KORONA GÜNLÜĞÜ (18 KASIM 2020)

  • Giresun’da doktor Mücahit Çelik, Isparta’da ise Sağlık Hizmetler İstasyonu’nda şoför olarak çalışan Mesut Arı ve Aydın’ın Buharkent ilçesinde çalışan diş hekimi Bülent Azman Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Sermaye yanlısı salgın kontrol stratejisi devam ediyor! Beştepe’de yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Koronavirüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. “Hasta ve ölüm sayıları çok daha dikkatli olmamız gerektiğine işaret ediyor.” diyen Erdoğan hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını duyurdu. Erdoğan, “Hafta sonları, tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde, saat 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak” diye konuştu. Erdoğan’ın açıkladığı önlemler şöyle: “Saat 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Ara tatilde olan okullardaki eğitim-öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek. 20 yaş altına da belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Kıraathaneler kapatılacak. Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek. Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak.”
  • Pandemi dizginlenemiyor. Küresel vaka sayısı 56 milyona yaklaştı. Yeni vaka sayısı 546 bin 662 oldu. Aktif vaka sayısı da yükselmeye devam ederek 15 milyon 637 binin üzerine çıktı.
  • Günlük can kaybı yeniden 10 binin üzerine çıktı, son 24 saatte 10 bin 502 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Günlük ölümlerin yarısı (5,200’ü) Avrupa kıtasına ait. Can kaybının yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (1,615), İtalya (731), Brezilya (676), Fransa (625), İngiltere (598), İran (482), Hindistan (472), Rusya (442) ve İspanya (435).
  • ABD bir günde 157 bin 261 pozitif tespiti yeni vaka bildirimiyle zirveyi kaptırmamaya devam ediyor. Yüksek bildirim yapan ülkelerin günlük vaka sayıları ABD’den çok uzak: Hindistan (38.5 bin), Brezilya (35 bin), İtalya (32,2 bin), Rusya (22,4 bin), İngiltere (20,1 bin), Polonya (19,2 bin), Almanya (16,2 bin), Fransa (14,5 bin), İran (13,4 bin), İspanya (13,2 bin), Ukrayna (12 bin), Arjantin ve (10,6 bin).
  • Türkiye’de 7 ayın ardından yaşamının yitiren sayısı yeniden 3’lü rakamlara ulaştı. Covid-19 nedeniyle dün 103 kişi daha yaşamını yitirdi. Yeni hasta sayısı da artmaya devam ederek 3 bin 819’a yükseldi. Aktif hasta sayısı 50 binin üzerine çıkarak 50 bin 646 kişiye ve ağır hasta sayısı 3,657 kişiye yükseldi. Toplam can kaybı 11 bin 600’ü geçti. Test sayısı yeniden 157 bine dayandı.
  • Ankara, İstanbul ve İzmir Tabip Odaları başkanları, salgının üç büyük kentte de alarm verdiğini belirtti. Hasta sayılarının açıklananın çok üzerinde olduğuna dikkat çeken ve acil kapanma çağrısında bulunan başkanlar, “Sağlık çalışanları çok yoruldu” dedi. Başkanlar, İstanbul’da günlük 15 bin vaka olduğunu, Ankara’da günlük 3 bin – 4 bin vaka arasında ve temaslı sayısının günlük 10 bin civarı olduğu, İzmir’de ise test pozitifliği yüzde 35-40 oranında olduğu bilgisini paylaştılar.
  • İzmir Tabip Odası salgınının kontrolden çıktığını belirterek “Toplumsal hareketlilik derhal en etkin biçimde kısıtlanmalıdır” çağrısı yaptı. Kentte günlük PCR testi pozitiflik oranının duyumlarına göre yüzde 30’lar düzeyine ulaştığını ifade eden Tabip Odası Lütfi Çamlı, konuşmasında ildeki salgının boyutu hakkında da bilgi verdi: “3000-3500 kişide test pozitif saptanabilmektedir. Ambulanslar olguları taşımakta zorlanmaktadır. Hastanelerde mevcut servisler, yoğun bakımlar yetmiyor, yeni Covid-19 servisleri ve yoğun bakımlar açılıyor. Serviste ya da yoğun bakımda yatması gereken birçok hasta acillerde ya da servislerde bekletilip yatırılacakları yatakların ‘boşalması’ bekleniyor. Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalar da servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden kamusal sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük çekiyor.”
