KORONA GÜNLÜĞÜ 08 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
DSÖ, koronavirüs vakalarının Doğu Akdeniz ülkelerinde iki ay aradan sonra yükselişe geçtiğini bildirdi. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed el-Manzari, uluslararası seyahatlerin başlaması, aşıya yönelik ilginin sınırlı olması ve korunma tedbirlerine yeterince uyulmamasından ötürü yaz aylarından endişelendiklerini ifade etti.
***
İsrail’de, Covd-19’un Hindistan’da ortaya çıkan delta plus mutasyonu ilk kez tespit edildi. Delta Plus’ın İsrail’e yurt dışından gelen aşılı bir yolcuda tespit edildiği belirtilirken, yolcu ile temaslı olan diğer bir kişinin ise test sonucunun beklendiği aktarıldı.
***
İngiltere’de son 24 saatte 32 bin 548 vaka tespit edildi. Ülkede 23 Ocak’tan bu yana en yüksek vaka sayısı açıklanmış oldu. 33 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 128 bin 301’e yükseldi. İngiltere’de kısıtlamaların hafifletilmesiyle artış gösteren Covid-19 vakalarının 19 Temmuz’da kısıtlamaların tamamen sona ermesinin ardından 100 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
12 ülkeden bilim insanları, saygın tıp dergisi Lancet’te yayımladıkları bir mektupla, İngiltere’de hükümetin 19 Temmuz’da tüm Covid kısıtlamalarını kaldırmaya yönelik planını eleştirdi. Mektuba imza atan 100’ü aşkın bilim insanı ve uzman, Başbakan Boris Johnson ve hükümetinin normalleşme planının “etik dışı ve tehlikeli bir deney” olduğunu belirterek, daha fazla kişi aşılanana kadar planın ertelenmesini istedi. İngiltere’de doktorların ulusal örgütlenmesi Tabipler Birliği’nin başkanı Dr. Chaand Nagpaul, Kaliforniya Scripps Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Eric Topol ve İngiliz hükümetinin eski bilim danışmanı Prof. Sir David King gibi bilim insanları da mektuba imza attı.
***
Koronavirüs salgınında son dalganın ağır ilerlediği Endonezya’da ilk defa bir günde 1000’den fazla Covid ölümü kaydedildi.
***
Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı yükselişe geçti. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 185 milyon 826 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 17 binin üzerine çıktı. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11 milyon 730 bine yükseldi.
Küresel düzeyde son 24 saatte 458 bin 830 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 424 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyantı Avrupa’yı da etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (54 bin), Hindistan (45.7 bin), Endonezya (34.4 bin), İngiltere (32.5 bin), Kolombiya (24.2 bin), Rusya (24 bin), Güney Afrika (21.4 bin), Arjantin (19.4 bin), İspanya (17.4 bin), İran (17.2 bin), ABD (16.4 bin) ve Bangladeş (11.2 bin).
Turizm nedeniyle hareketlilik ve Delta varyantı Avrupa kıtasında yeni vaka artışına yol açtı. Son 24 saatte vaka sayısı 94 binin üzerine çıktı.
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı yaygınlaşmaya başladı. Aşılama oranlarında düşüklük de devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 5 bin 160 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 52 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 460 bine dayandı, toplam can kaybı ise 50 bininin üzerine çıktı. Günlük test sayısı 225 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısında yeniden yükselmeye başladı, 81 bin 128 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Üç gündür aynı veri paylaşılıyor, 684 ağır hasta, bu veri gerçeği yansıtmıyor olabilir. Bu veriye göre ağır hasta oranımız %0.9 düzeyinde ve hala dünya ortalamasının bir buçuk katı olduğunu hatırlatıyoruz!
***
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Covid-19 vakasında delta varyantı olduğu tespit edilen 4 kişi ile teması bulunan 50 kişi karantinaya alındı.
***
Vaka sayılarının azalmasıyla kısıtlamaların gevşetildiği Yunanistan’da tedbirler geri geliyor. Mayıs ayından itibaren vaka sayıları her geçen gün azalarak Haziran ayında 200’lü sayılara düşen ve birçok kısıtlamanın gevşetildiği ülkede, vaka sayılarında büyük bir artış görüldüğü açıklandı. Yunanistan’da şu ana kadar nüfusun yüzde 38’i tamamen aşılandı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, son dönemde koronavirüs testi pozitif çıkanların özellikle yaşı genç kişiler olduğu belirtilirken, bu durumun ‘eğlence hayatıyla bağlantılı olduğu’ kaydedildi. Buna bağlı olarak 8 Temmuz’dan itibaren bazı kısıtlamaların geri getirileceği aktarıldı. Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias yaptığı açıklamada, “8 Temmuz’dan itibaren restoranlar, barlar, kulüpler ve eğlence mekanları yalnızca oturan müşterilerle ve yasal kapasite kurallarına uygun olarak çalışacak” dedi.
