Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 7 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 7 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (7 NİSAN 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

Eğitim Sen’in çağrısıyla, Covid-19’dan hayatını kaybeden öğretmenler için okullarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Öte yandan Nevşehir’de bir öğretmen daha Covid-19’dan hayatını kaybetti.

***

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid-19’a karşı önlemlerle ilgili yayınlanan kılavuzu güncelleyerek korona virüsünün yüzey veya nesnelerden bulaşma riskinin düşük olduğunu kaydetti. Covid-19’un yayılmasında, enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temas veya hava yoluyla bulaşın birincil neden olduğunun altını çizen CDC’nin kılavuzunda, “İnsanların, kontamine yüzeyler veya nesnelerle temas yoluyla enfekte olması mümkün ancak riskin genel olarak düşük olduğu tahmin ediliyor” denildi. Korona virüsünün yüzeylerden bulaşma riskinin 10 binde 1’den daha az olduğunu belirten CDC, maske kullanımının ve el hijyeninin bulaşın önüne geçilmesindeki önemine dikkat çekti. Kamusal alanlarda yüzey dezenfeksiyonunun etkisinden de bahsedilen kılavuzda, şu ifadelere yer verildi: “Yüzey dezenfeksiyonu, enfekte olan bir kişi ile hane halkı arasında SARS-CoV-2’nin ikincil bulaşma riskini önlemede etkilidir. Ancak yüzeylerden bulaşı engellemek adına, açık veya kapalı kamusal alanlarda dezenfektanların kullanımının riski düşürdüğüne dair bilimsel kanıt oldukça az.”

***

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Başkanı Anna Popova: Farklı ülkelerden hem İngiltere hem de Güney Afrika mutasyonları geldi ancak iki varyant da sadece Türkiye’den taşındı.

Endonezya’da koronavirüsün ‘Eek’ isimli yeni bir mutasyonu ortaya çıktı. Endonezya’da koronavirüsün diğer mutasyonlarla benzer özellikler taşıyan yeni bir mutasyonu görüldü.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Türkiye’de mutant virüsün Covid-19 hastalarında görülme oranının yüzde 70’in üzerine çıktığını açıkladı.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 133 milyonun, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 885 binin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 22 milyon 872 bine yaklaşarak yükselmesine devam etmesi pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 580 bin 640 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11 bin 934 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaştı. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (115.2 bin), Brezilya (82.9 bin), ABD (62.3 bin), Türkiye (49.6 bin), Arjantin (20.9 bin), İran (17.4 bin), Ukrayna (13.3 bin) ve Kolombiya (11.8 bin).

Brezilya’da son 24 saatte koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 4 bin 195 kişi hayatını kaybetti. Bu, ülkede salgında bugüne kadar açıklanan en büyük günlük can kaybı oldu. Brezilya’da toplam vaka sayısı 13 milyonu aştı, Covid-19 hastalığı sonucu ölenlerin sayısı 337 bine yaklaştı. Ülkede ölüm ve vaka sayısının artmasında daha bulaşıcı olan mutant virüs P1 varyantı etkili oldu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, hastalık sonucu sadece Mart ayında 66 bin 570 kişi yaşamını yitirdi ve bu sayı, Şubat ayında hayatını kaybedenlerin iki katından fazla.

***

Türkiye’de salgın artık dizginlenemiyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yükselmeye devam ediyor. Yeni vaka sayısı 50 bine dayanırken, bir günde gerçekleşen ölümler 200’ün üzerine çıktı.  Son 24 saatte yeni vaka sayısı 49 bin 584 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 211 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,003 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 580 bine dayandı, toplam can kaybı 32 bin 667 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 271 binin üzerine çıktı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 387 bin 43 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,477 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.7’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Covid: Türkiye’de tam kapanma gündeme gelir mi, artan vaka sayılarını düşürmek için hangi önlemler alınmalı?

Türkiye’de günlük koronavirüs vaka sayıları bir ay içerisinde rekor düzeyde arttı. Salı günü 49 bin 584 yeni vaka görülürken hayatını kaybedenlerin sayısı da 211 oldu. Uzmanlar vaka sayılarını düşürmek için yeni önlemlere başvurmak gerektiğine işaret ediyor. Dünya genelinde Türkiye, en çok günlük vaka bildiren ülkeler arasında dün Hindistan ve ABD’nin ardından 3. sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre vaka sayıları, 5 Mart’ta 11 bin düzeylerindeyken bir ay içerisinde 40 binin üzerine çıktı. Üç profesör vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek tam kapanmanın şart hale geldiğini söyledi. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk önlemleri sıraladı: 1.Aşılama hızlanmalı, 2.Tam kapanma sağlanmalı, 3.Test sayısı artırılmalı, 4.Toplu organizasyonlar yasaklanmalı. Prof. Dr. Mustafa Sünbül de Erk’le aynı görüşte:“İki haftalık veya dört haftalık tam kapanma belki bu yangını bir miktar söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, o nedenle buna bir çözüm gerekiyor” Prof. Dr. Alper Şener de tam kapanmanın değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56649565

