KORONA GÜNLÜĞÜ 16 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilk olarak Çin’de tespit edilen yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) kaynağına ilişkin çalışmaların salgının ilk günlerine ilişkin ham veri eksikliği nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.
***
Salgında yeniden yükselişe geçen günlük vaka sayısı, önceki gün 7 bine dayandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, bayramda vaka sayısının daha da artmasını beklediklerini söyledi.
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bulut, “Geçtiğimiz yılların ortalamasını aldığımızda 2020-2021’in ilk 6 ayında ölenlerin sayısı üç kat arttığını görüyoruz. Bu veriler salgının boyutunu gösteriyor” dedi.
***
Covid-19 vakaları yükseliş eğilimine girdi. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 189 milyon 706 bine dayandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 82 bin 742 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 12 milyon 490 bini aştı.
Küresel düzeyde son 24 saatte 554 bin 510 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 715 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Endonezya yeni vaka bildiriminde zirveye yerleşti. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Endonezya (56.8 bin), Brezilya (52.8 bin), İngiltere (48.6 bin), Hindistan (39.1 bin), ABD (36.7 bin), İspanya (27.7 bin), Rusya (25.3 bin), İran (23.7 bin), Kolombiya (18.1 bin), Arjantin (17.3 bin), Güney Afrika (16.4 bin), Malezya (13.2 bin), Bangladeş (12.2 bin), Meksika (12.1 bin) ve Hollanda (11 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın yine kontrolden çıkıyor. Son 24 saatte yeni vaka bildiriminde 7 bin 304 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Bu ciddi artış yeni bir pikin habercisi olabilir. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 48 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 500 bini geçerken toplam can kaybı ise 50 bin 367 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 232 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden artmaya başladı, 84 bin 709 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Dört gündür aynı veri paylaşılıyor, 684 ağır hasta, bu veri gerçeği yansıtmıyor olabilir.
***
Bartın’ın Ulus ilçesinde, yaklaşık 400 kişinin katıldığı Zafer ve Çevre Köyleri Tarımsal Orman Kooperatifi’nin geçtiğimiz pazara günü düzenlenen kongresinden sonra test yaptıran S.M.’de coronavirüsü tespit edildi. Kongrede S.M. ile temaslı olan 40 kişi, karantinaya alındı.
***
Bilim Kurulu asli fonksiyonunu unuttu, sorumluluğu vatandaşa devretme geleneğine devam etti. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, 9 günlük Kurban im Bayramı tatilinde ziyaretlerin azaltılmasını, beraber yemek yenilmesi durumunda farklı hanelerin farklı masalarda oturmasını istedi. Özkan, “Bayramda kurallara uymaz ve aşımızı da olmazsak virüs, dönem dönem değişime uğruyor; yeni varyantla yeni pik yapabiliriz” dedi.
***
Delta varyantı ve dördüncü dalga endişesinin yaşandığı Fransa’da temmuz başından bu yana en yüksek günlük Covid-19 vakası tespit edildi. 24 saatte 9 bin yeni vaka kaydedildi. Ülkede test sonucu pozitif çıkma oranı bir hafta önce yüzde 0.9’ken bu hafta yüzde 1.3’e çıktı. Pasteur Enstitüsü, Delta varyantıyla birlikte, önlemlerin alınmaması durumunda günlük pozitif vakaların 35 bine çıkabileceğini belirtti.
***
AB, seyahat kısıtlamalarından muaf tutulabilecek ülkeler listesine Ukrayna’yı ekledi, Tayland ve Ruanda’yı listeden çıkardı. Listede şu anda Ukrayna’nın yanı sıra Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Avustralya, Bosna Hersek, Brunei, Kanada, İsrail, Japonya, Ürdün, Lübnan, Karadağ, Yeni Zelanda, Katar, Moldova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Singapur, Güney Kore, Kosova ve ABD ile Hong Kong, Macao ve Tayvan bulunuyor. Ayrıca AB ülkelerinin vatandaşlarına seyahat izni vermesi halinde Çin’e de sınırlar açık olabilecek.
***
Arjantin’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini aşması nedeniyle hükümet 5 gün ulusal yas ilan etti.
AŞI TARTIŞMALARI
TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 110 bin 131 kişiye birinci doz, 489 bin 331 kişiye ikinci doz ve 44 bin 511 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam günlük yapılan aşı 643 bin 973 doza indi. Günlük 1 milyon doz hedefi yakalanamıyor. Bayramda da düşük aşılama bekleniyor.
Bugün saat 8.00 itibarıyla 38 milyon 586 bin 236 kişiye ilk doz (nüfusun %46.2’si); 19 milyon 228 bin 529 kişiye ikinci doz (nüfusun %23’ü) ve 3 milyon 466 bin 482 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında eşitsizlikler ve ayrımcılıklar devam ediyor.
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Faz-3 çalışması tamamlanan Çin aşısı Sinovac’ın korona virüsüne karşı etkinlik oranının yüzde 83,5 olduğunu duyurdu.
***
Gaziantep ve Konya’nın kırmızı kategoriden çıktığını söyleyen Koca “Sıra Kahramanmaraş, Aksaray ve Adıyaman’da. Bayrama kadar aşımızı olarak güvenle bayramı karşılayalım” dedi. Merak edilen kategorilerin neye göre yapıldığı… İki doz aşılamanın neden kullanılmadığı… Kırmızı illerin neden çoğunluğunun Kürt illeri olduğu… Sorular daha da artırılabilinir.
***
Avrupa İlaç Ajansı, Delta varyantı hızla yayılırken Covid-19 aşılarında kullanım tavsiyelerinin önemine dikkat çekti. Tam koruma sağlanabilmesi için iki doz aşının ‘hayati önem taşıdığı’ belirtildi. Pfizer ile BioNTech şirketlerinin, üçüncü doz izni için başvuru yapılacağını duyurmasıyla beraber ‘takviye doz’ tartışmaları sürerken EMA, ‘karar vermek için henüz erken olduğunu’ kaydetti.
***
Manisa Salihli Devlet Hastanesinde aşı randevusu için gelen yurttaşların geri döndüğü, aşının olmadığı öğrenildi. Yurttaşlar aşı bulunmamasına tepki gösterirken sağlık emekçileri de “Aşı yok, ne zaman geleceği belli değil. İnsanlar eli boş dönüyor ya da tepkisini bize gösteriyor” dedi.
***
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “aşılamanın vakalardaki artışı doğrudan etkilediğini” ancak Türkiye’deki aşılamanın hala istenilen noktaya gelmediğini belirtti: “Çift doz aşılanan ve bağışıklanan kişi sayısı 18 milyon. Ama toplum bağışıklığı için nüfusun yüzde 60’ının aşılanması gerekiyordu. Şu an açıklanan 60 milyon aşı toplam doz sayısı, bu bağışıklık için yeterli değil. Şu an COVID-21 bir diyeceğimiz bir sürece girmedik ama aşı hızı böyle giderse tüm dünyada risk hızla artacak. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) 16 endişe verici varyant var olduğunu açıkladı. Endişe verici varyantların süratle artmasının nedenini ise; aşılamanın tüm ülkelerde hızlıca yapılmamasını gösteriyor. 49 ülkeye aşı girişi olmadı, bu nedenle yeni mutasyonlar gelişiyor. Oysa aşı patenti kaldırılsa, uluslararası bir fon kurulsa, aşı üreten fabrikalara patent dağıtılıp üretime geçilse hem aşılar bu kadar pahalı olmayacak hem de dünyanın her yerine ulaştırılacak.”