  • Hatay Tabip Odası da dün (16 Kasım) kentte artan COVID-19 vakalarına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Hastanelerde yoğun bakım servislerinin neredeyse dolduğunu, her gün yeni bir servisin COVID-19 hastaları için ayrılır duruma geldiğini belirten Hatay Tabip Odası, “Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalar da servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden sağlık hizmeti almakta zorluklar yaşamaktadır. Acillerde ve ilçe sağlık müdürlüklerinde test için hastalar saatlerce beklemek zorunda kalmaktadır” ifadelerini kullandı. Açıklamada, filyasyon ekiplerinin vakalara yetişemediği, teşhis edilen hastaların bir veya iki gün ilaç beklemek zorunda bırakıldığı vurgulanarak “Temaslı hastalar belirti gösterdiğinde 112 ambulansları yetersiz kalmakta, özel aracı olmayan kişiler toplu ulaşım araçlarıyla hastanelere gitmek zorunda kalmaktadır” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “İşyerleri, fabrikalar tam kapasite çalışmaya devam ederken, insanlar işe gitmek için servis ve toplu ulaşım araçlarında neredeyse üst üste giderken, yemekhanelerde ve işyerlerinde işçiler yakın mesafede bulunmak zorundayken bu salgın kontrol edilemez. Salgın bilimsel yöntemlerle, şeffaf olarak, çeşitli kurumların birlikte çalışması ile yönetilmemektedir. Salgın ile ilgili verileri maalesef Sağlık Bakanlığı Pandemi Kurulu Üyeleri bile bilmemektedir. Halktan saklanan verilerle halkın pandemiyi önemsemesi beklenemez.’’ ifadelerine yer verildi.
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte artan koronavirüs vakalarının önüne geçebilmek için yeni tedbirler aldıklarını duyurdu. Bugünden itibaren halka açık kültür, sanat ve spor etkinliklerine ara verdiklerini belirten Soyer, “Teleferik tesisleri, Doğal Yaşam Parkı, Grand Plaza’nın işlettiği tüm restoran ve kafeler, Meslek Fabrikası’nın kursları bir süre kapalı kalacak” dedi.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Corona virüsü salgınına karşı 19 Kasım Perşembe gününden itibaren belediye tesislerinde uygulanacak yeni önlemleri açıkladı. İBB Bilimsel Danışma Kurulu’nun önerileri çerçevesinde, yüz yüze eğitime başlaması planlanan İSMEK kurslarının açılışı ileri bir tarihe ertelendi. İBB’ye ait kültür merkezlerinin kapalı kalmasına ve tüm müzelerin yanı sıra SPOR AŞ’nin işlettiği İBB spor tesislerin kapatılmasına karar verildi. Kapalı salonda izleyicisi olan sahne sanatları da online olarak icra edilecek.
  • Eğitim-Sen: İstanbul’da okullarda salgın yayılıyor! Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şubesi’nin örgütlü olduğu ilçelerden 8’inde yaptığı tespitlere göre, yüz yüze eğitimin başladığı tarihten ara tatilin başladığı 13 Kasım’a kadar geçen sürede 198 öğretmen, 899 öğrenci ve 55 eğitim personeli korana virüsüne yakalandı. Bu süre zarfında, 237 öğretmen, 2 bin 580 öğrenci ve 55 eğitim personelinin de temaslı olduğu tespit edildi. “Eğitimde ‘yüz yüze’ kaldığımız gerçekler” pankartı altında yapılan açıklamada sosyo-ekonomik düzeyi düşük ilçelerimizde yüz yüze eğitime katılım oranının daha yüksek olduğu ve yüzde 60’ın altına düşmediği ifade edildi.
