KORONA GÜNLÜĞÜ 13 OCAK 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
***
Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Yukarıüçdam köyünde Koronavirüs yeni varyantının tespit edilmesi üzerine yerleşim yerinin 14 gün süreyle karantinaya alındığı bildirildi.
***
Covid-19 pandemisi kontrol altına alınamıyor. Toplam vaka sayısı 92 milyona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 969 bine dayandı. Haftanın ikinci günü yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısı yükselmeye başladı. Yeni vaka sayısı 663 bin 353 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 15 bin 711 kişi. Aktif vaka sayısı da 24 milyon 200 bini de geçti. Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor.
Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (222.1 bin), Brezilya (61.8 bin), İngiltere (45.5 bin), İspanya (25.4 bin), Rusya (22.9 bin), Fransa (19.8 bin), Almanya (16.4 bin), Hindistan (15.9 bin), İtalya (14.2 bin), Kolombiya (14.2 bin), Arjantin (13.8 bin), Güney Afrika (13.1 bin) ve Endonezya (10 bin).
***
Türkiye’de Covid-19 yeni vaka sayısı azalma eğilimi devam ediyor. Buna rağmen ölümler hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 171 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 23 bin 152’ye ulaştı. Yeni vaka sayısı 10 binin altına indi, 9 bin 809 kişi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 346 binin üzerine çıktı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı binin altına düştü, 983 kişi. Günlük test sayısında yeniden 179 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı 12 Ocak itibarıyla 104 bin 669. Ağır hasta sayısında azalma eğilimi devam ediyor, halen 2 bin 701 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala yüksek! Halen %2.6 olan ağır hasta oranı hala dünya ortalamasının en az beş katı daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
***
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, pandemi döneminde en çok ihmal edilen hastalıkların başında kalp damar şikayetleri olduğuna dikkat çekerek, Covid-19 olma korkusuyla hastaların ciddi şikayetlerini dahi evde geçirdiklerini ve bunun da pandemi sonrası dönemde kalp yetmezliği ve hatta kalp nakli vakalarında ciddi patlama yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
***
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, ilk dönemlerde hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı düşünülen çocuk vakalarda artış gözlendiğini belirterek virüsün herhangi bir alt hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda dahi ani ölümlere yol açtığını söyledi.
***
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası İstanbul Şubeleri, ödenmeyen ek ücrete ilişkin Beyoğlu’nda bulunan Taksim İlkyardım Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Hakkınız ödenmez dediler ödemediler“ pankartının açıldığı açıklamada sık sık “İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz “ ve “Ranta değil sağlıkçıya bütçe“ sloganları atıldı. Açıklamaya birçok kişi katıldı. SES Sişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, toplum sağlığı için salgınla mücadele ettiklerini belirterek, Kasım ve Aralık ek ödemelerin kendilerine yapılmadığını hatırlattı. Sağlık Bakan’ın haklarını gasp ettiğini söyleyen Aslan, “Topluma yalan söylüyorlar. Biz bu yalanlardan yorulduk. Sadece işimizle ilgilenmek istiyoruz” dedi. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez ise, sağlık emekçilerinin daha maaşlarını alamadıklarını belirterek, “Gününü gecesine katıp çalışan sağlık emekçilerine bir tek maaşları reva görülüyor. Şehir hastanelerine milyonlarca lira para harcanırken emekçiler ise görmezden geliniyor. Sağlık bakanı patronluk yaptığı dönemde ceplerini doldurmuş, kâr etmiş olabilir. Fakat sağlık emekçileri geçim derdi yaşıyorlar. Bundan utanç duymalılar. Bizden bekledikleri itaat ve verdiklerine razı olmamızı istiyorlar. Razı olmayacağız mücadeleyi büyüteceğiz” diye konuştu.
***
SES MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, taleplerinin ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerinde, vergi yükü azaltılmış, emekliliğe de yansıyacak ve tek kalemde ödenmesi olduğunu vurguladı.
***
İngiltere’de görme bozuklukları araştırmalarına maddi katkı sağlayan Fight for Sight adlı yardım kuruluşu, koronavirüs salgını sırasında insanların ekran karşısında geçirdiği sürenin artması nedeniyle “20-20-20” kuralına uyulması tavsiyesinde bulundu. Kuruluş, sürekli ekran karşısında olanların her 20 dakikada bir 20 saniye süreyle ekrandan 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzağa bakmalarını tavsiye ediyor.
***
Covid-19’un Japonya’da tespit edilen mutasyona uğramış yeni türünün, İngiltere ve Güney Afrika’da bulunan, bulaşıcılığı daha yüksek olan türle bazı özelliklerinin aynı olduğu belirtildi. NIID, Japonya’da tespit edilen varyantın B.1.1.248 türüne ait olduğu ve virüsün hücreye tutunmasını sağlayan dikensi “spike” proteininde 12 mutasyona rastlanıldığını açıkladı.
***
Çin’de yapılan araştırma Covid-19 nedeniyle hastaneye yatan hastaların dörtte üçünün hastalıktan altı ay sonra halsizlik ve uyku bozukluğu dahil olmak üzere çeşitli semptomlar yaşadığını ortaya koydu. Salgının ilk patlak verdiği Wuhan şehrinde 1700 üstünde hastanın dahil olduğu araştırma yüzde 76’sının hastaneden taburcu olduktan aylar sonra hala en az bir semptom yaşadığını gösterdi. Araştırmaya göre ilk teşhisten altı ay sonra halsizlik (yüzde 63) ve uyuma güçlüğü (yüzde 26) en yaygın görülen Covid-19 sonrası belirtilerinden oldu. Hastalık uzun süre devam eden psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Hastaların yüzde 23’ünde yüksek anksiyete ve depresyon görüldü.
***
Covid-19 salgının tüm dünyada tekrar eden yükselişi spor müsabakalarına darbe vurmaya devam ediyor. Son olarak Formula 1, Çin ve Avustralya etaplarını erteleme kararı aldı.
***
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 26 Ocak’tan itibaren ülkeye hava yoluyla gelenlerden negatif Covid-19 testi sonucu isteneceğini duyurdu. CDC Direktörü Robert Redfield, yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye hava yoluyla giriş yapan herkesten son 72 saat içinde yapılmış “negatif” test sonucu isteneceğini belirtti.
***
COVID belasına kardaş verdiğimiz can bizim: Sağlık emekçisi kırımı… Ö.Özkan Özdemir
Bu kadar yoğun çalışan, gecesini gündüzüne katan, aşırı virüs yüküne, iş yüküne maruz kalan hekimden illiyet bağı arayacaksınız öyle mi? Yapmayın efendiler! Uğraştırmayın SGK’ nin bürokratik engelleriyle. Bırakmayın bürokratın keyfiyetine. Süründürmeyin mahkemelerde iş kazası/meslek hastalığı tartışmalarıyla. Az bir vicdan yeter! COVID-19 sağlık çalışanları için Meslek Hastalığıdır. Bu kadar zor mu yeni bir yasal düzenleme?
***
Kısıtlamalarda ‘VIP müşteri’ dönemi – İsa Uğur Erdoğan
Salgın tedbirleri kapsamında ikinci kapanma ile AVM’lerde HES kodu zorunluluğu getirilirken müşteri kabulü yapan yiyecek ve içecek saten mekanlara da sadece al-götür veya paket servis koşuluyla faaliyette bulunma izni verildi, alkollü mekanlar ise kapandı. Zincir veya büyük işletmeler var olan duruma uyum sağlayabilirken küçük esnaf ve yanında çalışanlar ise ne paket servis hizmeti verebiliyor ne de bu işi yapan kurye firmalarıyla anlaşma yapmaya gücü yetiyor. Esnaflar, riskleri göze alarak neden müşteri kabul ettiklerini ve nasıl çalıştıklarını anlattı. Ayakta kalmak için bu yolu seçmek zorunda kaldıklarını belirten esnaflar, devlet desteğinin yetersizliğinden ve büyük işletmelere tanınan ayrıcalıkların küçük işletmelere tanınmadığından yakındı. HES kodu ile artık müşteri kabul etmelerine izin verilmesini istedi.
( https://artigercek.com/haberler/kisitlamalarda-vip-musteri-donemi )
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7a31″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]
Brezilya medyası, Çin’in Sinovac Biotech şirketinin geliştirdiği Covid-19 aşısının Brezilya’da yapılan son aşama deneylerinde etkisinin yüzde 60’ın altında kaldığını yayımladı. Brezilya’da bulunan Butantan Biyolojik Araştırma Merkezi’nin Sinovac aşının etkisini açıklamaya hazırlandığını, etkinlik oranının ise yüzde 50 ile yüzde 60 arasında olduğunu öne sürdü. Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin de satın aldığı aşının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı bildirildi. Aşıyı üreten Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü’nün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu söyledi. Açıklamada, Brezilya’daki denemelere salgının ağır seyrettiği dönemde sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri gönüllülerin de katıldığı, bu nedenle Faz-3 sonuçlarının diğer ülkelerde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılamayacağı savunuldu. Butantan Enstitüsü geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamıştı.
***
Aşı yapılanlara ‘hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma’ amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak.
Mobil telefonlara indirilerek kullanılabilecek ‘Aşıla’ uygulaması ile Covid-19 aşı kayıtları yapılacak. Bu kapsamda, aşıdan önce mutlaka ‘Aşıla’ üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kodu okutularak kaydı tamamlandıktan sonra aşı yapılacak. Önce kayıt sonra aşı yapılacak.
***
AstraZeneca şirketi ile Oxford Üniversitesi ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının Avrupa’da kullanımı için Avrupa İlaç Ajansı’na başvuru yapıldı. Değerlendirmenin 29 Ocak’ta sonuçlanabileceği belirtildi.
***
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı şimdiye kadar 9 milyona yakın Amerikalının aşılandığını duyurdu.
***
Aşı yaptıranların, aşı olmayan ya da olamayanlara göre avantajlı olacağı kuralı uygulamaya girdi. Almanya’da Saksonya- Anhalt Eyaleti, aşı yaptıranların “karantina yükümlülüğüne uymayacağı” hükmünü getirdi. Buna göre aşı yaptırmış kişi, risk bölgesinden gelse bile karantinaya girmek zorunda değil. Risk bölgesi ilan edilen Türkiye gibi ülkelerden AB’ye gitmek isteyenler, artık sadece aşı yaptırmışsa vize alabilecek.
***
Kapitalizmin, aşıları ne kadara satacağı küresel krizin sadece bir ayağı
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Covid-19 aşısıyla birlikte dünya ülkelerinin bir tür krize girdiğini ifade ederek “Kapitalizmin bu aşıları ne kadara satacağı küresel krizin sadece bir ayağı. Tüm insanlık ayağa kalkıp sırtlarından zengin olan birkaç bin asalağın ellerinden haklarını almadığı sürece bu salgınlar, bu krizler, bu savaşlar dinmez” yorumunu yaptı. Bulut şöyle dedi: “Aşı konusu zaten küresel bir krizdi. Pandemiden önce de diğer aşıların yoksul ülkelere yeterince ulaşması sağlanamadı. Bu nedenle diğer pek çok endemik hastalıktan ölümler var. Bu ölümlerin toplamı COVID-19 pandemisiyle kıyaslanamayacak kadar fazla. Örneğin açlıktan, gıdasızlıktan günde 25 bin insan ölüyor. Yılda bu 10 milyon insana yakın kayıp demek. Şu an COVID-19 ölümleri 2 milyonun altında. Aslında dünyada insanlık pek çok trajediye gözünü kapamış olarak yaşıyor. Sadece kendi ülkesi sorun yaşadığında, ölümlerle karşılaştığında o özel konuya odaklanıyor. Bu COVID-19 aşısına geldiğinde daha farklı bir gelişme beklemiyorum. 1978 yılında Alma Ata’da bir uluslararası toplantı yapılmıştı ve tüm ülkeler 40 yıllık bir planla tüm insanlara eşit ve ücretsiz sağlık sağlayacağız diye söz verdiler ve bildirgeye imza koydular. Hepsi sahtekar çıktı. Ülkeler sorumluluklarını yerine getirmedi. Bu sağlanamadı. Kapitalizmin bu aşıları ne kadara satacağı küresel krizin sadece bir ayağı. Aşının soğuk zincirde taşınamadığı yoksul ülkeler bile var. Tüm insanlık ayağa kalkıp sırtlarından zengin olan birkaç bin asalağın ellerinden haklarını almadığı sürece bu salgınlar, bu krizler, bu savaşlar dinmez. (https://www.pirha.net/prof-dr-bulut-kapitalizmin-asilari-ne-kadara-satacagi-kuresel-krizin-sadece-bir-ayagi-249212.html/11/01/2021/ )
***
Dünya Doktorları Derneği, yoksullar, evsizler ve savaşlar nedeniyle kamplarda yaşamak zorunda kalan insanların çok daha fazla koronavirüs tehdidi altında olduğunu belirterek, tüm dünyaya çağrıda bulundu: “Savunmasız ve muhtaç insanların aşıya erişimleri kolaylaştırılmalı.” Dünya Doktorları Derneği Başkanı Hakan Bilgin de aşı formüllerinin tüm insanlık adına ortak bilgi kabul edilmesi ve paylaşılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Gelişmiş ülkeler kendi nüfuslarını birçok kez bağışıklayacak aşı dozlarını şimdiden ön siparişlerle aldılar. Aşıların üretim kapasiteleri göz önüne alındığında bu durum aşıların adaletsiz dağıtılmasına, milyonlarca insanın aşıya erişiminin imkansız hale gelmesine neden olabilir. İnsanların aşılara erişimini sağlamak için bilgi ve kaynak paylaşımı, içinden geçtiğimiz ve bir süre daha devam edecek bu sıkıntılı süreçte çok büyük önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs 2020’de, Covid-19 testleri, ilaçları ve aşılarının geliştirilmesiyle ilgili bilgi, klinik veri ve know-how biçimlerinin gönüllü olarak paylaşılmasını teşvik etmeyi amaçlayan bir platform olan C-TAP’ı (Covid-19 Teknoloji Erişim Havuzu) hayata geçirdi. Dünya Doktorları olarak tüm insanlığın sağlıklı yaşama erişim hakkı doğrultusunda tüm ülkeleri aşı formüllerini paylaşmaya çağırıyoruz.”
***
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü Kasım 2020’de Alman Biontech aşısının ikinci dozunu olduğunu açıkladı. Türkiye’ye resmi olarak Alman aşısının geldiği açıklanmazken Hülagü’nün ilk dozu ise Ekim ayında olduğu ortaya çıktı. CHP eski Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Türkiye’ye 25 bin doz Alman Biontech aşısının geldiğini ancak aşıların nerede olduğunun bilinmediği iddia etmişti.
***
CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Çinli Sinovac Biotech’in geliştirdiği aşısının 60 yaş üzerinde sadece faz 2 çalışmalarının söz konusu olduğunu belirtirken, “En azından 65 yaş üstü için Sinovac aşısı yerine Pfizer&Biontech aşısının bir an evvel temin edilip onun uygulanması gerektiğinin de altını çizmek isterim” dedi.
***
Tecrit ve aşı – Zeki Gül
COVID-19 aşısını diğer aşılardan ayıran en önemli fark, sonuçları itibarı ile salt bedensel iyilik hali ile sınırlı kalmayacak şekilde sosyal iyilik hali de vadetmesidir. Aşıya erken kavuşanlar için eve kapanma, bir kentte ve ülkede zorunlu kalma yani tecrit nihayetinde sona ermiş olacak. Halklar boyutu ile ise aşı olabilen ülkeler için uluslararası seyahat kısıtlamaları kendi lehlerine ve tek yönlü kaldırılmış olacak.