***

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu, artan vaka sayılarına karşı “Yaşam için zorunlu alanlar dışında üretim durdurulmalı, tüm iş yerleri kapanmalı, kayıt içi ve dışı alanlarda çalışanların tümüne tam ücret, işsizlere asgari ücret verilerek tam kapanma sağlanmalı” diyerek 4 hafta tam kapanma çağrısı yaptı.  Aaçıklamada, “Aşılama ve kısıtlama önlemlerinin yanı sıra aktif takip yapılması varyant virüse karşı en etkili önlemlerdir. Covid-19 küresel salgınının baskılanabilmesini sağlayacak önlemler için hızlı davranılmalı, bunu başaran ülkelerin uygulamaları izlenmeli ve konuyla ilgili meslek örgütleri, uzmanlık dernekleri vb. kurumlar ve toplumun her kesimiyle iş birliği yapılmalı, herkesin sürece katılımı sağlanmalıdır” denildi. Bilim Kurulu önerilerinde yaygın test ve hızlı aşılama da bulunuyor.

https://www.evrensel.net/haber/429987/izmir-buyuksehir-belediyesi-bilim-kurulu-4-haftalik-tam-kapanma-sart

***

İstanbul Tabip Odası artan vaka sayılarına karşı alınması gereken 5 tedbiri basın toplantısıyla duyurdu: Yaygın Test/Hızlı Aşılama, Ekonomik-Sosyal Destekli “Kapanma”/Kademeli-Kontrollü “Açılma”, Sistematik Filyasyon/Etkili İzolasyon, Acil Kamulaştırma/Yeniden Sosyalizasyon, Şeffaf Yönetim/İnsan Hakları Merkezli Pandemi Mücadelesi.  Söz konusu beş tedbir acilen alınmadığı sürece kasım ve aralık aylarından daha kötü bir tabloyla karşılaşılacağına dikkat çeken hekimler, “Çok ağır bir süreç bizi bekliyor” dedi. 

***

KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES ve Samsun Tabip Odası da ortak bir açıklamayla Samsun’da yüz yüze eğitime ara verilmesi, sınavların iptal edilmesi için tüm yetkilileri göreve çağırdı. Açıklamada ‘’Önlenebilir her ölüm bir cinayettir” denilerek “Sendikamızın (Eğitim Sen) 1 Mart süreciyle birlikte eğitim kurumlarında gerekli tedbirlerin alınması ve eğitim emekçilerinin tamamının aşılanması yönündeki talepleri dikkate alınmamış, okullar gerekli önlemler alınmadan açılmıştır. Eğitim Sen olarak bugüne kadar yaptığımız bütün girişimler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na acil aşılama ile ilgili olarak yaptığımız başvurulara verilen cevaplar, eğitim emekçilerinin aşılanmasına yönelik ciddi bir adımın atılmadığını ve buna dair sağlıklı bir planlamanın da olmadığını ortaya çıkarmıştır” dedi.

***

Artan Covid-19 vakalarıyla ilgili yazılı açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Mart ayında normalleşmeye geçmeden önce düşük olan Covid-19 şimdi yüzde 40’lık bir artış göstermekte. Normalleşmeye geçmeden önce uygulamada olan çalışma saatlerinin düzenlenmesi, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma ve toplu ulaşımda kontrollü binişler şu an ortadan kalkmış durumda” dedi.

***

Bilim Kurulu tartışması gündeme oturdu. Aldığı kararları kamuoyu ile paylaşmaması, üyelerinin basına verdiği farklı demeçler, Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr.Serap Şimşek Yavuz’un salgın yönetiminde siyasi iktidarın belirleyiciliğine yönelik sözleri, son olarak da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘’Bir de Bilim Kurulu var. Kendinize Bilim Kurulu demeyin. Ne dedikleri belli değil. Nasıl yönetiliyor bu ülke. Bilim Kurulu var, hikaye tamamen. Orada oturanların hiçbirisinin bilimle ilgisi yok. Senin koyduğun kurallara siyasi iktidar uymazsa çekileceksin oradan. Beni burada sadece göstermelik olarak tutamazsınız demeleri lazım” tepkisini dile getirdi. Sağlık Bakanı Koca, “Bilim Kurulumuzun salgın boyunca verdiği emeği görmezden gelerek saldırgan bir üslupla bilim insanlarımıza hakaret edilmesini asla kabul etmeyiz. Bilim Kurulu siyasi rant malzemesi değildir. Saygılı olun” diyerek Bilim Kuruluna kendince sahip çıktı.