  • Millî Eğitim Bakanlığı çark etti, online eğitime devam! MEB tarafından yapılan açıklamada: “Resmî, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitim yoluyla devam edecektir” denildi.
  • Sağlık Bakanlığı’nın turkuaz tabloda açıkladığı filyasyon rakamlarına sahadan itiraz geldi. Filyasyon ekibinde çalışan SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hava Akcan, “Filyasyon oranı neye göre açıklanıyor, bunu neye dayanarak açıklıyorlar anlayamıyorum. Daha ellerine gelen hastalara ulaşmaya çalışırken sisteme yeni yüzlerce vaka düşüyor. Şu an öyle bir haldeyiz ki var olan hastalara ve temaslılara bile yetişemiyoruz” dedi.
  • Temaslıların çalışmaya devam etmesi için her yola başvuruluyor. Haber-Sen Diyarbakır Yöneticisi Serhat Oktay, “Geçen hafta pozitif çıkan, Sur PTT Müdürlüğü görevine bakan arkadaşımız başmüdürün emriyle filyasyon ekiplerine temaslı olduğu personellerin isimlerini vermemiş ve arkadaşlar tedirgin bir şekilde çalışmak zorunda bırakılmıştır” dedi.
  • Koronavirüs salgınında birinci dalganın ikinci kez zirve yaptığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aydın Şube Eşbaşkanı Öznur Özağaç, sağlık çalışanların bu dönemde tükenmişlik, yorgunluk, endişe, stres ve aşırı yoğun mesai saatlerinin zirvesinde olduğunu söyledi. Grip mevsimiyle beraber vaka sayılarında ciddi artış olduğunu ve yüksek bir bulaş sürecine girildiğini kaydeden Özağaç, “Aralık ayı, zamanında alınmayan önlemler ve çelişkili uygulamalar nedeniyle daha da zor geçecek. Aydın genelinde 200’ün üzerinde sağlık çalışanının salgına yakalandı. Bazıları hastanede tedavi alırken bazı arkadaşlarımız da yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşam savaşı veriyor, hayatını kaybedenler oldu. Buna rağmen kovid servisleri dışında çalışan sağlık emekçilerine halen sadece maske ve eldiven verilerek kendinizi koruyun deniliyor” diye belirtti.
  • DİSK Enerji-Sen İSKİ önünde bir eylem yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni taşeron işçileri kapsam dışı bırakan tedbirleri gözden geçirmeye ve işçileri de salgına karşı mücadele komitelerinde örgütlenmeye çağırdı. Önceki gün tedbirlerde kapsam dışı bırakılan bir İSKİ işçisi COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti.
  • Salgın döneminde işsiz kalan ve geçim sıkıntısı yaşayan müzisyenlerin durumu Meclis gündemine taşındı. HDP’li Turan, Kültür ve Turizm Bakanı’na ‘Müzik emekçileri için herhangi bir adım atılmamasının nedenleri nelerdir?’ diye sordu
  • CİSST’in 15 günlük cezaevi hak ihlalleri raporunda, koronavirüse karşı önlemlerin yetersiz olmasından dolayı hastalık riskinin arttığı, 45 güne varan karantina uygulamalarından dolayı hasta tutukluların hastaneye gidemediği aktarıldı.

(http://mezopotamyaajansi26.com/tum-haberler/content/view/115941)

  • 2020 FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın Covid-19 salgını nedeniyle ertelendiği açıklandı. FIFA’dan yapılan açıklamada, Katar’ın ev sahipliği yapacağı turnuvanın 1-11 Şubat 2021’de gerçekleştirileceği ifade edildi.
