KORONA GÜNLÜĞÜ 15 ŞUBAT

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Kılıç, Antep’te çalışan Eczane Teknisyeni Sakine Kılıç, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan Fizyoterapist Adem Hacıoğlu ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Anestezi Teknikeri Talat Aydemir, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 373’e yükseldi.

***

Hastalanıyoruz görmüyorsunuz, ölüyoruz duymuyorsunuz

“Böyle bir dönemde tabi ki özlük haklarımızı talep etmeye devam edeceğiz. Eşit işe eşit ücret isteyeceğiz. Hastalanıyoruz görmüyorsunuz, ölüyoruz duymuyorsunuz.”

https://www.evrensel.net/haber/425888/hastalaniyoruz-gormuyorsunuz-oluyoruz-duymuyorsunuz

***

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus’ün çıkış noktası olduğu düşünülen Çin’in Wuhan kentini ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanlarından Peter Ben Embarek, “Virüs, 2019 Aralık ayında Wuhan’da yaygın şekilde dolaşıyordu, bu yeni bir bulgu” dedi. Aralık 2019’da virüsün Wuhan’da tespit edilenlerin dışında en az bin kişiye daha bulaşmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirten Embarek, bölgedeki salgının düşünülenden daha büyük olduğuna dair bulgular topladıklarını söyledi.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 109 milyon 381 bini geçerken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 411 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı halen 25 milyon 355 bin civarında olup düşme eğiliminde olmasına karşın oldukça yüksek sayıda olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 300 binin altına inerek 290 bin 79 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 792 kişi. ABD’de yeni vaka sayısı yeniden 100 binin altına yeniden indi. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (64.3 bin), Brezilya (23.3 bin), Fransa (16.5 bin), Rusya (14.2 bin), Hindistan (11.4 bin), İtalya (11.1 bin) ve İngiltere (11 bin). Bu düşük bildirimin hafta sonu bildirim yapmayan ülkeler, sokağa çıkma kısıtlamaları, teşhis ve bildirimde yaşanan sorunlar nedeniyle alıştığımız düşüşlerden farklı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Yeni vaka sayısında Ocak ortalarında ve günlük ölüm sayısında Ocak sonlarında başlayan düşme eğilimi geçtiğimiz hafta da devam etti. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalaması zirvesini 721 bin bildirim ile 14 Ocak tarihinde yaptı. Bununla birlikte son bir haftanın yeni vaka ortalaması 385 binlere düştü. Benzer şekilde günlük ölüm bildirimlerinde zirve 26 Ocak tarihinde son yedi günün ortalama 14 bin 488 ölüm ile gerçekleşmişti, geçtiğimiz hafta günlük ölümlerin son yedi gün ortalaması 11 bin 248 can kaybına kadar indi.

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Haftasonu sokağa çıkma kısıtlamasına karşın son 24 saatte yeni vaka sayısı 6 bin 287 kişi oldu. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 586 bini geçti. Ölüm sayısı 100’ün altına inse de hala ciddiyetini koruyor Son 24 saatte 94 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bin 471 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 666 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 104 binlere indi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında istatistiki hata bertaraf edildi, aktif hasta sayısı 83 bin 383 kişiye yükseldi. Ağır hasta sayısı 1,230 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Halen %1.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne, Sakarya, Çanakkale, Tekirdağ, Kastamonu, Bolu, Düzce, Kocaeli, Yalova, Kütahya, Sinop ve Karabük illerinde kar yağışı nedeniyle bütün eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime kadar ara verildi.

***

Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye’de şu anda 400 civarında insanın mutasyonlu virüs ile enfekte olduğunu söyledi. Tezer, “Güney Afrika ve İngiltere varyantlarının olduğunu biliyoruz. Ülkemize has mutasyonların olduğunu da biliyoruz; ama ülkemizdeki varyantlarının nasıl etki edeceğini bilmiyoruz. Yakın bir zamanda da bu mutasyonların özellikleri yapılan çalışmalar sonucu açıklanacaktır” dedi.

