KORONA GÜNLÜĞÜ 21 NİSAN 2020
GÜNDEM
- Dünya Halkları, #Covid_19 pandemisine rağmen sokağa çıkmaya devam ediyor. Almanya’da Pandemi yüzünden sosyal izolasyona itiraz eden Berlin halkına polis çok şiddetli müdahalede bulundu.
- Paris’te koronavirüs salgını sırasında polisin azınlıklara karşı orantısız davranışları protesto edildi
- İzmir’de Buca cezaevinde bir tutuklunun koronavirüs testinin pozitif çıktığını, aynı koğuşta has- talık belirtisi taşıyan 62 tutuklu ve hükümlünün hastanelerde izole edildiği açıklandı.
- Denizli’nin Çivril ilçesinde bir hafta önce koronavirüs şüphesiyle evden götürülen 64 yaşındaki S.K. insanlar tarafından dışlanınca intihar etti.
- Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Bu süreçte yapılan adaletsizlikleri ve haksızlıkları asla unutmayalım. Bizi iktidarlar değil; dayanış- ma, iyilik ve sevgi kurtaracak” dedi.
- Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardım projelerine devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, koronavirüs salgını nedeniyle iş yapamayan nakliyecilere destek sözü verdi. Bu sözünü tutan Başkan Yavaş, nakliyecilerle anlaşma yapılmasını sağlayarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere hazırlanan yardım kolilerini taşıtmaya başladı.
- Korona virüsü nedeniyle otomotiv sektöründe mart sonundan itibaren çoğu fabrikada üretim araları verilirken, bu aralar bazı fabrikalarda Avrupa’da olduğu gibi 11 Mayıs’a kadar uzamış durumda. Ama yine Avrupa’ya paralel bazı fabrikalarda üretim başlarken bazıları ise bugünden itibaren yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor.
- Tarım Kredi Marketler’e genel müdür olarak, kurucusu olduğu şirketler hileli gıda nedeniyle onlarca kez bakanlık tarafından afişe edilen Yavuz Mehmet Bulut atandı.
- Gıda krizi riski büyüdü. Yeni tip koronavirüs ile tarım-gıda sistemi arasında çift yönlü bir ilişki söz konusu. Birincisi mevcut gıda rejimi ile ilgili. Halihazırdaki gıda rejimi, monokültür teme- linde endüstriyel üretime, yoğun enerji ve kimyasal kullanımına, çok-uluslu tarım-gıda şirketle- rinin kontrolündeki uzun-tedarik zincirlerine dayanıyor. Ve bu rejim salgın hastalıkların ortaya çıkmasında, yayılmasında ve çok daha ağır sonuçlar doğurmasında belirleyici rol oynayan fak- törler arasında yer alıyor. İkincisi sektörün etkilenmesiyle ilgili. Üretim, dolaşım ve tüketim örüntüleri bakımından salgından olumsuz anlamda en çok etkilenen alanların başında tarımsal ilişkiler ve gıda geliyor. Bir başka ifadeyle söyleyecek olursak, tarım-gıda sistemi pandeminin seyrini şekillendirirken pandemi tarafından da yeniden şekillendiriliyor. Covid-19 salgını süre- since ortaya çıkan ve şayet zamanlı ve doğru hedefe yönelik gerekli müdahalelerde bulunulmaz- sa bir gıda krizine dönüşme potansiyeli barındırıyor. Sorunların yönetimi, etkilerinin azaltılması ve uzun vadede ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere yönelik tartışmalar bakımından bu çift yönlü ilişkinin üzerinde durulması gerekiyor.
MEVCUT DURUM
- Covid 19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 2.482.000 iken yaşamını yitirenlerin sayısı 170 bini aştı. Türkiye’de ise vaka sayısı 86.306 olarak açıklanırken, yaşamını yitirenlerin sayısı 2000’i geçti. Türkiye toplam vaka sayısında ülkeler arasında 7.sırada bulunuyor.
- İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi’nin açılışı video konferans ile yapıldı. Sağlık Bakanı Koca, hastanenin tümünün 15 Mayıs’ta hizmete gireceğini, mevcut açık kısımların pandemi hastanesi olarak kullanılacağını söyledi.
- Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, kentte korona virüsü kaynaklı 7 ölümün gerçekleştiğini açıkladı. SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yapan Savaş, 7 hastanın 2’sinin ölüm nedenine korona virüsü yazıldığını, 5 hastanın ölüm nedeninse bulaşıcı hastalık olarak kayıt edildiğini söyledi.
