Korona Günlüğü 27 Ağustos 2020
GÜNDEM
- Dün 4 sağlık emekçisi daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti; Ergani Devlet Hastanesi’nde temizlik personeli olarak çalışan Murat Yumruk, Trabzon’da görev yapan KKB uzmanı Prof. Dr Refik Çaylan, Mersin Şehir Hastanesi’nde görev yapan Dr. Turgut Erkutlu ve Urfa’da görev yapan Dr.Abdurahman Demir. İki günde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hekim sayısı 5’e yükseldi. İki gün önce de Dr.A.Aydın Şener (Ağrı) ve Dr. Engin Ünaldı (Sinop) hayatını kaybetmişlerdi.
- Musa Orhan tahliyesi sonrası İçişleri Bakanlığı basını tehdit etti, sosyal medayada kadınların çabasıyla gündemleşen olayın basında da yer alması Soyluyu rahatsız etmişti..
- Uzman Çavuş Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Musa’nın beraat etmesiyle değil, gencecik kızın şüpheli ölümündeki sır perdesinin aydınlatılması ve Türk Askerine iftira atanların kanun önünde hesap vermesi ile avukatlık görevimi yapmış olurum” ifadelerini kullandı. Akkuş’un faili koruyarak “Türk askerine iftira” atıldığını öne süren ve Er’in ölümünü ‘sır perdesi’ olarak tanımlayan bu paylaşımı büyük tepki çekti. “Tecavüzcüyü üniforma arkasına saklama” diyen sosyal medya kullanıcıları, “Avukatın güvenli limanı ‘Türk askerine iftira’ savunması” tepkisi gösterdi.
- Koronavirüs salgını Kürdistan’da artış göstermeye devam ediyor. Bölgede vakaların artmasıyla beraber pandemi hastanelerinde yer kalmadığı söyleniyor. Diyarbakır’da da giderek artan vakalar nedeniyle hastanelerde yer kalmadığı için sahra hastanesi yapımına başlandı.
- Amerika’da beyaz bir polis memuru tarafından silahsız olmasına rağmen arkasından yedi kurşunla vurulan siyah vatandaş Jacob Blake’in ailesi bir açıklama yaptı. Kardeşinin bir daha yürüyemeyeceğini ve hayati tehlikesinin devam ettiğini söyleyen Blake’in kardeşi Letetra Widman: “Polis cinayetlerinin yeni bir şey değil bunlar yıllardır benim ailemin başına geliyor. Üzgün değilim, öfkeliyim. Acımanızı istemiyorum. Değişim istiyorum!”
- NBA Play-Off’unda ABD’deki siyahlara yapılan saldırıları protesto için boykot kararı sonrası basketbolcular Milwauke Bucks-Orlando Magic maçına çıkmayarak grev uyguladı.
- Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir düğünde piyanistin, “Hadi herkes piste. Oynamayan korona olsun inşallah” demesi üzerine çok sayıda kişi çıkıp halay çekti. Harekete geçen polis ekipleri, hem piyaniste, hem de düğün sahibine ceza kesti.
MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- Dünya genelinde toplam vaka sayısı 24 milyon 332 bini geçti. Son 24 saatte 6 bin 338 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 829 bin sınırına dayandı.
- Covid-19’a bağlı en fazla günlük ölüm bildirimi yapan ülkeler ABD (1,289), Brezilya (1,090), Hindistan (1,017) ve Meksika (850)
- Yeni vaka sayısında tırmanış devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 272 bin 448 oldu. Günlük vaka sayısının yüksek olduğu coğrafyada çok büyük değişiklik yok. Hindistan’da yeni vaka sayısı 76 bine dayandı, Arjantin 10 bin günlük vaka eşiğini aştı, 10 bin 550 bildirim yaptı. Brezilya (47.8 bin), ABD (44.6 bin) ve Kolombiya (10.1 bin) yeni vaka bildiriminin en yüksek olduğu ülkeler arasında.
