KORONA GÜNLÜĞÜ (16 ARALIK 2020)
- Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Görev ve sorumluluğunu yerine getiremeyen Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklar emekçileri kırıma uğratmaya devam ediyor.
- Bir günde 9 sağlık emekçisini ‘işçi cinayeti’ nedeniyle kaybettik. Nevşehir’de Eczacı olarak görev yapan Mustafa Kocatmaz, Samsun’da Eczacı olarak görev yapan Zeki Gül, Bursa’da İşyeri Hekimi olarak çalışan Dr. Cumhur Toker, Adana Ceyhan İlçe Devlet Hastanesi’nde görev yapan Ebe Elif Özer, Ankara’da özel bir hastanede çalışan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kerim Çağlı, Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü çalışanı Ali Ayavalık, Antalya’da özel bir klinikte çalışan Dişhekimi Ragıp Hazar, Isparta Şehir Hastanesi’nde görev yapan Radyoloji Uzmanı Dr. Serdal Gül ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güngör Nişli Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
- Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin pandemi (meslek hastalığı) nedeniyle hayatını kaybeden hekimlerin ve yakınlarının öykülerini ‘’Koronada Ölen Doktorların Ardından’’ yazı dizisi ile paylaşmaya devam ediyor. Koronavirüsüne yakalanan Doktor Galip Erkan Dingiloğlu mayıs ayında vefat etti. Eşi Müjgan Dingiloğlu kendisini anlatırken, “Yıllar geçtikçe acılar biraz külleniyor ama bu acı hayatım boyunca benimle birlikte kalacak” diyor.
- Dünya Tabipler Birliği’nin yeni başkanı Dr. David Barbe’den açıklama: “Pandemi, sağlıktaki eşitsizlikleri daha da açık hale getirdi”
- Küresel düzeyde toplam vaka sayısı 73.8 milyona yaklaştı, toplam can kaybı ise 1 milyon 640 binin üzerinde. Bir günde yaşamını yitirenlerin sayısı yeniden tırmanışa geçerek 12 bin 635 kişiye yükseldi.
- Haftanın ikinci günü ile birlikte yeni vaka bildirimi yükselmeye başladı. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 578 bin 137 kişi. Türkiye olarak yeni vaka bildiriminde dünya üçüncüsü, Asya birincisi, illa ki Avrupa’da yer alıyoruz diyorsak Avrupa birincisiyiz. Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (199.9 bin), Brezilya (44.8 bin), Türkiye (32.1 bin), Rusya (26.7 bin), Hindistan (26.4 bin), Almanya (21.4 bin), İngiltere (18.4 bin), İtalya (14.8 bin), Fransa (11.5 bin) ve Kolombiya (10.1 bin).
- Günlük ölümlü vaka sayısında dikkat çekici bir yükseliş var. Küresel çapta 12.635’i bulan günlük ölümlerde; ABD (2,976), Brezilya (909), İtalya (846), Almanya (805) ve Rusya (506) öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye bir günde yaşanan 235 ölüm ile dünya sıralamasında 12’inci sıraya yükseldi.
- Türkiye’de Koronavirüs nedeniyle 235 kişi daha hayatını kaybetti, 5 bin 105 yeni hasta dahil olmak üzere 32 bin 102 yeni ‘vaka’ tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 16 bin 881’e, vaka sayısı ise 1 milyon 898 bin 447’ye yükseldi. Öte yandan 235 ölüm, Türkiye’de Koronavirüs nedeniyle ilk ölümün yaşandığı 17 Mart’tan bu yana Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı en yüksek veri oldu.
- Türkiye’de son 24 saatte Covid-19 nedeniyle bir günde yaşanan can kaybında yeniden rekor kırıldı: 235 vefat. Toplam can kaybı 16 bin 881 kişiye yükseldi. Yeni vaka sayılarındaki artış ise sürüyor. Son 24 saatte 32 bin 102 kişiye Covid-19 tanısı kondu.
