KORONA GÜNLÜĞÜ 29 TEMMUZ 2020
GÜNDEM
- Pandemide Latin Amerika’da iki haftada bir yeni bir milyarder doğdu. Yoksulluğa karşı çalışmalarıyla tanınan uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam’a göre, pandemi sürecinde Latin Amerika’da yoksulluk ve işsizlik artarken aynı zamanda milyarderlerin kazancı ve sayısı da artıyor.
- BM, koronavirüs salgınına bağlı açlığın, salgının ilk yılı boyunca ayda 10 binden fazla çocuğun ölümüne yol açtığını duyurdu.
- Denizli Valiliği, bir fabrikadan kente koronavirüs yayıldığını, pek çok işçinin koronaya yakalandığını, bir kişinin öldüğünü açıkladı. Koronavirüs nedeniyle 25 gündür kapalı olan fabrikada çalışan bir işçi öldü.
- Erdoğan, restorasyon çalışmaları biten Trabzon’daki Sümela Manastırı ve Ayasofya Camii’nin açılışında, Batılı ülkeleri hedef aldı “Diğer inançların sembollerini hedef alan bir millet olsaydık, 5 asırdır elimizde olan Sümela Manastırı’nın yerinde şu an yeller eserdi” ifadelerini kullandı.
- HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AK Parti tarafından Meclis’e sunulan sosyal medya düzenlemesine ilişkin, “Goebbels’ten epey yararlanmışlar, geçmişi sıfırlama operasyonunun nasıl olduğunu ayrıntılardan görüyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne bir darbe yapılıyor. Biz bu yasa teklifine sonuna kadar karşıyız” dedi.
- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, bugün Meclis’e sunulan sosyal medya düzenlemesinin, devlete ‘medya üzerinde daha da fazla kontrol sağlamak için güçlü araçlar vereceğini’ söyledi.
- Demokratik Suriye Güçleri ve Uluslararası Koalisyon yetkilileri, IŞİD ile mücadelenin ikinci aşamasına ilişkin ortak açıklama yaparak, işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
- Mardin’de kayyım yönetimi tarafından “propaganda” aracı olarak kullanılan ve 2,5 milyon TL’ye yaptırdığı dikey bahçe bakımsızlıktan kurudu.
- AKP, Van ve Mardin’de pandemi nedeniyle Sosyal Destek Paketi’nden yararlanan yurttaşlar başta olmak üzere binlerce yurttaşı rızası dışında üye yaptı.
MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ-SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 16.9 milyona dayandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 662 binin üzerine çıktı. Yeni vaka sayısı yükselişe geçerek 248 bine yaklaştı. Benzer şekilde hastalığa bağlı ölüm sayısı da artış gösterdi, son 24 saatte 5 bin 569’a yükseldi.
- Dokuz ülkede 5 binin üzerinde yeni vaka bildiriliyor. Yeni vaka sayısının yüksek olduğu ülkeler değişmiyor: ABD’de 64 bin 729, Hindistan’da 49 bin 632, Brezilya’da 41 bin 169, Kolombiya’da 10 bin 284, Güney Afrika’da 7 bin 232, Arjantin’de 5 bin 939, Rusya’da 5 bin 395, Peru’da 5 bin 288 ve Meksika’da 4 bin 973. Bu ülkeleri Güneydoğu Asya ve Ortadoğu ülkeleri izliyor.
- Resmi istatistiklere göre Türkiye’de son 24 saatte 963 kişi hastalığa yakalandı, 15 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 228 bine dayandı. Test sayısı yeniden artışa geçti, 47 bin 500’ün üzerine çıktı. Bu artış vaka sayısında artışa da yansıdı.
- Önlemlerin gevşetilmesi ile birlikte 1 Haziran sonrası Kürdistan’da vaka sayısında ciddi artış görüldü. Yerel Tabip Odaları ve SES şubelerinin paylaştığı veriler ürkütücü boyutta.
- Diyarbakır’da bulunan hastanelerde Covid-19 tanısı ile 600’ün üzerinde hasta yatıyor. Yoğun bakımlarda 100’e yakın hasta yatıyor. Son bir hafta içinde günlük yeni vaka sayısı ortalaması 300 civarında seyrediyor.
