KORONA GÜNLÜĞÜ (30 EKİM 2020)
KORONA GÜNLÜĞÜ (30 EKİM 2020)
- Türk Tabipleri Birliği (TTB), 3 doktorun korona virüsü sebebiyle vefat ettiğini açıkladı. Birlik’ten yapılan açıklamaya göre İstanbul Medical park Bahçelievler Hastanesi başhekim yardımcısı Dr. Engin Türkmen, Sakarya Akyazı’da çalışan Dr. Hasan Tepeçınar ve Eskişehir Acıbadem Hastanesi’nde diş hekimi olarak çalışan Dt. Burhan Yürütücü Covid-19 nedeniyle vefat etti.
- İki ilde filyasyon ekibine saldırı: 3 kişi gözaltına alındı. Maraş’ta filyasyon ekibinin maske uyarısı yaptığı şahsın görevli diş hekimini darbettiği iddia edilen şahıs gözaltına alındı. Yalova’da filyasyon ekibini darbettiği belirtilen 2 kişi gözaltına alındı
- Salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz hane halkı gelirlerini eriterek borç sarmalına iterken, vatandaş yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle gıda alışverişlerinde bile zorlanmaya başladı. İkinci dalga öncesinde hane gelirleri ve geçim kolaylığı dibe vururken, salgın döneminde geçim zorluğu çektiğini beyan edenlerin oranı yüzde 70’e, gıda harcamalarını karşılamakta zorlandıklarını beyan edenlerin oranı yüzde 38’e ulaştı.
- İngiltere Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham, ilk nesil Coronavirüs aşılarına karşı aşırı iyimser olunmaması gerektiğini belirterek, “İlk uygulanacak aşılar kusurlu olabilir ve herkes için faydalı olmayabilir” uyarısında bulundu. Bingham, ünlü tıp dergisi Lancet için yazdığı makalede, tıp tarihinde hiçbir aşının Covid-19 aşısı kadar beklenmediğini belirtti.
- Pandemi hız kesmeden tırmanmaya devam ediyor. Yeni vaka sayısı yeniden rekor kırdı. Son 24 saatte 545 bin 903 bildirim yapıldı. Böylelikle iki günde toplam vaka havuzuna 1 milyon kişi eklenmeye başlandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 7 binin üzerinde seyretmeye devam etti, toplam can kaybı 1 milyon 185 bin 738 kişiye yükseldi.
- Avrupa ve Kuzey Amerika’da yeni vaka sayısında ciddi artış devam ediyor. Avrupa’da yeni vaka bildirimi tüm bildirimlerin yarısısından fazla (279 bin 499 kişi), Kuzey Amerika’da ise 100 binin üzerine çıktı, son 24 saatte 103 bin 791 vaka bildirimi yapıldı.
- Yirmi binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 9’a çıktı. Bunlar ABD (91.5 bin), Hindistan (49.3 bin), Fransa (47.6 bin), İtalya (26.8 bin), Brezilya (26.6 bin), İspanya (23.6 bin), İngiltere (23.1 bin), Belçika (21 bin) ve Polanya (20.2 bin). Bu ülkeleri Almanya (18.7 bin), Rusya (17.7 bin), Arjantin (13.3 bin), Çekya (13.1 bin), Kolombiya (11.2 bin) ve Hollanda (10.3 bin) izliyor.
- Küresel düzeyde aktif vaka sayısı 11 milyon 141 bin 572’ye yükseldi.
- Türkiye’de salgın kontrolden çıktı. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,319 kişiye yükseldi, can kaybı ise 72 kişi oldu. Toplam hasta sayısı 370 binin üzerine çıktı. Aktif vaka sayısı 39 bin 971’e ve ağır hastaların sayısı 1,916’ya yükseldi. Test sayısı 134 binin üzerinde.