- Sağlık Bakanlığı hasta-vaka ayrımına devam ediyor, son 24 saatte yeni hasta sayısı 5 bin 105 kişi. Yeni hasta sayısındaki ısrara karşın toplam hasta sayısından vazgeçildi. Bunun yerine toplam vaka sayısı veriliyor. Toplam vaka sayısı 1 milyon 898 bin 447 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı yeniden 200 binin üzerinde (206 bin 190 test) devam ediyor. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
- Worldmeters’a göre Türkiye’nin revize ettiği aktif hasta sayısı 220 bin 375’e yükseldi. Ağır hasta sayısı 5 bin 988 olup aktif hastaların %2.7’sine denk geliyor. Hala ağır hasta yüzdemiz dünya ortalamasının üç buçuk katından yüksek.
- Covid-19 ölümleri gizlenmeye devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Daire Başkanlığı, bugün İstanbul’da 160 kişinin ‘bulaşıcı hastalık’ nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise son 24 saatte tüm Türkiye’de 235 kişi yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybetti. İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, pandemi sürecinde “bulaşıcı hastalık” kaynaklı ölümlerin 15 bini aştığını açıkladı. Koç, “Bu kasım ayındaki vefat sayısının önceki yılların iki katı olduğu ve yeni mezarlık alanları için de bakanlıklardan arazi talep ettiklerini” anlattı.
- Nusaybin’de Covid-19’dan hayatını kaybeden 110 günlük bir bebek olduğu, ancak kayıtlara geçilmediği ve bu ölümün kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı. Mardin Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş, olayın bilim insanların bilgisine sunulmamasına tepki gösterdi.
- Covid-19 hastalarının yoğun olarak bulunduğu Düzce Üniversite Hastanesi’nde, Kasım ayı verilerine göre 14 bin 832 Koronavirüsü testi yapıldı. Bunların dışında da hastaneye 33 bin 870’i ayakta, 7 bin 381’i ise acil hasta olmak üzere toplam 41 bin 251 hasta başvuru yaptı. Yoğun bakımdaki doluluk oranları nedeniyle hastaların çevre illere gönderildiği öğrenildi.
- HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç bilim çevresine göre bugün Türkiye’deki hasta sayısının yaklaşık 3 milyon, yaşamını yitiren kişi sayısının ise 60-80 bin civarında olduğunu söyledi. Aşılanmanın bulaşıcı hastalıklarda ve salgınlarda en etkili korunma yöntemlerinden biri olduğunu söyleyen Mengüç, bunun tek başına yeterli olmadığına dikkat çekti. İktidarın hiçbir dönem bilimsel eğitime, alt yapıya ve bilim insanlarına gerekli önemi ve değeri vermediğini dile getiren Mengüç, “Her alanda olduğu gibi aşı konusuna da bilimin gerekleri ile yaklaşılmamış, ’yerli ve milli’ gibi algısal, sloganvari, hamasi politikalarla yaklaşılmış ve halk bugünkü pandemi yıkımı ile karşı karşıya bırakılmıştır” dedi. Mengüç, açıklamasının sonunda uyarılarda bulundu ve önerilerini sıraladı: ‘’Samimi olun, ciddi olun ve toplum sağlığını ciddiye alın. Şeffaf olun, bilimsel olun, katılımcı olun ve kararları siz değil bilim dünyası alsın. Aşı ile ilgili yapılan anlaşmaları tüm gerçekliğiyle kamuoyu ile paylaşın. Hangi tarihte aşılanma başlayacak? Aşılama planı ve programınız nedir? Aşılar ücretsiz mi olacak, ücretli mi? Toplumda bugüne ve geleceğe dair kaybolan güven duygusunu sağlamak için sağlık, sosyal ve ekonomi alanındaki bağımsız otoritelerle tüm verileri paylaşın ve bu otoritelerin öneri, katılım ve desteklerine açık olduğunuzu kamuoyuna ispatlama görev ve sorumluluğunuzu yerine getirin.’’
