KORONA GÜNLÜĞÜ 17 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un kökenine ilişkin soruşturmaların ikinci evresinde, Çin’i daha fazla işbirliği yapmaya çağırırdı. DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Covid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalini yok saymak için henüz erken olduğunu söyleyerek “Ben de laboratuvarda çalıştım, kazalar olabilir. Bunlar yaygın” dedi. DSÖ ekibinden Peter Daszak, ”Virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok. Çin’deki yarasa mağaralarının incelenmesi gerekiyor. İlk vakalar bilinenden aylar, hatta yıllar önce yaşanmış olabilir” demişti.
***
Avrupa Birliği’nde (AB) haftalık Covid-19 vakaları yüzde 64 arttı, en fazla artış gençlerde görüldü. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Delta varyantı ve önlemlerin gevşetilmesi nedeniyle 20 ülkede vakalarda artma eğilimi göze çarptı. En fazla vaka artışı 15-24 yaş aralığında kaydedilirken, 65 yaş üstü kişilerdeki artış sınırlı kaldı.
***
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, ABD’de geçtiğimiz günlerde Covid-19 kaynaklı ölümler ve hastane yatışlarının çoğunlukla aşılanmamış kişilerde görüldüğünü belirterek, “ABD’de Covid-19 salgını, aşılanmayanların salgını haline geliyor” dedi. CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky yaptığı açıklamada, ABD’de geçtiğimiz hafta vaka sayısının yaklaşık yüzde 70, Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 26 ve hastane başvurularının yüzde 36 arttığını belirtti. ABD’de aşılamalara rağmen vaka sayılarındaki artışın önüne geçilememesi, en kalabalık nüfuslu eyalet California’da 15 Haziran’da başlayan tam açılma sürecini de sekteye uğrattı. Eyalete bağlı Los Angeles kentinde kapalı alanda maske takma kuralı geri getirildi.
***
Covid-19 vakaları yükseliş eğilimine girdi. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 190 milyon 271 bine dayandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 491 bin 488 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 12 milyon 700 bini aştı.
Küresel düzeyde son 24 saatte 562 bin 570 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 653 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Endonezya yeni vaka bildiriminde zirveye yerleşti. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Endonezya (54 bin), İngiltere (51.9 bin), Brezilya (45.6 bin), ABD (40.5 bin), Hindistan (38.1 bin), İspanya (31.1 bin), Rusya (25.7 bin), İran (21.9 bin), Kolombiya (17.9 bin), Arjantin (17.3 bin), Güney Afrika (15.9 bin), Meksika (12.8 bin) Malezya (12.5 bin), Bangladeş (12.1 bin), Hollanda (11.3 bin) ve Fransa (10.9 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın yine kontrolden çıkıyor. Son 24 saatte yeni vaka bildiriminde 6 bin 912 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Bu ciddi artış yeni bir pikin habercisi olabilir. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 35 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 500 bini geçerken toplam can kaybı ise 50 bin 367 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 230 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden artmaya başladı, 84 bin 709 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Worldmeter sitesinde paylaşılan 684 ağır hasta sayısı hiç değişmiyor, bu veri gerçeği yansıtmıyor. Salgının ve Delta varyantının şiddeti ile ilgili ne yazık ki bilgiye erişemiyoruz.
***
Galatasaray’da, Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda PSV Eindhoven maçı öncesi iki oyuncu korona virüsüne yakalandı. Kulüp “Tedavi protokolü ve karantina süreci başlatılmıştır” açıklaması yaptı
***
Sağlık Bakanlığı, şehirler arası toplu taşıma araçlarında koronavirüsten korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerin yer aldığı video hazırladı. Videoda, araca binerken ve araçtan inerken en az 2 metrelik sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiği belirtildi.
***
İngiltere’de son 24 saatte 51 bin 870 korona virüsü vakasının tespit edilmesiyle 15 Ocak’tan bu yana en yüksek günlük vaka sayısı görüldü. Buna rağmen İngiltere’de 4 aşamalı plan dahilinde uygulanan Covid-19 kısıtlamalarının sonuncusu 19 Temmuz itibarıyla kaldırılacak. Bu kapsamda, yasal maske zorunluluğu gibi tüm sınırlandırmaların kaldırılması planlanıyor.
Britanya, bir hafta için 36 bin 800 yeni Delta varyantı vakası bildirdi. Ülkedeki toplam varyant vaka sayısı ise bir hafta öncesine göre yüzde 17 artışla 253 bin 49’a çıktı.
***
Britanya’da 302 hastaneden 73 bin 197 yetişkinle yapılan araştırmada, 19 ile 49 yaşları arasındaki Covid-19 hastalarının yüzde 40’ında böbrek, akciğer ve diğer organlarla ilgili sorunlar geliştiği görüldü.
AŞI TARTIŞMALARI
TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 206 bin 336 kişiye birinci doz, 812 bin 162 kişiye ikinci doz ve 113 bin 986 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam günlük yapılan aşı 1 milyon 132 bin 484 doza yükseldi. Yeniden günlük 1 milyon doz hedefinin üzerine çıkıldı.
Bugün saat 7.40 itibarıyla 38 milyon 792 bin 353 kişiye ilk doz (nüfusun %46.4’ü); 20 milyon 39 bin 640 kişiye ikinci doz (nüfusun %24’ü) ve 3 milyon 580 bin 322 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında eşitsizlikler ve ayrımcılıklar devam ediyor. Kaldı ki Çin dahi toplumsal bağışıklık hedefini %80’e yükseltmiş durumda…
Çin’de hükümetin aralık sonuna kadar yüzde 80 bağışıklık oranına ulaşma hedefini açıklamasının ardından birçok kentte sert tedbirler uygulamaya girdi. Ülkenin birçok bölgesinde temmuz sonu veya ağustos başına kadar Covid-19 aşısı olmayanların hastaneler, okullar ve bakım evleri dahil olmak üzere kamu hizmetlerine erişimi yasaklanacak.
***
Hong Kong Üniversitesi’nin (HKU) 1.442 sağlık çalışanı üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, BioNTech’in Coronavirus aşısını alanların, Çin’in Sinovac’ına verilenlerden on kat daha fazla antikora sahip olduğu ortaya çıktı. Raporun yazarlarından biri olan epidemiyolog Ben Cowling, başka bir seçenek yoksa insanların yine de Sinovac aşısı olmaları gerektiğini çünkü biraz korumanın her zaman hiç koruma olmamasından daha iyi olduğunu söyledi. n
***
ECDC verilerine göre, AB’de 18 yaş üstü kişilerin yüzde 66,2’sine ilk doz aşı vuruldu, yüzde 48,7’si ise tam aşılandı.
***
Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı CoronaVac’ın insanlar üzerindeki denemelerinin Şili’deki araştırmacıları, daha bulaşıcı Delta varyantına karşı korunmak için üçüncü dozu tavsiye etti.
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yerli aşı Turkovac-Coronovac’ın 3. doz klinik çalışmasının Ankara Şehir Hastanesinde başladığını duyurdu.