***
Fransa’da Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, salgında Delta varyantı kaynaklı dördüncü dalganın yaşanması halinde yaz aylarının riske girebileceğini söyledi. Kısıtlamaların tekrar geri dönmemesi için ‘aşı kampanyasında daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğinin’ altını çizen Attal’a göre Delta varyantının, vakalar arasındaki oranı her hafta katlanarak büyüdü. Üç hafta önce yüzde 10 olan oran şu an 40.
***
Çin, Myanmar sınırındaki bir şehirde Covid-19 vakalarının artması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan etti. Şehirde, marketler ve eczaneler dışında çoğu işletmelerin kapatıldığı belirtilerek, salgının yayılmasını önlemek için kontrol noktaları oluşturulacağı bildirildi. Yünnan Eyaleti Sağlık yetkilileri, Ruili şehrinde son 24 saat içerisinde 15 Kovid-19 vakası tespit edildiğini açıkladı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 57 yeni Kovid-19 vakası görüldü, virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.
***
DSÖ, romatoid artrit tedavisinde kullanılan tocilizumab ve sarilumab etken maddelerinin, ağır Covid-19 vakalarında kortikosteroidlerle beraber uygulandığında ölüm riskini azalttığını belirtti. Çalışmada, bu etken maddelerin kortikosteroidlerle beraber kullanılması durumunda, tek başına kortikosteroid uygulanmasına kıyasla, ölüm riskini yüzde 17 oranında azalttığı kaydedildi. Yaklaşık 28 ülkeden 11 bin kişinin katılımıyla düzenlenen klinik araştırmalarda, standart tedaviye ek olarak tocilizumab ve sarilumab verilen hastalarda, ventilatöre bağlanma riskinin de yüzde 26’ya düştüğü belirtildi.
***
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Pandemide evde kalmayla beraber dijital temasın yoğunlaştığı yaklaşık 1,5 yıl geçirdik. Evde kalanlar dijital cihazlara yoğunlaştı. Yaptığımız araştırmalarda, insanlarda benlik algısı ve kendilik değerine ilişkin ciddi anlamda bir düşüş tutumuna sahip olduğunu görüyoruz. Bu da kendini daha çok ümitsizlik, hayata karşı adanmışlık düzeyi, kimlik ve yine maneviyat tatmininde düşük seviyede algıya sahip oldukları yönünde bir sonuca ulaştık. Dolayısıyla dijital tükenmişlik en çok 35 yaş üzerinde mental bir yorgunluğa sebep olmaktadır” dedi.
***
2021-2022 eğitim-öğretim yılının güz döneminde yüz yüze eğitime geçilebilmesi için aşılama çalışmalarının öneminin ortada olduğu kaydedilen açıklamada, “Marmara Üniversitesi olarak öğrencilerimizin yüz yüze eğitime katılabilmeleri için aşı olmalarını beklediğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşırız” dendi.
***
Kayseri’de Covid-19 testi pozitif çıkan ZŞ., karantinanın ilk günü bir rezidansta oda kiralayıp karantina kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı davada beraat etti. Hakim, yaşlı aile bireylerine virüsü bulaştırmamak için evine gitmediğine hükmetti.
***
İzmir Tabip Odası, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nden vazgeçilmesini istedi. Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, şunları kaydetti: “Aile hekimliği, sürekli olarak aile sağlığı merkezi çalışanlarının aleyhine değişen yönetmeliklerle kanuni dayanağı olmayan ihtar puanı cetveline göre verilen keyfi cezalarla yönetilmeye çalışılmaktadır. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz. Üzerinde hiç çalışılmadığı anlaşılan kronik hastalık izlemleriyle ölçüsüz arttırılan iş yükü aile hekimlerinin sürdürebilecekleri bir durum değildir.
TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 301 bin 883 kişiye birinci doz, 172 bin 826 kişiye ikinci doz ve 327 bin 806 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam 802 bin 515 doz aşı uygulanmış oldu. Yapılan aşı sayısının halen 1 milyonun altında olduğunu ve 3. Doz aşı yapılanlar ile bu sayının yükseldiğini hatırlatmak isteriz. Bu veriler aşı ile ilgili kararsızlığın ciddi olduğunu gösteriyor.
