçiler için taleplerini sıraladı; “COVID 19 Salgını süresince ÇİFT MAAŞ ÖDEMESİ YAPILSIN”, “1 YIL YIPRANMA PAYI (FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI) VERİLSİN, 1 DERECE VERİLSİN.” https://ses.org.tr/2020/04/imza-metni/

TTB Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük haklarının bu olağandışı dönemin koşullarına uyarlanması gerektiğini açıkladı. https://www.ttb.org.tr/kollar/COVID19/haber_goster.php?Guid=51e315aa-759a-11ea-b329-aa051764b049 Ayrıca salgında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle hekimlerin (Sağlık Çalışanlarının) hak ve yükümlülükleri, sağlık Bakanlığı ve işverenlerin sorumluklarını hatırlattı. https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=70e89cf6-75a2-11ea-b329-aa051764b049

TOPLUMSAL MÜCADELE

  • HDP Milletvekili Oya Ersoy, Meclis’te yaptığı konuşmada, “İşçilere ücretli izin verilmeyecekse bakanlara, vekillere de maaş ödenmesin.”
  • Küba’da koronavirüs seferberliği: 28 bin tıp öğrencisi kapı kapı dolaşıyor. Sağlık çalışanları, bu ziyaretlerin “mümkün olan en kısa sürede nüfusun yüzde 100’üne ulaşmak için” arttığını belirtiyor.
  • Mersin Cemevi 65 yaş üstü 1700 üyesini arayarak, ne tür ihtiyaçları olduğunu tespit etti, üyelerin yüzde 10’unun ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.Cemevi, hem günlük dezenfekte ediliyor ve “Evinde Kal Masası” ile gelen taleplere göre ihtiyaçları karşılıyor.
  • KESK/Enerji ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası; arazi çalışmalarının devam etmesine yönelik basın açıklaması yaptı: “İnsan sağlığı herhangi bir ekonomik kârdan önce gelir, bu açık ve nettir. Sağlık en değerli insan hakkıdır…” diyerek arazi çalışmalarının tümünün, salgının son bulacağı tarihe kadar ertelemesi, arazi personelinin ve işçilerin arazi koşullarından doğan maddi kayıplarının giderilmesi ve arazi çalışmaları tekrar başlayana kadar idari izinli sayılmaları için gerekli önlemlerin alınması taleplerini dile getirdi.
  • TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, koronavirüs salgınında çevresine ve çalışma ortamına gaz ve toz yayan bütün tesislerin derhal kapatılması gerektiğini söyledi. Cemalettin Küçük, demir-çelik tesisleri, maden işletmeleri, seramik tesisleri, mermer ve taş ocakları ile kimyasal kullanarak üretim yapan metal kazanım tesisleri gibi birçok işyerinin hem çalışanları hem de çevrede yaşayanlar için risk oluşturduğunu bildirdi.   https://www.birgun.net/amp/haber/gaz-toz-yayan-tesisler-kapatilmali-294590?__twitter_impression=true
  • IPA, DSÖ ve UNICEF evde kalmak zorunda olan çocuklara Uluslarası Çocuk Kitapları Günü’nde “Dünyayı Oku” girişimi başlattı. http://bianet.org/bianet/yasam/222383-uluslararasi-cocuk-kitaplari-gunu-nde-dunyayi-oku

YENİ YAŞAM

  • Veteriner Hekim, KESK/Tarım Orkam Sen İstanbul Şube Sekreteri: “Belli bir sermaye grubunun çıkarları doğrultusunda girişilen plansız, çarpık ve dar görüşlü iktisadi faaliyetler sonucu bölgesel ve küresel iklim değişimleri yaşanmakta, ekolojik yaşam alt üst olmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, HES ve madden ocakları aracılığıyla kültürel ve tabiat varlıkları tehdit edilmektedir.”, “Sağlıklı hayvan ve sağlıklı gıda, sağlıklı insan için olmazsa olmazdır. Sağlıklı bir çevre: Sağlıklı bitki, sağlıklı yaban hayatı, sağlıklı su, sağlıklı toprak ve sağlıklı hava. Sağlıklı bir tarım ve sağlıklı bir ekosistem. Biyo-çeşitliliğin korunduğu bir dünya. Ve bütün bunlar için, halkların ve dünyanın mutlu ve aydınlık geleceği için tek umut: Sermayenin ve burjuvazinin egemenliğini kıracak, emeği ve bilimi, toplumu ve insanlığı öne çıkarak anlayışların, mesleki  ve toplumsal hareketlerin gelişmesidir.” http://www.yeniyasamgazetesi1.com/biyo-cesitliligin-korundugu-bir-dunya/

Helen Lewis: “Aynı hatayı tekrarlamamalıyız. Her ne kadar iç açıcı olmasa da, gelecekte de salgınların kaçınılmaz olduğu bir gerçek ve toplumsal cinsiyet meselesinin bizi ‘asıl krizden’ saptıran bir ‘tali mesele’ olduğunu öne sürme dürtüsüne karşı koymak zorundayız. Şimdi yapacaklarımız ilerideki salgınlar sırasında milyonlarca kız çocuğu ve kadının hayatını derinden etkileyecek.” http://www.yeniyasamgazetesi1.com/koronavirus-feminizm-adina-bir-felaket/

