KORONA GÜNLÜĞÜ 3 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Finlandiya, ülkedeki yeni Koronavirüs vakalarından yüzde 40’ının Rusya’daki Euro 2020 maçlarına gidip ülkelerine dönenlerle bağlantılı olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
***
Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı plato çizmeye başladı. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 183 milyon 839 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 980 bine yaklaştı. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11.6 milyon civarında.
Küresel düzeyde son 24 saatte 437 bin 548 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 495 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (65.2 bin), Hindistan (47.3 bin), Kolombiya (28 bin), İngiltere (27.1 bin), Endonezya (25.8 bin), Güney Afrika (24.3 bin), Rusya (23.2 bin), Arjantin (20.9 bin), ABD (18.4 bin) ve İran (13.8 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 4 bin 891 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 55 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 461 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 436 bine yaklaşırken toplam can kaybı ise 49 bin 829 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 224 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden düşmeye başladı, 80 bin 146 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına indi (697 kişi). Ağır hasta oranımız %0.9 düzeyine indi. Bu oran hala dünya ortalamasının bir buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.
***
Türkiye Basketbol Federasyonu, 2021-2022 sezonunda maçlara salon kapasitesinin yüzde 50’si oranında seyirci alınmasına karar verdi.
***
Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Helge Braun, “Aşılar etkisini gösterdiği sürece ve aşısını yaptıranlara yönelik sokağa çıkma yasağı veya benzer bir yaptırım söz konusu olmayacak” dedi.
***
Türkiye’ye uçuşların 22 Haziran’da yeniden başlatıldığı Rusya’da ölümlerin artışında Delta varyantına dikkat çekiliyor. Vakaların 6 bin 893’ü başkent Moskova’da. Ölü sayısı 112 olarak açıklandı. St. Petersburg’da ise 1671 yeni vakaya karşılık 101 kişi hayatını kaybetti.[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”glass” box_color=”#9e173d” radius=”1″][/su_box]
3 Temmuz saat 19.45 itibarıyla son 24 saatte 943 bin 30 doz aşı uygulandı. Türkiye’de bugüne kadar 35 milyon 572 bin 605 kişiye ilk doz, 15 milyon 443 bin 73 kişiye de ikinci doz, 813 bin 779 kişiye de 3. doz olmak üzere toplamda 51 milyon 829 bin 457 doz COVID-19 aşısı uygulandı. Nüfusun %18.5’u ikinci doz aşını yaptırmış durumda, toplum bağışıklığı için hedeflenen %70’in oldukça gerisindeyiz. İllere ve bölgelere göre eşitsizlik ve ayrımcılık devam ediyor. Kürt illerinin çoğunluğu %10’un altında.
***
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), üçüncü doz ve hastalığı geçirenlerde Covid-19 aşısı uygulamalarıyla ilgili gelen soruları yanıtladı. Yapılan açıklamada, “2 doz BioNTech olan kişilerin 9-12 ay boyunca ek doz aşı olmalarına gerek yoktur” denildi.
İki doz Sinovac aşısı olanların 3. dozu ile ilgili şunlara yer verildi: ‘’İki doz Sinovac® aşısı olan kişilerde oluşan bağışıklık yanıtının 3-6 ay içerisinde giderek azaldığı gözlenmektedir. Ayrıca Sinovac® aşısının tüm dünyada birkaç ay içinde hakim hale gelmesi beklenen Delta varyantına karşı etkisi de sınırlı gözükmektedir. Bu nedenlerle iki doz Sinovac® aşısı olanların ikinci dozdan 3-6 ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır. Bu kişilerde 3. doz aşı Sinovac® ile uygulanabilir. Ancak Delta varyantına karşı koruyuculuğu sağlamak açısından, özellikle sağlık çalışanları, kalabalık yerlerde çalışanlar gibi virüsle karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin, ayrıca daha güçlü bağışıklık oluşturduğu için ileri yaştaki kişiler ve bağışıklık yetmezliği olanların 3. doz aşıyı BioNTech® ile olması tercih edilmelidir.’’’
***
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “50 yaş altı için 3’üncü doz aşı için süreç içinde değerlendirip ona göre karar vermek doğru olacaktır” dedi.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri dahi bu aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro” dedi. Erdoğan, ücretsiz aşı yapılan İngiltere için de “Aşı 100 sterlin” demişti.
***
Fransa’nın güneydoğusundaki Nice kentinde aşı karşıtları, Coronavirus aşı merkezini hedef aldı. Aşı karşıtları, kentteki Las Planas aşı merkezine ait çadır ile masa üzerine “Aşı öldürür”, “Utanın” ve “Aşıdan kurtulun” gibi yazılar yazdı.
***
Almanya’da nüfusun yüzde 38’i her iki doz aşıyı, yüzde 55’i ise ilk aşıyı oldu. İlk doz aşılamada Bremen ilk Saksonya ise son sırada.
***
İktidara güvenmeyip aşıya güvenmemiz gerekiyor – Onur Hamzaoğlu
Türkiye’de 14 gün boyunca günde 352 yeni vakadan fazla vaka olmaması ya da 7 gün boyunca günde ortalama 704 yeni vakadan fazlası olmaması gerekirken 5 bin 500’leri aşan, 7 kat, 8 kat, 15 kata ulaşan günlük vaka sayıları mevcut.
Bu da Türkiye’de henüz pandeminin kontrol altına alınmadığı, bu koşulların, fiziksel yapıların doğrudan doğruya düzenlenmesinin önemli olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra şu anda elimizde iktidara rağmen kendimizi koruyabileceğimiz pandemiye karşı, hastalanmamaya, ölmeye karşı koruyabileceğimiz bir aşı var.
Ülkemizde uygulanmakta olan her iki aşı da hem güvenilir hem de etkili. Dünya nüfusunun yüzde 10’u civarında insan aşılanabildi. Türkiye bu ülkeler arasında 54. sırada. Nüfusunun ancak yüzde 18’ini aşılayabilmiş durumda ve yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasındaki fark 50 katı geçmiş durumda. Yoksul ülkelerde bir kişi bile aşılanamamışken zengin ülkelerde 50’den fazla kişi aşılanabiliyor.
Şu an itibariyle yoksul ülkelerde aşılama sıklığı binde 9. Zengin ülkelerde ise yüzde 45,7’ye ulaştı. Bunun tüm dünyaya, bütün insanlara yaygınlaşması gerekiyor. Ülke, milliyet, cins, ırk ayrımı yapılmaksızın. Yoksa bu felaket daha da derinleşecek, daha da çok can alacak. Ülkemizde de yapılmakta olan aşılar, biraz önce de söylemiş olduğum gibi, bizi bu hastalıktan, ölümden, yoğun bakım koşullarından korumak adına etkili. Zararından çok, çok büyük yararı var ve iktidara güvenmeyip aşıya güvenmemiz gerekiyor. https://artigercek.com/haberler/iktidara-guvenmeyip-asiya-guvenmemiz-gerekiyor