30 AĞUSTOS KORONA GÜNLÜĞÜ
GÜNDEM
- Koronavirüsü vakalarının tekrar yükselişe geçtiği Almanya’da salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaları protesto etmek için sosyal medyada örgütlenen bir grup Berlin’de yürüyüş yaptı. Berlin polisi, yürüyüş çağrısının ardından sosyal mesafe kurallarına uyulamayacağı için eylem yapılmasını yasaklamıştı ancak Berlin İdare Mahkemesi bu kararı bozmuştu. Bugün gerçekleşen protesto yürüyüşüne yaklaşık 20 bin kişi katılırken aşırı sağcı gruplar Nazi bayrağı açtı.
- Hollanda hükumeti, koronavirüsün hayvandan insana geçebildiğinin saptanması üzerine kürkü için vizon yetiştiren 120 çiftliğin en geç Mart 2021’de tamamen kapatılmasına karar verdi. Hollanda’da yaklaşık 40 vizon çiftliğinde koronavirüs salgınının ortaya çıkması nedeniyle şu ana kadar 1,5 milyondan fazla vizon zehirli gazla itlaf edildi. Salgının yayılması üzerine vizonlardan insana koronavirüs bulaşması ihtimaline karşı Hollanda’daki toplam 120 çiftlikteki tüm hayvanların önleyici amaçlı öldürülmesi önerisi gündeme geldi. Ancak hükümet, çiftliklerin halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle bu öneriyi hayata geçirmekten vazgeçti. Hollanda medyasına göre hükümetin bu kararında ekonomik kaygılar da etkili oldu. Hollanda, itlaf edilen her hayvan başına, 2019 kürk piyasası fiyatları üzerinden tazminat ödüyordu. Hükümet, toptan itlaf ve tazminat ödeme yerine tüm çiftliklerin Mart 2021’den itibaren kalıcı olarak kapatılmasını kararlaştırdı.
- İngiltere’de hükümetin kış ayları için yaptırdığı araştırmanın belgeleri sızdı. Raporda “en kötü senaryoda 85 bin kişinin bu kış Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedebileceği” belirtiliyor. Koronavirüs kapan kişilerin yüzde 2,4’ü hastaneye kaldırılabilir. Hastaneye kaldırılanların da yüzde 20,5’i yoğun bakıma alınabilir; yüzde 23,3’ü de hayatını kaybedebilir. Bu modellemeye göre koronavirüs kaynaklı can kaybı oran da yüzde 0,7 olacak. Temmuz 2020-Mart 2021 arasındaki dönemde, her yıl görülen ölümlerin üzerine çıkan can kaybı sayısının hesaplandığı raporda, sayının daha önce görülmemiş kadar yüksek olabileceği belirtiliyor. Can kaybı tahmini yapılırken kronik hastalığı bulunan ya da ağır hasta kişiler de hesaba katılıyor. İngiltere ve Galler bölgelerinde 27 bin kişinin koronavirüs dışı sebeplerle, 81 bin kişinin de Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedebileceği, bunların ortalama sayının dışında görülecek ölümler olduğu raporda yazıyor. İskoçya’da 2 bin 600, Kuzey İrlanda’da ise 1,900 kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedebileceği de raporda yer alan tahminler arasında. Raporda yer alan diğer öngörüler şöyle: Okulların açık kalacak olması ve hükümetin, filyasyon yöntemiyle Covid-19 vakalarının yayılmamasında sadece yüzde 40 etkili olacak… Kasım ayı için ise, aynı evde yaşamayanların temasının Mart 2020 öncesine göre yarı yarıya azaltacak yeni önlemler alınacak. Bu önlemler Mart sonunda alınan önlemlere kıyasla daha sert olabilir ve Mart 2021’e kadar uygulanabilir.
- Tezgahına el koyulduğu için kendini yakan yurttaş dün ölürken saraydan aşure şov yapan Emine Erdoğan’ın mutfağındaki musluğun fiyatının 9.640 lira, yani asgari ücretin 4 katı olduğu belirtildi.
- “Eğitimde asıl yük, öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz” diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk uzaktan eğitimin devam edeceğini nasıl olacağına dair açıklamalar yaptı. İnternet sorunu yaşayan öğrenciler olması sebebiyle öğrenci çalışma kitaplarının dağıtıldığını belirtti.