- Günlük vaka sayısının binin üzerinde olduğu ülke sayısı yükselerek 30’a yükseldi.
- Pandemi’de ikinci dalga Avrupa ülkelerinde ve Güney Kore’de gündemde. Son 24 saatte Fransa’da 5 bin 429, İspanya’da 3 bin 594, Almanya’da 1,428 ve İtalya’da 1,367 yeni vaka bildirimi yapıldı. Avrupa genelinde yeni vaka sayısı 26 bin 804’e yükseldi.
- Irak ve İran’da salgın ciddiyetini devam ettiriyor. Son 24 saatte Irak’ta 3 bin 837 ve İran’da 2 bin 243 yeni vaka bildirimi yapıldı. İran’da 119 ve Irakta 72 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
- Covid-19 dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde yayıldı. 10’u hariç. Ancak virüs girmeyen bu ülkeler virüsün yarattığı ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Coronavirus vakası görülmeyen ülkeler: Palau, Micronezya, Marshall Adaları, Nauru, Kiribati, Solomon Adaları, Tuvalu, Samoa, Vanuatu ve Tonga.
- Son 24 saatte Türkiye’de yeni vaka sayısı 1,313 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti. Aktif hasta sayısı 16 bin 527’ya ve ağır hasta sayısı 841 kişiye yükseldi. Hala dünya ortalamasının 5 katı daha fazla ağır hastaya sahip olduğumuzu ne yazık ki tekrarlıyoruz. Test sayısı sonunda 100 bini geçti. Paralı test yapılmasına izin verilmesi ile halk özel hastanelere akın etti.
- SES: Batman’da 7 yurttaş yoğun bakım sırası beklerken öldü. Günde ortama 350 pozitif vakaya rastlandığı Batman’da hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadı. Kentteki yoğun vaka artışı nedeniyle sağlık sistemi yetersiz kalıyor. 350 yataklı hastane 450’ye çıkarılmasına rağmen halen yetersiz. Sınırlı sayıda test yapılabilen kentte artan vaka sayıları karşısında oluşan tepkiler üzere yakın zaman önce test sayısı 700’e kadar yükseldi. Yapılan testlerin yarısı pozitif çıkıyor. Şimdiye kadar 15 bin kişinin testinin pozitif çıktığı kentte, 40 bini aşkın kişi filyasyon ekiplerinin takibi altında. Batman’da 500 kadar insanın öldüğü ifade ediliyor ve buna ilişkin bugüne kadar İl Sağlık Müdürlüğü’nden veya valilikten bir tekzip gelmiş değil. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.
- Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, kentte her gün yaklaşık bin 200 test yapılıp, 500 ila 600’ünün pozitif çıktığını, artan vaka sayısının ise hastaneleri kilitlediğini söyledi.
- Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, “Haziran sonundan itibaren biz rakamların 500-400’lerin altına ineceğini umuyorduk. Ama maalesef o düşüş yavaşladı. Bu aylarda biz 100, 50, hatta 0 vakalarını görelim ki ekim ayında kasım ayında griple beraber ‘ikinci atak’ dediğimiz olay gerçekleşirse oraya hazırlık olsun. …’Sokakta karşımızda gördüğümüz her kişide mutlaka bulaştırma potansiyeli vardır’. Bu cümleyi içimize sindireceğiz ve buna göre davranacağız. Davranmazsak ne olur? Böyle binlerde gider; ama gün gelir 1500-2000 olur yeniden daha sıkı tedbirlere dönmek zorunda kalabiliriz.” dedi.
- Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: ‘’Artan Covid-19 vaka sayılarını değerlendiren Ceyhan, “Yaklaşık 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde devam ediyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor. Ne zaman iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısının üzerine çıkar ve günden güne bu durum iyileşir, o zaman yeniden kontrol altına almaya başladığımızı söyleyebiliriz.”