EKLER

  • https://sendika63.org/2020/04/koronavirus-italyada-neden-bu-kadar-cok-insani-olduruyor-struggles-in-italy-582672/
  •  Gündüz Vassaf: “Dünyadaki insanları iki gruba böldüm bu hastalıkla ilgili, A grubu ve B grubu. A grubu ben, siz, arkadaşınız, biz herkes yani hasta olabilecek olan ya da farkında olmadan taşıyıcı olabilecek herkes, dünya nüfusunun yüzde 99.9’u herhalde…B grubu da sağlıkçılar ve gıdamızdan sorumlu elemanlar. Onları sağ tutmaya mecburum, çünkü onlar bu virüs sebebiyle hastalanıyor ve ölüyor. Şu anda yine iyi durumdayız, çünkü onlar öldükçe eleman yetişmeyecek, daha zor durumda olacağız. Sadece kendimi korumak için değil – onları sağ tutmak için korunmalıyım ki onlar sizi iyi edebilsin, beni iyi edebilsin, çocukları iyi edebilsin.” “”Alkışlar güzel ama yetmez” “Birinci sorumluluğumuz düzen çöktüğü ve hazırlıklı olmayarak suç işlediği için B grubunu korumak. Alkışlar güzel (sağlık çalışanlarına destek için yapılan alkış kampanyası) ama asıl alkışımız müthiş bir sapkınlıkla, Lady Macbeth’in sürekli ellerini yıkaması gibi her şeye dikkat etmek.”  http://m.bianet.org/bianet/saglik/222225-gunduz-vassaf-tarihi-biz-yaziyoruz-hastalik-degil
  • “Ekonomi” çökerken kadınların ev içi üretimi katlanarak artıyor; kayıt dışı istihdamdaki düşüş ile üretimin düştüğü ve daha da düşmesi beklenen sektörlerde kadın/erkek işsizliğinde de değişim bekleniyor. http://bianet.org/bianet/print/222389-isci-issiz-kadinlar-salginda-tam-kapasite-evin-hizmetinde

“Tarihi biz yazıyoruz hastalık değil”

“Burada devletlerin suçu var”

“AVM’ler için sonun başlangıcı olabilir”

“Tarihte ilk kez tapınaklar kapandı”

DEMAKD açıklaması

  • DEMAKD’ (Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri Kültür Derneği) mevcut hastaneler, oteller, AVM’ler, plazalar, okullar, spor salonları gibi yapılardaki klima sistemlerinin Covit-19 pandemisinin yayılma hızını artırdığına dikkat çekerek önerilerde bulundu.
  • Pandemi amaçlı kullanılacak hastane ve sağlık merkezleri başka amaçlarla kullanılmamalıdır. Küçük hastaneler tercih edilmelidir. Büyük hastaneler içinde pandemi merkezleri oluşturulacaksa tamamen bağımsız bölümler tercih edilmelidir.
  • Yoğun bakımlar, ameliyathaneler, müdahale odaları, hasta gözetim ve personel dinlenme odaları vb. hijyenik bölgelerde kullanılan klima santralları başka mekanlar için kullanılmamalıdır.
  • % 100 taze havalı hijyenik klima santrallarında mevcut frekans kontrollü vantilatör ve aspiratörlerde elektrik rölelerinin müsaade ettiği sınırlarda kalmak koşuluyla motor hız kontrolü yapılarak aspirasyon havası artırılacak böylece ortamda negatif basınç oluşturulacaktır. Bu uygulama HVAC otomasyon sistemi üzerinden yapılacaktır. Bu bölgelerdeki kapalı hasta gözetim ve personel dinlenme odalarında pozitif basınç yaratmak için emiş menfezleri manuel olarak kısılacaktır. Otomasyon sisteminin çalıştırılamadığı durumlarda vantilasyon damperi kısılıp taze hava azaltılarak ortamda negatif basınç oluşturulacaktır. 
  • Karışım havalı hijyenik klima santrallarındaki by pass damperi %100 kapatılacaktır. Damperin sızdırmazlığını sağlanmak için damper önüne PVC benzeri levha konulacaktır. Diğer hususlar % 100 taze havalı hijyenik klima santrallarındaki gibidir.
  • Enfeksiyon riski olan Hasta yatak odalarında, koridorlarda ve hollerde Acil ve poliklinik muayene odalarında, test labaratuarlarında taze hava miktarları emiş havasını geçmemelidir. Böylece negatif basınç oluşturulacaktır. Enfeksiyondan korunması gerekli olan Personel ofis ve dinlenme odalarında vb. emiş menfezi kısılarak pozitif basınç oluşturulacaktır.
  • Emiş havasındaki virüslerin çevreye bulaşmaması için fiziki duruma uygun önlemler alınmalıdır. Zorunlu hallerde atış ağızlarına HEPA filitre konulmalıdır. Ayrıca taze hava ve emiş havasının karışmadığından emin olmak gereklidir. Bu bölgelerdeki canlı hareketini önleyecek önlemler alınmalıdır.
  • Oteller, AVM ler, plazalar, okullar, spor salonları, vb.. yapıların çoğu pandemiye uygun hale getirilebilir. AVM lerde yaygın olarak kullanılan roof top klima cihazları büyük oranda iç havayı çevirdiğinden bu cihazların olduğu yapılar kullanıma uygun değildir. Diğer yapılarda yukarıda belirttiğimiz yöntemlerle pandemiye uygun ortamlar oluşturulabilir.
  • Tesisat işletme ve bakım ekipleri korunmalıdır. Enfeksiyona karşı koruyucu önlemler alınmadan klima cihazlarına yaklaştırılmamalıdır.
  • Yukarıda belirttiğimiz önlem ve önerilerimiz mevcut yapısı korunmuş tesisler için geçerlidir. Ayrıca Şehir hastanelerine taşınma nedeniyle terk edilerek kendi haline bırakılan hastanelerin mevcut durumlarının kullanıma uygunluğunun, tesisatlarında ve cihazlarında tahribatların olup olmadığının değerlendirilmesi Sağlık Bakanlığı uzmanlarınca yapılmalıdır.