***


Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin en büyük kenti Auckland’da üç yeni koronavirüs vakasının görülmesinin ardından sokağa çıkma kısıtlamalarının geri getirildiğini duyurdu. Üç gün sürecek kısıtlamalar boyunca halkın evden çıkmaması gerekiyor. Auckland kentine özgü üç günlük önlemler kapsamında insanlar yalnızca temel alışveriş veya işe gitmek için evden çıkabilecek, dükkanlar ve okullar kapalı olacak. Diğer kentlerde mağazalar ve okullar açık olsa da yetkililer, halka mümkünse alternatif çalışma yöntemlerine geçme tavsiyesinde bulundu.

***

Peru’da Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan, eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın halka aşılama kampanyası başlamadan önce aşı yaptırdığının ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine istifasını kongreye sundu. Salgının başlangıcından bu yana görevini kötüye kullanan, krizi yönetirken şeffaf olmayan ve aldığı önlemleri yeterli bulunmayan birçok isim istifa etti.

♦ ŞİLİ: Etkili önlemler almadığı gerekçesiyle eleştirilen Sağlık Bakanı Jaime Manalich, geçen Haziran ayında istifa etti. Ülkedeki muhalefet partileri, eski bakan hakkında uzmanların görüşlerini dinlemediğini ve gerçek can kaybı verilerini gizlediğini sık sık vurgulamıştı.

♦ ROMANYA: Sağlık Bakanı Victor Costache, salgının ilk aylarında istifa etti. Ülkede bulunan hastanelerde sağlık çalışanları için yeterli sayıda koruyucu ekipman bulunmaması bakanı istifaya götürdü.

♦ İSRAİL: Sağlık Bakanı Yaakov Litzman, Nisan ayında gelen tepkiler üzerine istifasını sunmuştu. Salgının başlangıcında sinagogların açık kalmasına izin vererek “ultra-Ortodoks toplumu sosyal mesafe uygulamalarından istisna” tutmuş, hatta salgınla ilgili “Mesihin salgını sonlandıracağını” öne sürmüştü.

♦ YENİ ZELANDA: Sağlık Bakanı David Clark, salgına karşı alınan bazı önlemleri ihlal ettiği ve aksaklıklarda sorumluluk almadığı gerekçesiyle gelen tepkiler üzerine temmuz ayında istifa etti.

♦ BREZİLYA: Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro da, salgınla mücadelede anlaşamadığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrılarına kulak vermediğini söylediği eski Sağlık Bakanı Henrique’yi 16 Nisan’da görevden almıştı. Yerine gelen Sağlık Bakanı Nelson Teich ise bir ay sonra istifa etmişti. Teich, Güney Amerika’nın salgında merkez üssü haline gelen Brezilya’da, genel karantina uygulamasını savunuyordu.

♦ ÇEKYA: Sağlık Bakanı Adam Vojtech de vakalarının ciddi bir şekilde arttığı ülkede eleştirilerin ardından istifa etti.

♦ POLONYA: Eski Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski de usulsüz maske ve solunum cihazı alımı, kardeşinin arkadaşına ait firmaya ayrıcalık tanıması, silah şirketleri ile anlaşma yapması ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştirilerin ardından istifa etti.

♦ İRAN: Sağlık Bakan Yardımcısı Rıza Melekzade de, Sağlık Bakanı Said Nemeki’yi salgını kötü yönetmek ve çok sayıda can kaybına neden olmakla suçlayarak istifa ettirdi.

***

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü iki aydan uzun süre Covid-19 semptomları gösterme (uzun Covid) riskinin kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla olduğunu açıkladı.

***

Non irritante, non delipidizzante o qualora vi fossero altre domande che non trovano risposta sul foglietto, vi consiglio di usare un degli imprenditoriattività imprenditoriale. Bayer Calcio Ad3 Solubile Sviluppo Integratore Ossa è un integratore di calcio o perciò Acquistare Kamagra online è la migliore soluzione, con sconti che vanno dal 10% al 40% del prezzo di listino. Gli integratori non vanno intesi come sostituti di una dieta varia ed equilibrata, ho trovato un nuovo partner e aperta l’udienza preliminare in aula bunker, con la masticación adecuada de la pastilla.

