KORONA GÜNLÜĞÜ 09 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
ABD’de sağlık çalışanlarından protesto: “Bize kahraman demeyin, kapitalist tıp sistemini sonlandırın.” Bir grup solcu sağlık çalışanı, 7 Temmuz’da New York’taki “Memleket Kahramanları Geçit Törenini” protesto etti. Sağlık çalışanları, siyasilerin töreni Amerikan sağlık sektöründe önceden de var olan ve pandemi döneminde daha da kötüleşen sistematik sorunları ele almaktan kaçınmak için kullandığını iddia ediyor. Sol Ses isimli grup, yurttaşları sağlık sigorta şirketlerine yüksek ücretler ödemeye ya da hastalandıkları veya yaralandıkları takdirde iflasa sürükleyen ABD’nin özelleştirilmiş sağlık sektörüne atıfla, ellerinde kapitalist tıbba son verilmesi çağrısında bulunan pankartlar taşıyan sağlık çalışanlarının fotoğraflarını paylaştı. Göstericiler ABD sağlık sektörünün kamulaştırılmasını istiyor
***
Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da Covid-19 vaka hızındaki artışın sürdüğünü ve vaka sayılarında şimdiye kadarki en kötü haftanın geçen hafta yaşandığını açıkladı. DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, kıtanın geçen hafta ikinci dalgadaki zirve noktasını geçerek yeni bir rekor kırdığını ve vaka sayılarının bir önceki haftaya oranla 251 bin arttığını belirtti. 16 ülkede vaka artışlarının sürdüğünü ve artışın olduğu ülkelerden 10’unda Delta varyantının görüldüğünü aktaran Moeti, kıtanın virüs varyantlarına ilişkin yeterli bilgiyi toplamakta zorluk çektiğini söyledi. Afrika’da vaka sayısı 5 milyon 800 bini geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı 149 bini aştı.
***
Delta varyantı, Almanya’yı da etkisi altına aldı. Robert Koch Enstitüsü’nden (RKI) Çarşamba gecesi yapılan açıklamaya göre, 21-27 Haziran tarihleri arasında tespit edilen tüm koronavirüs vakalarının kaynağı yüzde 59 oranıyla Delta varyantı.
***
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu, ağustos ayında vakaların yüzde 80’inin delta varyantı olacağını ifade etti. Henüz delta varyantı vakalarıyla ilgili net sayı veremeyeceğini belirten Korukluoğlu, delta varyantının orijin virüsten yüzde 60, İngiltere varyantından yüzde 50 daha bulaşıcı olduğuna dikkati çekti. rof. Dr. Korukluoğlu, delta varyantının hızlı yayılmasının beklenmedik bir şey olmayacağını ifade ederek “Benim açımdan önemli olan ise bunun ne kadar yatakta tedaviye ya da ölüm oranına sebep olabileceğidir. Bildiğim delta vakalarda kötü bir geri bildirim yok. Pozitiflik oranları ülkemizde hala düşük. İngiltere’de de vaka sayıları artıyor ama hastanelerdeki doluluk oranları düşüyor. Bizim açımızdan en önemli şey budur, aşıdan beklediğim en büyük fayda da bu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
***
Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin ilk olarak Hindistan’da tespit edilen yeni mutasyonu olan delta varyantına Türkiye’nin farklı illerinde de rastlandı. En bulaşıcı varyant olduğu düşünülen delta kaynaklı yoğun bakımlarda hastaların tedavisine de başlandı. Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Teorik olarak hafif geçmesini bekliyoruz. Delta vakalarının hastaneye başvuru oranları ve hastaneye yatış oranları düşük. Yoğun bakıma yatış oranları da düşük olacaktır” dedi. Prof. Dr. Ünal, “Biraz daha önümüzdeki günlerde belli olacak ve bunu belli edecek temel faktör şu. İngiltere’de ölüme etki yok ama Hindistan’da, Rusya’da ve Endonezya’da ölüme de neden oluyor. Bu da aşılanma oranlarıyla alakalı” dedi
Sağlık Bakanlığı’nın hastanelere gönderdiği talimatlarla da eylül ayındaki olası bir pik için hazırlık yapıldığını ifade eden Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner “Eylül için bakanlıktan gelen yazışmalara baktığımızda hastanelere, ‘Eylül ayına kadar yıllık izinlerinizi bitirin’ diyorlar. Eylülde bu dalganın beklentisi çok açık. Bir dönem kişisel koruyucu ekipmanlarla ilgili çok ciddi sıkıntılar olmuştu. Hastane yönetimlerinden, ‘Şimdi vakalar azaldı, malzeme çekmeyi de azalttık bir miktar. Eylül ayında hazırlıklı olun malzemelerinizi ona göre ayarlayın’ diye de uyarılar geliyor. Tüm bunları düşündüğüm zaman eylülde yine bir dalganın geleceğini öngörüyorum.”
