Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ 23 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 23 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Filyasyon çalışması bilimsellikten uzak. İlk kaynağa ulaşma çabası yok. Temaslıların saptanması oldukça yetersiz. Salgının büyümesine yol açan fabrikalarda filyasyon çalışması gözardı ediliyor. Olası vakaları olabildiğince erken bulma ve uygun izolasyon koşulları sağlama ve tedavisi ile birlikte tüm temaslılarının karantinaya alınması çok kritik. Bu bilinen en temel halk sağlığı yaklaşımı olsa da bunu yaşama geçirecek ne sağlık sistemi ne de salgın yönetimi var. Hal böyle olunca trajik haberler basında yer bulmaya devam ediyor. İstanbul’da eşi Covid-19 hastası, kızı ‘temaslı’ sayılan adam sisteme ‘riskli’ diye kaydedilmedi. Adam duruma “Ben iskele babası mıyım?” diye tepki gösterdi.

***

Ankara Tabip Odası (ATO), yetersiz ve kalitesiz maskeleri piyasaya sürerek halk sağlığını tehlikeye atan kişiler ve denetimde ihmali olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 145 milyon 317 bine yaklaşırken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 84 binin üzerine çıktı.

Dünya genelinde yeni vaka sayısında yükselme devam etti, yeni vaka sayısı 900 bine yaklaştı. Son 24 saatte 884 bin 273 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 388 kişiye yükseldi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan 330 binin üzerine çıkarak rekor üstüne rekor kırıyor. Hindistan ile birlikte ABD, Türkiye  ve Brezilya ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (332.2 bin), ABD (67.1 bin), Türkiye (54.8 bin), Brezilya (49.3 bin), Fransa (34.3 bin), Almanya (29.4 bin), Arjantin (27.2 bin), İran (24.1 bin), Kolombiya (19.3 bin), Ukrayna (16.2 bin), İtalya (16.2 bin),  Polonya (12.8 bin) ve İspanya (10.8 bin).

Hindistan ve Brezilya Covid-19 ölümleri ile de dikkat çekmeye başladı. Son 24 saatte Hindistan’da 2 bin 256, Brezilya’da 2 bin 70 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de pandemi hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate 54 bin 791 kişide Covid-19 vakası saptandı, 354 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 3,128 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 501 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 37 bin 329 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 320 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 554 bin 118 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 3 bin 463 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile % 0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Türkiye’de Covid-19 testlerinin pozitiflik oranı, 21 Şubat’ta yüzde 6,47 iken, 3 kat artarak 21 Nisan’da yüzde 19,44’e çıktı. Bunun birinci nedeninin mutant virüslerin yayılması olduğu belirtiliyor.

***

Bilim Kurulu’nun bugünkü haftalık toplantısı sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca,  ‘Gerek tedbirlerin gevşemesi gerekse ve daha önemlisi hızlı yayılan mutasyonlar sebebiyle vaka sayıları hızlı bir tırmanışa geçmişti. İçinde bulunduğumuz hafta başından itibaren vaka artış hızı azalmaya başlamış ve gelecek günlerde düşüşe geçeceği öngörülmektedir. Vaka sayılarında hedeflenen düşüşün sağlanamaması halinde tedbirlerin sıkılaştırılması değerlendirilmiştir.’ dedi.

Sağlık Bakanı Koca, Hindistan varyantı olarak yeni bir mutasyonlu virüs tespit edildiğini belirtirken, “Ülkemizde henüz bu varyant tespit edilmese de yine hızlı bulaşan bu varyanta karşı da tedbirler alınmıştır.” dedi. Koca, bu kapsamda Hindistan’dan gelen veya Hindistan temaslı olarak ülkeye giriş yapanların 14 gün gözetim altında tutulacağını belirtti.

***

İBB Bilim Danışma Kurulu, 1 Mart 2021’den sonra son 5 yıla göre İstanbul’da fazladan 3 bin 424 ölüm gerçekleştiğini belirterek, İstanbul’daki vakaların salgın boyunca dünya üzerinde kaydedilen en yüksek sayılar arasında olduğuna dikkati çekti.

***

İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Öztürk: “AKP sağlığa zararlı. Resmi ölüm rakamları 36 bini geçti ama gerçek rakam 100 bin. Bu bir katliam.” dedi.

***

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Coronavirus vaka sayıları nüfusa orantılandığında Türkiye’nin dünyada ilk sırada olduğunu söyledi. Adıgüzel, “Görünen o ki açıklananın tam üç katı cenaze sayımız var. En kötüsü bu ölümleri kanıksadık. Doğal kabul ediyoruz. Bunlar doğal ölümler değil, önlenebilir ölümler, faili belli cinayet.” dedi. Adıgüzel, geçmişte yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirterek, “Şimdi de aynı öngörü ile uyarıyorum, tarihe not düşüyorum böyle giderse kasım ayında bu ülkede katliam olur.” diye konuştu.