- Eylül ayında Türkiye’de en çok vaka artışı yaşanan Ankara’da veriler yine alarm veriyor. Hastanelerin yoğun bakımlarının yüzde 90 dolu olduğunu, düşüş eğilimi sürecinde filyasyon ekibi sayısının azaltıldığını belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, “Ankara’da vakalar bitti de mi filyasyon sayısını düşürdünüz?” diye sordu. Kentteki yataklı servisler hala dolu ve yoğun bakım doluluk oranları yüzde 90’ın üzerinde. Salgının son bir haftada kentte tırmanışa geçtiğini belirten Karakoç, şunları kaydetti: “Ankara’da bu düşüşe rağmen günlük pozitif vaka sayısı 3 binin altına düşmedi ve halen 3 binin üzerinde. Günlük de 10 binin üzerinde temaslı vaka tespit ediliyor. Nisan ve mayıs aylarında orta ölçekli bir hastanede iki ya da üç Covid-19 polikliniği hizmet verirken ağustosun ilk haftasından itibaren orta ölçekli hastanelerdeki Covid-19 polikliniği sayısı yedi ya da sekize çıktı. Şu an da böyle devam ediyor. Son haftada vaka sayıları tırmanışa geçti.”
- Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında İzmit Belediyesi bugün bin kişinin katıldığı bir zeybek gösterisi düzenledi. Belediye sosyal mesafe kurallarına uyulduğunu savundu. Oysa Bilim Kurulu’nun iki gün önce yapılan toplantısında Kocaeli’ndeki vaka artış oranının yüzde 63 olduğu belirtilmişti.
- Ağır hastalar dışındaki hasta mahpusların hastaneye sevkinin yapılmadığı için tedavilerinin aksadığı, tedavi imkanına kavuşanların ise uzun süre karantina hücrelerinde tecrit koşullarında tutulduğu iddia ediliyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre cezaevlerinde en az 604’ü ağır olmak üzere en az 1,605 hasta tutuklu bulunuyor. Tutuklu ve hükümlü yakınlarının cezaevlerindeki hasta mahpusların sağlık hakkının ihlal edildiğine dair iddiaları artıyor. 15 Nisan’da yürürlüğe giren ceza infaz düzenlemesi ile Türkiye genelindeki 355 cezaevinde bulunan 300 bin tutuklu ve hükümlüden 90 bini tahliye edilmişti. Salgında en riskli grupların başında gelen hasta mahpuslar için ise bir düzenleme yapılmadı.
- Batman Tabip Odası ve SES Batman Şubesi düzenledikleri ortak basın toplantısında, Batman M Tipi Cezaevinde yatan 22 tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı yönünde bilgiler aldıklarını belirttiler.
- İran’da salgın çığrından çıktı. Son 24 saatte 8 bin 293 yeni vaka saptandı, 399 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı 597 bine yaklaştı, can kaybu ise 34 binin üzerine çıktı.
- Rusya’da günlük vaka ve can kaybı sayısında rekor! Rusya’da son 24 saatte 17 bin 717 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edildi, 366 kişi hayatını kaybetti.
- İspanya’da korona virüsü salgını nedeniyle ilan edilen OHAL 9 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı. İspanya demokrasi tarihinde ilk kez parlementonun onayıyla 15 günün üzerinde OHAL kararı alındı. İspanya Sağlık Bakanı Salvador İlla, “Zaman, önlemleri hafifletme zamanı değil. Önümüzde çok daha zor aylar var” dedi. İkinci kez ilan edilen ve 25 Ekim’den itibaren geçerli olan OHAL’de ülke genelinde gece sokağa çıkma yasağı getirilerek, en fazla 6 kişiye kadar toplanma izni verildi. Hükümet, serbest dolaşım kısıtlamaları ile diğer ek önlemlerde yetkiyi şimdilik özerk yönetimlere bırakıyor.
- Almanya’ya uçabilmek için 50 TL’ye negatif test sonucu veren bir çete olduğu öne sürüldü. Tedbirleri genişleten Almanya’da, hastanelerde yatanların çoğunun Türkiyeli veya Türkiye kökenli olduğu ortaya çıktı. Türkiye’ye tatile gidip gelen, düğünlerine katılan ya da Türkiyelilere ait mekanlarda hiçbir mesafe olmadan oturan Türkiyelilerde Coronavirus oranlarının oldukça yüksek olduğu belirtildi. Giessen Üniversite Kliniği’nde yatan 18 Coronavirus hastasından 15’i Türkiyeli veya Türkiye kökenli. Diğer bir çok hastanede de Türkiye kökenli “yatan hasta” sayısı oldukça yüksek.
- Salgında gelinen noktanın önümüzdeki süreçte yoğun bakım ünitelerini zorlayabileceğini kaydeden Merkel, yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastalarının sayısının son 10 günde yaklaşık iki katı artarak bin 500’ü aştığını belirtti. Merkel, “Eğer yoğun bakımların dolmasını beklersek, çok geç kalırız” diye konuştu.
- İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) her hafta nüfusun yüzde 10’unun test edilebileceği yeni bir planın hazırlığını yaptığı ortaya çıktı. NHS, yerel sağlık yetkililerine yönelik bir yazı kaleme alarak, “koronavirüsle mücadelede yeni ve önemli bir cephe açmak üzere” 30 dakikalık salya testlerinin devreye sokulacağını duyurdu. Yeni planın yürürlüğe girmesi, ülke çapında haftada 5 milyon test yapılabilmesi anlamına gelecek. Halihazırda günde yaklaşık 300 bin PCR testi yapılıyor.
- Japonya’da anne-baba adayları katı koronavirüs önlemlerine itiraz ediyor! Ülkede ilan edilen acil durum aylar önce kaldırılmış olmasına karşın Kato gibi hamileler ve doğum yapmaya hazırlananlar üzerinde hala devam eden eşi benzeri görülmemiş kısıtlamalar büyük tepki topluyor. Japon Jinekoloji ve Kadın Doğum Derneği’nin verilerine göre şu an ülkedeki hastanelerin yüzde 80’i koronavirüs nedeniyle baba adaylarının veya partnerlerin doğumda anne adaylarının yanında olmasına izin vermiyor.
- Brüksel’de sağlık çalışanlarını temsilen beyaz önlüklü boş sandalyelerle protesto. Avrupa Birliği’nin (AB) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında sağlık alanına daha fazla kaynak ayırması talebiyle Brüksel’de protesto düzenlendi. Protestocular, sağlık alanına 9,4 milyar avroluk ilave kaynak sağlanmasına AB ülkelerinin onay vermesini istedi.
- ABD’de Texas eyaletinin Frisco kentinden lise öğrencisi Anika Chebrolu, yeni koronavirüse yapışıp, insanları enfekte etme kabiliyetini engelleyebilecek bir molekül keşfetti. Ve bu bilimsel keşif, genç öğrenciye 2020 Genç Bilim İnsanı Yarışması’nda “ABD’nin başlıca genç bilim insanı” unvanını ve 25 bin dolar ödül para ödülünü kazandı.
- Yakın zamana dek korona virüsünün vücuda sızdığı noktanın yalnızca ACE2 reseptörü olduğu düşünülüyordu. Yeni çalışmalar, virüsün aslında çok daha fazla noktayı giriş kapısı olarak kullanabildiğini açığa çıkardı. Bilim insanları ‘nöropilin-1’ adı verilen ikinci bir sızma noktası keşfederek tedavi yolunda hayati bir buluşa imza attı.
- Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi ülkede tam 200 gündür hiç yerel ‘corona‘ vakası çıkmadığını duyurdu. Ülkede toplam vaka sayısı 554, can kaybı ise yedi. 2003’teki SARS salgınından çıkardıkları derslerle hareket eden ülke Pekin virüsün ciddiyeti hakkında henüz bir açıklama yapmamışken Wuhan’dan gelen yolcuları sağlık taramasından geçirmeye başladı. 31 Aralık 2019’dan itibaren Wuhan’dan gelen yolcuların izlenmeye başladığı ülkede 21 Ocak’ta ilk vakanın çıkmasıyla Wuhan’dan gelişlere tamammen kapandı. Aynı zamanda Çin’den gelen yolculara da tarama başlatıldı. Marta gelindiğinde ise oturma vizesi olanlar dışında tüm yabancıların ülkeye girişi yasaklandı. Ülkede alınan corona virüsü önlemlerini gevşetilmeye başlaması haziran ayını buldu. Önlemler gevşetilmeye başladığında yaklaşık 50 gündür yerel vaka kaydedilmemişti.
- Yeni Zelanda’da ötanaziyi yasal hale getirecek, halk oylamasına sunulan Yaşam Sonunu Seçme Yasası, vatandaşların yüzde 65,2’sinin evet, 33,8’inin hayır oyunu alarak kabul edildi. Eğlence amaçlı esrar kullanımını yasallaştıracak öneriye ise 53.1 hayır oyu ile karşı çıkan Yeni Zelandalılar, 46.1 kabul oyu alan tasarının yasallaşmasına onay vermedi.
Bir Yorum