- Mardin’de 1 Haziran öncesine göre toplam vaka sayısı 80’den 5 bin 200’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 30’dan 70’e, enfekte sağlıkçı sayısı 80’den 120’ye yükselmiş durumda. Hafta sonu itibarıyla yoğun bakım ünitelerinde 65 Covid-19 hastası yatıyor, Mardin’de günlük yeni vaka sayısı 100 civarında seyrediyor.
- Van’da 1 Haziran sonrası Covid-19 vaka sayısı 5 binin üzerinde, 10 kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiş durumda. Ölümlerde son günlerde artış gözleniyor. 1 haziran öncesi 5 olan enfekte sağlıkçı sayısı 46’ya yükselmiş durumda. Hafta sonu itibarıyla yoğun bakım ünitelerinden 40 Covid-19 hastası yatıyor.
- Batman’da 1 Haziran öncesine göre toplam vaka sayısı 660’dan 4 bin 532’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı 8’den 70’e, enfekte sağlıkçı sayısı 25’den 150’ye yükselmiş durumda.
- Sağlık Bakanlığı temmuz ayının dördüncü haftasına ait (20-26 Temmuz 2020) COVID-19 Haftalık Durum Raporu’nu yayımladı. Rapora göre son bir hafta içinde 6 bin 449 yeni vaka tespit edilirken 122 kişi yaşamını yitirdi. Raporda son 7 gün içinde Covid-19 insidansına, yani yüz bin nüfusta yeni vaka görülme sıklığına da yer veriliyor. Türkiye genelinde son bir hafta içinde Covid-19 insidansı yüz bin nüfusta 7.8 iken Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 16.6’dır. İnsidans Kuzeydoğu Anadolu’da yüz bin nüfusta 11.8’e, Ortadoğu Anadolu’da yüz bin nüfusta 6.5’e yükselmiştir. Kuzeydoğu Anadolu’da bir önceki haftaya göre vaka sayısında %42 artış saptanmıştır. Mardin 23,0, Erzurum 19,7, Şanlıurfa 19,2 ve Gaziantep 18,3 ile büyükşehirler arasında en yüksek son 7 gün insidansına sahip olan illerdir. Resmi veriler dahi Kürdistan’da salgının pik yaptığını gizleyemiyor. Salgının boyutundaki ciddiyet maalesef kamusal önlemlere yansımıyor, önlemler tamamen vatandaşlara tavsiyeler ile sınırlı…
- Ayasofyanın camileştirilmesi sonrası ortak cuma namazı eylemine katılanlarda Covid-19 pozitifliği haberleri gelmeye başladı. Umrecilerden sonra şimdi de Ayasofyacıların (yaklaşık 350 bin deniliyor) salgını ülke sathına yayma riski ile karşı karşıyayız. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışanlarının işi çok zor. Ayasofya’da cuma namazına katılanlar için nasıl bir temaslı izlemi yapılacak, test yapma konusundaki sınırlamalar nasıl aşılacak, temaslı kişilerin izolasyonu nasıl sağlanacak vb. çok sayıda soru gündemi işgal ediyor.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan da şaşırtmadı. Vatandaşa sorumluluğu yükledi: “Bu bayramda çok ama çok dikkat edilmesini milletimden özellikle rica ediyorum. Temizlik maske mesafe bu konuya çok dikkat edeceğiz. Bu şekilde de limiti iyice aşağıya çekmemiz lazım ki şu beladan kurtulalım”
- Altı milletvekilinde daha virüs görülmesiyle, Covid-19 olan milletvekili sayısı 11’i yükseldi. Meclis’teki vaka sayısı ise 43’e çıktı. Yeni virüs tespiti yapılan altı vekil, Ankara Şehir Hastanesi’nde karantinaya alındı. 11 milletvekilinden dördünün tedavisinin tamamlandığı, yedi vekilin ise tedavilerinin devam ettiği öğrenildi. AKP Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu’nun da yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.