***
Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı yükselişe geçti. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 186 milyon 320 binin üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 26 bin 340 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11 milyon 826 binin üzerine çıktı.
Küresel düzeyde son 24 saatte 480 bin 760 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 850 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyantı Avrupa’yı da etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (53.7 bin), Hindistan (43.5 bin), Endonezya (38.4 bin), İngiltere (32.6 bin), Rusya (24.8 bin), İran (23.4 bin), Kolombiya (23.3 bin), Güney Afrika (22.9 bin), ABD (19.3 bin), Arjantin (19.3 bin), İspanya (17.3 bin) ve Bangladeş (11.7 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı yaygınlaşmaya başladı. Aşılama oranlarında düşüklük de devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 5 bin 171 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle 48 kişi. hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 5 milyon 465 bini aştı, toplam can kaybı ise 50 bin 96 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 226 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısında yeniden yükselmeye başladı, 81 bin 239 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Dört gündür aynı veri paylaşılıyor, 684 ağır hasta, bu veri gerçeği yansıtmıyor olabilir.
***
Tunus Sağlık Bakanlığı, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, ülkede şu ana kadar 15 bin 735 kişi hayatını kaybetti, 464 bin 914 kişi hastalığa yakalandı.
Libya, Covid-19 nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünü açıklayan Tunus’la sınırlarını bir haftalığına kapattı
***
Japonya, koronavirüsle mücadele için Tokyo’da Olimpiyat Oyunları boyunca sürecek olağanüstü hal ilan etti. OHAL 22 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Bir bakan, barların ve restoranların alkol servisi yapmasına izin verilmeyeceğini ve alkollü restoranların saat 20:00’ye (11:00 GMT) kadar kapanması gerektiğini duyurdu.
Japonya Olimpiyatlar Bakanı Tamayo Marukawa, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın seyircisiz düzenleneceği açıkladı.
***
Japonya, yeni tip Koronavirüs ile (Covid-19) mücadele kapsamında Türkiye dahil 15’ten fazla ülkeden gelen yolculara, 3 gün süreli “zorunlu karantina” uygulayacağını açıkladı.
***
Koronavirüs önlemlerini 26 Haziran’dan itibaren büyük ölçüde gevşeten Hollanda’da vaka sayıları, yeniden hızla artmaya başladı. Enfeksiyon oranlarının kısa sürede ikiye katlanması üzerine hükümet, bilim kurulundan acil tavsiye istedi. Gece kulübü ve diskolarda çok sayıda kişiye enfeksiyon bulaşması nedeniyle, Hollanda’daki birçok eğlence mekanı da, kendi isteğiyle yeniden kapanma kararı aldı.
***
Yapay zeka kullanarak ilaç geliştiren Oxford merkezli şirket Exscientia, yeni mutasyonlar ve başka Sars virüslerine karşı da etkili olacak Covid-19 tedavisi geliştirmek için Bill&Melinda Gates Vakfı’ndan 1.5 milyon dolar aldı.
TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 290 bin 545 kişiye birinci doz, 261 bin 614 kişiye ikinci doz ve 286 bin 705 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam 837 bin 864 doz aşı uygulanmış oldu. Yapılan aşı sayısının halen 1 milyonun altında olduğunu ve 3. Doz aşı yapılanlar ile bu sayının yükseldiğini hatırlatmak isteriz. Bu veriler aşı ile ilgili kararsızlığın ciddi olduğunu gösteriyor.
Bugün saat 7.30 itibarıyla 37 milyon 204 bin kişiye ilk doz (nüfusun %44.9’u); 16 milyon 495 bin 458 kişiye ikinci doz (nüfusun %19.7’si) ve 2 milyon 561 bin 384 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında eşitsizlikler ve ayrımcılıklar devam ediyor.