- İngiltere’de son 14 günün en düşük can kaybı yaşandı, İtalya’da da vaka sayısında şubattan beri ilk defa düşüş yaşandı. Avrupa ülkelerinde oluşmaya başlayan bu olumlu tablo Almanya ve diğer bazı ülkelerde sokağa çıkma kısıtlamalarının hafifletilmesine neden oldu. Çekya’da hükümetin açıkladığı beş aşamalı sınırlamaların kaldırılması programı bugünden itibaren başladı. Polonya’da ilk aşamada bugünden itibaren parklar ve ormanlık alanlar yeniden ziyaretçilere açıldı. İspanya’da ise bazı fabrikaların üretime dönmesine izin verildi, bazı şantiyelerde inşaatlar yeniden başladı.
- Avustralya’da yürüyüş, koşu, yüzme ya da sörf yapılabilmesi için üç plajın Sydney yakınlarında halka açılacağını açıklandı. Yeni Zelanda Başbakanı da gelecek haftadan itibaren kısıtlamaların hafifletilmeye başlanacağı haberini verdi.
- İran’da hükümet, sağlık otoritelerinin “ikinci dalga gelebilir” yönündeki uyarılarına rağmen salgının önlenmesine yönelik alınan tedbirlerin ‘orta derecede risk oluşturan’ kısmını kaldırdı. Alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarlar yeniden açıldı. İş yeri sahiplerine akşam saat 6’ya kadar çalışma izni verildi. Şehirler arası yolculuklar serbest bırakıldı. Ancak restoran, kafe ve spor salonları gibi yakın mesafeli alanlar hala kapalı tutuluyor. İran’da bugün itibarıyla ko- ronavirüs kaynaklı can kaybı 5 binin üzerinde, vaka sayısı ise 83 bin 505’e ulaştı.
- Almanya şu ana kadar diğer Avrupa ülkelerinden kabul ettiği 200’den fazla Covid-19 hastasının tedavi masraflarını ‘Avrupa Birliği dayanışması’ adına üstleneceğini duyurdu.
- DSÖ Genel Direktörü Covid-19 salgınında dünyanın henüz “en kötü durumla” karşılaşma- dığı uyarısında bulundu. “Bu virüsü birbirinizle kavga etmek veya siyasi puan kazanmak için bir fırsat olarak kullanmayın. Bu tehlikeli bir durum. Ateşle oynamak gibi bir şey. Lütfen birlikte hareket edin.” uyarısını yaptı.
ÖNLEME-KORUMA
- Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi tatil olan 23 Nisan Perşembe günü 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı başlayacağı- nı, bunun 4 gün sürerek 26 Nisan Pazar gecesi 00:00’da biteceğini ifade etti.
- Sağlık bakanlığı, sağlık kurumlarında sosyal ortamlarda alınacak genel personel önlem- lerine ilişkin genelge yayınladı. Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir sağ- lık kurumunda, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler Teması Olan Sağlık Çalışanlarının Değerlendirilmesi algoritmasına göre düşük riskli olarak değerlendirilir ve yönetilir. Maske takma kurallarına uyulmadan1 metreden daha yakın mesafede, 15 dakikadan uzun süreli temas söz konusu ise Teması Olan Sağlık Ça- lışanlarının Değerlendirilmesi algoritmasına göre yüksek riskli olarak değerlendirilir ve yönetilir. COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, Manisa’da 34 sağlık emekçisinin koro- navirüse yakalandığını açıkladı. Demirel ayrıca, kimi sağlık çalışanlarına günde 1 maske veri- lirken, temizlik işçilerine ise hiç verilmediğini belirtti.
- İzmir’de işyeri hekimliği yapan Dr. Nuri İdiz koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İdiz’in ağabeyi Dr. Muharrem İdiz de 1 Nisan günü koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmişti.
SAĞLIK MUHALEFETİ
- Türk Tabipleri Birliği : Özel sektördeki sağlık çalışanlarının en çok ihtiyaç duyuldukları bu dönemde ücretsiz izne zorlanması evrensel hukuka, Anayasa’ya ve Sağlık Bakanlığı’nın pan- demiyle ilgili düzenlemelerine aykırıdır
- İstanbul Tabip Odası Korona Günlerinde İstanbul’da sağlık-5 13-19 nisan haftası raporunu yayınladı.