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, dün Ankara, Konya, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır ve İzmir’in sağlık müdürleriyle yaptığı il değerlendirme toplantılarıyla ilgili paylaşımda bulundu. Koca, paylaşımında, “6 ilimizin sağlık müdürleriyle ayrı ayrı toplantı yaptık. Yeni tedbirleri, sahadaki ihtiyaçları ele aldık. Hasta ve temaslı tespitinde hızlı hareket edilmesi, tedavilere süratle başlanması talimatını verdik” ifadelerini kullandı.
- Eğitim-Sen vaka tespit edilen 34 okulun listesini paylaştı.
- Okulların açılması ve ögretmenlerin göreve çagrışmasıyla Covid-19’a yakalanan ve karantina haberleri her ilden gelmeye başladı. Burdur’un Gölhisar ilçesinde, adı açıklanmayan bir öğretmenin Covid-19 testi pozitif çıktı. Öğretmen ile okulda düzenlenen seminere katılan meslektaşları evlerinde karantinaya alındı. Denizli’de Hacı Ahmet Paralı İlkokulunda seminere katılan bir öğretmenin Covid-19 testinin pozitif çıktı ancak okulda verilen eğitim seminerine ara verilmedi. 2 idareci ve 34 öğretmenin görev yaptığı okulda enfekte öğretmenin karantinada olduğu, diğer öğretmenler için ise herhangi bir karantina önlemi alınmadığı bilgisine ulaşıldı.
- İşyerlerinde can pazarı. Covid-19 fabrikalarda yaygınlaşıyor. Bununla birlikte ne işverenler ne de sağlık otoroiteleri doğru bilgiyi paylaşıyor. Toplum tarafından bilinmesi elzem olan bilgi yine ‘sır’ hüviyetine büründürülüyor. Manisa’daki Vestel fabrikasında artan Covid-19 vakalarına ilişkin süreci bianet’e anlatan Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, Vestel’de işyeri hekimi olarak görev yapan bir aile hekiminin işine son verildiğini ve fabrikayı Manisa Valiliği’nin denetlemeye başladığını söyledi. İşten çıkarmanın gerekçesi: “işyerine ait bilgileri sızdırmak” iddiası.
- Mersin Tarsus’ta PTT’ye bağlı Posta Dağıtım Merkezi’nde biri şef olmak üzere dört memurun COVID-19 testi pozitif çıktı. CHP Mersin Milletvekili Antmen: “Tarsus Posta Dağıtım Merkezinde testi pozitif çıkan posta memurlara yakın temas halinde çalışan diğer personel halen çalıştırılmaya devam ediyor. Bu insanların hayatının hiç önemi yok mu?”
- ABD Dışişleri Bakanlığı, yurttaşlarına yönelik ‘küresel seyahat uyarısı’ listesinde Türkiye’nin durumunu güncelledi. Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını üçüncü seviyede tutan ABD, salgın nedeniyle yurttaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
- Almanya, Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayında yaptığı uluslararası ‘seyahat uyarısını‘ Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkeler için 14 Eylül’e kadar uzattı. Almanya Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarısını Muğla, Aydın, İzmir ve Antalya için kaldırmış, AB’de yer alan Fransa, Belçika, Romanya ve Hırvatistan’daki bazı bölgelere ve İspanya’ya vakaların artması sebebiyle yeniden seyahat uyarısında bulunmuştu.
- Korona testi pozitif çıkanları toplu taşıma ile eve gönderen sistem – Doğan Güzel
TOPLUMSAL MÜCADELE-SAĞLIK MUHALEFETİ
- Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Muazzez Orhan, koronavirüs tedbirleri alınmadan okulların açılmaması gerektiğini söyleyerek konuyu, Milli Eğitim Bakanlığına soru önergesi sunarak TBMM gündemine taşıdı. “23 Ağustos 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de açıklanmış vaka sayısı 260 bine yaklaşmıştır. Salgın nedeniyle yaşamını yitiren sayısı her gün artmakta, toplam resmi ölümlü vaka sayısı ise 6.102 kişi olmuştur. Başta sağlık emekçileri olmak üzere birçok emekçinin risk altında çalışmaya devam ettiği bu süreçte 1 milyon eğitim emekçisinin ve milyonlarca öğrencinin yüz yüze eğitim kapsamında sokağa aynı anda çıkması riskleri arttıracaktır.
- Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yayınlanan “COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” Genelgesine Yönelik TTB Görüşü: “Salgın Çalışma Yaşamında Ayrım Yapmıyor! Söz konusu genelge de dahil olmak üzere, ülkemiz genelinde ne çalışma yaşamı ne sağlık ne eğitim ne de üniversite vb. herhangi bir alana yönelik olarak bütünlüklü, bilimsel bilgiye dayalı ve toplumsal gereksinimleri önceleme özelliklerini birlikte taşıyan herhangi bir kamusal düzenleme gerçekleştirilmedi. Genel bütçeden doğrudan kamusal mali destek kararıyla işverenler öncelenirken, tüm emekçiler, esnaf ve işsizler görmezden gelindi. Çalışma koşullarına ve çalışanlara yönelik düzenlemelerde de özel sektör, tarım sektörü ve kayıt dışı alanlar yok sayıldı. Bugün yayımlanan Genelge, bir yandan kamu çalışanlarını yöneticilerin keyfiyetine terk ediyor diğer yandan da kamu çalışanları dışındaki emekçileri kendi kaderiyle başbaşa bırakıyor. https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=b91bbc60-e7a3-11ea-a71f-a359d317f791&utm_source=dl
- HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, vaka tırmanışının ardındaki yetersiz önlemlere, kaldırılan tedbirlere dikkat çekerek Meclis’e COVID pandemisine ilişkin soru önergesi sundu. Soru önergesi metninde “Bilinçli olarak sürü bağışıklığı sistemine geçilmiş ve salgının ikinci dalgasına girilmesine yol açılmıştır” ifadesi yer alırken, test uygulamasının daraltılmasına da dikkat çekti “Bilimsel olarak PCR testinin hastaların sadece yüzde 40’ını saptaması sebebiyle resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayısı gerçeği yansıtmamakta, var olanın yarısından bile azını göstermektedir. Bu testin dahi uygulanma şartı daraltılmış ve hastalığı yayma olasılığı olan bireylere belirtisi yoksa test yapılmama kararı alınmıştır. Test yapma ve hasta yatırma kriterleri değiştiğinden gerçek veriler bakanlıkça günlük olarak paylaşılan ‘turkuaz panoya’ da yansımamaktadır.”
- 3. Havalimanı inşaat işçilerinin 2018’de çalışma koşullarına karşı iş bırakma eyleminin ardından hazırlanan “3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” kitabı çıktı. 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, kitabının tanıtım ve imza etkinliğine çağrı yaptı. Kitap, 3. Havalimanı inşaası sırasında yaşananlar ve tanıklıklarla inşaat işçilerinin çalışma koşullarını, işçi sınıfının mücadelesini, sendikalaşma ve sendikal örgütlülüğe odaklanıyor. Kitap Tanıtım ve İmza Günü Etkinliği 29 Ağustos Cumartesi günü saat 17.00-19.00 arası Yoğurtçu Parkı’nda çeşitli sanatçı ve yazarların katılımıyla gerçekleştirilecek.
YENİ YAŞAM İNŞASI
- Albatros Bilişim Kooperatifi Girişimi – Patronsuz bilişim için
Bilişim emekçileri ne şartlarda çalıştırılıyor? Bilişimde kooperatifleşme neden önemli, zorlukları neler? Bir işçi ve üretim kooperatifi olarak örgütlenen, sürdürülebilir, demokratik ve adil bir çalışma hayatı için çabalayan Albatros Bilişim Kooperatifi Girişimi’nin üyeleri anlatıyor.
https://birartibir.org/dayanisma-ekonomileri/820-patronsuz-bilisim-icin
- Baray Karatay, dezavantajlı gruplar için çalışıyor.
İzmir Amerikan Koleji’nde öğrenim gören Lise ikinci sınıf öğrencisi Baray Karatay, Covid-19 pandemi sürecinden, teknolojik olanaklarının yetersiz olmasından dolayı eğitsel açıdan en fazla etkilenebilecek kesim olan köy çocuklarına yönelik anlamlı etkinlikler gerçekleştiriyor.
Hafta sonları, eğitimden ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinden uzak kalan köyündeki çocuklara yönelik farklı etkinlikler düzenlemeyi planlayan Baray, doğayla iç içe yasayan köy çocuklarına olanak yaratılması durumunda önemli basariler elde edebileceklerine inandığını ifade ediyor. Bu çalışmalar ile aynı zamanda çocuklara rol model olmayı amaçladığını da belirtiyor.
http://www.ozgurdersim.com/mobi/haber/karatay-dezavantajli-gruplar-icin-calisiyor-16642.htm
JİN
- Evrim Kepenek’in Söyleşisi – “Kürtaj yasak” algısıyla kadınlar merdiven altına yönleniyor
‘‘Women on Waves isimli sivil toplum kurumu, 1999’dan beri güvensiz kürtajı ve istenmeyen hamilelikleri önlemek için cinsel sağlık servisleri veriyor. Mor Gemi’leriyle kürtajın yasadışı ilan edildiği ülkelere giden kadınlar, en fazla altı buçuk haftalık gebelere, uluslararası sularda ve doktor gözetiminde gebeliği sonlandırma hapları veriyor. Hatta ekip, kürtaja kısıtlı erişimi olan Türkiyeli kadınlar için de 2015’te Türkiye’ye gelmişti. Ancak, kürtaja dair destek verdikleri web sayfaları Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nun 9 Eylül 2016 kararıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği’nce erişime engellenmişti. Site bugünlerde Türkiye’den de erişime açık ancak Türkiyeli kadınların kürtaja erişim hakları halen daha kısıtlı. Çünkü Türkiye’de 81 ilin 53’ünde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi bulunmuyor. Karabük Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Sedef Erkmen, “Kürtaj: AKP ve Biyopolitika” adlı kitabında kadınların kürtaj hakkının engellenmesine AKP’nin kadın politikaları üzerinden odaklanıyor. Cinsel hakların en önemlilerinden olan “kürtaj hakkını” AKP’nin biyopolitik stratejileri ile ilintilendiren Erkmen, bu stratejiyi “neoliberal, muhafazakâr politikalar ve cinsiyetçi, İslami referanslar” olarak açıklıyor.‘‘
SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK
- Zeki Gül – Sağlıkta dönüşüm: COVID-19
COVID-19 pandemi süreci gösterdi ki neoliberal sağlık uygulamaları yıkım demektir. Hep birlikte yeniden gördük ki bizim sağlıklılığımız ancak toplumun geneli hatta evrensel düzeyde tüm dünya sağlıklı ise mümkün olabilmekte. GSS gibi prim temelli sağlık ve sosyal güvenlik organizasyonlarında primini ödeyemeyenler sağlık hakkından mahrum olduğu sürece primini ödeyenlerin sağlıklı kalması mümkün değil. O yüzden Amerika Birleşik Devletleri dahil birçok ülke en azından bu hastalık bağlamında sağlık hakkına ulaşımı ücretsiz kılmak zorunda kalmıştır. Pandemi sürecinden süzülen özet, sağlığın ücretsiz kılınması yani en azından vergi temelli olmasıdır.
https://www.evrensel.net/yazi/87021/saglikta-donusum-covid-19
- Metin Yeğin – 9 maddede pandemi sonrası ekonomi önerileri
Sayın iktidar çalışma saatini günlük 4 saate indirirseniz, ek ordular, güvenlik güçleri, seçim endişeleri filan yaşamak zorunda kalmazsınız. Güle oynaya oyları kaparsınız. Top, tüfek, mahpushane ve elektronik kelepçe paraları cebinizde kalır. Belki siz de günde dört saat çalışır, ‘işte hayat buymuş’ dersiniz ve biz de deriz.. Az çalışma, bol özgür zaman, az ölüm, bol hayat.