***

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, son 1 ayda Ankara’da da Koronavirüs vakalarında büyük artış olduğunu, bunun hastanelere de yansıdığını söyledi. Gülüm, “Mart ayı öncesine göre 5 kata varan artışımız var. Ankara’daki yoğun bakım oranlarımız şu an yüzde 63 seviyelerinde. 

***

Baharla birlikte pandeminin seyri değişti. Öksürük ve ateş artık ilk semptom olmayabiliyor. Burun tıkanıklığı ve nezle belirtisi de Coronavirus semptomları olarak görülmeye başlandı. Bahar aylarıyla birlikte başlayan üçüncü dalgada, hem mutant virüs hem de pandeminin genel seyrinde değişiklikler saptandı. Vaka sayısı her gün yüzde 5 oranında artıyor. Bu rakam ikinci dalganın yaşandığı kasım-aralık aylarında günde yüzde 20 civarına ulaşmıştı. Ayrıca, mutant virüs nedeniyle hastalığın bulaşma hızı üçte bir arttı. Vaka sayısının 50 binlerden sonra platoya ulaşması ve ardından gerilemesi bekleniyor. Hükümette verilere ve gelişmelere ilişkin yapılan değerlendirmelere göre, iki-üç hafta içerisinde platoya ulaşılabilecek. Ramazan döneminde, hem kurallar hem de orucun etkisiyle toplumsal hareketlilik yavaşlayacak. Bu yavaşlamanın olumlu etkileri görülecek. Pandeminin seyri nedeniyle kasım-aralık kurallarına dönülebileceği, tüm illerde hafta sonu yasağının uygulamaya konulabileceği değerlendiriliyor. Verilere göre, ev içi bulaşlarda büyük artış oldu. Kısıtlamalar kaldırıldığında genellikle etkisinin 10-14 gün içinde görülmesi beklenirken, son dönemde etki bir hafta içerisinde ortaya çıkmaya başladı. Hastalık nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların yaş ortalamasının da 50-60 arası olduğu belirtiliyor. Aktif vaka sayının 350 bine dayandığı, test vaka oranının yüzde 20’lere yaklaştığı kaydedildi. Aktif hasta içindeki ağır hasta oranının yüzde 0.70’lerde kalmasının, ağır hasta sayısının azalması açısından önemli olduğu belirtiliyor.

***

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, genç nüfusun aktif koronavirüs vakaları içindeki oranının artmasının 3 nedeni olduğunu söyledi. İlhan, “65 yaş üzeri vatandaşlarımız aşılandılar. 20 ile 60 yaş arası vatandaşlarımız daha çok dolaşımda bulunuyor, enfekte olma riskleri daha yüksek. Bir de bunlara üçüncü olarak mutant virüs eklenince genç nüfustaki vaka oranları arttı” dedi.

***

Karaman’da Covid-19 testi pozitif çıkan yolcunun bulunduğu otobüsteki 16 kişi karantinaya alındı. Tanı alan hasta İstanbul’da test yaptırdıktan sonra sonucu beklemeden Mersin’e gitmek üzere otobüse binmiş.

***

‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, cemaat ve tarikatlara karşı görüşleri ile bilinen, AK Parti’de de eğitim veren ilahiyatçı Sait Çamlıca’ya yönelik açtığı davayı kazandı. Ahmet Mahmut Ünlü, sosyal medyada yayınlanan bir konuşmasında kendi kitabında yazdığı bir duanın okunması hâlinde ebediyen korona virüsünün bulaşmayacağını söylemişti. Ahmet Mahmut Ünlü aynı konuşmasında felçli birinin görülmesi halinde aynı dua okunursa ömür boyu felç olunmayacağının da garantisini vermişti.

***

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, korona önlemleri nedeniyle teravih namazının evlerde kılınmasına karar verdiklerini söyledi. Erbaş, oruçluyken aşı olunabileceğini de belirtti.