- Türkiye’nin Türkmenistan Büyükelçiliği’nde din hizmetleri müşaviri olarak çalışan diplomatın Coronavirusü nedeniyle hayatını kaybettiği İleri sürüldü. Türkmenistan’da Coranavirusün varlığı resmi olarak kabul edilmediği için vakalar da açıklanmıyor. Hayatını kaybeden müsteşarın bu yasak nedeniyle ülkeden çıkamadığı ve Türkiye’de tedavi görme talebinin kabul edilmediği belirtiliyor.
- Tüm okulların 31 Ağustos’ta açılmasını öngören ‘A Planı’nın uygulanabilmesi için günlük vaka sayılarının 900’ün altına düşmesinin bekleniyor. Eğer vaka sayıları düşerse bütün okullar açılabilecek. Sayının azalmaması halinde yüksek enfeksiyon görülen yerlerde okulların kapalı kalabilecek. Bazı güneydoğu illerinde eğitimin online olarak sürmesi gerekebilecek.
- Koronavirüs salgını mücadelesinde en başarılı belediye başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP’li Ekrem İmamoğlu olarak görüldü. İmamoğlu’nu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer takip etti. Anket sonuçlarına göre büyükşehirlerde ilk 10’da 5 CHP’li, 4 AKP’li, 1 MHP’li belediye başkanı bulunuyor.
- İnsani yardım kuruluşları, korona virüsü salgınıyla beraber temel sağlık hizmetlerine erişimin git gide zayıfladığı Yemen’deki ‘gizli kolera ölümleri’ konusunda uyardı. Uzmanlar, dört yılı aşkın süredir devam eden savaşın parçaladığı ülkede korona virüsü vakalarının önümüzdeki haftalarda zirveye ulaşacağını belirtirken, İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, resmi kayıtlara geçen kolera vakalarında beklenmedik bir düşüşün gözlemlendiğini aktardı. Son üç ayda kolera vakalarında yüzde 50 oranında düşüşün gözlemlenmesiyle beraber, Covid-19 endişesi nedeniyle on binlerce kişinini hastanelere başvurmadığı ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tahminlerine göre ise, ülkede kolera teşhisi konulanların yarısı tedavi edilmediği takdirde ölecek.
- Robert Koch Enstitüsü, yaptığı son açıklamada Koronavirüs salgını konusunda yeniden alarm ziline bastı. Enfeksiyon sayılarının bölgesel olarak arttığını hatırlatan Enstitü Başkanı Lothar Wieler, bu gelişmeden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi. Wieler, “Hızla artan bir salgının tam ortasındayız” şeklinde konuştu. Bunun ikinci bir dalga olabileceğini ama olamayabileceğini de söyeleyen Wieler, aile buluşmalarından iş yerlerine ve hatta yaşlı bakım merkezlerine kadar pek çok yerden enfeksiyon başvuruları aldıklarının altını çizdi. Robert Koch Enstitüsü, ikinci dalgayı engellemek için Almanya’nın Japonya, Çin ya da İspanya’yı örnek alması gerektiği görüşünde. Açık havada da maske takılacak, 1,5 metrelik mesafe korunacak ve hijyen kurallarına harfiyen uyulacak. Ancak durumun şimdilik okulların açılmasını engelleyecek kadar kötü olmadığı da belirtiliyor.
TOPLUMSAL MÜCADELE-SAĞLIK MUHALEFETİ
- ‘Salgın yönetimi kayyım yönetimi anlayışıdır’
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve bölge Tabip Odaları, bölgede artan koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. Salgının birinci dalgasının hala kontrol altına alınmadığı ve salgının bölge illerinde yayılmaya devam ettiği belirtildi.
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi Kadın Komitesi, kadın katliamlarını protesto etmek amacıyla Kartal Belediyesi önünde açıklama yaptı. “Kadın cinayetleri politiktir” pankartının açıldığı eyleme çok sayıda işçi kadın katıldı. Açıklamada, erk sahibi ve sömürücü sınıfların karşısında bedeniyle, bilinciyle, onuruyla direnen kadınların katledildiği, taciz ve tecavüze maruz bırakıldığı belirtildi.