Bugün saat 7.30 itibarıyla 36 milyon 913 bin 57 kişiye ilk doz (nüfusun %44.2’si); 16 milyon 233 bin 480 kişiye ikinci doz (nüfusun %19.4’ü) ve 2 milyon 274 bin 511 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz.
***
Bingöl’ün Yayladere ilçesinde CÇ. adlı yurttaş, kentin tek sağlık merkezinden anne ve babası için Biontech aşısı için randevu aldıkları halde aşı olmadıklarını söyledi. Sinovac olmak istemeyen yurttaşlar, 100 kilometre uzaklıktaki Bingöl şehir merkezine ve 150 kilometre uzaklıktaki Karakoçan ilçesine gitmek zorunda kalıyor.
***
Sağlık Bakanı Koca, ‘’Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız’’ dedi. Koca aşı sertifikası ile ilgili de şunları söyledi: ‘’ “Gündeme getirilen bir başka konu ise aşı sertifikasıdır. Bakanlığımız Dışişleri Bakanlığımız ile birlikte tüm ülkeler ile görüşerek karşılıklı sertifika tanıma anlaşmaları imzalamaktadır. Buna göre ülkemizde hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor. Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır. Bu konuda aşı türü, sertifika açısından bir tercih sebebi değildir.’’
***
Singapurlu yetkililer, özellikle Delta varyantına karşı etkinliğine dair yetersiz verilerden dolayı, Türkiye’nin de kullandığı Çin yapımı Sinovac aşısını yapılan toplam doz aşı sayısından çıkardı. Sinovac’la aşılanan kişilerin belirli etkinliklere katılmadan veya bazı mekanlara girmeden önce ‘corona’ testine tabi tutulması gerektiğine dikkat çekildi.
***
Fransa’da, son haftalarda ülkedeki Covid-19 aşılama hızının düşüş eğiliminde olduğu görülmesi üzerine hükümet aşı olmayan kişileri aşı yaptırmaları konusunda ikna etmek için yeni bir bilinçlendirme çalışma yürütmeyi planlıyor. Çalışma kapsamında aşı yaptırmayanların tespiti için aile hekimleri, Covid-19 aşısı yaptırmayanların listesini Sağlık Bakanlığı ile paylaşacak.
***
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Covid-19’a ilişkin aşı verilerine göre, yetişkin nüfusun yüzde 86.4’ünün ilk doz aşısını ve yetişkin nüfusun yüzde 64.6’sının iki doz aşısını tamamladığı aktarıldı.
***
Covid-19 “tespit edilmeyen” Türkmenistan’da vatandaşlara aşı zorunluluğu getirildi.
***
Yapılan bir araştırmada, Covid-19 karşı geliştirilen mRNA aşılarının anne sütü yoluyla bebeğe geçmediği ifade edildi.
***
Pandemi Dönemi COVID-19 Dışı Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her çarşamba düzenlediği Pandemi Bültenlerinin sekizincisi “Pandemi Dönemi COVID-19 Dışı Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu” başlığıyla gerçekleştirdi. Bültende konuyla ilgili şu veriler yer aldı:
- Saha gözlemlerine göre kamu hastanelerine başvurular yüzde 30-40, özel hastanelere başvurular yüzde 10-20 azaldı. Kamu hastanelerine başvurulardaki düşüş SGK verilerine göre ise yüzde 56 oldu.
- MHRS randevu sayıları 2019’a göre 30 milyondan fazla azaldı.
- Tamamlayıcı sağlık sigortasında Haziran 2019’da 1 milyon 2 bin 187 olan sigortalı sayısı, Haziran 2020’de yüzde 49,8’lik artışla 1 milyon 501 bin 425 oldu.
- Genel sağlık sigortası prim borcu bulunan 10 milyon 541 bin kişiden 5 milyona yakını prim borcunu dahi ödeyemedi.
- Gelir eşitsizliği, son 11 yılın en yüksek seviyesine geldi. Geniş tanımlı işsizlik, salgın döneminde daha da artarak yüzde 27,4’ü buldu.
- Yoksul mahallelerdeki fazladan ölümler, diğer mahallelere göre en az 2,5 kat daha fazla oldu.
- Salgın sürecinde akut MI (kalp krizi) başvuruları 2019’a göre yüzde 47,1 azaldı.
- Birinci basamakta kanser taramaları Sağlık Bakanlığı’na göre yüzde 70’ten fazla, TTB Aile Hekimliği Kolu Aralık 2020 Anketi’ne göre yüzde 90 azaldı.