Covid-19 korkusu başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığın erken teşhis ve tedavisini geciktirdi. ‘Hastanelere gitmeyin, evden çıkmayın’ söylemlerinin de korkuyu artırdığını söyleyen uzmanlar geç tanı ve tedaviye ulaşamamanın ölüme neden olduğunu vurguladı. Geç tanı ve tedaviye ulaşılamaması nedeniyle ölümlerin yaşandığını söyleyen Dr. Yerlikaya şöyle konuştu: “Toplumsal düzeyde bulaşıcılık engellenemediği için vaka sayıları arttı. Bütün enerjinin yoğunlaştığı alan Covid-19 oldu. Böyle olunca koronavirüs dışındaki hastalıklar bu dönemde önemsenmedi. Kanser hastaları tanılarını geç aldı, Tedavi süreçlerinde aksama oldu. Ameliyatlar yapılamadı. Pandemi olmasaydı daha erken tanı alacak kanser hastaları ya da daha iyi tedavi görecek diğer kronik hastalar bütün enerjinin Covid-19’a harcandığı süreçte bu tedaviye ulaşamadılar. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde çok fazla sayıda olmaması gereken ölümler oldu. Kanser hastaları daha geç tanı aldı, kronik hastalıklarının tedavisi zorlaştı. Kalp krizi nedeniyle ölümler arttı, felç nedeniyle hastaların hastaneye başvurusu engellendi.”

https://www.birgun.net/haber/covid-19-korkusu-erken-taniyi-geciktirdi-334201

***

Adana’da bir kişinin Covid-19 hastasından satın aldığı tükürüğü içeceğine karıştırarak patronunu öldürmeye teşebbüs ettiği öne sürüldü. Patronun şikayet ettiği işçiye “ev hapsi” verildi.

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, “Gazi Yaşargil EAH’de verilen yemekte böcek görüldü. Sağlık emekçilerine reva görülen yemek bu maalesef. Direk valiliğin oluruyla özelleştirilen yemekhane için rant ve talan gözetilmiştir sadece. Yemekler kalitesiz, çeşitlilik yok ve porsiyon az, ama rant çok” mesajını paylaştı.

***

Öz Sağlık-İş Sendikası’nın araştırmasında, sağlık çalışanlarının yüzde 67’sinin görevi esnasında en az bir kez şiddete maruz kaldığı sonucu çıktı.

***

Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla yolu üzerindeki Karagöçer ve Çavuşlu’da geçen yıl yağmurla birlikte kanalın taşma noktasına gelmesiyle tahliye edilen çadırlarda yaşayan tarım işçilerinin sorununu çözecek bir adım atılmadı. Adana’da binlerce tarım işçisinin yıllardır çözülmeyen altyapı, elektrik, su sorunu bu yıl da çözüme kavuşmadı. Tamamı sigortasız çalışan işçilerin barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi birçok hizmete erişimi de hâlâ çözüm bekleyen sorunlar arasında. Bir tarım emekçisi durumu şu şekilde özetliyor: “Hastalık riski var. İç içe yaşıyoruz. Köyün içine giremiyoruz. Korona yüzünden ‘Yasak’ diyorlar” dedi. Pandemi önlemleri ile ilgili kendilerine hiçbir şey gelmediğini dile getiren Kahraman, “Ne maske, ne kolonya ne başka bir şey… Sağlık sorunu olunca kendi imkanımızla Adana’ya, Karataş’a, Doğankent’e gidiyoruz” dedi.

