KORONA GÜNLÜĞÜ 2 ŞUBAT 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! İstanbul’da Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Cengiz Aslan ve Diyarbakır’da özel bir sağlık kuruluşunda Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı olarak görev yapan doktor Uğur Yılmaz ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
***
DSÖ: Dünya genelinde Covid-19 vakaları üç haftadır düşüşte
Dünya genelinde geçen haftayla birlikte üst üste üç haftadır Covid-19 vakalarının düştüğünü aktaran Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hala vaka sayısı artan birçok ülke var ama küresel düzeydeki bu (düşüş) cesaret verici.” dedi. Ghebreyesus, vaka sayılarındaki düşüşün Covid-19’un hızla yayılan türünün bile kontrol edilebileceğini gösterdiğini belirterek, “Kanıtlanmış mevcut halk sağlığı önlemlerini uygulamaya devam edersek, bu, enfeksiyonları önleyebileceğimizi ve hayat kurtarabileceğimizi gösteriyor” ifadesini kullandı. “Ancak, daha önce de buradaydık” uyarısını yapan Ghebreyesus, hükümetlerin geçen yıl karantina uygulamalarına erken son vererek “virüsün daha güçlü şekilde” geri gelmesine yol açtığını anımsattı. Ghebreyesus, Covid-19 aşı uygulamalarının başladığı ülkelerde hükümetlerin mevcut önlemlere son vermesi için henüz çok erken olduğu uyarısında bulundu.
***
Türkiye’ye geçen hafta yurt dışından (Sırbistan) gelen ve bulaştırıcılığının yüksek olması nedeniyle mutasyonlu virüs taşıdığı şüphesi olan kişi ile ailesi karantinaya alındı. Hasta ve ve beş kişilik ailesi, bulaştırıcılığı yüksek olduğu için mutasyonlu virüs şüphesiyle Edremit ilçesindeki evlerinde karantinaya alınarak, tedavilerine başlandı. Binanın önünde TOMA beklediği ve polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı görüldü.
***
AKP’nin Adana, Antalya, Bursa ve Muğla il kongrelerine canlı olarak bağlanarak konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililere “salonu tıklım tıklım doldurdukları” gerekçesiyle teşekkür etti.
***
Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 104 milyona, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 248 bine dayandı.
Hafta sonu yaşanan bu düşüşler dün de devam etti Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 395 bin 565 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 9 bin 210 kişi oldu. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (125.5 bin), İspanya (25.9 bin), Brezilya (25.3 bin), İngiltere (18.6 bin), Fransa (17.6 bin) ve Endonezya (11 bin).
Kıtalara göre yeni vaka sayısı da şöyleydi: Kuzey Amerika (142 bin), Avrupa (117 bin), Asya (67 bin), Güney Amerika (53 bin) ve Afrika (13 bin). Vaka sayısında düşüşün tüm kıtalarda görlüyor. Düşüşün seyri haftanın ilerleyen günlerinde belli olacak.
***
Türkiye’de Covid-19 salgını hala kontrol altına alınmadı. Hafta ilk günü yeni vaka sayısı yeniden tırmanışa geçti Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 719 kişiye yükseldi. Böylece toplam vaka sayısı ise 2 milyon 485 bini geçti. Ölümler ise hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 124 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 26 bin 117 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 636 kişiye indi. Günlük test sayısı çok düştü, 142 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı hala yüksek, 88 bin 634 aktif hastaya sahibiz. Bu hastalar bulaştırma potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Ağır hasta sayısı iki binin altına indi, bununla birlikte 1,615 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala oldukça yüksek! Halen %1.8 olan ağır hasta oranı hala dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık beş katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.
***
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla koronavirüs vaka sayısında artış olduğunu bildirdi. Şıldak, açıklamasında “Vaka sayılarında yaşanan düşüşten sonra tekrar bir yükseliş var. Lütfen tedbirlere özen gösterelim. Virüsle mücadelede ülke genelinde aşılama başladı. Vatandaşlarımızı aşılama tamamlanıncaya kadar sabır ve fedakarlık göstermeye davet ediyorum. Bütün vatandaşlarımızın büyük fedakarlığı ile geldiğimiz bu aşamada dikkatli olalım” ifadelerine yer verdi.
***
Erdoğan yüz yüze eğitim kararını açıkladı; 15 Şubat’ta köy okulları; 1 Mart’ta da diğer okullar açılacak. Erdoğan, vaka sayılarının arttığı bölgelerde okulların yeniden kapatılabileceğini söyledi. 1 Mart’ta ise kademeli eğitime başlanması için bir takvim hazırlandığını belirten Erdoğan, vaka sayılarının belli bir seviyede kalmasıyla bu takvimi uygulayacaklarını açıkladı.