- Koronavirüs salgınının en yaygın olduğu kentlerin başında bölge kentleri gelirken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi önceki gün yaptığı açıklamayla kentteki vaka sayısının 5 bine yaklaştığını duyurdu. Kentte 200 sağlık çalışanının salgına yakalandığı, hastane ve yurtların tamamen dolduğu, teşhis konulanların çevre illerdeki hastanelere sevk edildiği belirtilen açıklamanın ardından kentte test sayısının da günlük 140 ile sınırlandırıldığı belirtildi.
SES Batman Şubesi ve Batman Tabip Odası yöneticileri, 1 Haziran’dan itibaren artan vaka sayısının 4 Bin 600, ölümlerin ise 70’i aştığını belirterek, bayramlaşma yapılmamasını istediler.
YENİ YAŞAM İNŞASI
- ‘Di Perê Perperok De’ ilk gösterimini online olarak yaptı.
İlham Bakır’ın ailesiyle birlikte evde ürettiği #DiPerêPerperokDe (Kelebeğin Kanadında) belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.
18:00 Film: youtube.com/watch?v=2yHNwP…
JİN
- Dersim de 5 Ocak’tan beri haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zainal Abarakov’un tutuklanması talebi reddedildi.
- Dersim’de kadın bir avukat, odasında görüşmek istediği savcı tarafından hakaretler savrularak odadan kovuldu. Dersim Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Nöbetçi savcının ferdi tutumunun bir adım ötesi, fiziksel şiddete başvurmaktır. Asla kabul edilemez” denildi.
- Mardin Artuklu’da kendisini babasına ait silahla vurduğu iddia edilen Berfin Alça tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
- Balıkesir’de gözaltına alınan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ve SKM MYK üyeleri adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
- AYM’den kürtaj kararı: Cinsel saldırı sonucu gebeliğin sonlandırılması talebinin reddi hak ihlalidir.
- Tecavüz kültürüne karşı direniş kültürü
Son haftalarda gündeme gelen bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik taciz-tecavüz suçları arttı. Sessiz kalındıkça, failler devlet güçleri tarafından korundukça sürüp gidiyor. Peki ya kıyamet kopartılsaydı, Türkiye susmasaydı…
SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK
- Akdeniz’de dev çöplükler oluştu. Denizlerdeki plastik atıklarla ilgili araştırmaya göre, risk altındaki denizlerden biri olan Akdeniz’in zemininde ‘dev çöplükler’ oluştu. Akdeniz’i plastik atıklarla en fazla kirleten üç ülke Mısır, İtalya ve Türkiye
- İngiliz yayıncı kuruluş BBC’nin İngiltere’den ihraç edilen atıkları takip etmesi ve Adana’da boş araziler ve yol kenarlarına saçılan plastik atıkları görüntülemesi sonrası yeni görüntüler ortaya çıktı. İngiltere’den ‘geri dönüşüm’ için ithal edilen plastik atıklar Adana’da tarım alanları ve kıyıları tehdit ediyor.
- Lice’de büyük yangın! Dibek, Yolçatı, Çağdaş ve Cımar mahalleleri arasında kalan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İddiaya göre yangın, itfaiyenin “dağlık alan” olması nedeniyle müdahalede bulunamayacağını söylemesi üzerine rüzgarın da etkisiyle geçiş alana yayıldı.
- Doğadaki yaban hayvanların avlanması için açılan ihalelere Dersim’de yaşayan inanç önderleri tepki gösterdi. Dedeler ‘Alevi geleneğinde onlar kutsal’ ifadelerini kullandı.
- “Hava kirliliği, Covid-19’dan daha büyük bir risk”
ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre hava kirliliği, ortalama yaşam süresini dünya genelinde iki yıl kısaltıyor. ‘İnsan sağlığının önündeki en büyük risk’ diye nitelendirilen hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunlarının Covid-19’dan daha büyük bir tehlike oluşturduğu belirtiliyor.