***

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘bağışıklık kazanmış’ ve umre ziyaretine izin verilecek kişiler şu üç kategoride sıralandı: İki doz aşı yaptıranlar; En az 14 gün önce bir doz aşı yaptıranlar ve Hastalığı geçirip doğal yoldan bağışıklık kazananlar.

***

Manisa’da 13 bin 910 öğretmenin görev yapmakta olduğunu ve aşı olan öğretmen sayısının bin 900 civarında olduğunu söyleyen Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Mart ayı sonu itibarı ile 200’den fazla öğretmenimize ve 700 civarı öğrencimize kovid pozitif tanısı konulmuş, 250’ye yakın öğretmenimiz temaslı durumundadır. 6 okulumuz karantinaya alınmıştır” dedi. 

***

İzmir’de Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve Kent Emekçileri Dayanışması üyeleri, “Kısa çalışma ödeneği uzatılsın, emekçilere insanca bir gelir sağlansın” diyerek basın açıklaması yaptı. “Eğer acil bir durum varsa, tedbiri anında alın. Ramazan ayını neden bekliyorsunuz?” diye soran kafe bar emekçileri, “Yayılımı artıran neden kafe barlar değil, yoksulluktur, ulaşım zorluklarıdır, patronların kârı uğruna emekçilerin her gün ölümle burun buruna işe gidip gelmek zorunda kalmalarıdır” dedi.

***

Sosyal medyada son günlerde su buharına tutulan maskelerden kurtçuk ya da nanorobot çıktığı iddiasıyla yalan haberler ve sahte deney videoları paylaşılıyor. İşin aslı, cerrahi maske olarak anılan ve polimer eriyiğinden üretilen “meltblown” maskelerdeki liflerin ısıya maruz kalınca deforme olması. Lifler, deforme olduğu anda kurtçuğa benzer bir görünüme giriyor ve hareket eder hale geliyor. Demirören Haber Ajansı’na konuşan dahiliye uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, yanıltıcı paylaşımlara tepki göstererek “Aslında bu tür asparagas haberler halkımız tarafından bol miktarda teyit ediliyor veya kabul görüyor. Bu aslında maskeyi takmak istemeyen insanlar için bir bahane teşkil ediyor” dedi.

***

İspanya’nın başkenti Madrid’de görev yapan ilk hasta kabul doktorları, personel eksikliği, koronavirüs salgını nedeniyle aşırı yoğunluk, düşük maaş ve verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle eylem yaptı. Doktor sendikası AMYTS’nin ilk hasta kabul doktorları bölümünün başkanı Maria Justicia Lopez, “Çok sayıda meslektaşımız ya hastalandı ya da öldü. Yeni doktor alımları yapılmıyor. Bu yaranın sarılması ve siyasetçilere sesimizi duyurmak için gösteri yapmaktan başka çaremiz yok” dedi. Son 1 yılda 15’inci kez eylem yapan doktorlar, bu kez Madrid özerk yönetimi sağlık bakanlığı binası önünde toplandı.

***

İtalya’nın başkenti Roma’da Temsilciler Meclisi önündeki Montecitorio Meydanı’nda, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle faaliyetleri durdurulan restoran, spor salonu, mağaza gibi küçük işletme sahipleri ve çalışanlarından oluşan bini aşkın kişi, bir an önce yeniden açılma talebiyle eylem gerçekleştirdi. Eylemde, maske, mesafe ve dezenfektan jel gibi ilgili sağlık protokolleri eşliğinde kuaför, estetik merkezleri, restoran ve kafelerin güvenli şekilde açılması istedi.

***

Güney Asya ülkesi Filipinler’de, korona virüsü nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağını içme suyu almak için ihlal edince 300 squat yapmaya zorlanan bir kişinin öldüğü belirtiliyor. Ailesi, 28 yaşındaki Darren Manaog Peñaredondo’nun karantinayı içme suyu almak için deldiğini, ceza olarak 300 squat yapmaya zorlanınca öldüğünü anlattı.

***

İngiltere’de, salgınla mücadelede Covid pasaportu uygulamasının da masada olmasına tepkiler var. Uygulamanın toplumu böleceği ve ayrımcılığa yol açacağı endişeleri dile getiriliyor. Pazartesi günü hükümetin, önümüzdeki dönemde, salgın önlemleri kapsamında, bir kişinin aşı olduğunu, testinin negatif çıktığını ya da bağışıklığı olduğunu belgeleyen sertifikaların kullanılmasını da bir ihtimal olarak değerlendirdiği anlaşılmıştı.