***
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, futbol maçlarının seyircili oynanması için erken olduğunu belirterek “Tribüne 3’te 1 kapasiteyle seyirci alınması bile riskli” dedi.
***
Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerden olan kafe, bar ve restoran işletmecileri ile çalışanları “KA-BA-RE” dayanışma platformu kurdu. Hükümetin işletmeler arasında ayrımcılık yaptığını ve yeterli desteği vermediğini belirten platform, Meclis’e yürüyüşün de aralarında bulunduğu çeşitli eylemler organize edecek.
***
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sağlık Komitesi, koronavirüs salgınından etkilenen yurttaşların bilançosunu açıkladı. Son 5 gündür yaşamını yitiren yurttaş bulunmamakta! Son 24 saatte yeni vaka sayısı 14, toplam vaka sayısı 8 bin 490 kişi. Bugüne kadar 296 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
***
İtalya’da Covid-19 ile Mücadele Gücü’nün başındaki isim Pier Luigi Bartoletti, B 117 virüsü olarak bilinen ve virüsün İngiltere varyantı olan bu mutasyonlu virüse karşı cerrahi maskelerin herhangi bir işe yaramadığını ileri sürdü. Şu an kullanılan tıbbi maskenin yeni mutasyonlu virüse karşı bir işe yaramadığını iddia eden Bartoletti, “FFP2 veya FFP3 tipi maskelerin yeni virüs tipine karşı işe yarayabilir. Kapalı yerlerde maskeleri aşabiliyor. Daha öldürücü değil ama kesinlikle daha bulaşıcı. Gençleri de son derece etkiliyor. Kolay adapte olup hızlı hastalık yapıyor. Bu nedenle mutasyonlu varyanta karşı dikkatli olmalıyız. Tüm dünyada tedbirlerin daha da arttırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
***
Avustralya’nın Perth kentinde bir kişinin Covid-19’a yakalanması sonrası 2 milyon kişi karantinaya alındı. Karantina şu an için beş gün sürecek, ilk vakanın temaslılarına test yapılacak. Avustralya’nın dördüncü büyük kenti ve Batı Avustralya eyaletinin başkenti olan Perth’de, denizaşırı ülkelerden dönenlerin karantinaya alındığı bir otelde çalışan bir güvenlik görevlisi virüse yakalanmıştı.
***
İngiltere’nin başkenti Londra’da, Güney Afrika’da ortaya çıkan koronavirüsün mutasyona uğramış türünün görülmesi üzerine bazı bölgelerde acil Covid-19 testleri yapılması kararlaştırıldı. Surrey bölgesinde bu tür iki vaka görüldü. Bu kişilerin son dönemde hiç seyahat etmediklerinin anlaşılması ve önceki vakalarla bir bağlarının olmaması endişeye neden oldu. Surrey’nin yanı sıra Londra’nın diğer bazı bölgeleri, Kent, Hertforshire ve Walsall’da belirti göstermeyenler dahil herkese test yaptırmaları çağrısı yapıldı.
***
İspanya’nın iki büyük kenti Madrid ve Barcelona’da yüksekliğiyle tepki çeken kiralar pandemide ciddi oranda düştü. Buna göre, kiralar Barselona’da yüzde 17, Madrid’de yüzde 12 oranında azaldı.
***
Fransa’da Covid-19 nedeniyle 30 Ekim’den beri kapalı olan restoranların hükümete tepkisi büyüyor. Bir grup restoran sahibi, “Benim restoranım 1 Şubat’ta açılacak” sloganıyla bugün eş zamanlı bir eylem planladı. Ancak Maliye Bakanı Bruno Le Maire’den “Hükümet yardımlarını keseriz” tehdidi geldi.
***
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İstatistik Ofisi’nin araştırması, yurttaşın alım gücü ve bakkalların yaşadığı zorluklara ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre pandemi öncesi döneme göre, bakkallardan veresiye alışveriş yapan kişi sayısı yüzde 32, bakkalların veresiye defterinde yazan toplam borç tutarı yüzde 55 arttı. Veresiye talebinin en yüksek olduğu ilk üç ürün; ekmek, yumurta ve sigara oldu.
***
Avusturya’da hafta sonu için planlan iki yürüyüş ile ilgili Avusturya güvenlik birimleri pandemi gerekçesiyle yasaklama açıklaması yaptı. İki yürüyüş de yasağa rağmen yapıldı. Göçmen ve sol örgütlerin yürüyüşüne engel olan polis, komplo teorileriyle salgın önlemleri karşıtı eylem yapanlara ise dokunmadı.
