- Covid-19 sağlık emekçilerini tüketmeye, öldürmeye devam ediyor. Bursa’da özel bir diyaliz merkezinde Diyaliz Hekimi olarak görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr . Erol BAHÇE Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
- Özel Medar Hastanelerinin Gölcük Hastanesi’nde görev yapan İstanbul’da tedavi gören ve yoğun bakımda yatan kardiyoloji uzmanı Doktor Aydın Ünsal yakalandığı koronavirüs hastalığına yenik düşerek tedavi gördüğü hastanede yaşamını kaybetti.1957 İzmir doğumlu olan doktor Aydın Ünsal, Gölcük Askeri Hastanesi’nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra Gölcük Aile Konak Hastanesi’nde görev yapmaya başlamıştı.
- İspanya’da cenaze defin işinde çalışan işçiler, koronavirüs salgınında ölümlerin artması nedeniyle daha fazla personel çalıştırılması talebiyle greve gitti. Grev, ailelerin mezar ziyaretleri yaptığı Azizler Günü’ne denk geldi.
- Hafta sonu bildirim yapmayan ülkeler, yetersiz tespit ve bildirimin sorunlarına karşın dünya genelinde yeni vaka sayısı oldukça yüksek gerçekleşti: 436 bin 707 kişi. Bu vakalarla birlikte toplam vaka sayısı da 46.8 milyonu geçti. Son 24 saatte Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 5 bin 300 kişi ile birlikte toplam can kaybı 1 milyon 205 binin üzerine çıktı. Küresel aktif vaka sayısı da 1 milyon 850 binin üzerinde.
- Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (71.3 bin), Hindistan (46.4 bin), Fransa (46.3 bin), İtalya (29.9 bin), İngiltere (23.3 bin), Rusya (18.7 bin), Polonya (17.2 bin), Belçika (16.9 bin), Almanya (12.6 bin) ve Brezilya (10.1 bin).
- Hafta sonu alışılagelen düşüşe rağmen Türkiye’de de salgın hız kesmedi. Yeni hasta, ağır hasta ve can kaybındaki yüksek bildirim hala devam ediyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,106 kişi, can kaybı 74 kişi, aktif hasta sayısı 41 bin 144 kişi ve ağır hasta sayısı 2,177 kişi olarak bildirildi. Test sayısı 123 binin üzerinde.
- İzmir’deki depremin ardından yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Saatler ilerledikçe can kaybı da artıyor. AFAD 1’i boğulma olmak üzere toplam 79 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, yaralanan 962 kişiden 743’ünün taburcu edildiğini, tedavisi devam edenlerin sayısının ise 219 olduğunu açıkladı.
- İzmir depreminde sağlık emekçilerinden Dr. Hüsnü Kırabalı, Dt. Buse Demir, Hemşire Nebiye Tekin ve Hemşire Fatma Öztürk yaşamını yitirdi, enkazdaki sağlıkçılar Dt Zarife Doğan(dent 35 polk), Dt asist Aslı Taner,Dt asist Yeşim Emir, Ecz.Dilaver Erdönmez, Doğan Sert(sağ.pers. uyku kln) olarak kaydedildi.
- İzmir’deki depremin ardından en çok hasarın ve yıkımın görüldüğü bölgeler Bayraklı ve Bornova ilçeleri oldu. Bölgede yıkılan binalarda yapılan çalışmalar devam ederken, depremden kamu binaları da nasibini aldı. Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Bayraklı 2 Nolu Aile Sağlığı merkezi depremin ardından ağır hasar gören binaların arasında. Binalara girilemezken, bilgisayarların da hasar görmesi nedeniyle verilere ulaşılamıyor. Çalışanlar ise kendi imkanları ile çözüm üretmeye çalışırken ilçe afet kriz masası kuruldu. Covid-19 testi pozitif çıkan 6 kişi de Buca’daki yurtlara yerleştirilirken, başvuran ya da tespit edilenler de farklı merkezlere gönderilecek.
