- Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişiyle temas kurduğunu anlayınca kendisini karantinaya alan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, henüz Covid-19 testi yaptırmadığı bildirildi. Konuya WHO Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan açıklık getirdi. Ryan, “(Ghebreyesus’un) Test yapılması semptomların ortaya çıkmasına veya başka bir şeye bağlı olacaktır. Önümüzdeki günlerde test yaptırabilir. Mevcut protokollerimize göre test edilmesi gerekmiyor. Şu an kendisi evde karantinada, gördüğünüz gibi çok iyi durumda, uzaktan çalışıyor ve dünyayı desteklemeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
- Her hafta olduğu gibi haftanın ilk günü yeni vaka sayısı yeniden yükselişe geçti. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 473 bine yükseldi. Bu vakalarla birlikte toplam vaka sayısı da 47.3 milyonu geçti. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlere 5 bin 712 kişi daha eklendi. Küresel aktif vaka sayısı 12 milyonu geçti.
- Yeni vaka bildirimlerinde yükseliş Avrupa ve Kuzey Amerika kıtasına ait. Yeni vaka bildirimde zirveye ABD ve Fransa oturdu. Asya ve Güney Amerika ülkelerinde bildirimlerde düşüş gözleniyor.
- Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (88.9 bin), Fransa (52.5 bin), Hindistan (37.6 bin), İtalya (22.3 bin), İsviçre (21.9 bin), İngiltere (19 bin), İspanya (18.3 bin), Rusya (18.3 bin), Almanya (16.2 bin) Polanya (15.6 bin), ve Belçika (11.8 bin).
- İsviçre ve İspanya’nın yeni vaka bildirimlerinin hafta sonu vakalarını da içerdiği değerlendirmelerde dikkate alınması gerekiyor. Bu ülkelerde günlük bildirimlerin boyutu hafatanın ilerleyen günlerinde netleşiyor.
- Asya genelinde yeni vaka bildirimde düşüş yaşansa da Ortadoğu’daki vaka sayında artış dikkatleri çekiyor. Son 24 saatte İran’da 8.3 bin, Ürdün’de 5.9 bin, Irak’ta 3.4 bin yeni vaka bildirimi yapıldı.
- Türkiye’de de salgın yeniden tırmanışa geçti. Yeni hasta, ağır hasta ve can kaybı bildirimleri yükseldi. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,302 kişi, can kaybı 76 kişi, aktif hasta sayısı 42 bin 366 kişi ve ağır hasta sayısı 2,341 kişi olarak bildirildi. Test sayısı 139 bini geçti.
- Kırklareli Valisi Osman Bilgin, kentte, Covid-19 vakalarının sayısının arttığını ve yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu, doktorların hasta seçme gibi bir durumla karşı karşıya kalacağı bir sürece doğru gidildiğini söyledi.
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın kontrolünde sorumluluğu vatandaşa vermeye devam ediyor. Koca, ‘’Covid-19 vakalarının yüzde 40’ının İstanbul’da görüldüğünü hatırlatarak, “İstanbul’daysanız, ayrılmayın. Semptomsuz bir taşıyıcı, tespit edilmemiş bir temaslı olabilirsiniz. Seyahatiniz çok gerekli değilse erteleyin” uyarısında bulundu.
- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, yoğun bakım doluluk oranının ve entübe hasta sayısının arttığını belirterek, ‘durum ciddi’ uyarısında bulundu.
- Siirt’in Baykan ilçesinde bir Kur’an kursu, Koronavirus vakası görülmesinin üzerine karantinaya alındı.
- Diyarbakır İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Koronavirüsü vaka artışları nedeniyle salgının bulaş riskini azaltmak için kent merkezinde kurulan semt pazarlarında bir dizi tedbir aldı.
- Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Dağlı, Eylül ayından beri belirgin artış olduğunun altını çizdi: “Sağlık Bakanlığı Covid-19 haftalık durum raporları incelendiğinde 20 Eylül’den sonra her hafta yukarıya doğru bir trend görülmekte. 14-20 Eylül haftasında, 5-14 yaş grubunda hasta sayısı 100 binde 2.9 iken, 19-25 Ekim haftasında aynı yaş grubunda 100 binde 4.3’e yükseldi. Son gündelik raporun bulunduğu 29 Ekim’de ise bu oran 100 binde 6.7 olarak gösterilmiştir. 5-14 yaş grubu okul çağı çocuklardır. Çoğu okul 21 Eylül’de açılmıştır.
- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, İzmir depremine ilişkin bir rapor yayınladı. Rapor’da “Covid-19 pandemisi nedeniyle deprem bölgesinde sağlık çalışmaları daha da zorlaşmıştır. Kurtarma alanlarında ve yaralı transportlarında fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralları gibi önlemler aksamaktadır. Bölgede sürekli ve yaygın testler acilen yoğun şekilde planlanmalı ve yapılmalıdır. Maske, hijyen malzemesi, koruyucu ekipmanların ücretsiz ulaşılabilir ve yeterli olması için her türlü önlem alınmalıdır. Deprem öncesi Covid-19 tanısı almış hastaların takibi aksamaktadır’’ denilerek salgın mücadelesine de dikkat çekildi.
- Fransa Başbakanı Jean Castex, “Salgından bu yana 37 bin vatandaşımızı kaybettik. Her 30 saniyede bir -içlerinde yaşlı olmayanlar da var- Covid-19’a yakalanan 1 kişi hastanelik oluyor” diye konuştu. Ülkede yoğun bakım ünitelerinin, gerekli adımlar atılmasa, 15 günde dolacağı uyarısında bulunan Castex, halihazırda yoğun bakım ünitesine bağlı 3 bin 600 kişi sayısının kasım ayı içerisinde 6 bin civarına çıkacağını kaydetti.
- Boris Johnson: Bu kış ölenlerin sayısı, ilk dalganın iki katına çıkabilir.
- Almanya Sağlık Bakanı Jahn Spahn, Almanya’da yoğun bakım altındaki Covid-19 hasta sayısının son iki ayda artarak üç katına çıktığını belirtti.
- Coronavirus (Covid-19) vakalarının yeniden tırmanışa geçtiği Avrupa ülkelerinde art arda tedbirler alınıyor. Vaka sayılarının yükseldiği Fransa’dan sonra Çekya, İngiltere ve Avusturya’nın ardından Almanya’da da salgına yönelik alınan ikinci dalga tedbirleri bugün yürürlüğe girecek. Almanya’da alınan tedbirler arasında bar, kafe, sinema, tiyatro, opera, eğlence yerleri ve spor salonları kapalı olurken, okullar, berber, kuaför ve marketler açık kalacak. Restoranlar ise sadece paket servisi yapacak. Süper marketler ise, metrekare büyüklüğüne göre içeriye müşteri alabilecek. Okullar ve anaokullar açık kalacak.
- Hindistan’da milyonlarca insan temiz su içemiyor, kalabalık evlerde yaşıyor, hijyenik olmayan gıdalarla besleniyor ve ölümcül düzeyde hava kirliliğine maruz kalıyor. Fakat Hint bilim insanları tarafından yürütülen iki ayrı yeni araştırma, ülkede her yıl milyonlarca kişinin yaşamına mal olan bu kötü koşulların, insanlara koronavirüs karşısında bir avantaj sağlamış olabileceği sonucuna vardı.
- Covid-19’u daha bulaşıcı hale getirdiği düşünülen ve D614G olarak adlandırılan genetik mutasyonun, insan hücrelerini viral girişe açan sivri uçlu proteinde bulunduğu belirlenen araştırmada, yeni tip koronavirüs salgınının ilk dalgasında Houston’daki hastaların yüzde 71’inde bu genetik mutasyona rastlandığı, yaz aylarındaki ikinci dalgada bu oranın yüzde 99,9’a çıktığı gözlendi.
- Uluslararası Para Fonu (IMF), korona krizinde sağlanan devlet yardımları ve teşviklerin erken sonlandırılmaması konusunda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, ekonomik yardımların erken geri çekilmesi durumunda ekonomik iyileşmenin de riske gireceği vurgulanarak, yardımların mümkün olduğu alanlarda kriz boyunca sağlanması gerektiğine işaret edildi.