***
COVID-19, yaşam hakkı, direnme hakkı – Yüksel Akkaya
Emekçiler için ne evde ne de işyerinde sağlıklı bir yaşam hakkı söz konusudur. Bu durumda emekçiye düşen, yaşam hakkı üzerinden önce sağlığını korumaktır. Kuşkusuz bunun için de mücadele etmek gerekir. Ne yazık ki, sermayenin sistematik ve çok yönlü saldırıları karşısında emekçiler güçlü, ortaklaşa bir tepki gösterememişlerdir. Oysa, mevcut mevzuat, düzenlemeler işçilere böyle bir olanak sunmaktadır
https://sendika.org/2021/02/covid-19-yasam-hakki-direnme-hakki-607084/
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI ” style=”soft” box_color=”#cb4831″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]
Covid-19 mücadele kapsamında CoronaVac aşısının ülke genelinde uygulanmaya başlanmasının 19’uncu gününde aşılananların toplam sayısı 2 milyon 138 bine ulaştı.
***
Sağlık Öğrencileri Aşı İstiyor
Sağlık öğrencileri, “Bizler tüm sağlık öğrencileri olarak stajyerlerin bölüm gözetmeksizin olabilecek en kısa sürede aşılanmasını ve yüz yüze eğitime dönmesini talep ediyoruz” diyerek kampanya başlattı. Aşının bir hak olduğunu ve mesleki yeterlilikte önemli bir yeri olan stajların yüz yüze yapılmasını isteyen sağlık öğrencilerinin başlattığı kampanya şu talepleri içeriyor: https://sendika.org/2021/02/saglik-ogrencilerinden-asi-kampanyasi-stajlarin-yuz-yuze-yapilmasi-icin-ogrenciler-asi-istiyor-607201/
***
Aşı sıkıntısı yaşanan Almanya’da Çin ve Rus aşılarının kullanılması gündemde. Bavyera ve Brandenburg eyaletlerinin başbakanları, Avrupa’da onay almaları halinde korona virüsü salgınında bu aşıların da devreye sokulmasını istedi.
***
DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan aşılamada işçilere öncelik tanınması gerektiğini belirterek “İşçi ve emekçiler ücretsiz olarak aşılanmalı, göçmen işçiler yok sayılmamalıdır” dedi.
***
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in yılın ikinci çeyreğinde Avrupa Birliği’ne (AB) ekstra 75 milyon doz COovid-19 aşısı vereceğini açıkladı.
***
Dünya genelinde Covid-19 vakaları yeni varyantlarla birlikte artışısını sürdürürken aşılama kampanyaları süratle devam ediyor. Ancak Afrika’da aşılama henüz başlamadı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Hindistan Serum Enstitüsü ile 400 milyon doz aşı tedariği için anlaşma imzalandığını belirtti. Kurum daha önce de Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmalarıyla toplamda 270 milyon doz için anlaşmalar imzalamıştı.
Ayrıca düşük gelirli ülkelere dağıtılmak üzere DSÖ liderliğinde yürütülen küresel aşı girişimi COVAX sayesinde de 2021 yılı sonuna kadar 600 milyon doz aşının Afrika ülkelerine ulaştırılması bekleniyor.
***
İlk aşı ile ikinci dozun verileceği 28 günlük arada tekrar Coronavirus’e yakalanma durumunu değerlendiren Prof. Dr. Taşova, “İlk aşıyla antikor düzeyi düşük oluyor. Gerek 28 günlük arada, gerekse 2’nci aşıdan sonra eğer Coronavirus’e yakalanılıyorsa o zaman bir mutasyonlu virüs olmuş olabilir. Zaten öyle de bir uyarı var. Aşıdan sonra eğer olunuyorsa mutlaka bu virüsün ayrılarak mutasyon sekansının yapılması gerekir. Aşıya yanıt düşük olabilir, çok az da olsa tıpkı hepatit aşılarındaki gibi yanıt vermeyebilir. Kişi bu grupta olabilir. O yüzden bu tarz kişilerin iyi izlenerek ne olduğunun ayırt edilmesi gerekiyor” dedi.
***
Pandemi sonrası eşitsizlikler daha da derinleşecek – Ahmet Soysal
Oxfam’ın raporuna göre, dünyanın en zengin 10 kişisi salgının başlangıcından bu yana servetlerine yarım trilyon dolar eklemiş. Buna mukabil yoksul ülkelerde yaşayan her 10 kişiden dokuzu 2021 yılı içinde herhangi bir COVID-19 aşısına ulaşamayacak.
Oxfam raporunun sonunda ise çözüm önerilerini dile getiriyor. Örgüte göre ‘insanlık tarihinin en önemli kavşak noktasındayız ve virüsün bizi yakaladığı haksız, eşitliksiz, sürdürülemez dünyaya geri dönemeyiz.’ Oxfam dünyanın dört bir tarafındaki hükümetler için ‘küçük bir umut ve fırsat penceresi’ yarattığını düşündüğü önerilerini beş başlık altında özetliyor:
- Eşitsizliği azaltmak… Örgüt eşitsizliğin radikal bir şekilde azaltılmasını vurgulayarak; hükümetleri ‘sadece beyaz erkekler için değil, siyah kadınlar içinde çalışmaya’davet ediyor. Oxfam bugün eşitsizliği azaltmak için harekete geçilirse Dünya Bankasının 2030 yılına kadar 860 milyon insanın yoksulluk sınırı altında yaşamaktan kurtulacağını hesapladığını belirtiyor.