  • Dünya Kupası ertelenmesine karşın ülkemizde futbol maçları hala devam ediyor. Bu durum bulaşın daha da yayılmasına yol açıyor. Bunun izlerini spor emekçilerinde görüyoruz. Galatasaray futbol takımında üç Covid-19 pozitif vakasının daha tespit edildiği açıklandı.
  • Türkiye’nin ilaç üretiminde dışa bağımlı olduğunu söyleyen TTB, Türkiye’de sadece patentli ilaç üretimi yapıldığını, ilaç sanayinde AR-GE’nin yok denecek kadar az olmasından kaynaklı molekülden ilaç üretimi gerçekleştirilemediğini ve bu durumun İnfluenza aşısı üretmek, Covid19 aşını bulmak ve seri üretim için de geçerli olduğunu kaydetti. TTB, Türkiye’nin borçları yüzünden ilaç bulmakta sıkıntı çekeceğini belirterek, Türkiye ilaç endüstrisinin yıllık AR-GE harcamasının yaklaşık 400 milyon TL olduğunu bildirdi.
  • Pfizer, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı için ABD’nin Rhode Island, Texas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinde pilot uygulama programı başlattığını duyurdu.
  • Belçika’da Covid-19 karşı geliştirilen potansiyel aşı halka ücretsiz yapılacak. Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, Kovid-19 aşısının zorunlu olmayacağına dikkati çekerek etkili ve güvenli bir aşı çıkınca ülke nüfusunun en az yüzde 70’ini yani 8 milyon kişiyi aşılamayı hedeflediklerini söyledi.  Aşıda öncelik sağlık çalışanlarına ve yaşlılara verilecek.
  • Aşıda patent: İnsanlık suçu / Zeki GÜL

          “COVID-19 aşı ve ilaç teknolojileri için fikri mülkiyet hakkının kaldırılması” insan kalabilmenin ön koşulu. Tüm dünya bunun farkında.   Aşının ve ilacın patenti olmamalı. İlaç ve aşı tekellerinin sağlığımızı rehin almalarına dur diyebilmenin zamanı geldi. COVID-19 aşı patent dayatması pandemi sürecinde bir insanlık suçudur. İnsanlık suçlarında ise zaman aşımı olmaz.

https://www.evrensel.net/yazi/87562/asida-patent-insanlik-sucu

  • Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan remdesivir etken maddeli‘Veklury’ adlı ilacın üreticisi ABD’li firma, Türkiye’ye ‘sahte olma olasılığı yüksek’ ürünlerin girdiğini ve bunların karaborsada satıldığını açıkladı. Veklury, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca henüz ruhsatlandırılmadı, ticari olarak kullanıma sunulmadı. Ruhsatlandırılması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmeler devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’ndan mayıs ayında firmaya ulaşan 1000 hastayı tedavi edecek miktarda Veklury talebinin ardından 3 bin hastanın tedavisini karşılayacak miktarda (17,378 flakon) Veklury’nin bedelsiz olarak tedarik edildiği belirtildi.
  • Hala gıda zehirlenmesinden canlarımızı kaybediyoruz! Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde oğulları tarafından sofrada hareketsiz halde yatarken bulunan çiftin gıda zehirlenmesi sonucu öldüğü belirlendi.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser çeşidi rahim ağzı kanserinden (serviks) her yıl ortalama 311 bin kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yıllık vaka sayısı ise 570 bin. Servikal kanserlerin ‘önlenebilir hastalıklar’ arasında yer aldığı, erken teşhis edilirse ve yeterince tedavi edilirse iyileştirilebileceği vurgulandı. DSÖ, önlem alınmazsa 2030’a kadar yıllık rahim ağzı kanseri vaka sayısının 700 bine, hastalık nedeniyle ölenlerin sayısının özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde 400 bine çıkabileceğine dikkat çekti.
  • Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven görevden alındı Yerine Sağlıkta Dönüşüm Programlarının mimarlarından ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Sebahattin Aydın atandı.