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/08/27/9-maddede-pandemi-sonrasi-ekonomi-onerileri/
- Güney Marmara’da ormanları, tarihi yapılarıyla bilinen Kapıdağ’da enerji santralleri nedeniyle talan edilen ormanların yanı sıra, aynı zamanda tarihi dokusu da zarar görüyor. Yapımı son hızla devam eden rüzgâr enerji santralleri (RES) inşaatı nedeniyle bir yandan binlerce ağaç kesilirken, diğer yandan açılan yollar sırasında geçmiş dönemlere ait olduğu tahmin edilen topraktan yapılmış testi ve benzeri tarihi eser nitelikli parçalar çıktığı gözlemlendi.
- Giresun’da yanlış yapılaşma ve HES politikaları nedeniyle yaşanan sel felaketinin ardından muhalefetin iktidarı proje zararları üzerinden defalarca uyardığı ancak ‘Eskisinden daha güzel olacak’ yanıtı aldığı ortaya çıktı. CHP’li Necati Tığlı’nın felaketin yaşandığı kentteki HES projelerinin çevreye verdiği zararlara ilişkin soru önergesine ocak ayında yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: “HES’lerin inşaat döneminde çevreye verilen tahribatın asgari düzeyde olmasına, kısa zaman içerisinde yapılan ağaçlandırma faaliyetleriyle bölgenin eskisinden daha güzel bir hale getirilmesi üzerine çalışılmakta olup, bu çerçevede doğaya yeniden kazandırma projeleri hazırlanmakta.” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de HES’lerle ilgili bir önergeye yanıt verdi ve AKP’nin “uzun vadeli planlarını” anlattı. Yanıtında HES’lerin çevreye verdiği zararlara ilişkin tespitlere değinmeyen Dönmez, önümüzdeki yıllarda iktidarın 261 HES’i daha kullanıma açmayı planladığını bildirdi.
GÖRÜŞLER
- Pandemi sürecinin başından itibaren öğrenci sağlığı her alanda ihmal edilmeye devam ediyor. Okulların kapanmasından sonra eğitim programlarının devamlılığının sağlanmasında yaşanan gecikmeler, net olmayan ve sürekli değişen açıklamalar, sınav tarihlerinin birçok kez değişmesi, online devam eden eğitim programlarında yaşanan fırsat eşitsizliğinin göz ardı edilmesi.. 1. sınıftan üniversite son sınıfa kadar yaşatılan bu ihmalkarlık ve ihlaller öğrencilerde ve ailelerinde ekstra birer stres kaynağı oldu ve uygulanmaya devam ediyor.
- MEB’in son açıklamasına göre yüz yüze başlayacak olan eğitim-öğretim dönemi için pandemi koşullarına uygun şartların sağlanmadığı bu durum birçok öğrenci ve eğitim emekçisi ile beraber toplum için riski kat kat arttıracaktır.
- Üniversitelerin ve YÖK’ün ise yaptıkları birbirinden tutarsız açıklamalar, belirsizliklerin ve niteliksiz adil olmayan öğretim sürecinin devam edeceğini gösteriyor.
EKLER
- Hicri İzgören – C-ezaevleri
‘‘Siyasi nedenlerle cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların karşılaştığı antidemokratik uygulamaların azlığı ya da çokluğu genellikle dışarıda olan bitene bağlı olarak, ülkedeki siyasi konjonktürle doğru orantılı olarak yaşanır. Siyasi iklim sertleştikçe dışarıdakiyle birlikte içeride de keyfi uygulamalar artar. Yasa çıkmadan önce siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığı infaz düzenleme kanununa karşı çeşitli kesimler tarafından uyarılar yapıldı. Zor zamanlardan geçiyoruz dendi, toplumsal ayrıştırmayı güncelleştirerek büyütmek anlamına gelecek dendi, gerçekleri göz ardı edersek, çok daha kâbuslu zamanlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak dendi ama kimse dinlemedi.‘‘