***

Almanya’da koronavirüs vakalarının artması ve 100 bin kişide yeni vaka sayısına işaret eden haftalık insidans değerinin 123’e ulaşması tam kapanma tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

***

Balkan ülkesi Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, hükümetin yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede yetersiz kalması protesto edildi. “Hayat Mücadelesi” sloganıyla parlamento binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi ile Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) hükümetinin istifasını istedi. Gösterinin organizatörlerinden Maja Gasal Vrazalica, aşı tedariki noktasında Bosna Hersek’in daha ciddi hareket etmesi gerektiğini belirterek, taleplerinin 13 Nisan’a kadar gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.

AŞI TARTIŞMALARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin menşeli Sinovac ve Sinopharm aşılarını incelemeye nisan sonunda başlayacaklarını açıkladı. Açıklamada, bu aşılar hakkında daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu belirtildi. DSÖ’nün basın toplantısında, kurumun ülkeler arası seyahat için aşı pasaportunun zorunlu hale getirmesine karşı olduğu yinelendi.

***

İsrail gazetesi Jerusalem Post, Pfizer firmasının son 2.5 milyon doz aşıın parasının ödenmemesi nedeniyle İsrail’e pazar günü gönderilmesi beklenen 700 bin doz aşının sevkıyatını durdurduğunu yazdı. Gazeteye konuşan Pfizer yetkilileri, ülkedeki son seçimlerden sonra hükümet kurulamaması nedeniyle ödemelerin alınamamasından endişe duyduklarını, İsrail gibi bir ülkede böyle bir sorunun nasıl yaşandığını anlamadıklarını söyledi. Jerusalem Post’a göre, İsrail Ordu Radyosu’nda yayınlanan ilgili bir haberde de ‘Pfizer’in İsrail’e muz cumhuriyeti dediği’ öne sürüldü.

***

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç denetleme kurulu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi ile ortak geliştirdiği aşısı ile çeşitli ülkelerde aşıyı yaptıranlarda görülen kan pıhtısı vakaları arasında bağlantı bulunduğunu, ancak nedeninin henüz netleştirilmediğini açıkladı. İtalya’nın Il Messaggero gazetesine konuşan EMA İlaç Stratejileri Direktörü Marco Cavaleri, aşı ile kan pıhtıları arasındaki bağlantının “çok açık” olduğunu ifade etti.

İngiltere’den Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını olan 7 kişinin sıradışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybetmesinin ardından kritik açıklama geldi. Ülkede Oxford-AstraZeneca aşının çocuklar üzerinde denenmesinin askıya alındığı açıklandı. Oxford Üniversitesi’nden Profesör Andrew Pollard İngiliz medyasına yaptığı açıklamada ekibin daha fazla bilgi beklediğini, aşıya dair güvenlik endişesi olmadığını söyledi.

***

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, aşı pasaportlarında iki büyük sorun olduğunu belirtti. Harris, “Aşı olmanın başkalarına virüs bulaşmasını engelleyip engellemediğini söyleyecek yeterli veriye sahip değiliz” derken, Covid-19 aşılarındaki adaletsiz paylaşım olduğunu ifade etti.

***

ABD’nin Teksas eyaletinin Valisi Greg Abbott, vatandaşlık haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yeni tip Coronavirus’e (Covid-19) karşı aşılananlara verilmesi planlanan ‘aşı pasaportlarını’ yasaklayan bir idari emir çıkardı.

***

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir araya gelen 10 bilim insanı Sinovac aşısının bağışıklık üzerine etkilerini inceledi. Bin 53 gönüllü sağlık çalışanının katıldığı araştırmada Sinovac aşısının yüzde 99’a kadar bağışıklık kazandırdığı ortaya çıktı. Erkeklerin yüzde 95,7 oranında bağışıklık kazandığı tespit edilirken bu oran, kadınlarda yüzde 99,2 olarak gerçekleşti. Araştırmaya katılan gönüllülerin tamamı 60 yaşının altında. Araştırmacılardan Prof. Dr. Erhan Eser, “60 yaş üzeri kapsamlı araştırma için Sağlık Bakanlığı’nın veri açıklamasını bekliyoruz. 60 yaş altı için elimizde sonuç yok. Bakanlık yüzde 70 oranında yaşlıları aşıladı. Yoğun bakımlardaki ölümlerin gençleştiği söyleniyor. Yaşlıların aşılanmasıyla ölümler göreceli olarak gençleşti. Aşı olanların ne kadarı hastalığa yakalandı ya da öldü gibi verilerin işlenmesi lazım. Bakanlık bunu yapmıyor” ifadelerini kullandı.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...