- Depremin Covid-19 bulaşını artıracağına dikkat çekildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Depremin de tesiriyle İzmir’de şartlar, virüs için elverişli hale geldi.”
- İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Virüsün yayılımı elverişli hale geldi. İnsanlar dışarda yatıyor. Koruma, sosyal mesafe kalmadı çadır şartlarında ne kadar korunma sağlanabilir? Covid pozitif olup evlerinde izolasyonda olan insanların da bir kısmı da şu an dışarda. Dolayısıyla birçok sıkıntı bir arada ve pandemi için böyle bir deprem daha kontrolü zor bir hale geldi. İzmir’de şu anda pandemi zaten arttı. Pandemi yayılımında önceki haftalara göre daha yüksek vaka sayıları var. Tedbir alınması gerekirken şu an bu dışarda olmalar eğer kontrol altına alınamazsa pandeminin yayılmasında sıkıntı oluşturabilir. Mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Barınma sorunu varken pozitif vakaların mutlaka yurtlara yerleştirilmesi lazım. Yıkım bölgelerinde de tedbirin elden bırakılmaması gerekiyor” dedi.
- Covid-19 bulaşı futbol takımlarında yaygın. Ankaragücü’nün 7 futbolcusunda Galatasaray’ın 1 futbolcusunda koronavirüs testi pozitif çıktı. Buna rağmen iki takım maçlara devam ediyor. Spor endüstrisi de tüm çalışma yaşamında olduğu gibi sermaye birikimini önceleyen salgın stratejisi uyguluyor.
- Kayseri’de intihar vakalarında son dönemde yaşanan artışla ilgili Erciyes Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Atak, “Pandemi sürecinin sosyal etkileri, vaka artışındaki en önemli etken” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre intihar vakalarında sürekli artış gösteren bir eğilime sahip olan ve 2019 yılında 54 vaka ile ortalamanın üzerinde olan Kayseri’de, son iki ayda 10’un üzerinde intihar vakası ve girişimi yaşandı. Yaşanan intihar vakalarının en yoğun olduğu yaş dilimi ise 25-29 olarak göze çarpıyor.
- Son zamanlardaki intihar vakalarında yaşanan artışa değinen Öğr. Gör. Atak; “Savaş dönemlerini aratmayacak düzeyde sosyal etkileri bulunan pandemi süreci, intihar vakalarının hızlı bir biçimde artmasında en önemli etkendir. İnsanlar eve hapsolarak sosyal iletişim ihtiyacını giderememekte, yaşadığı sorunları çevresiyle paylaşamamaktadır. Süreçte kişinin yaşadığı rahatsızlık, yakınlarının vefatı, medyada ve sosyal medyada sürekli ölüm haberlerinin yer alması insanlarda büyük moral bozukluğuna yol açmaktadır. Özellikle psikolojik kökenli rahatsızlıklarda kişinin sürekli kendi ile baş başa kalması ve kendini dinlemesi rahatsızlığın etkisini yoğunlaştırmakta ve seyrini değiştirmektedir. Pandemi sürecinde kendisiyle ve sanal dünya ile iletişim kuran kişi sonuçta kendisine odaklanarak sorunlarına daha da abartmakta ve intihar gibi yollara başvurmaktadır” diye konuştu.
- Avustralya’da yaklaşık 5 aydır ilk kez 24 saat boyunca ülke kaynaklı yeni koronavirüs vakası bildirilmedi. Cuma günü yerel saatle 20:00’den Cumartesi aynı saate kadar yeni vaka bilgisi gelmedi. Yetkililer bunun 9 Haziran’dan bu yana ilk kez gerçekleştiğini söyledi.