- HDP, üç ay önce başlattığı ‘Demokratik Mücadele Programı’nı Meclis’te yapacağı “Barışa Çağrı Deklarasyonu”yla tamamlayacak. İktidara, muhalefete ve toplumsal kesimlere seslenecek olan HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Kürt sorununun barışçıl çözümü için çağrı yapacak. HDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Van, İzmir ve Urfa’da “Türkiye tarihinin en büyük insan zincirlerinin oluşturulması hedeflendiği” belirtildi.
- 18 yaşındaki Batmanlı İpek Er’e tecavüz suçundan yargılanan uzman çavuş Musa Orhan’ın arkadaşlarıyla yaptığı mesajlaşmalar ortaya çıktı. “Sıkıntı yok almazlar daha önce de deneyimim var gardaşım”
- Sağlık Bakanlığı, Temmuz ayından itibaren bir koronavirüs hastasıyla temaslı olmasına rağmen semptom göstermeyenlere test yapmama kararı aldı. Buna rağmen test sayıları Ağustos ayında nasıl günlük 100 binleri geçti? Yurtdışı uçuşları için pek çok ülke test istiyor, ağustos celbiyle askere alınacaklara Covid-19 testi zorunlu, ameliyat olacak hastalar ve hastanelerde yatacaklardan test isteniyor, resmi testler örneğin: Erdoğan’ın seyahatlerindeki yanında bulunan ekiplerdeki herkese test yapılıyor.
MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ – SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI
- Dünya genelinde toplam vaka sayısı 25 milyonu da geçti. Tırmanış tüm hızıyla devam ediyor. Hafta sonu bildirimlerde ciddi düşüş yaşanıyor olmasına rağmen son 24 saatte yeni vaka sayısı 257 binin üzerinde gerçekleşti.
- Geçtiğimiz haftanın günlük vaka ortalaması bir önceki haftaya göre 1,061 kişi artarak 251 bin 684’e yükseldi. Yeni vaka sayısındaki artış eğilimi halen devam ediyor.
- Hindistan’daki artış kaygı veriyor. Dün 78 bini geçen yeni vaka bildirimi ile toplam vaka sayısı 3 milyon 540 bine dayandı. Can kaybı ise günlük bin civarında olup toplamda 64 bine yaklaştı.
- Tamamlanmış vakalar üzerinden yapılan değerlendirmeler de kritik önemde. Dünya genelinde tamamlanmış vaka sayısı18 milyon 356 bini geçti. Bu vakaların ne yazık ki 846 bin 778’ini (%5’ini) Covid-19 nedeniyle kaybettik. Covid-19’a yakalanan 17.5 milyon kişi iyileşerek şimdilik hastalığı atlattı. Bu kişilerde hastalığın kronik etkileri zaman içinde gün yüzüne çıkacak.
- Türkiye’de salgın tırmanışa geçti. Resmi istatistiklere dahi yeni vaka, ölüm ve ağır hasta sayısındaki artışı saklayamıyor. Son 24 saatte Türkiye’de yeni vaka sayısı 1,549 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle 36 kişi hayatını kaybetti. Aktif hasta sayısı 17 bin 461 kişiye ve ağır hasta sayısı 917 kişiye yükseldi. Test sayısı 101 binin üzerinde.
- Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi sadece dün bir hastanede 15 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.
- İstanbul’da koronavirüs’ün yayılmasını önlemek amacıyla yeni önlemler alındı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm kapalı alanlarda sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere Pazartesi gününden itibaren müsaade edilmeyecek.
- Kamusal önlemlere uyumsuzluk her yerde. İstanbul Küçükçekmece’de yasağa rağmen yapılan asker uğurlama eğlencesinde polis ekipleri ile uyarılara aldırmayan kişiler arasında arbede yaşandı.
- Çiğli OSB’de vakalar artıyor, fabrikalar üretime devam ediyor. Çiğli OSB’de yer alan otomotiv parça üreticisi Alman ZF Lemförder fabrikasında 2 olan vaka sayısının bir haftada 12’ye çıktığını belirten işçiler tedirginlik yaşarken, fabrikada üretim devam ediyor. Gimas Metal fabrikasında ise 1 işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı ve işçinin evinde karantina altına alındığı öğrenildi. Çiğli’deki DYO fabrikasında ise 2 işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca gece vardiyasında çalışmanın durdurulduğu öğrenildi. Fabrikada çalışan işçiler sendika ve fabrika yönetiminin kriz masası oluşturduğunu ancak kendilerinin yeterli bilgiyi alamadıklarını belirtti. Vaka çıkan bölümlerin ve bazı işletmelerin birkaç gün çalışmayacağını duyduklarını söyleyen işçiler, “Biz de bilinmezlik içinde bekliyoruz” dedi.