- Bilim insanları, Güney Pasifik’de denizin dibinde bulunan ve 100 milyon yıldan uzun bir süredir uyku halinde olan mikropları başarıyla canlandırdıklarını duyurdu. Mikropların dinozorların yaşadığı dönemden kalma oldukları belirtildi.
GÖRÜŞLER
- TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Samet Mengüç illerdeki vaka artışlarının ülke geneline yansıtılmadığını belirtti. Mengüç’e göre ‘Bin sayısı psikolojik eşik’: ‘’Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Antep, Van gibi şehirlerde ciddi vaka artışları var. Testler üzerindeki manipülasyonları artık bütün kamuoyu biliyor. Sadece beş tane şehirdeki veriler bir araya gelirse zaten bini geçer. Bir günde Ankara’da 245 vaka olduğu söylendi. Bugün Diyarbakır’da hastanelerin ve yoğun bakımların dolu olduğu haberi geldi. Bin sayısını bir psikolojik eşik değer olarak görüp toplumda ki algı yönlendirmek için oraya yaklaşınca testi kesiyorlar. Bir sonraki gün tekrar bini aşmamak üzere test sayısı artıyor. Yani tamamen manipülasyon, algı operasyonu.”
EKLER
- Salgın ve politika–Ayşen Uysal
Geçtiğimiz aylarda bir grup biliminsanı, Brüksel Özgür Üniversite’den Profesör Jean-Michel De Waele ve Aix-en Province Siyasal İncelemeler Enstitüsü’nden Laurent Sermet’nin koordinatörlüğünde, “Covid 19 Krizi Karşısında İktidarlar ve Toplumlar- PoSoC 19” adını verdikleri uluslararası bir ağ kurdu. Altmış farklı ülkenin ekonomi, siyaset bilimi, sosyoloji, uluslararası ilişkiler ve hukuk alanında önde gelen akademisyenlerinden oluşan ağın öncelikli hedeflerinden biri, salgının, dolayısıyla da sağlık krizinin ülkelerin siyasal ve hukuki sistemleri üzerinde yarattığı etkileri ve krizin sonuçlarını incelemek. Oluşumun bir diğer hedefi de mevcut iktidarların salgında uyguladığı kamu politikalarının karşılaştırmalı bir analizini yapmak.
https://www.evrensel.net/yazi/86836/salgin-ve-politika
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve bölge Tabip Odaları, bölgede artan koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin hazırladıkları rapor:
http://www.mezopotamyaajansi22.com/tum-haberler/content/view/105187
- ‘Polisin feshi’ toplumsal devrim olmaksızın çözüm değil – Rahila Gupta
Toplum, Rojava’da kadın devriminde olduğu gibi, cinsiyet eşitliğini destekleyen bir noktadan radikal şekilde yeniden kurulmadığı müddetçe, kadınlar olarak bizi ezen sisteme ihtiyaç duymak gibi paradoksal bir durumda olmaya devam edeceğiz
- Ayasofya’da kılıç, Taksim’de pala, Kadıköy’de sopa-Bahadır Özgür
Ayasofya podyumunda sergilenen ideolojik kıyafeti mahallelerde, semtlerde giyecek kesimlere ihtiyaç var. İktidara üflenen ruhun sokakta da karşılığı olması için o kılıcın, gerektiğinde sopaya dönüşmesi lazım çünkü! İşte bunun bir işareti Kadıköy esnafına, “Taksim’i 5 yılda temizledik. Sıra burada” sözlerinde veriliyor. Zira iktidar, ekonomik krizin sağladığı motivasyonu da kullanarak, merkezlerdeki ‘mülkiyet değişimi’ ve ticari geliri yeniden paylaştırarak, bir ‘esnaf restorasyonu’nu hızlandırmış durumda.
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/07/28/ayasofyada-kilic-taksimde-pala-kadikoyde-sopa
Ayasofya’dan sonra laiklik tartışmaları: Kim ne dedi?
Ayasofya’nın açılışı, Ali Erbaş’ın ‘lanet okuması’ ve hilafet çağrısı toplumun büyük bir kısmından tepki topladı. Uluslararası basın kuruluşları ve muhalifler ise Türkiye’de laikliğin cenaze namazının kılındığı görüşünde.