- Salgın dizginlemiyor. Sağlık sistemi gittikçe daha fazla zorlanıyor. Başhekimler vatandaşa dönüp ricada bulunmaya başladılar. Düzce’de Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 salgını nedeniyle acil durumlar dışında polikliniklere gelinmemesi uyarısını hastane kapısına astı.
- Covid-19 vakalarında yaşanan tırmanış yoğun bakımların da dolmasına neden oldu. Türkiye’nin dört bir yanından “yoğun bakımlar dolu” haberleri gelirken, CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu’da an itibariyle 36 hastanın yoğun bakım için sıra beklediğini açıkladı. CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel, Meclis Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Şu anda 112’de, 36 hasta yoğun bakım için sıra bekliyor” dedi, kente acilen yoğun bakım cihazları ve sağlık personeli gönderilmesini istedi. Adıgüzel şunları dile getirdi: “Acilde sedye üzerinde ölen hastalarımız var. Ben 2 hafta önce bir önermede bulundum. Yeni hastane binası yapılmıyor ama yeni biten valilik hizmet binası var. Yeni biten emniyet binası var. Diş Hekimliği Fakültesi yeni yerine taşındı. Hazır olan valilik binası ile boşaltılan diş hekimliği fakültesini pandemide kullanmayı önerdim. Sağlık Bakanı’ndan bir milletvekili olarak halk adına rica ediyorum, bir doktor olarak da hastalarım adına yalvarıyorum; acilen yoğun bakım cihazlarını ve personel istihdamı göndererek bu işe lokal çözüm bulmamız lazım. Ordu çok kritik bir noktada.”
- Koronavirüsü salgınına karşı 20 Kasım’dan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasaklarının etkisi İstanbul’un korona haritasına yansımaya başladı. Bağcılar, Esenler, Esenyurt gibi salgının en ağır şekilde yaşandığı ilçelerde bile yeşil adacıklar oluştu.
- Covid-19 önlemleri kapsamında getirilen toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğuna ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) açıklama geldi. Entegrasyon çalışmalarını sürdüren İBB, 15 Ocak’tan itibaren eşleşmesi yapılmamış İstanbulkart‘ların kullanılmayacağını duyurdu.
- Koronavirüsüne yönelik tedbirler kapsamında sendikaların genel kurullar dahil tüm etkinlikleri yasaklandı. Sokağa çıkma yasağı olan hafta sonlarında balıkçıların saat 10.00 ile 17.00 arasında açık olmasına izin verildi. Avukatlar ve noterler de görevleri nedeniyle sokağa çıkabilecek.
- SES Şişli Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Davut Ak, “Pandeminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz İstanbul’daki hastanelerde engelli sağlıkçılar için nitelikli koruyucu ekipman yok” dedi. (https://www.evrensel.net/haber/421243/gorme-engelli-saglik-calisani-davut-ak-koruyucu-ekipman-istiyoruz)
- Yüz yüze eğitime zorlanan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri bianet’e konuştu: “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. İnsanlara umut olmaya canımız, gücümüz ve hevesimiz kalsın!”
- Anaokul ve uygulama sınıflarında yüz yüze eğitime geçilmesi sorumluluğu da Kabine kararı olmaktan çıkarıldı, vatandaş taleplerine bağlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ana sınıfları hariç, resmi ve özel anaokulları ile uygulama sınıflarında yüz yüze eğitime geçilmesine ilişkin genelge yayımladı. Genelgede, “Velilerin talebine bağlı olarak il, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin kararı doğrultusunda resmi anaokulları, özel eğitim anaokulları ve uygulama sınıflarında yüz yüze eğitime geçilebilecektir.” denildi.
- Sağlık Bakanlığı, Covid-19 geçiren hastaların sağlık durumlarının kontrol ve takibi için ‘Covid-19 Takip Merkezleri’ açmaya başladı. Ankara ve Eskişehir’de pilot uygulamalarına başlanan merkezlerin kısa sürede 24 ilde bulunan 30 sağlık bölgesinde; daha sonra da tüm yurtta yaygınlaştırılması hedefleniyor.
- Hollanda hükümeti, son dönemde giderek artan Covid-19 vakaları nedeniyle 19 Ocak’a kadar önlemlerin sıkılaştırılmasını kararlaştırdı. Ülkede günlük vaka sayıları 10 bin bandında. Pazartesi gece yarısından itibaren yürürlüğe giren önlemler kapsamında, ilk ve orta dereceli okullar ile temel ihtiyaçları karşılayan dükkanlar dışında tüm işyerleri kapatıldı. Müze, sinema, tiyatro, eğlence parkları, hayvanat bahçeleri, kumarhaneler ile alışveriş merkezleri ve giyim mağazaları da 5 hafta boyunca kapalı olacak. Yeni önlemlere göre, sadece süpermarketler ile diğer gıda ve temel ihtiyaç maddesi satan işletmeler, bankalar, eczaneler ve benzin istasyonları açık kalacak. Spor salonları, yüzme havuzları ve saunalar kapatılırken, temas gerektiren mesleklerde çalışanlar da, 19 Ocak’a kadar evde kalmak zorunda. Seks işçileri, berberler, masör ve güzellik uzmanlarının çalışması yasaklandı.
- İspanya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından hayatını kaybeden yaşlı bir kadının ailesi, hastaneye başvurmadığı ve ihmali olduğu gerekçesiyle bakımevinin müdürünü cinayetle suçladı. Bakımevinin müdürü hakkında “cinayet” suçlamasıyla dava açıldı. Bu olay, İspanya’da “ilk defa Covid-19 kaynaklı ölümler sebebiyle bir yaşlı bakımevi müdürünün suçlanması” açısından dikkat çekti.
- İngiltere’nin başkenti Londra’da Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, en sıkı kısıtlamaların yer aldığı üçüncü kademe önlemler uygulamaya kondu. Ülkede vaka sayısının en çok arttığı şehir olan Londra’da, 3. aşama önlemler kapsamında tüm oteller, misafirhaneler, barlar ve paket servis yapanların haricinde tüm kafeler ve restoranlar kapatıldı.
- AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, bir Türk firmanın ürettiği el dezenfektanında ‘tehlikeli oranda’ metanol tespit etti. Avrupa çapında bu şirketin ürettiği 140 bin litre dezenfektana el kondu.
- Kayseri Şehir Hastanesi’nden Çocuk Yoğun Bakımı Ünitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Binnaz Çelik, Covid-19 geçiren veya atlatan çocuklarda ateşin uzaması, döküntü, kırgınlık, halsizlik ve iştahsızlık gibi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini belirtti. Covid-19 ilişkili Multisistem İnflamatuar Sendromu’nun literatüre girdiğini de belirtti.
- ABD, koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine tıp endüstrisinin önünü açmaya devam ediyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, (FDA) eczanelerden reçetesiz satın alınabilen ve evde yapılan Covid-19 testine acil kullanım onayı vererek, “Test, semptom göstermeyenler de dahil olmak üzere iki yaşında veya daha büyük bireyler için onaylanmıştır” açıklamasını yaptı.
- Sahte alkol zehirlenmesine bağlı ölümler devam ediyor. Bursa’da sahte içkiden zehirlenen bir kişi öldü, altı kişi ise tedaviye alındı.
- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, 2021-2022 sözleşme dönemi taleplerini çevrimiçi basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez konsey üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, yaklaşık 10 yıldır her 2 yılda bir kamuoyu ile paylaştıkları sözleşme taleplerinin yetkililerce dikkate alınmadığını, buna karşın taleplerinde ne kadar haklı olduklarının salgında bir kez daha görüldüğünü belirtti. (https://bianet.org/bianet/saglik/236080-aile-hekimleri-taleplerini-acikladi)
AŞI TARTIŞMALARI
- Rusya’nın tüm bölgelerinde Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı. Aşının bölgelere dağıtım sürecinde 89, aşılama sürecinde ise toplam 1229 sağlık kuruluşunun yer aldığını dile getiren Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, şimdiye kadar 28 bin 500 kişinin aşılandığını aktardı. Muraşko, aşının bölgelere ulaştırılmasıyla ilgili 3 aylık plan oluşturulduğunu söyledi.
- ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşının Covid-19’u önlemede ‘oldukça etkili olduğunu’ duyurdu. Yapılan incelemelerde, Moderna aşısının yüzde 94.1 etkinlik oranına sahip olduğu yönündeki veriler doğrulandı ve cuma günü resmi onayı verilebileceği kaydedildi.
- Britanya, Kanada ve ABD’de kullanım onayı alan ve aşılama süreçlerinin başlatıldığı Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Koronavirüs aşısı için AB onayı süreci sürüyor. Avrupa İlaç Kurumu (EMA), aşıyla ilgili olarak 21 Aralık’ta toplanacağını açıkladı.
- Almanya hükümetinin, Pfizer/BioNTech aşısının bir an evvel onaylanması için Avrupa İlaç Ajansı’na baskı yaptığı öne sürüldü. Bild gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in onay tarihinin erkene çekilmesini istediğini yazdı.
- Brezilya’da ilaçların denetlenmesinden sorumlu olan hükûmet kurumu Anvisa, Çin’in sağlık otoritelerinin CoronaVac aşısının acil kullanımına onay verme kriterleri konusunda şeffaf olmadığını söyledi. Anvisa’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Brezilya’nın; SinoVac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının Faz-3 çalışmalarının devam ettiği lider ülkelerden biri olduğu belirtilerek, “Aşı, Haziran’dan beri Çin’de ‘acil kullanım onayı’na sahip. Çin’in aşı için verdiği acil durum kullanım onayı kriterleri şeffaf değil ve bu kriterlerle ilgili mevcut bilgiler yok” denildi.
- Türkiye’nin Çin ile yaptığı anlaşma sonucu SinoVac aşısının birkaç gün içerisinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılama ekiplerinin 3’er kişiden oluşmasının beklendiğini ve günde 200 kişiyi aşılayacağını belirtti. Prof.Dr.İlhan, “Böyle yapıldığı zaman da günde 1,5 milyon civarında kişiye aşı yapabilecek gibi gözüküyoruz. Türkiye’de aşılamanın her yerde aynı anda başlayacağını belirten Prof. Dr. İlhan, “83 milyon nüfusumuz olduğunu düşündüğümüzde 60-65 milyon civarı vatandaşımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmasını planladığımız düşünülebilir. Aşılama Türkiye’de her yerde aynı anda başlayacak. Normal zamanda aşılama daha çok aile sağlığı merkezlerimizde, okul aşıları toplum sağlığı merkezlerimizde yapılıyor. Bazı hastanelerimizde çocukluk çağı aşılamaları yapılıyordu. Bu sefer bu merkezlerimizin yanında, organize sanayi bölgelerinde, büyük işletmelerde iş yeri hekimleri tarafından aşılama yapılacak. Engelli bireylerimiz, huzur evlerimiz için oralara gidilerek aşılama yapılacak. Cezaevinde olanlar için oralarda aşılama yapılacak. Geniş bir aşılama stratejisi söz konusu” diye konuştu.
- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, 2021-2022 sözleşme dönemi taleplerini dile getirdiği basın toplantısında Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, yaşadıkları sorunları aşı örneği üzerinden anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın “10 milyon çocuğu aşılıyoruz” açıklamasına atıf yapan Ünal, bu aşılamanın yapıldığı 27 bin aile hekimliği merkezinin 3 bininde aile hekimi, 5 bininde hemşire olmadığını dile getirdi. Okul aşıları, erişkin aşıları derken Covid-19 aşıları için de adres gösterilen aile hekimliği merkezlerinde yeterli hekim-hemşire istihdamı, giriş-çıkış kapısı, bekleme salonu ve soğuk zincirinin sürdürülmesini sağlayacak olanakların olmadığına dikkat çeken Ünal, “İyi planlanmamış bir aşılama başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Gerekli tedbirleri almak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir” dedi.
Covid-19 aşısı, tünelin sonunda görülen ışık mı? – Ayşe Acar
2020’nin bitmesine sayılı günler kala İngiltere ile birlikte Amerika ve Kanada’da da Covid-19 aşıları uygulanmaya başlandı. T24’den Ayşe Acar Seattle’da yaşayan ve 20 yıldır virüsler üzerine çalışan Dr. Semih Tareen ile Covid-19 aşıları üzerine konuştu. Söyleşiden alıntıları ve linkini sizlerle paylaşıyoruz.
Bilim sadece verilere bakar. Dolayısıyla kimin ne dediğinin bir önemi yok. Aşıların patojenlerin teşkil ettiği riske karşı etkili ve güvenli oldukları biliniyor. Maalesef aşılar hakkında bilimsel olmayan, eksik olan hatta düpedüz hatalı olan bilgiler sosyal medya sayesinde dolanıyor. Covid19 sosyal medyanın ilk pandemisi. Bu yüzden halkımız bilgilerini güvenilir ve bilimsel veriler paylaşan yerlerden almaya çaba sarf etmeli. Ticari konuya gelince, aşılar genelde şirketlere çok para kazandıran yatırımlar değil. Pfizer, Astrazeneca gibi şirketler, zaten kanser gibi başka ilaç sektörlerinden gelir elde ediyorlar. Ayrıca pek çok şirket imalat fiyatına milyonlarca dozu kâr yapmadan satacaklarını belirtti.
Senaryo ne olursa olsun, aşılar sayesinde hemen maske ve sosyal mesafeden kurtulamayız. 2021’de maske ve sosyal mesafe ile geçecek. 2021’in sonbaharı 2020 sonbaharından daha rahat geçecektir. Bu pandemiden global olarak tamamen kurtulup eski normale dönmemiz ise 2023’ü bulur. Aşı bizi olumlu etkileyecek ama bir anda olmayacak bu… (https://t24.com.tr/yazarlar/ayse-acar/covid-19-asisi-tunelin-sonunda-gorulen-isik-mi,29072)
Güvensiz toplumda pandemi: Türkiye
Pandemide bize benzer ülkelerin daha fazla kilo alması, depresyona daha sık girmesi çok kolay. Pandemi yokken sporun ve sanatın cılızlaştığı bir coğrafyada tersi mümkün mü? Bir başkasına güvenin yüzde 11 olduğu bir ülkede Sağlık Bakanlığı ekiplerinin eve bıraktığı ilaçları COVID-19’lu hastaların ne kadarı güvenerek kullanır? Ülkede yaşayan herkes biliyor ki pandemi yönetiminde ciddi bir güven sorunu gelişti, buna bağlı olarak pek çok COVID-19’lu hasta evde ilaçlarını kullanmamakta veya eksik kullanmakta. Değerler Atlası’nda 5 yıllık periyoda ait en son paylaşılmış veri 2010-2014 yılına ait. “6. dalga” olarak adlandırılan Dünya Değerler Araştırması raporunda ülkemize dair bazı veriler korona günlerini anlamamız için de çok önemli.
… Güven endeksi yüzde 11’de kalan yüzde 95 spor faaliyeti veya kulübüne katılım sağlamayan, yüzde doksan küsuru bir sendika veya siyasal partiye aktif üye / katılımcı olmayan ve bir o kadarı sanatla ilgilenmeyen örgütsüz ve güvensiz bireylerden oluşan bir toplum pandemide ne yapar? Pandemiden nasıl çıkar: Türkiye… (https://www.evrensel.net/yazi/87751/guvensiz-toplumda-pandemi-turkiye)