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi “Pandemi ile mücadele hastaneye indirgenemez; etkili filyasyon, aşı ve yeterli sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmeli.” başlığıyla yazılı bir basın açıklaması yayımladı.  Açıklamaya göre Ankara’da günlük vaka sayısı 5100-5200 olup aktif vaka sayısı 50 binin üstüne çıkmış durumda. SES’ten yapılan açıklamada, “Düşürülemeyen vaka sayıları sağlık alt yapısında kaosa neden olmaktadır.” denildi. SES, “Ankara ilinde haftalık vaka artış oranı yüzde 27 olarak gerçekleşmiştir. Ankara ilinin Türkiye içindeki payı artarak devam etmektedir. Günlük temaslılarla birlikte filyasyon kapsamındaki kişi sayısı 17 bin dolaylarındadır. Günlük filyasyon ekibi başına 65-75 vaka düşmektedir. Nitelikli ve etkili bir filyasyon için en fazla 15-20 aralığında vakaya hizmet edilmesi gerekirken bu sayılar ile filyasyon yapılması mümkün olmamaktadır.” denildi.

***

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) daha sağlıklı ortamlarda hizmet vermesi için çağrı yaptıklarını hatırlatan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, “10 ASM’den sadece biri tamamen pandemi kurallarına göre yeterli. Bekleme alanları dar ve havalandırma yok. Her ASM’de aile hekimlerinin ayrı bir odası olması gerekiyor ama 1 odada 2 kişi çalışan aile hekimleri var. Ebe ve hemşire arkadaşlarımızda bu sayı daha yüksek. İstanbul’da 3 yılda sadece 1 ASM yenilendi. Yenilenme nedeni de bu ASM’de görev yapan Yavuz Kalaycı arkadaşımızın Kovid nedeniyle hayatını kaybetmesi. Şehir hastanelerinin 1 yıllık kirasıyla 16 bin ASM yapabiliriz. Sadece 4 ayda bütün ASM’leri baştan yapabilirdik.” diye konuştu.

***

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Coronavirus nedeniyle “Bugün itibariyle 48 çalışanımızı kaybettik” dedi. İmamoğlu, “Alınan tedbirler yetmiyor. Şunu söylemeliyim ki tam kapanmaya ihtiyacımız var. Bilim kurulumuz da 4 hafta tam kapanmaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Bu açıdan bayramı da içerisine alacak şekilde tam kapanmaya ihtiyacımız var” dedi.

***

İçişleri Bakanlığı, resmi tatil olan 23 Nisan’ın da eklenmesiyle 3 güne çıkarılan ‘sokağa çıkma kısıtlaması’nda vatandaşların evlerine en yakın camiye giderek cuma namazı kılabileceğini açıkladı.

***

Covid-19 nedeniyle Avrupa ülkelerinde ertelenen Kicboks Şampiyonası, binlerce kişinin katılımıyla Antalya’da bir otelde gerçekleştirildi. Yasak olmasına karşın kentte, “Milli takım seçmeleri” adı altında Türkiye şampiyonaları düzenlendiği de öğrenilirken CHP’li Murat Emir, “Turnuva geliri halk sağlığından önemli mi?” diye sordu.

***

ABD’de aşı yaptırmayan bir bakım evi çalışanının 46 kişiye Covid-19 bulaştırdığı açıklandı. CDC, “Bakım evi sakinlerini korumak için sağlık çalışanlarının aşı yaptırması şarttır.” açıklaması yaptı.

 

[su_button url=”#” style=”flat” background=”#9cd61c” color=”#19181e” size=”7″ radius=”0″ icon_color=”#33352e” text_shadow=”0px 0px 0px #dfb8b8″]AŞI TARTIŞMALARI[/su_button]

 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın da BioNTech aşısının tek dozda koruyuculuğu olduğunu ancak ne kadar sürdüğünün bilinmediğini belirterek, “İngiltere tek dozu çok yaygın şekilde yaparak 3 ay sonra ikinci dozun yapılabileceğine dair karar almıştı. Üretici firma bu karara yanlış olması nedeniyle itiraz etti. Aşıların Faz 3 çalışmalarındaki ön sonuçlara göre iki doz yapılması gerekiyor. Böylece çok geniş bir kitleye tek doz yapıp yetersiz koruma sağlama yerine, iki doz yapıp araştırma sonuçlarında elde edilen üst düzey korumayı sağlamak aşılamada hedeftir. Aksi takdirde tek doz olanların önemli bir kısmının hastalık geçirmesi, aşıya olan güveni zedeler.” açıklamasını yaptı.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İki aşı türü şu an aktif olarak kullanılmakta ve bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim.” dedi.

***

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, şubatta aile hekimleri olarak ikinci doz aşılarını olmalarına rağmen martta hastalanan aile hekimi sayısı 10 binde 12 iken nisanda bunun 10 binde 45’e çıktığına dikkat çekti. Kırımlı “Vaka artışı ve mutasyonlu virüs etkisini gösterdikçe aşının gücü salgını önlemeye yetmiyor. Çift doz aşılarını olmalarına rağmen son bir ayda 100’e yakın arkadaşımız Covid geçirdi. “Tek dozunu olup ikinci doz randevusu öncesi hastalananlar var. Mutasyonlu virüslerin yayılımı endişe verici.” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre aşılama yapılmasına rağmen sadece nisan ayında 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Kırımlı, “Sinovac aşısının varyant virüslere etkisinin daha az olduğunu biliyoruz. Mutasyonlar bu kadar yaygınken sağlık çalışanlarının aşılanmasının tekrar gündeme gelmesi gerekiyor.” dedi.