TOPLUMSAL MÜCADELE
- KRİZDEN FIRSAT ÇIKARTILIYOR: KAZDAĞLARI NÖBETİ BİTİRİLMEK İSTENİYOR: Çanakkale Orman Müdürlüğü, bugün (20 Nisan 2020 Pazartesi) 270. gününe ulaşan Kaz Dağları çadırlı nöbetini bitirmek üzere alanın boşaltılmasını içeren bir tebliğde bulundu. Bulu- nunan tebliğin kararını alan Çanakkale İl Hıfzısıhha Kurulu, ormanlarla ilgili aldığı önlemlerle pandemiye karşı mücadele ediyormuş gibi göründüğü bu kararla, ormanların savunusunu yapan bizlerin hayatlarını tehlikeye atmakta ve şirketler tarafından ormanların yok edilmesinin önünü açmaktadır.
- Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) olarak Cezaevlerinde gerek Coronavirüs tedbirleri/tedbirsi- zlikleri nedeniyle yaşanan sorunlar gerekse cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çek- mek için sosyal medya üzerinden kampanya gerçekleştirdi.
- Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Merkezi, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle sokağa çıkılamadığı için taleplerini duyurmak adına 3 gün sürecek görsel kampanyaya başlayacaklarını duyurdu
- KESK İstanbul Şubeler Platformu, koronavirüse ilişkin hazırladığı raporu yayınladı. Raporda 35 işyerinde bin 328 kamu emekçisinin salgına yakalandığı belirtildi. Sağlık iş kolunda alınan tedbirlerin başarılı olabilmesi için önce çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, “Saatlerce kişisel koruyucu ekipmanlar içinde çalışan bir sağlık çalışanı günlük yapmış olduğu işin en az 5 katı efor sarf ediyor. Bu fiziksel yorulma karşısında kendini koru- maya enerjisi kalmıyor. Sağlık işkolunda hala KKE eksik olduğu kurumlar olduğu görülmektedir. Özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarında hiç ulaşmayan, ulaşmasına rağmen de ciddi yetersizliğin yaşandığı yerler olduğu bilinmektedir. Sürecin şeffaf yürütülmemesi Covid-19 olan sağlık çalışanlarının sayısını belirlemekte sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır” denildi. “Covid-19 Vakası Görülün İşyerleri” alt başlığında ise, “İstanbul’da vatandaşlarımızın her gün hizmet almak için gittikleri PTT işyerleri, Nüfus, Tapu Müdürlükleri, Vergi Daireleri, İŞKUR’lar başta olmak üzere 35 işyerinde toplam 1328 kamu emekçisinde Covid-19 vakası görülmüştür. 35 işyerinden sadece 3’ünde karantina uygulanmaktadır” denilerek, kapsamlı bilgilendirmelere yer verildi.
- Fransa’da corona virüs salgını nedeniyle ev içi şiddet vakalarında yüzde 30 artış olduğu belirtildi. Bu nedenle Fransa, partnerleri tarafından şiddete uğrayan kadınları otellere yerleştiriyor. Ayrıca kadınların şiddetten kaçabilmeleri için eczanelerden gizlice yardım alabilmeleri için bir kod sözcüğü uygulamasına geçti.
- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi DİSK-AR’ın hazırladığı ve ilki geçtiğimiz hafta yayınlanan COVID-19 DİSK Raporu’nun ikincisi yayınladı. Rapora göre COVID-19 pozitif vaka oranı işçiler arasında en az üç kat daha yaygın!
- İŞÇİLER ARASINDA COVID-19 POZİTİF VAKA ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ EN AZ 3 KATI!
- 60 BİNDEN FAZLA DİSK ÜYESİ SALGINDAN DOĞRUDAN ETKİLENDİ
- EN AZ 378 DİSK ÜYESİ COVID-19 POZİTİF
http://disk.org.tr/2020/04/covid-19-disk-raporunun-ikincisi-yayinlandi/
YENİ YAŞAM
- Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın pek çok yerinde uygulanan karantinanın ardından, doğal yaşam yeniden canlılık göstermeye başladı. Son olarak, turizm merkezi Tayland’da sahiller boş kalınca, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan ‘deri sırtlı deniz kaplumbağaları’ 20 yıl aradan sonra yumurta bıraktı.