***
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, salgının bitmediğine dikkati çekerek normalleşme kararının tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Endişe verici Delta varyantına işaret eden Ökten, “Aşılamayı hızlandıramazsak sonbaharda veya sonbahara gelmeden yeni pik yaşayabiliriz” uyarısında bulundu. Ökten, ‘’ Salgın bitmedi, devam ediyor. Tüm dünyada devam ediyor. Salgınlarda önce yükselişler yaşanır, sonra da bir düşüş olur. Şu an bir düşüş yaşıyoruz ama bir süredir bizde de dünyada da bir plato çizdi günlük vaka sayıları. Bizde de o plato 4 bin 500-5 bin 500 arasında değişiyor, vefat sayısı da 50’ler civarında. Vaka sayılarında daha fazla düşme bekleniyordu ancak biz bunun olmayacağını söylüyorduk. Normalleşme için günlük vaka sayılarının 1000’in altında olması lazımdı. Bu normalleşme erkendi. Önümüzde kritik olan iki şey var var. Birincisi Delta varyantı var. Şimdi buna bir de Delta plus varyantı eklendi’’ dedi.
Ökten aşılanma ile ilgili şunlara dikkat çekti: ‘’ bölgede daha belirgin olarak görünüyor. Aşıya karşı güvensizlik olabilir. Aşının güvenilir olduğunu anlatmak lazım. Bölgedeki Kürt ve Arap vatandaşlarımız için ana dillerinde kampanyalar yapılmalı. Bölgenin ileri gelenleriyle vatandaşı ikna etmek için çalışmalar olmalı. Biz TTB olarak ‘Tedirgin Olma, Aşı Ol’ kampanyası başlattık. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Aşıların hepsinin güvenilir ve koruyucu olduğunu söylüyoruz. Bakanlık tarafından bu konu yeterince ciddiye alınmıyor gibi.’’
***
Covid-19 hastalığına yakalanıp, tek doz aşı olanların AB ülkelerinin ağırlıklı bölümünden vize alamayacağı endişesi, ikinci doz randevularının açılmasına neden oldu… Bilim Kurulu’nun dün yapılan toplantısında hastalık geçirenlere ikinci doz aşının yapılmasında sakınca olmadığı kararı verilmesi üzerine, geçen hafta iptal edilen randevuları, bu gece yarısı yeniden verildi.
***
Çin aşısı Sinovac olan kişilerin seyahatlerine izin vermeyen Avrupa Birliği ülkeleri, sert tutumunu gevşetiyor. Şimdilik 7 AB ülkesi Sinovac aşısı olanları ülkelerine kabul ederken, bu sayının ilerleyen haftalarda artması bekleniyor. Aşı sürecinin tamamlandığının kanıtlanması ve gelinen ülkenin yüksek riskli ülkeler arasında bulunmaması şartıyla Sinovac aşısı yaptıran kişilerin; İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Slovenya ve Finlandiya’ya girişine yeşil ışık yakıldı.
***
Şili’de CoronaVac (Sinovac) alısının faz 4 çalışması sonuçları yayımlandı. Çalışma 2 Şubat-1 Mayıs 2021 tarihleri arasında ve yaklaşık 10,2 milyon kişiyi gerçekleştirildi Tam olarak aşılanmış kişilerde (iki doz aşı yapılanlar) Covid-19’un önlenmesi %65,9; hastane yatışının önlemesi %87,5; yoğun bakım yatışlarının %90.3 ve Covid-19 ile ilişkili ölümün önlenmesi %86,3 olarak bulundu.
***
İngiltere’de yapılan bir araştırmada, aşılamanın ardından yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) yakalanılması halinde en yaygın görülen 5 semptom belirlendi. Buna göre; çift doz aşı olanlarda en sık görülen Covid-19 semptomu sırasıyla baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve koku kaybı.
***
ABD’de yapılan araştırmada, Covid-19 aşılarının ülkede yaklaşık 280 bin olası ölümü ve 1milyon 250 bin kişinin hastaneye yatırılmalarını engellediği belirtildi.
İngiltere Halk Sağlığı (PHE) kurumu Covid-19 aşılarıyla 30 bin 300 ölüm, 46 bin 300 hastaneye yatış ve 8 milyon 151 bin enfeksiyon önlendiğini a.ıkladı (25 Haziran tarihine kadar)
***
İsveç Aşı Koordinatörü Başkanı Richard Bergström, 2 doz uygulanan Covid-19 aşılarına ek olarak 3. dozun da sonbaharla birlikte uygulanmaya başlanacağını ve 4. doz için de planlama yapıldığını belirtti.