***

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs aşısına teşvik için uygulamaya aldığı ‘aşı ikna timi’ çat kapı evine gittiği 73 yaşındaki Şaban Ertekin’i ikna ederek ilk doz aşıyı uyguladı. Aşı ikna timlerinin Antalya’da aradığı 10 kişiden sekizini ikna etmeyi başardığı belirtildi.

***

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Hüseyin Güvercin yaptığı değerlendirmede “Aşı pasaportu aşı olanlar için kulağa hoş geliyor. Fakat dünyada aşıların dağıtımında bir adalet yok. Dünyanın en varlıklı ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü oluştururken aşıların yarısından fazlasına el koymuş durumdalar. Böyle bir dünyada aşı pasaportu eşitsizlikleri daha da derinleştirir. Bu yeni bir ayrımcılık türü olacaktır. Dolayısıyla bunun etik açıdan kabul edilebilir yanı yoktur.” dedi.

***

AB’nin, AstraZeneca firması ile yaşadığı aşı tedarik sıkıntılarını aşmak için birkaç hafta önce uzlaşmazlık giderme süreci başlattığını anımsatan AB Komisyonu Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, “Bizim ve üye ülkeler için önemli olan şirketin yeterli miktarda aşıyı zamanında tedarik etmesini sağlamak.” dedi. AstraZeneca’nın AB ülkelerine uzlaşılan miktarda aşı sağlamadığını anımsatan Keersmaecker, şirketin ilk çeyrekte 30 milyon doz tedarik ettiğini, ikinci çeyrekte ise sözleşmede 180 milyon doz yer almasına rağmen bunu 70 milyon doza düşürdüğünü anlattı.

***

ABD merkezli ilaç firması Pfizer, Meksika ve Polonya’da ele geçirilen Koronavirüs aşılarının sahte olduğunu doğruladı.

***

Koronavirüs: Aşıların bağışıklık süresi tartışılıyor

Şimdiye kadar, Pfizer/BionTech’in iki dozluk aşısının en az altı ay boyunca etkili olduğunu gösteriyor. Moderna aşısını yaptıran kişilerde de ikinci aşıdan altı ay sonra hala virüsle savaşan antikorlara sahip olduğu görüldü. Maryland Üniversitesi’nde aşı uzmanı olan Dr. Kathleen Neuzil, mevcut COVID-19 aşılarının muhtemelen en az bir yıl sürecek bir koruma sağlayabileceğini, ancak kızamık aşılarında olduğu gibi muhtemelen ömür boyu koruma sağlamayacaklarını söyledi. Antikor seviyesinin aylar içinde düşmesi mümkün görülmekle beraber, Çinli uzmanlara göre geleneksel yolla geliştirilen bağışıklık sistemine, koronavirüs hakkındaki bilgileri on yıllarca saklayabilecek hafıza B hücrelerini daha kalıcı olarak da sorabilir.

https://bianet.org/bianet/saglik/242914-koronavirus-asilarin-bagisiklik-suresi-tartisiliyor

***

Aşı çalışmalarının mülkiyeti toplumsallaştırılmalıdır – Onur Hamzaoğlu

Dünya Sağlık Örgütü’nün 20 Nisan 2021 tarihli bildirimine göre dünyada farklı aşamalarda 275 aşı araştırması devam ediyor. Bunlar içinden de araştırma süreci tamamlanmamış olmakla birlikte 12 tanesi acil gereksinim nedeniyle kullanımda. Bugün itibariyle aşı sağlayamadığı için toplumsal aşılamaya başlayamamış onlarca ülke var. Bu durum insanlık suçudur. İnsanlığı, yaşamı tehdit eden ve bu tehditin karşısında mücadele için en önemli araç olan aşının parası olanın ulaşabileceği, bir avuç sermaye grubunun insanların ölümü pahasına kar peşinde koşması kabul edilemez.

Aşı çalışmalarının ve üretimlerinin mülkiyeti toplumsallaştırılmalıdır. Covid-19 aşısının toplumsal mülkiyetinin sağlanması için sosyalist ve enternasyonal perspektifteki kitlesel girişimlere bir an önce başlamalıyız. Keşke dememek, iyi ki diyebilmek için yapmamız gerekenler bir ödev olarak önümüzde duruyor. Covid 19 hastalığı riski taşıyanlar, dünyanın işçileri, halkları bir araya gelelim ve bunu sağlayalım. Gelecekte “iyi ki yapmışız” diyebilelim.

https://artigercek.com/haberler/asi-calismalarinin-mulkiyeti-toplumsallastirilmalidir



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...