- Slovakya nüfusunun neredeyse yarısı cumartesi günü Covid-19 testine girdi. Savunma Bakanı Jaroslav Nad, 2.58 milyon Slovak’ın teste girdiğini, 25 bin 850 kişinin pozitif çıktığını ve karantinaya alınması gerektiğini söyledi. 5 milyon nüfusa sahip AB ülkesi, 10 yaşın altındaki çocuklar dışında, olabildiğince çok insanı test etmeyi hedefliyor. Testler ücretsiz ve gönüllü yapılıyor ancak hükümet, işe gitme yasağı da dahil olmak üzere, katılmayanların karantinaya alınacağını söyledi. Hükümet önümüzdeki hafta sonu ikinci bir test turu daha planlıyor. Hükümet, ülke çapındaki testlerin sert bir karantinaya girmeye gerek duyulmadan enfeksiyonlardaki artışı tersine çevirmeye yardımcı olacağını umuyor.
- ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) yaptığı yeni araştırma, Koronavirüs’ün ev içindeki bulaş hızına dikkat çekerken, ikinci vakanın ilk hastadan sonraki 5 günde başladığını gösterdi. Bilim insanları, hastalığı olanlara ve onlarla beraber yaşayanlara birtakım tavsiyelerde de bulundu: Covid-19 kapmış kişilerin hemen tecrite alınması, evdeki yayılımı azaltabilir. Bu yüzden hastalar ve enfekte olma ihtimali bulunanlar mümkünse ayrı bir yatak odasıyla banyo kullanmalı. Bunun yanında ilk hastayla temaslı olanlar da kendilerini mutlaka tecrite almalı. Söz konusu kişilerin bunu test sonuçlarını beklemeden uygulaması gerektiğini vurgulayan bilim insanları, “tecriti ertelemek hastalığın başkalarına bulaşma ihtimalini artırır. Evdeki herkes, özellikle sosyal mesafenin sağlanamayacağı ortak alanlarda maske takmalı” dedi.
- Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasya Rakova, Rossiya-24 kanalına verdiği bir röportajda, “Endüstrimiz aşıyı üretirken biz de zaman kaybetmeden Koronavirüs aşısı için şehir çapında çok sayıda aşılama kabinleri oluşturuyoruz. Aşının önümüzdeki ay halka arz olmasını planlıyoruz, aşı isteyen tüm Moskovalılara uygulanmaya başlayacak “dedi. Rakova, aşının öncelikle ana risk grupları olarak değerlendirilen öğretmen ve doktor olmak üzere 2 bin 500 kişiye uygulandığını söyledi. Moskova’da Sputnik V aşısının onay sonrası klinik araştırmalarına 40 bin kişinin katılmakta olduğunu ve halihazırda bu kişilerin yarısından fazlasının aşılandığını söyleyen Rakova, aşılananlarda herhangi bir yan etki gözlenmediğini de sözlerine ekledi.
- İspanya’nın Barcelona, Malaga, Vitoria, Valencia, Santander ve Burgos kentlerinde yasaklar protesto edildi. Cumartesi günü Madrid’de 32 kişi tutuklandı, 12 kişi de yaralandı. Bazı protestoları “aşırı sol” grupların düzenlediği belirtilirken, polis bazı gösterilerin “sağcı unsurlar” içerdiğine inanılıyor. Başbakan Sanchez, gösterilerde azınlık bir grubun “şiddet içeren akıl dışı davranışlara” son vermesi çağrısı yaptı. Sükunet çağrısı yapan Başbakan Sanchez, “Ancak sorumluluk, birlik ve fedakarlıkla tüm ülkeleri saran bu salgını yenebiliriz” dedi
- İngiltere’de Birmingham Kraliyet Balesi’nden ünlü balet Carlos Acosta, bale dansçılarını gösteri sırasında Koronavirüs önlemi olarak teması azaltacak ‘Sosyal mesafeli tütü” tasarladı. Acosta’nın esinlendiği sosyal mesafeli tütü, dansçıları Koronavirüs mesafe kurallarına uyacak kadar uzakta tutarak teması azaltıyor. Yaklaşık 1 metre çapında olan tütüyü giyen dansçılar, gösteri sırasında birbirleriyle teması bu bale eteğiyle azaltıyor.
- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 25 eyalet merkezinde zorunlu olmayan iş yerlerinin 10 gün kapalı tutulacağını bildirdi. İran’da Tahran ve Elborz’un da aralarında bulunduğu 25 eyalete özel araşlarla giriş çıkışlar yasaklandı.
- Robert Koch Enstitüsü (RKI) verilerine göre Almanya’da insanlara çoğunlukla özel yaşam alanlarında virüs bulaşıyor. Enfekte olan kişi ağırlıklı olarak aynı evi paylaştığı kişilere virüsü bulaştırıyor. Yaşlı bakım evlerinde de şu sıralar virüs hızla yayılıyor. İnsanların iş yerleri de virüsün bulaştığı alanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. RKI, federal hükümet ile eyalet yönetimlerinin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde etkilenen boş vakitlerin değerlendirildiği alanlarda ise bulaşma oranının düşük olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra hastane ve doktor muayenehanelerinde bulaşma oranının nispeten kontrol altında tutulmasına karşın buralarda da son zamanlarda hafif bir artış görüldüğüne dikkat çekiliyor. Enfeksiyon oranlarının düşük olduğu yerler arasında, okullar, anaokulları veya mülteci yurtları da gösteriliyor. Almanya’daki restoranlar, oteller ve misafirhanelerde virüsün bulaşma oranı oldukça düşük olmasına rağmen, yeni önlemlerden en çok yine bu sektörlerin olumsuz şekilde etkileneceği belirtiliyor. Toplu taşıma araçlarında da enfekte olma riski oldukça düşük. Salgın yüzünden toplu taşıma araçlarına olan ilginin azalması buna neden olarak gösteriliyor.
- Almanya’da ilk dalgada vakaların görüldükleri yerlerde dikkate değer farklılıklar var. Almanya’daki Covid-19 pandemisinin ilk dalgasının odağında özel haneler yoktu, yaşlılar ve huzurevleri vardı. Tıp merkezleri, özellikle hastaneler ve mülteci yurtları şimdi olduğundan çok daha yoğun bulaşma vakalarının olduğu yerlerdi. Okullar ve anaokulları ise ilkbaharda kapatıldığı için enfeksiyon merkezlerine dönüşmedi. Enfeksiyon sürecinde işyerleri ilkbaharda oldukça küçük bir rol oynamışken, şimdi virüs önemli ölçüde insanların çalıştıkları yerlerde bulaşıyor. Haziran ayında işyerindeki enfeksiyonlarında keskin bir artış görülmüştü. Özellikle mevsimlik isçilerin çalıştığı mezbahalar salgın merkezlerine dönüşmüştü.
- Almanya ve Fransa’da hükümetler, kamu yaşamındaki geniş kapsamlı kısıtlamalara karşın okulları ve anaokullarını kapatmamaya karar verdiler. Bu, çeşitli faktörlerin yanı sıra, eğitimin toplum için özel öneminden kaynaklanıyor. Rakamlara bakıldığında bu kararın anlaşılabilir olduğu da görülüyor. Okullar ve anaokulları enfeksiyonlarda belirli bir rol oynasalar da etkileri nispeten düşük. RKI verilerine göre, eğitim merkezlerinde meydana gelen bulaşma vakaları oldukça az. Diğer ülkelerde de benzer durumlar söz konusu. İrlanda’da enfeksiyonların yüzde 7’sinin okullardan kaynaklandığı tespit edildi. İspanya’da ise bu oran yüzde 6 olarak açıklandı. Bunun başlıca nedeni, gençlerin yaşlılara göre virüslerden daha az etkilenmeleri. Ağustos ayında Avrupa’da enfekte olan18 yaş altındaki insanların oranı yüzde 5’in altındaydı. https://www.dw.com/tr/koronavir%C3%BCse-kar%C5%9F%C4%B1-nerede-g%C3%BCvende-olurum/a-55463936