- Covid-19 testi yapan bazı özel hastaneler ile laboratuvarların test sonuçlarını bakanlığın sistemine girmediği belirlendi. OHSAD ise ‘Yurttaşlardan fazla test ücreti alındığını’ bildirdi. Covid-19 yetkilendirilmiş tanı laboratuvarları” listesindeki 211 laboratuvardan 57’si özel laboratuvarlar ile özel hastanelerde bulunan laboratuvarlardan oluşuyor.
- Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin “Kişilerin talepleri üzerine yapacağı COVID-19 testi” için toplam 250 TL ücret alabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yazıda, “COVID-19 hastalığı kapsamında kişilerin talepleri üzerine yapılacak olan COVID-19 RT – PCR testleri için fiyat revizyonuna ihtiyaç duyulduğu” belirtildi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gündüz imzalı yazıda, “Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi”nin güncellendiği de açıklandı. Ayrıca yazıda, pandemi süresince özel hastanelerdeki tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde PCR testinin yapılacağı da belirtildi. Güncellenen fiyat tarifesinde özel hastanelerin toplam 250 TL karşılığında test yaptırabileceği belirtildi. Yurttaşlardan istenecek paranın 220 TL’sinin PCR test için olduğu ve 30 TL’sinin de izolasyon ücreti adı altında alınacağı açıklandı.
- Koronavirüs tedavisi gören gazeteci Seyhan Avşar, hastanede verilen kahvaltı tabağını paylaşarak, ’İnsanlar bu beslenmeyle mi sağlıklarına kavuşacaklar?’ diye sordu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan gazeteci Avşar, “İnsanlar bu beslenmeyle mi sağlıklarına kavuşacaklar?” diye sordu. Avşar paylaşımının devamında şu ifadelere yer verdi; “Ayrıca gece gündüz çalışan sağlık emekçileri de muhtemelen aynı yiyecekleri yiyor. Emekçilere verilen bu kahvaltı onları ne kadar dirençli tutabilir? Sağlık Bakanlığı’nın hastaların ve sağlık çalışanlarının beslenmesine yönelik daha fazla bütçe ayırması gerekmiyor mu? Eğer yemek işleri ihale usulü şirketlere veriliyorsa o zaman bu şirketler neden yeterince denetlenmiyor?”
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılış tarihiyle ilgili daha önce açıklanan 21 Eylül tarihini teyit ederek,“21 Eylül’de belirli sınıflarda eğitimi başlatacağız. Şu an bir değişiklik yok” Selçuk’un açıklamalarından satır başları şöyle: Yüz yüze mümkün değilse uzaktan eğitimin hakkını vereceğiz. Yeni öğretim yılında öğrencilere uyum konusunda paketler hazırladık. Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı asgari 10-12 kat artırıyoruz. EBA’ya erişemeyeneler için 5 bin 200 destek noktası hazır. İlk kez çocuklarımıza ders kitabının dışında öğrenci çalışma kitabı da verilecek. Öğretmenlerin okula gitmeyi istememesi gibi bir durum söz konusu değil. Sınavlarda uzaktan eğitim konularından da sorumlu olunacak.
- Türkiye’de salgının geleceği konusunda Bilim Kurulu üyeleri farklı görüşte. Prof. Dr. Levent Yamanel, ‘sağlık sisteminin çok güçlü’ olduğunu ve endişelenecek bir durum olmadığını söylerken bir diğer üye Prof. Dr. Ateş Kara, vakalarda büyük dalgalanmalar olduğunu ve bunun ‘tedirgin edici’ olduğunu ifade etti. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise temmuzdan beri vaka sayılarında yüzde 50’den fazla artış olduğunu belirtti. Bilim Kurulu üyesi olmayan Dr. Mehmet Ceyhan’a göre “15 gün dişinizi sıkın”, “15 gün sonra salgın bitiyor” gibi ifadeler toplumu yanıltıyor. Tedbir alınmadığı takdirde vakaların ‘durup dururken‘ azalmayacağını belirten Ceyhan şöyle konuştu: “Bir durumda azalır, virüs mutasyona uğrar ya da toplumsal kitlesel aşılama yaparsınız ancak bu şekilde azalır. Yoksa durup dururken herhangi bir şekilde tedbir almazsanız, tedbirlere uyulmazsa vaka azalmaz. Tedbir alınmadığı takdirde her bir kişi iki üç kişiye bulaştıra bulaştıra dalga şeklinde artarak büyüyor ve devam edecektir.”
SAĞLIK MUHALEFETİ-TOPLUMSAL MÜCADELE
- Urfa’da pandemi hastanesinde görevli doktorlar ve TTB Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Faik Tatlı ile yapılan röportajda Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin gerçeği yansıtmadığını, Urfa’da günlük 300 ile 400 arası vaka ile karşılaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Tatlı, “Yer bulamayan hastalar entübe halde ilçe hastanelerine gönderildiler ya da acilde bekletilip yer açılınca yoğun bakımlara alındılar” dedi.
- Sendikalaştıkları için çalıştıkları fabrikada işlerine son verilen ve 866 gündür direnişte olan Cargill işçileri, sadece işlerine geri dönmeyi değil, iş garantisi de istiyor. “Bu mücadele işçi sınıfının mücadelesidir” diyen direnişteki işçiler, destek çağrısında bulunuyor.
YENİ YAŞAM
- Dağ keçileri ve ceylanlar vurulmaktan kurtuldu. Erzincan’da 26 dağ keçisi ile Urfa’da 9 ceylanın öldürülmesine ilişkin ihalelere karşılık yaşam savunucularının idare mahkemelerinde açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
JİN
- Çocuklarını yitirdikleri savaşın son bulması için 24 yıldır mücadele eden Barış Anneleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla verdikleri mesajlarında, “Barışın tam da zamanı” diyerek, muhatap olarak PKK Lideri Öcalan’ı işaret etti.
- Üç kadın, üç portre: Tarlada 50 yıl çalıştılar, 50 kilo patlıcanı 40 liraya oyuyorlar, Seren Elataş Tarım işçiliğine bir ömür vermiş olan 60, 65 ve 70 yaşındaki üç kadın bugün geçimlerini 50 kilo patlıcanı 40 lira karşılığında oyarak karşılıyor. Kadınlar patlıcan yoksa salça yapıp, hurda topluyor. https://amp.evrensel.net/haber/412699/uc-kadin-uc-portre-tarlada-50-yil-calistilar-50-kilo-patlicani-40-liraya-oyuyorlar?__twitter_impression=true&s=09
- Evde, kamuda ve özel sektörde kadın öğretmen olmak..,Evrim Kepenek Türkiye’de 2019’de MEBBİS kayıtlarına göre tüm alanlar bazında 920.524 öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerin de yüzde 60’ının kadın olduğu tahmin ediliyor. Eğitim Sen’in 12-13 Ağustos’ta Ankara’daki çalıştayının sonuç bildirgesinde kadın eğitim emekçilerin sorunları detaylıca anlatılıyor.
Sorunlar:
- Mesela, okulların açılmaması nedeniyle çalışan annelerin çocuklarının evde olması, özel bakıma ihtiyacı olan yaşlıların olması ve bu sorumlulukların hepsinin kadının üzerinde olması kadınların ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor.
- Sözleşmeli çalışan öğretmenlerin eşlerinin çalışmama durumunda maddi sıkıntıları da artmış durumda.
- Okulların açılmasıyla birlikte yine kadın öğretmenler, pandemi koşullarında okulda ve evde daha çok yorulacak gibi görünüyor.
- Bakan’ın “maaşlarını sorun” olarak gördüğü öğretmenler, hem kendi hem de öğrencilerinin hijyen koşullarından da sorumlu.
- Yani zaten kendi evlerinde sorumlulukları fazla olan öğretmenler okuldaki iş yükünün artması ile çok daha zorlu bir süreçle karşı karşıya.
- Eğitim yılının başlayacağı şu günlerde Eğitim Bakanı’ndan “öğretmen maaşları sorun” gibi cümleler duymak yerine öğretmenlere hatta tüm eğitim personeline, özelde de kadın öğretmenlere ek bütçelendirme yapıldığını duymak isterdik.
- Okulların açılmasıyla birikte belki bir cuma günü de “müjdeli bir haber” öğretmenlere gelir..http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/229918-evde-kamuda-ve-ozel-sektorde-kadin-ogretmen-olmak?bia_source=twitter&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
SİYASAL SAĞLIK-EKOLOJİK SAĞLIK
- Virüsler ve polisler, Serdar M.Değirmencioğlu Özetle, TDP ile “şefkat dolu” polis imgesinin yaygınlaştırılması ve polisin toplumun içine olabildiğince sık olarak girmesi sağlanmak isteniyor. Asıl hedef ise, çocuklar! Amaçlanan; polislerin çocuklar ile olabildiğince fazla, olabildiğince eğlenceli yani olumlu şekilde temas etmelerinin sağlanması. Çocukların polisin varlığına olabildiğince erkenden ısınmaları… Yıllardır sürdürülen bu büyük “Isındırma” kampanyasının ne anlama geldiği konusunda Türkiye’de henüz bir farkındalığın oluştuğu söylenemez. Daha önce, trafik eğitimi vb. gerekçeler ile polislerin okullara ve çocukların bulunduğu diğer ortamlara girmesi sağlanıyordu. Bu yıl listeye, “koronavirüs eğitimi” de eklendi. İleride başka etkinlikler ekleneceği de kolayca öngörülebilir. Bir kez daha vurgulamakta yarar var. Çocukların olduğu ortamlarda polislerin bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez. https://www.evrensel.net/yazi/87053/virusler-ve-polisler
GÖRÜŞLER
- Salgınla mücadelede devletin maske tak ve el yıka önerileri dışında toplumu korumaya yönelik hiç bir uygulaması neredeyse kalmadı. Ölen hasta sayısı yirmili rakamları uzun süredir geçmezken Diyarbakır Tabip Odası’nın açıklamasının ardından otuzlu rakamlarda sayılar verilmeye başlandı ve Sağlık Bakanlığı’nın verilerine güvensizlik birçok kesim tarafından dillendiriliyor.
- Sağlıkta bağımlılık genel bağımlılığın göstergesidir. Toplumlar tarih boyunca varlığını sürdürmek için sağlığı üretmeye devam etmiş, sağlıkta kendi kendine yetebilirliği sağlamıştır. Sağlıkta özsavunma salgınla mücadelede önümüzde duran tek seçenek. Kendi özgücümüze güvenerek yeni yaşamı inşa etmeli, sağlık meclislerimizi sokak sokak mahalle mahalle örgütlemeliyiz.
EKLER
- Yeni medya ve yeni dünya – Zygmunt Bauman Modern çağın “akışkan” evresinde (Akışkan Modernitekitabımda bu evreyi ayrıntısıyla tarif etmeye çalıştım) hareketlilik, daha doğrusu sürekli hareket halinde olma kabiliyeti, yeni bir iktidar hiyerarşisinin inşa edildiği malzemenin ta kendisini oluşturuyor: en büyük tabakalaşma etkeni bu. Buna mukabil hız ve ivme de, insanın hareketliliği kendi lehine çevirmesini sağlayacak başat stratejiler konumunda. Hal böyleyse, birbirine sıkı sıkıya bağlı iki kabiliyet, hayatta kalma ve başarı kazanma açısından eşi görülmemiş değer kazanmış demektir. Biri esneklik: Hareket tarzını kısa sürede değiştirebilme, değişen koşullara ânında uyum sağlama yeteneğine sahip olmak; köklü alışkanlıkların da, oradan oraya taşınması güç veya geride bırakılamayacak kadar sevilen varlıkların da yükünden azade olmak. Hayatta kalma ve başarılı olmada değer kazanan bir diğer kabiliyet de çokyönlülük – diletantizm demeyelim de, her işe az biraz yatkın olmak diyelim: Eldeki tüm sermayeyi tek bir yere yatırmaktan kaçınmak gerekir – insanın uzmanlığını derinleştirmeye ayırdığı (dolayısıyla, ister istemez odağı daha dar olan) vakit, bu özel uzmanlığa talep kalmayıp başka becerilerin fiyatı yükseldiğinde fena halde aranabilir. https://gazetekarinca.com/2020/08/yeni-medya-ve-yeni-dunya-zygmunt-bauman/