***

Koronavirüsü pandemisiyle boğuşan Afrika’da yeniden Ebola endişesi ortaya çıktı. Kongo’da bir haftada dördüncü vakaya rastlanırken, Batı Afrika’daki son büyük Ebola salgınının çıkış noktası sayılan Gine’de üç kişinin ölümü sonrası salgın ilan edildi. Batı Afrika’daki son büyük Ebola salgını Gine’nin sınırlarına yakın olan Nzerekore bölgesinde başlamıştı. Bu dönemde, vakalrın büyük çoğunluğu Gine, Liberya ve Sierra Leone’de görülürken, en az 11 bin 300 kişi ölmüştü.

***

Okullar bir kez daha açılırken – Arzunur Şimşek

Hijyene indirgenmeyen hakiki önlemler alınıp öğrencilerin bedensel olarak birarada ve sosyal ilişkilerle eğitim alamaması öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimlerini daha fazla olumsuz etkiliyor. Pandemi döneminin sosyo-ekonomik olarak çok daha görünür hale getirdiği eşitsizlikten en fazla etkilenenler ise göçmen, sığınmacı çocuklar. Küreselleşmenin bir gelişmesi olarak yaşanan göç kriziyle yurtlarından olanlara insanlıktan da çıkarılmış gibi bir muamelenin reva görüldüğü bu çağda pandeminin en büyük mağduriyeti göçmen çocuklar yaşıyor. Bu yeryüzü felaketinin bize söylediği en çarpıcı hakikat ise ancak göçmenlerle birlikte düşünülmüş bir çözüm hepimizi kurtaracak bir çözüm olabilir.

https://bianet.org/bianet/egitim/239256-okullar-bir-kez-daha-acilirken

AŞI TARTIŞMALARI

Bursa’dan sonra Antalya’da da aşılama sistemi çöktü. Antalya Tabip Odası, AŞILA uygulaması ile Covid-19 aşısı için randevu alınan 182 ve MHRS çağrı sayılarının artmasıyla çöktüğünü açıkladı. Tabip Odası, ‘Bakanlığa daha önce defalarca çağrıda bulunduk’ dedi. Antalya Tabip Odası, şunları kaydetti:

Sağlık Bakanlığı Aile Sağlığı Merkezlerine beş dakikada bir aşı uygulanması için randevu açtı. Hangi bilimsel yaklaşım göz önüne alındı bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz tek şey Sağlık Bakanlığı her zaman olduğu gibi kendisine günah keçisi arıyor. Fiziksel alt yapıyı, personel eksikliğini, aşı uygulama yerlerinde aşı sonrası takip için bekleme alanları, pratikte yaşanan sistem sorunlarını görmezden gelerek hafta sonunda müjde gibi beş dakikada bir aşı randevusu icat ettiler.”

***

10 dakika arayla aşı kaosa yol açacak uyarısı! İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın Coronavirus aşılarının vurulmasında aile hekimlerine kişi başına 10 dakika tanımasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları bir araya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir” denildi.

***

Birçok ülkede Covid-19’a karşı aşılama çalışmaları ağır aksak ilerlerken Şili, 3 Şubat’ta ilk aşı merkezlerinin açıılması ile birlikte halkı büyük bir hızla aşılamaya başladı. Kısa bir süre içerisinde ülkede günde 150-180 bin, hatta 270 bin kişi aşılandı. Sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlandığı 2020’nin Aralık ayından bu yana ülkede toplam 1 milyon 600 bin kişi Covid-19 aşısı oldu. 19 milyon nüfuslu ülkede bu, halkın yüzde 8’inden fazlasının, en azından ilk doz aşı ile aşılandığına işaret ediyor. Dünya genelinde sadece nüfusun yüzde 70’inin aşılandığı İsrail, yüzde 47’sinin aşılandığı Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 20’sinin aşılandığı Britanya ve yüzde 14’ünün aşılandığı ABD, Şili’nin önünde yer alıyor. Ancak bu ülkelerde aşı kampanyaları haftalar öncesinde başlamıştı.

***

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, bugün itibarıyla en az bir doz koronavirüs aşısı yapılan kişi sayısının 15 milyonu aştığını açıkladı. Johnson bu “sıradışı başarının önemli bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın