KORONA GÜNLÜĞÜ 23 NİSAN 2020
GÜNDEM
- İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü hastanelerde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden izin alınmadan COVID-19’la ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasakladı.
- 21 Nisan ve 22 Nisan günleri marketlerin çalışma saatlerinin 08.00-23.00 olarak belirlenmesi ile birlikte Şok ve Migros market başta olmak üzere birçok markette işçilerin çalışma saatleri 12 saat ve üzerine çıktı.
- İstanbul Valiliğin açıklamasına göre 27 Nisan’dan Ramazan Bayramı sonuna kadar kamu kurumlarında mesai saatleri 09.00-12.30 ve 13.00-16.30 olarak uygulanacak.
- CHP, infaz düzenlemesinin usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
- İBB İstatistik Ofisi İstanbul’da hava kalitesinde %28,6 iyileşme olduğunu, evsel atık miktarının azaldığını, su tüketiminin arttığını açıkladı.
- İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı tarafından personele, korona salgınının etkilerini araştırdığı iddia edilen bir anket gönderildi. Ankette politik görüş, dini inanç ve devlet başkanına güven gibi sorular soruldu.
- Türkiye’de enerji faturaları çiftçilerin belini bükerken, Kürt işçisinin tarım desteklerine DEDAŞ’ın el koyması, tohum desteğinden mahrum bırakılması ile Kürt işçisi ekim yapamaz halde. Mevsimlik tarım işçilerine dair ise hukuk sisteminde bir bölüm yok.
- Koronavirüs günlerinde EvdeKal uyarıları yapılırken Kars Sarıkamış Karakurt köyünde HES barajı sebebiyle köylüler evlerinden çıkartılmak isteniyor.
- Cinsiyet kimliği nedeniyle komşuları tarafından ölüm tehditleri alan trans kadın Ajda Ender de evine giremiyor.
- Almanya Aile Bakanlığı sözcüsü, geçtiğimiz hafta şiddete karşı faaliyet yürüten telefon hattına gelen ihbarlarda iki hafta öncesine göre yüzde 17,5 artış olduğunu söyledi.
- Irak Diyala vilayetinde DAİŞ’in mayınlı saldırısında 5 Irak askeri yaralandı.
- Norveç Göçmen Konseyi: mülteci kamplarında yaşayan 10 milyon kişi koronavirüs teşhisi yapılan testlere ulaşamıyor.
- Koronavirüs nedeniyle sera gazı yoğunluğunda büyük düşüş beklendiğine vurgu yapan WMO Genel Sekreteri Taalas, dünyanın ve insanlığın geleceği için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
MEVCUT DURUM
- Türkiye’de resmi açıklamalara göre Covid-19 tanısı konulanların sayısının 3 bin 83 artarak, 98 bin 674’e yükseldi. Son 24 saatte 117 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 376’a çıktı.
- Bakanlığın verilerine göre şu ana kadar tanı konulanlardan 16 bin 477s’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 814.
- Korona virüsü ilk vakanın tespitinden 42 gün sonra Türkiye’de bulaşıcı hastalıklar listesine girdi.
- Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara bir haftaya salgında pik noktasına gelebiliriz açıklaması yaptı.
- Dünya geneli toplam vaka sayısı 2.603.147 iken ölüm vakaları 180.784
- Britanya’da Covid-19 salgınından son 24 saatte 759 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkede toplam ölü sayısı 18 bin 100’e çıktı. Sağlık Bakanı salgında pik noktasına çıkıldığını açıkladı.
- ABD’de Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı 45 bini, vaka sayısı ise 825 bini aşmış durumda.
- İtalya’da toplam vaka sayısı da bir günde 3 bin 370 artarak 187 bin 327’ye çıktı. Toplam ölüm sayısı 25 bin 85’e ulaştı. Covid-19 hastalarından toplamda 54 bin 543’ü iyileşti.
- Ermenistan’da hükümet, Corona virüsü salgını nedeniyle Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anılacağı törenleri iptal etti.
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan okulların açılmasıyla ilgili Eylül-Ekim aylarının daha ağır bastığını söyledi.
- Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin metal işçilerinin yüzde 87’si kendini işyerinde risk altında hissediyor, işyerinde alınacak tedbirlerle sorunun çözüleceğine inanmıyor.
- İran’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 94 kişi daha yaşamını kaybetti.
- Berlin Senatosu korona virüse dair önlemlerin bir kısmını esnekleştirdiğini ve kapalı alanlarda maske zorunluluğu getirdiğini açıkladı.
- Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yaptıkları çalışmanın virüsün tekrar nüksettiği vakalarda çok az bulaşıcılık olduğunu ya da hiç olmadığını gösterdiğini açıkladı.
- Birleşmiş Milletler salgın nedeniyle 265 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
- Fransa Çalışma Bakanı 10 milyondan fazla çalışanın ülkenin geçici işsizlik fonuna başvurduğunu açıkladı.
- Lübnan’da Filistinlilerin kaldığı mülteci kampında ilk ‘Corona’ vakası tespit edildi.
ÖNLEME VE KORUMA
- Almanya’da yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19’a karşı geliştirildiği belirtilen ilk aşının klinik araştırması için onay verildi. İlk klinik deneyler 18 ile 55 yaşları arasında 200 gönüllü sağlıklı birey üzerinde yapılacak.
- SBÜ Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan bebekler için siperlik üretiyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar, COVID-19 nedeniyle 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini, yüzde 38’ini hekimlerin oluşturduğu 3474 sağlık çalışanının COVID-19 tanısı aldığını açıkladı.
- SES Covid-19 salgını nedeniyle ASM, İSM/TSM’lerde çalışan Sağlık Emekçilerine uyguladığı anket kapsamında;
- Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Temaslı İzlemi,
- Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) envanteri ve ilkelere uygun kullanımı,
- Çalışma Düzeninde Yapılan Değişiklikler,
- Çalışanların Eğitimi,
- İletişim Durumu,
- Sağlık Çalışanları Sağlığı (SÇS) Biriminin Çalışmaları başlıklarında veri topladığını, anketin COVİD-19 ile mücadelede ciddi eksikliklerin olduğunu ve sağlık çalışanlarının sağlığının bazı hastanelerde gerekli önlemler alınmadan ve gerekli eğitimler verilmeden riske atıldığını açığa çıkaran raporunu yayınladı. https://ses.org.tr/2020/04/koronavirus-ve-saglik-calisanlarinin-sagligi-birinci-basamak-arastirmasi-raporlarimiz/
- Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Temaslı İzlemi,
- İngiliz Tabipler Birliği Ulusal Sağlık Sistemi çalışanlarının %75’inin kadın olmasına rağmen kişisel koruyucu ekipmanların erkek bedenlerinin büyüklüğü ve şekline göre tasarlandığını ve kadınların uygun koruyucu ekipman kullanamadıklarını belirtti.
SAĞLIK MUHALEFETİ
- HASUDER son dönemlerde yapılan çalışmalarda sağlık çalışanlarının Covid-19 döneminde ;
- COVID-19’a yakalanma ve hastalığın riskleri
- Fiziksel ve/veya psikolojik şiddet
- Damgalanma
- Hastalığı sevdiklerine ve ailelerine bulaştırma kaygısı ve diğer kaygılar
- Tükenmişlik
- Depresyon
- Stres
- Uykusuzluk
- Ölüm sorunları ve/veya durumlarla karşı karşıya kalabildiklerinin ortaya konduğunu, bütün bu sorunların önlenebilir olduğunu ve sağlık çalışanlarının sağlığını korumanın bir halk sağlığı hizmet önceliği olduğunu belirtti.
- İstanbul Tabip Odası Erdoğan’ın ücretsiz dediği maskelere ilişkin yeterli dağıtım yapılmadığını, dağıtılan maskelerin de kalitesiz olduğunu vurgulayarak “maskeler nerede?” diye sordu.
- Batman Tabip Odası Başkanı kayyım atanmasını eleştirerek “bu uygulamanın pandemi süreciyle mücadelede önemli bir toplumsal desteği olan yerel yönetim ayağını ve toplum desteğini zayıflattı” dedi.
- Beyaz Saray önünde bir araya gelen hemşireler, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının isimlerini okudu.
- Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME) Başkanı hekimlere destek ve teşekkür mesajı yayınladı.
TOPLUMSAL MÜCADELE
- DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 1 Mayıs bileşenleri 2020 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programına ilişkin açıklama yaptı: “1 Mayıs günü bulunduğumuz her yerin balkonlarından pencerelerinden 1 Mayıs marşını okuyacak, pankartlarımızı asacak, balonlarımızı uçuracak, yeni bir toplumsal düzen için aynı anda tüm Türkiye’den ses vereceğiz.’’
- Nor Zartonk inisiyatifi Ermeni Soykırımı anması kapsamında “1915’i ve Bugün’ü Konuşuyoruz” başlıklı 3 günlük bir video konferans düzenliyor.
- Kürt Gazeteciler Günü:Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Kürt basınının tüm baskı ve engellemelere rağmen yol aldığını vurgularken, HDP de Kürt basını üzerindeki baskıların araştırılmasını istedi.
- HDP’li Meral Danış Beştaş, çocukların maruz kaldığı olumsuzlukların araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması istedi.
- İngiltere’de insan hakları örgütleri Birleşik Krallık sınırları içinde izin belgeleri olmadan çalışan bir milyon kişinin olduğunu ve çoğunun koronavirüs sebebiyle işini kaybettiğini, sınır dışı edilme korkusuyla kamu hizmetlerinden yararlanamadıklarını belirtti. 60 milletvekili ise Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı’na ücretsiz Covid testi ve tedavisinin yaşama izni olmayanlarıda kapsamasına yönelik mektup yolladı.
YENİ YAŞAM
- SALT, Toprağın Tuzu (The Salt of the Earth) belgesel filmini 50. Dünya Günü kapsamında online erişime açtı.
- Jinwar köyünde (Rojava) kadınlar, salgın ortaya çıkmadan önce ortaya koyduğu sistem sayesinde salgından korunuyor.
- Giriş çıkışların sınırlı olduğu Jinwar’a girmek isteyenler, maske ve eldiven takmak zorunda,
- Tüm ihtiyaçlar özerk bir sistemle gideriliyor,
- Ekmek ve sebze gibi gıda maddeleri Jinwar’da üretiliyor, Tarlada çalışan kadınlar birbirleri arasına mesafe koymayı ihmal etmiyor,
- Kadınlar bu süreçte toplanmamayı tercih ediyor,
- Jinwar’da bulunan sağlık merkezine çevre köylerden gelenlerin tedavisi tedbirli bir şekilde yapılıyor.
- Kentleri niçin öldürmeliyiz? https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/23/kentleri-nicin-oldurmeliyiz/
- Zaten söylüyorduk: “Yıkmalı bu kentleri!” Ve ironi de değildi bu ileri sürdüğümüz. Fakat gücümüz yetmediği için –henüz- ‘Kent Reformu’ öneriyorduk. Yani bütün kent topraklarının kamulaştırılmasını, evsizlere ve kadınlara –dünyada en çok ‘ev’ leri olmayanlara yani- dağıtılarak ‘Toplumsallaştırılmasını-Kadınsallaştırılmasını’ öneriyorduk.
- Bizim için bunun nedeni, özellikle neoliberalizm ile kentin doğrudan ‘iktidarın kendisi’ halini alması ve onu yıkmadan ‘eşit, özgür ve feminist bir dünya’ inşa edilemeyecek olmasıydı öncelikle. Şunu da ekliyorduk bu sadece bir ‘ütopya’, güzel ve harika bir dünya arzusu da değil, dünyadaki ekolojik krizin bir zorunluluk hali.
EKLER
- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, “COVID-19’a Yanıt Arayışında İnsan Hakları” kapsamında “COVID-19’un LGBTİ Kişilere Etkisi Nedir” metni yayınladı. https://www.kaosgl.org/haber/bm-devletler-covid-19-la-mucadelede-lgbti-lerin-sesine-kulak-vermeli
- LGBTİ’lerin sağlık hizmetine erişirken ayrımcılığa ya da korkuya maruz kalmamasını sağlamak için özel çaba gösterilmelidir. Özellikle LGBTİ kişilerle ilgili olan sağlık hizmetlerinin önceliği ayrımcı bir temelde azaltılmamalıdır.
- Salgının sosyo-ekonomik etkilerini ele almak için alınacak tedbirlerde, yaşlılar ve evsizler dahil olmak üzere LGBTİ’lerin de spesifik kırılganlıkları göz önünde bulundurmalı ve kapsayıcı politikalar hazırlanmalıdır.
- Siyasi liderler ve diğer etkili figürler, salgın bağlamında LGBTİ kişilere yönelik damgalanma ve nefret söylemine karşı söz üretmelidir.
- COVID-19 salgını sırasında toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ele alan sığınaklara, destek hizmetlerine ve diğer önlemlere LGBTİ popülasyonunu dahil etmek için adımlar atılmalıdır.
- Devletler, LGBTİ toplumların mevcut hakları ve garantileri geri almak için olağanüstü hal veya diğer acil durum tedbirlerini kullanmamalıdır.
- Hareketi kısıtlayan önlemler trans ve toplumsal cinsiyet normlarına uymayan kişiler için koruma sağlamalıdır. Kolluk kuvvetlerine, ayrımcılık yapmamaları konusunda talimat ve eğitim verilmelidir.
- ● Kürt gazeteciliği: Bir zincir gibi… https://www.gazeteduvar.com.tr/forum/2019/12/06/kurt-gazeteciligi-bir-zincir-gibi/
Bu bizim hikâyemizdi işte! Ve bunlar yaşanırken, siz eli kalem tutanlar, sustunuz. Yazmadınız, göstermediniz, duyurmadınız. Çünkü size öğretilen temel kural devletin bölünmez bütünlüğüydü ve bu insanlar da “teröristti!” Tıpkı Roboskî’de olduğu gibi, Kemal Kurkut gibi!
- Korona, Salgınlar ve Demokrasi http://yeniyasamgazetesi1.com/korona-salginlar-ve-demokrasi/
- Salgınlar tarihi ve Covid-19 salgınında 3-4 aylık yaşanılanlar hiç de propaganda amaçlı söylenen “hepimiz biriz ve birlikte bu süreci atlatacağız” sözüne uygun olmamıştır.
- Tüm salgınlar tarihinde demokrasi (toplum) ile devlet (egemenler) arasındaki mücadele sertleşerek tüm hızıyla sürmüştür. Bu tarihsellikten dersler çıkararak toplumsal, ekonomik, ekolojik ve siyasal olan salgını tıbbileştirme üzerinde bir denetim mekanizmasına izin vermeden bu mücadeleyi yükseltmemiz gerekir.
- Topluluğun kendini sağaltım yeteneğini kullanması ancak onun gelişimini engelleyen her türlü iktidar odaktan arındırılması ile mümkündür. Rudolf Virchow, hastalığı “değişen koşullardaki yaşam.” olarak tariflerken bu koşulları ise “Salgın hastalıklar, iyi bir devlet adamının, halkının gelişiminin sekteye uğratması” olarak değerlendirmiştir. Ve önerdiği çözüm ise; “hekimlere ya da ilaçlara yer yoktu; tarım reformu, özerk yönetim, demokrasi, sanayi kooperatifler”di. Virchow’a göre “tıbbın işi, mikropları avlamak değil, hastalıkları besleyen çevresel ve toplumsal etkileri ortaya çıkartmaktı” demesine rağmen biyolojik- tıbbi model hegemonyasında olan tıp dünyası siyasal, toplumsal, ekonomik, ekolojik ve siyasal olan bu süreci es geçerek virüs ile savaş stratejisi ile yeni merkezileşmiş bir otoriteyi dayatmaktadır.
- Salgın için “gerekenler” yapılarak devletler daha da otoriterleşirken ve her şeyi merkezileştirmeye çalışırken bunun karşısında bulunan demokrasi güçlerinin hem salgını durdurmak hem de otoriter merkezileşmiş ulus -devlet ve kapitalizmi durdurmak için özyönetim deneyimlerini artırarak bu süreçte yerel demokrasiyi inşa etmesi gerekir.
- Bir enfeksiyon kliniği hemşiresi: ‘Ben işime kutsallık üzerinden bakmıyorum‘ https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/23/ben-isime-kutsallik-uzerinden-bakmiyorum/Adaletsizlik nüksettiğinde öfkem de yükseliyor. Yaptığımız, verilen parayla eş değer bir iş değil, bunu baştan geçiyoruz. Teraziyi böyle kurmak istemiyorum ama gerçek bu: Hiç hasta görmeyen ya da kapıdan hastaya seslenen doktor 10 bin lira fark alırken, bir günde tek hastanın yanına dört kez giren hemşire bin lira alıyor. Covid’li hastaların odalarını temizleyen, her şeyini yapan, kanını taşıyan temizlik personeline hiçbir şey yok!
- 100. yılında BMM’nin potansiyeli: Kaybın ve coşkunun ötesinde https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/23/100-yilinda-bmmnin-potansiyeli-kaybin-ve-coskunun-otesinde/
- TTB: Türkiye’de COVID-19 Tanısı Almış Sağlık Çalışanlarının Sayısı Artıyor. Daha Fazla Arkadaşımızı Kaybetmemek İçin Hükümeti Önlem Almaya Davet Ediyoruz“ https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=e34429ca-846e-11ea-9137-e385f12afb6d