- Kamu hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesi;
- Herkes için onurlu iş ve adil ücret
- En zenginlerin adil vergilendirilmesi
- Küresel iklim değişikliği ile mücadele edilmesi https://yesilgazete.org/pandemi-sonrasi-esitsizlikler-daha-da-derinlesecek/
***
Prof. Dr. Saltık: Bu koşullarda okulların açılması facia olur
Okulların 15 Şubat’ta açılması tartışmalarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Ahmet Saltık, “Türkiye, ’11 Mayıs skandalı’nı yaşadı, ‘salgını hallettik’ hülyasıyla alelacele kapitalizmin tapınakları AVM’leri açtı. Benzer vahim hatayı 15 Şubat’ta okulları açarak yapmamalıyız, yapamayız. Bu koşullarda okulların açılması bir facia olur! Bir milyon yüz bine yakın öğretmen henüz hiç aşılanmadı. Lise, ortaokul, ilk öğretim ve okul öncesi eğitim dahil 18 milyon öğrenci bulunuyor, öğretmenlerle ve öbür çalışanlarla birlikte bu sayı 20 milyona ulaşıyor. Okullarda çalışan temizlik, kantin, güvenlik, servis ve öteki görevlilerle çocuklarına yer yer eşlik eden anne babalar da dikkate alındığında neredeyse 30 milyonluk dev bir nüfusun yerinden oynatılması anlamına geliyor. 30 milyonluk kitle Türkiye nüfusunun üçte biri. Salgın yönetimi insanlar arası temasın en aza indirilmesine dayanır, altın kural budur. Oysa biz bu yaklaşımla okulları yüz yüze eğitime açarsak, bunun tersini yapmış oluyoruz. Yani 15 Şubat’ta üniversite öncesi okulları açacak olursak 30 milyonluk dev bir kitleyi hareketlendirmiş oluruz. Okulların açılabilmesi için epidemiyolojide bildiğimiz birtakım ölçütler var. Bunların en başında R0 değeri geliyor, yani bulaşıcılık katsayısı. Bu değerin toplumda salgının denetim altına alınıp alınmadığını anlamak için büyük önemi var. Salgın eğrisinin aşağı doğru indiğini anlayabilmek için bu katsayının 1’in altında olması gerekiyor. Şu sıralar 1’in üzerinde, çünkü günlük yeni olgu sayıları artıyor. Ama Sağlık Bakanlığı bu değeri açıklamıyor, gerçekte Bilim Kurumunun konuşması gerekirken siyaset kurumu konuşuyor. R0 değerinin 1’in altına indiğini ve en az 4 hafta aşağı doğru gittiğini, kalıcı olduğunu görmek gerekiyor. Öte yandan, okul servislerine yüzde 50 oranında öğrenci koyup seyrelterek taşıyabilecek misiniz, bunu nasıl finanse edeceksiniz? Okullarda havalandırma ve hijyen koşulları yeterince sağlanmış değil. Bir de hastalığın insidens hızı var dikkate alınması gereken. Yani her gün kaç yeni olgu tanısı koyuyorsunuz? Yüz bin kişide 1’in altına düşmesi gerekiyor bu hızın. Yüz binde bir, milyonda 10 demektir, 90 milyon nüfusta en çok 900 /gün yeni tanı demektir. Yani Türkiye’de her gün, çok sıkı izleme ile 900’ün altında yeni olgu yakalama gerekliği var. Sağlık Bakanlığı bunu sağladık diyebilir; ama dün 7 bin dolayında PCR pozitif insan (olgu, vaka, hasta) vardı; buna karşılık 700 dolayında “belirti veren hasta” ilan edildi. Böylelikle o ölçütü sağladık diyebilir ama bu yanlış. Çünkü yüz binde 1’in altında olması gereken PCR testi pozitif olanların oranıdır. Sağlık Bakanlığı’nın uydurmasıyla ‘PCR pozitif ama yalnızca belirti verenleri hasta kabul ediyorum’ saçmalığı dünyanın hiçbir yerinde yok. Dolayısıyla okulların açılması bakımından bu ölçütü de sağlayamıyoruz. Bir başka ölçüt de ölümler! Ölümlerin genel olarak günde 10’ların altına inmesi beklenir ki, okulların açılabilmesi düşünülebilsin. Son “resmi” veriler 130’un üstünde!’’ dedi
https://bianet.org/bianet/egitim/238484-prof-dr-saltik-bu-kosullarda-okullarin-acilmasi-facia-olur