- Pamukkale Travertenleri artık daha beyaz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 19 Mart’tan bu yana korona virüs tedbirleri kapsamında ziyaretçi alınmayan Pamukkale, uzun süredir kapalı kalması nedeniyle bembeyaz olan görüntüsüyle dikkat çekiyor.
EKLER
- Kesk İstanbul Şubeler Platformu raporu (http://mezopotamyaajansi22.com/EKONOMI/content/view/93933)
- Erkin BAŞER, Melek GÖREGENLİ’yle röportaj yaptı: Emekçiler, sadece ‘evde kalabi- len’lerin ihtiyaçlarını gidermek için çalışmakla yükümlü değiller; aynı zamanda toplum- sal olarak bağışıklığımızı sağlamakla da yükümlüler. ‘Evde kal’ ve ‘sosyal mesafe’ uygu- la uyarıları, toplumun üretken çoğunluğunun yok sayılması pahasına yapılıyor.”(http:// siyasihaber4.org/hayat-eve-sigmaz-hakikat-de-el-yikamakla-maske-arasinda-sikisip-kalmaz)
- Selma Değirmenci- Başlangıç Dergi: COVID-19 salgının, diğer kitlesel salgınlarla benzerliklerinin yanı sıra farklılıklarını da görebilmek ve sebep olacağı etkilere müdahale etmek için günümüz üretim ilişkilerini analize dahil etmemiz gerekiyor. Salgın emek kıtlığına götürmediğinde diğer salgın ve savaş sonrasında olduğu gibi yüksek ücret ya da sosyal devlet anlayışıyla COVID-19 sürecinden çıkılmayacağı olasılığı bulunuyor. Bun-unla birlikte büyük şirketler çalışmalarını en temel seviyede yani yaşam desteklerini sür- dürecek seviyede tutmaktalar.Diğer salgınlarda olduğu gibi salgın sonrasında arz eksik- liği yaratacak bir süreç yerine gelir düşüklüğü nedeniyle alım gücünde düşüşler beklenebilir.Kitlesel bir emek gücü yoksunluğundan bahsetmek için de çok erken. Bu durumda COVID-19’un diğer salgın ve savaş dönemi çıktısı olarak görülen emek kıtlığı yarata- cağından bahsetmek ancak geçici bir dönem için mümkün gözüküyor ve bu da yedek işgücünün olabildiğince arttığı, diğer salgınlarda olmayan, bir gerçekliğe götürecektir. COVID-19’un yarattığı geçici emek kıtlığı tarımda en belirgin şekilde görülecektir. Bir- çok sektör sadece ana yaşam damarlarını hayatta tutmaya çalışırken tarım ve gıda sektö- rü tam zamanlı çalışarak üretim sürecine devam etmeye çalışmaktadır. Bu sürecin aksaması ise ne arzdaki kısıntı ne de sermaye eksikliğidir. Tarım ve gıda sektörü için COVID-19 sürecinde karları düşürme nedeni yani krizin nedeni emek gücündeki eksikliktir. Tarımda emek gücü deyince akla, büyük endüstriyel üretim yapan çiftçi, küçük çiftçi, sözleşmeli üretici ve kitlesel emek göçüne neden olan mevsimlik emek gelmektedir.
Tarımda mevsimlik işçilik COVID-19 öncesinde de krize girmişti. Türkiye tarımının önemli sorunlarından olan emek gücünün yaşlanması ve tarımsal üretimin itibarsız- laştırılması ile birlikte gelirlerinin düşmesi, üretim gücünde gittikçe azalmalara neden
olmaktadır.(https://baslangicdergi.org/covid-19-salgininin-hatirlattiklari-emek-kitligi-ve-mev- simlik-iscilik-selma-degirmenci/)
- Şıx Çoban Ocağı evlatlarından Pir Zeynel Kete, koronavirüs salgını ve geldiği noktayı değerlendirdi. Kete, oluşturulan bilimin kapitalist sisteme hizmet eder duruma geldiğini belirterek, “Rızalaşmayan doğayı nesne haline getiren, özne nesne ayrımını en üst dü- zeyde gerçekleştiren bir zihniyetle endüstriyalizme her türlü hizmeti sundu. Bunun so- nucunda endüstriyalizm ve Rıza toplumu yapısal olarak birbirleriyle ikrarlaşamazlar” dedi. (https://www.pirha.net/pir-kete-endustriyalizm-ve-riza-toplumu-yapisal-olarak- birbirleriyle-ikrarlasamazlar-212715.html/20/04/2020/)