Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 7 AĞUSTOS

KORONA GÜNLÜĞÜ 7 AĞUSTOS

GÜNDEM

  • Adil yargılanma talebi ile ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’a dair hukuksuzluklar devam ediyor. Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal için mahkemenin verdiği tahliye talebinin reddine yapılan itiraz da reddedildi.
  • Anadilinde alışveriş yasaklandı. Geçtiğimiz aylarda kayyımın tarihi mekanların tabelalarında Kürtçeyi kaldırdığı Şırnak’ın Cizre ilçesinde, birçok kafede de çalışanlarında müşterilerle Kürtçe konuşması yasaklanmıştı. Bu kez de Cizre Park Alışveriş Merkezi personellerinin Kürtçe konuşmaları yasaklandı.
  • Dardanel’in Çanakkale’deki fabrikasında işçileri “kapalı devre” diye adlandırılan kölelik koşullarında çalıştırmaya başlamasının ardından Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek ise işçilerin mesai sonrasında tedbirleri unuttuğunu ve fabrikalara virüs taşıdığını öne sürdü.
  • Ekonomik krizin üstü tüm çabalara rağmen örtülemiyor. Dövizdeki yükselmeler ile ilgili açıklama yapan Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacağını açıkladı.
  • Uluslararası Af Örgütü, pandemi sürecinde Türkiye ve diğer ülkelerdeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin “Pandemi Döneminde İnsan Haklarını Savunmaya Cesaret Edenler” başlıklı yazılı açıklama yaptı. Düşüncelerini açıkladıkları için tutuklananların korkunç koşullar altında cezaevlerinde tutulduğu belirtilen açıklamada, Mısır, Hindistan, İran ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hükümetlerin bu konuda iki yüzlü davrandığı ifade edildi. 
  • Yurt dışına giden yolcuların ülkeleri onlardan Covid testi istiyor. Yoksa 2 hafta karantinada kalıyorlar. Haliyle her turist test yapmak zorunda kalıyor. Havalanında yapılan testler de kişi başına 110 TL idi. Dün itibaruyla test ücreti 220 TL’ye çıkarıldı. Diğer ülkelerde test ücreti daha pahalı olduğu için turistlerin Türkiye’de test yaptırma talebi artıyor.
  • Hozan Cane davası: Türkiye’ye tutuklu yargılanan ve örgüt üyeliği suçlamasıyla iki sene önce 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ses sanatçısı Hozan Cane’nin davası dün yeniden görüldü. Edirne’de görülen duruşmada mahkeme Cane’nin tutukluluğunun devamına karar vererek, davayı 3 Eylül tarihine erteledi. Asıl adı Saide İnaç olan 49 yaşındaki sanatçı, Kürt kökenli Almanya yurttaşı… Çocukken yasak olan Kürtçe müziği, Erivan radyosundan dinleyip öğrenmiş. 20 yaşında verdiği bir konserden sonra tutuklanmış, 9 ay hapiste kalmış, işkence görmüş. Sonra Almanya’ya yerleşmiş, Köln’de Kürt Kültürü ve Sanatı Akademisi’nde çalışmış. Cane, 2018’de HDP’nin mitinginde konser vermek için gittiği Edirne’de gözaltına alındı. Sosyal medya hesabındaki, YPG birlikleri arasındaki görüntüleri nedeniyle, terör örgütü propagandasıyla suçlanıyordu. 
  • AKP yine şaşırtmadı. Kanal İstanbul’un bağlantı yollarının ihalesini de Rönesans grubu aldı.
  • Hiroşima’ya atılan atom bombasının 75. yıl dönümünde hâlâ 15 bine yakın nükleer silah bulunuyor.
  • Ünlü İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu, yeni tip koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ – SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • Küresel vaka sayısı 19 milyon 247 bine yükselirken yeni vaka sayısında tırmanış sürüyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 281 bine yükseldi. Can kaybı ise dün kaybedilen 6 bin 446 kişi ile birlikte toplamda 716 bin 751’e yükseldi. 
  • Toplam vaka sayısı ABD’de 5 milyonu, Hindistan’da 2 milyonu geçerken Brezilya’da 3 milyon sınırına dayandı.
  • Yeni vaka sayısında zirveye yerleşen Hindistan’da günlük bildirim 57 binden 62 bine yükseldi. ABD ve Brezilya’da günlük bildirim 50 binin üzerinde. Kolombiya’da 12 bin civarında bu ülkeleri 5-10 bin arası yeni vaka bildirimi ile Güney Afrika, Peru, Arjantin, Meksika ve Rusya izliyor. Filipineler ve Irak’ta yeni vaka bildirimi 3 binin üzerinde. 
  • Covid-19 bağlı günlük can kaybının en yüksek olduğu ülkeler Brezilya (1,226), ABD (1,203), Hindistan (899),  ve Meksika (829). 
  • Resmi istatistiklere göre son 24 saatte 1,153 kişi Covid-19’a yakalandı, 14 kişi hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 5 bin 798’e yükseldi. Ağır hasta sayısı (580 kişi) ve pnömonilı (zatürre) hasta oranı (%8.3) ciddiyetini sürdürüyor. Test sayısının da yükslelerek 54 binin üzerinde.  
  • Aktif hasta 11 bin düzeyinde olsa da virüsü bulaştırma potansiyeli olan kişi sayısının daha çok oldugu biliniyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de bu gerçeği dile getirdi: ‘’Türkiye’de şu anda 250 bine yakın virüsü taşıyan ve bulaştıran kişi var. Şu anda yapılan hesaplar Türkiye’de aramızda dolaşan, bunların çoğunun da hiçbir şikayeti yok, aşağı yukarı 215 bin kişi var. Hasta olup dolaşan da 17-18 bin kişi var. Türkiye’de şu anda virüsü taşıyan ve bulaştıran bu kadar insan var.’’
  • TBMM’nde dokuz milletvekili ve 35 Meclis personelinde Covid-19 pozitif. Şu anda evden takip edilen personel sayısı 32, hastanede tedavi gören personel sayısı bir, yeni tespit edilen personel sayısı ise iki. Evde takip edilen milletvekili sayısı beş, hastanede tedavi gören milletvekili sayısı dört. 
  • Günlük açıklanan vaka sayısının tekrar binin üstüne çıkmasıyla, ‘corona’nın kontrol altına alınamadığı bölgelere özel yasaklar uygulanması gündemde. İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğini denetimlerin arttırılması konusunda uyarırken, hareketliliğin en fazla olduğu cadde ve sokaklarda, toplu ulaşım alanlarında, sahil bantları, mesire-ören yerleri ile piknik, spor ve yürüyüş alanlarında ek tedbirlerin alınmasını istedi. Buna göre, başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Konya, Malatya, Şanlıurfa, Mardin ve Batman olmak üzere hareketliliğin fazla olduğu, izolasyonun sağlanamadığı kentlerdeki ilçe, semt ve mahallelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek. Merak edilen vaka sayısının binin üzerine çıkmasının beklenilmesi. Bunca uyarıya kulaklarını tıkayan AKP-MHP hükümeti vaka artışına göz yummuş gözüküyor. Oysa kamusal önlemlerin ülke genelinde ya da vakaların yoğun olduğu bölgelerde devreye sokulmasıyla vaka artışı yaşanmayacağı gerçeği herkes tarafından çok iyi biliniyor. Ekonomi ve kurban bayramından siyasal ranttan vazgeçmemenin bedeli ağır olacak. 
  • Covid-19 vaka sayısında artış tüm ülke genelinde… Valilikler ve İl Hıfzısıhha kurulları peşpeşe önlemlerle ilgili yeni kararlar almaya başladılar.
  • Kocaeli Valiliği tarafından daha önce yayımlanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nda yasak olan düğün, nişan, sünnet organizasyonlarında yiyecek ve içecek ikramları değiştirilerek yemek ikramının 1 saat içerisinde tamamlanmasına karar verildi. İnsanların ortamdaki gürültü nedeniyle birbirini duymaması ve yüksek sesle konuşmalarına bağlı damlacık yoluyla korona virüsü bulaş riski artacağı gerekçesiyle bu süre zarfında canlı müzik dahil herhangi bir müzik icra edilmesi yasaklandı. Yemek salonuna tüm davetliler maske ile girecek ve yemek dışında da maskelar çıkartılmayacak. Sağlık müdürlüğü yetkililerinin düğüne gelen kişilerin temaslarını izlemelerine yardımcı olması için düğüne davetli tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az 14 gün boyunca işletme yetkililerince saklanacak.
  • Urfa İl Sağlık Müdürlüğü kentte Covid-19 test kitlerinin arızalı olduğunu resmi sayfalarından  duyurdu. Yapılan açıklamada “İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Kovid- 19 merkez laboratuvarımızda PCR testleri için kullanılan kitlerin firma kaynaklı arızalı çıkması sonucunda 3 gündür test sonuçlarının neticelenmesinde gecikmeler yaşanmıştır” denildi. Yine Şanlıurfa’da yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi ve stant açma gibi tüm açık alan etkinliklerin, 30 gün süreyle yasaklandığı bildirildi.
  • Kastamonu valisi: ‘’Sağlık merkezlerimizdeki tedavi kotamızda bir sıkıntı yoktu ama şu an limitlerimiz dolmak üzere. O yüzden alarm zillerimiz yüksek seviyede çalmaya başladı. Halkımızın, esnafımızın, vatandaşımızın dikkatini en yüksek seviyeye çıkartılması noktasında böyle bir harekete ihtiyacımız vardı. Gerekiyorsa düğünlerin, taziyelerin yasaklanmasında ve çok ciddi sınırlamaların getirilmesi noktasında kararlar alabiliriz. Şu aşamada bu tedbir gündemimizde yok. Fakat ilk fırsatta gelebilir. Vakalar artmaya devam ederse, tedbir almaktan çekinmeyeceğiz.
  • Kars’ta vakalarda artış görülmesi üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan karar doğrultusunda kent merkezi ile yedi ilçe merkezlerinde 7 Ağustos itibariyle ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde maske takmak zorunlu oldu.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Twitter paylaşımında Konya’da ‘’servis yatağı doluluk oranımız %48, yoğun bakım doluluk oranımız %76, ventilatör doluluk oranımız %42” dese de Konya Valiliği, 15 Ağustos itibarıyla başlaması planlanan özel okulların yüz yüze telafi eğitimlerini erteledi.
  • Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte son 10 günde dört kişinin corona virüsünden hayatını kaybettiğini açıklayarak “Vaka artış hızı bu şekilde devam ederse bir müddet sonra sağlık sistemi tedavi etme sınırlarını zorlamış olacak” dedi. Çiftçi’nin açıklamasına göre: Çorum’da bugüne kadar Covid-19’a yakalananların sayısı 1052. Hastanede yatarak tedavi görenlerin sayısı 122. Halen 5 kişi yoğun bakımda entübe. Evinde gözlem altında tutulan 282 kişi var. Can kaybı sayısı Mart, nisan, mayıs döneminde 5 iken sadece son 10 günde 4 kiş Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 9’a yükseldi.
  • Tokat’ta görevli sağlık çalışanı gelin ve damadın, düğünleri sonrasında Covid-19 testleri sonucu pozitif çıktı. Çift, düğünlerini Sivas’ta yaptı. İkili, düğünden sonra bir davetlinin ve ailelerinden çok sayıda kişinin testlerinin pozitif çıkması üzerine test yaptırdı. Sonuç pozitif çıkınca da kendilerini karantinaya aldı.
  • Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılması ve vaka artışlarıyla ilgili olarak açıklamlarda bulundu:  ” ABD örneği gibi biz de hiç değilse okulları daha güvenli ortamda açabilmek için günde 100 bin test yapalım. Kesin bilgiler ve tarihler vermek durumundayız. Okulları açalım, hangi durumda kapatırız bakarız, şeklinde bir yaklaşım güven vermeyecektir. Bazı ülkeler bunu ‘R’ değeri olarak belirliyor. Bizde ‘R’ değeri 1’in üzerinde. Almanya böyle olunca kapatacağım diyor. 100 binin üstüne çıktığı anda kapatacağız gibi kesin kriterler koymamız lazım. …İspanya 100’lere indi ama normalleşme başladı, 5000’lere çıktı vaka sayısı. İngiltere 1000’in üzerine çıktı. Her yerde vaka artışları var. Bu tip normalleşmenin kaçınılmaz sonudur. Bunu zaten biliyorduk, anlatıyorduk. Biz de bir çok ülke gibi aç-kapa yöntemiyle normalleştik, hatamız şu oldu, açtık ama kapatmadık. Tedbirleri kaldırdığınızda vaka artışları beklenir ama bu dönemde ek tedbirler gerekir. Bizde yapılmayan açıkçası bu oldu. Çok büyük yasaklamalar olmaksızın yapılacak tedbirler var. …Aslında 11 Mayıs’ta biz 1000’li rakamlara inmiştik, bu taraf o rakamlarda sayıyoruz. İş yeri kapatmaların gerektiği bir dönemde değiliz henüz. Millet zannediyor ki, Kurban Bayramı vakalarının etkisini bir hafta sonra göreceğiz ve patlama olacak. Halbuki öyle görünmüyor. Bayramdaki yanlış davranışın sonuçlarını biz önümüzdeki birkaç aya yayılmış olarak göreceğiz. 15 gün sonra birdenbire vakalarda artış gibi görmeyeceğiz, bunun etkilerini 3 ay sonra da görebiliriz. Birçoğu genç yetişkinler bunlar belirtisiz pozitifleşiyor. Biz birkaç döngüden, kuluçka süresinden sonra kalp hastasına bulaşıyor o kişide ciddi hastalık ortaya çıkıyor, biz onu yakaladığımızda ancak fark ediyoruz. 
  • Manisa’da bulunan Vestel fabrikasında çalışan işçiler koronavirüs vakalarının inanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi. Ölümlerin de yaşandığını belirten işçiler daha önce Covid-19’a yakalanan arkadaşlarından uzak durmaya çalışırken şimdi işçilerin çoğunun hasta olması nedeniyle kimsede böyle bir kaygı olmadığını söylüyorlar. Hastanede tedavi gören bir işçinin eşi de “Hastaneye gelen herkese Vestel çalışanı mısın diye soruyorlar” diyor.
  • Günlük koronavirüsü vakalarının yeniden 1000’in üzerine çıktığı Almanya’da, Sağlık Bakanı Jens Spahn bir basın toplantısı düzenleyerek halktan tedbirlere uymalarını istedi. Risk bölgelerinde cumartesi gününden itibaren zorunlu test yapılacağını açıklayan Alman bakan, yeni vakaların ülke için bulaşın yanı sıra yurtdışından da geldiğini söyledi. Spahn’ın, Türkiye ve Balkanlardan gelen vakaların arttığını söylemesi dikkat çekti.
  • Sağcı popülist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun kötü yönetiminde korona virüsünün Amazon Ormanlarına kadar yayıldığı Brezilya’da, en tanınmış yerli liderlerinden biri olan Aritana Yawalapiti Covid-19’u atlatamadı. 71 yaşındaki Aritana’nın hastanede, korona virüsü kaynaklı akciğer komplikasyonlarından öldüğü açıklandı. Brezilya’da yerlilerin en büyük şemsiye örgütü APIB’in verilerine göre, şu ana dek 631 yerli Covid-19’dan öldü. Yerlilier arasında 22 bin 325 vakanın da tespit edildiği belirtiliyor. Buna göre, Brezilya’daki 300 yerli kabilesinin yarısına virüs bulaştı. 
  • Avustralya’nın ikinci büyük kenti olan ve ve yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı Melbourne’de sıkı ‘corona’ tecriti uygulaması başladı, dükkanlar kapandı ve sokaklar terk edildi. Melbourne’de son 24 saat içinde 471 yeni Covid-19 vakası ve sekiz ölüm bildirildi.
  • ABD’nin Ohio eyaletinde, haziran ayı ortasında ayine katılan bir adam 91 kişiye corona virüsü bulaşmasına neden oldu.
  • Türkiye’de Coronavirus vakaları yeniden artışa geçerken, doktor istifaları da peş peşe gelmeye başladı. Batman’da 4 doktorun ardından Düzce’de enfeksiyon hastalıkları uzmanı istifa etti, biri ise emeklilik dilekçesini verdi. Doktorların yorgunluk ve haksızlık gerekçesiyle istifa ettiği iddia edildi.

TOPLUMSAL MÜCADELE-SAĞLIK MUHALEFETİ

  • DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, fabrika ve işyerlerinde yaptıkları eylem ve açıklamalarla İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için hükümete çağrıda bulundu. İşçiler, yemek molalarında sendikanın yayımladığı basın açıklamasını okudu, ellerinde taleplerinin bulunduğu dövizleri taşıdı.
  • Kocaeli Gebze’de transformatör üreticisi Weidmann yönetimi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı asıldı.
  • Gazeteci İskender Bayhan: “Halk sağlığı halkın örgütlülüğü meseledir. İşçi sağlığı, işçilerin işyerlerinde çalışma ve yaşam koşullarının sağlıklı olması, işçilerin emekçilerin örgütlülüğü sorunu haline gelmiştir. Bütün fabrikalardan, işyerlerinden, emekçi mahallelerinden başlayarak, işçiler emekçiler kendisi örgütlülüğünü ilerleterek bu işlerle mücadele etmek zorunda. Fabrikasında da öyle mahallesinde de öyle.”
  • HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Diyarbakır’da COVID-19 vakalarında yaşanan patlamaya ve devlet hastanelerinde yer bulamayan, özel hastanelerde fahiş faturalarla yüz yüze gelen hastaların durumuna dikkat çekti. “Diyarbakır’da her gün yüzlerce Koronavirüs vakası görülmekte, Koronavirüs hastalarına, hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde yer bulunamamaktadır” diyen Paylan, Türkiye’de aktif hasta sayısının yüzde 10’u yoğun bakımda tedavi görürken, bu oranın Diyarbakır’da ve diğer Kürt illerinde yüzde 15’e ulaştığını belirtti.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenlenen “Sonbahar Yaklaşırken Neler Yapmalı başlıklı webinar 13 Ağustos 2020 Perşembe günü 20.00-21.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.  Webinarda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Prof. Dr. Akova “COVID-19 ve İnfluenza İlişkisi”, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül “COVID-19 Pandemisinde Solunum Yolu Virüs Enfeksiyonlarında Tanı ve Tedavi”, TTB COVID-19 İzleme Grubu üyesi, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap “Toplum ve Sağlılık Çalışanları Korunmak İçin Ne Yapmalı” başlıklarını ele alacaklar.
  • Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Covid-19 salgını ile ilgili 6. Görüşünü ‘’çok zor günlerden geçiyoruz’’ adı ile yayımladı. Raporda salgın yönetimi ile ilgili 10 tespitte bulunuldu. Tespitlerden bazıları şöyle:
    • Son dönemde illerde vali ve sağlık müdürlerinin açıkladıkları sayılar ile bakanlık verileri arasında tutarsızlıklar bulunmaktadır.
    • Verilerin paylaşılması ile ilgili sorunlar olduğu görünmektedir. İl ve ilçe düzeyinde veri paylaşılmamaktadır.
    • Son dönemde verilerin sunumu değişikliğinin gerekçesi anlaşılamamıştır. Zaman içindeki değişimi takip edebilmek için, yoğun bakım ve entübe hasta sayıları verilmeye devam edilmelidir. 
    • Sağlık çalışanları yorgundur. Sağlık çalışanları umudunu kaybetmek üzeredir. Önemsendiğini hissetmeye gereksinimi vardır. Desteklendiğini bilmelidir. Bu kadar yoğun bir iş yükü taşınamaz. İlk üç aylık dönemdeki maddi destek dağıtımında yaşanan sorunlar nedeni ile birçoğunda haksızlığa uğrama duygusu oluşturulmuştur. 
    • Sağlık personelinin görev tanımı ve görevlendirilme biçimleri üzerinde de karışıklık olduğu gözlenmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından halk sağlığı uzmanlarına AVM’ler ve turizm işletme belgeli olan konaklama tesisleri, lokanta ve restoranlar dışındaki işletmelerin faaliyetlerinin en az on beş günde bir korona virüs önlemleri açısından denetlenmesi hakkında görevlendirme yapılması buna bir örnektir.
    • Sağlık Bakanlığının yazıları ile ülke çapında ya da İl Müdürlükleri yazıları ile de yerelde yeni uygulamalarının olduğunu meslektaşlarımızdan ya da basından öğreniyoruz. Oysa bir önceki uygulamanın sonuçlarını bilmiyoruz. Örneğin, temaslılardaki test alınma ile ilgili son değişikliklerin sonucu ne oldu? Benzer değişikliklerin sonuçları, bir önceki uygulamayla karşılaştırılmalı ve paylaşılmalıdır. Hepsi bundan sonraki müdahalelerin etkinliği için yanıtlanmalıdır. 
    • Çok önemli bir seroprevalans çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları en temel veri olarak sunulmuştur. İl bazlı, özel gruplar, yaş, cinsiyet, temaslı gibi değerlendirmeler öğrenilememiştir.
    • COVID-19 toplumda yaygın bir dolaşım halinde ise de, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile ilgili kısıtlamaların şu an itibari ile bilimsel bir dayanağı kalmamıştır. Çünkü virüsü eve taşıyabilecek herkes evin dışındadır, evin dışı da virüs yaygın olarak bulunmaktadır
    • Büyük gösteriler, açılmalar, konserler, kitle hareketlerinin çok yoğun olarak gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bunların virüsün yayılımında en önemli ortamlar olduğu bilinmektedir.

YENİ YAŞAM İNŞASI  

  • Gadir-Hum Bayramı, korona virüsü gölgesinde kutlanıyor- Burcu Özkaya Günaydın
    • Samandağ’daki Gadir-Hum kutlamasını organize edenlerden Mehmet Ali Dönmez, Gadir-Hum’un velayet bayramı olduğunu belirterek, “Biz Arap Alevilerin 100 aşkın bayramı var ama en büyüklerinden biri Gadir-Hum’dur. Leyli Cuma, Mubahale, Milad Meryem birkaç bayramımızdan. Hz. Davut için dahi bayram var. 4 semavi dinin kutlaması yapan nadir mezhebiz” diyen Dönmez, “Mubahale, Müslümanlarla Hıristiyanların barıştığı gündür. Bizim için o gün bayram olmuş ya da Milad Meryem. Meryem’in doğuşu bizim için de kutsaldır. Arap Alevilerde peygamberler yaratıcıya ulaştıran silsiledir.    Dolayısıyla hepsi kutsaldır.”
    • Gadir-Hum’un dil ve kültür asimilasyonuna karşı duruş özelliği de olduğunu belirten Dönmez, “Tarihten beri baskı altında kalmış bir halkız. Kapalı bir toplum olmamızın nedeni de bu zaten. Kutsal günlerde kıldığımız namazımız var. Cemaatin dışından kimse katılamaz namaza. Mesela bizde adak yapılır. Erkek çocuk adadığında, erkek çocuğun olursa 7 yaşına kadar saçı kesilmez. 7 yaşına geldiğinde kurban kesilerek saçı da kesilir. Bunların hepsi bir kültürü yaşatma. Gadri-Hum dini yanı sıra kültürü yaşatma tarafı da var”   
  • Londra 11. Kürt Film Festivali dünyanın her bir yerindeki izleyiciler için bu yıl online ücretsiz gerçekleştirilecek. Festivalde bu yıl yer alacak temalar şöyle: Sınırların Ötesinde, Mücadele Sürüyor, Sinemada Kadınlar, Ekranda Savaş, Bir Zamanlar Kürdistan’da ve Sinemada Çocuklar. (15-24 Ağustos 2020)

JİN

  • İstanbul Sözleşmesi tartışılırken erkeklerin kadına yönelik şiddeti giderek büyüyor. Balıkesir’de bir kadın boşandığı gün tabancayla vurularak öldürüldü.
  • HDP milletvekili Serpil Kemalbay ve yurttaşlar İstanbul Sözleşmesinin neden önemli olduğunu Cumhuriyet TV’ye değerlendirdi. Video için: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/koronadan-degil-erkeklerden-korkuyoruz-1756601
  • Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan, sonrasında uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze maruz kaldığı öğrenilen, 18 yaşındaki İ.E’nin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Olayın açığa çıkmasının ardından fail Musa Orhan gözaltına alındı. Kısa bir süre sonra tekrar serbest bırakılan tecavüz faili erkek hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı. Anne Kılıç, ‘Kızımın çektiği her bir acı kadar hesap sorulmasını istiyorum. Nerede kızımın faili, nerede adalet?’ diye isyanını sürdürüyor. 

SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK

  • Pandemi Cehennemi: Angela Mitropoulos’la Söyleşi-( Max Haiven’ın editörlüğünü yürüttüğü Vagabonds serisi kapsamında Pandemonium başlıklı kitapçığı yayınlanan (Haziran 2020) Angela Mitropoulos’la yapılan söyleşinin çevirisidir.)

“Pandemonium’daki merkezî iddia şu: Pandemi karşısında uygulanan faydasız, kifayetsiz önlemlerde, yüz binlerce insanın yok yere ölmesiyle sonuçlandıklarında bile mantıklıymış gibi görünmelerine neden olan bir yer değiştirme var. Basit olarak ifade etmek gerekirse, bu yer değiştirme, hastalık ile toplumsal kargaşanın –veya toplumsal kargaşa olarak düşünülen şeyin– birleştirilmesinden oluşuyor. Dolayısıyla önlemlerin hedefi, varsayılan toplumsal düzeni yeniden tesis etmek. Hastalığı düzensizlikle bağdaştıran bu metaforun en uç örneği, faşistlerin “yozlaşma” ve “yenileme” saplantısıdır: “Yabancı”lara “mikrop” muamelesi eden bu tutum, hem tasfiye ve tedaviye yönelik bir öjeniyi, hem de etnik milliyetçiliğin “yeniden canlandırılması”nı içerir.”

Pandemi karşısında uygulanan önlemlere bakarsak, “bir tarafta kişinin kendi bedeni üzerindeki haklarının (karantina, veya orduyu devreye sokan güvenlik kuşağı uygulaması gibi) otoriter yöntemlerle askıya alınması var, diğer tarafta riskin liberal yöntemlerle özelleştirilmesi. Aslında bu iki yaklaşıma dayanan önlemler birarada var oluyor – eşitsiz biçimde hayata geçiriliyor; sınıf/ırk/toplumsal cinsiyet ayrımları üzerinden somutluk kazanıyor; sınırlar oluşturulmasına sebep oluyorlar. Pratikte riskin özelleştirilmesi, yaşam fırsatlarının mal varlığı ve miras alınmış servet üzerinden belirlenmesi anlamına gelirken, karantina uygulaması toplu mekânlarda enfeksiyonun yayılmasını şiddetlendiriyor.”

“Riskin özelleştirilmesi, miras alınmış serveti bir sağlık belirleyeni haline getiriyor. Maske ve fiziksel mesafe gibi veya yaygın test gibi hem görece ucuz hem de daha etkili önlemleri teşvik etmek yerine, karantinaya, seyahat yasaklarına, “sürü bağışıklığı” denen çarpık kavrama öncelik vermek, kitlesel katliama davetiye çıkarmak anlamına geliyor.”

“Sağlık ve refahın miras alınmış servetle giderek daha fazla belirlendiği bir durumda, yardımlaşmanın can alıcı önemi olduğu görüldü. Gerçekten de, insanların maske kullanımı, el yıkama, fiziksel ve sosyal mesafe arasındaki farklar gibi konularda bilgilendirilmesinde hükümetlerden ziyade yardımlaşma ağları etkili oldu. Emniyet teşkilatının feshini savunan hareketler [abolitionism] ile yardımlaşma ağlarının çakışmasının da önemli olduğunu eklemem lazım, zira yardımlaşma bakım ekonomisi ile denetleme ekonomisi arasındaki farka anlam kazandırıyor.” https://www.e-skop.com/skopbulten/pandemi-cehennemi-angela-mitropoulosla-soylesi/5840

  • Sınırlı veri, sınırsız pandemi – Ali Rıza Güngen: İktidarın hesap sorulmaz kalması amacıyla bazı veriler erişilmez ya da çok geç erişilebilir kılınırken, eksiklik, yetersizlik veya Erdoğan yönetiminin çarpıtmalarının ötesine taşan bir sorun mevcut: Politika yapımı eleştiriye karşı böyle böyle bağışıklık geliştirirken, binlerce kişinin hayatı kararmaya devam ediyor. https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/08/07/sinirli-veri-sinirsiz-pandemi

GÖRÜŞLER

  • Toplumla, sağlık emekçileriyle, sağlık örgütleriyle birlikte demokratik bir salgın yönetimi hedefinden gittikçe uzaklaşılmaktadır. Salgın yönetiminde İçişleri Bakanlığı etkin olarak devreye girmiş, hatta sağlık emekçilerine görevler bile vermeye başlamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın salgın kontrolünde ikincil konuma gelme ihtimali yüksektir. Bu değişim ceza ve baskı ile salgın kontrol altına alma stratejisine gidişin habercisidir. Otoriterleşen hükümet, salgın yönetiminde de otoriterleşecektir. Otoriterleşen salgın yönetimi Kürdistan’da daha farklı sorunlara da yol açacağını öngörebiliriz. Baskı ve cezaların yanında toplumsal sağlık muhalefetine de müdahale edilmesi, ciddi engeller getirilmesi  süpriz olmayacaktır.  

EKLER

  • Göçebe Filozof: Rosi Braidotti ile Söyleşi–Kathleen O’Grady’nin yeni materyalizmin kurucularından, feminist insan-sonrası kuramcısı Rosi Braidotti ile söyleşisi, İnsan-Sonrası ve Göçebe Özneler kitaplarını Türkçe’ye kazandıran Öznur Karakaş’ın önsözüyle…

“Feministler her daim bilime eleştirel bir kaygıyla yaklaşmıştır, öyle ya bu alanda gerçekleştirilen kuramsal çalışmalarda kadınların ikincil oluşunun epey üzerinde durulmuş, bu durum bilimsel söylemlerin nesnesi olagelmiştir (en azından Batı’da kesin olarak 16. ve 17. yy.’dan beri ve ardından ağırlıklı olarak modernitede). Sandra Harding’in de dediği gibi, bilim meselesi doğrudan feminizmin meselesidir, böylece kadın ve insan doğası meselesini ele alırken ve her iki kavramı yapısöküme uğratırken sadece bilgi iktidar mevzusunu değil ‐durumsal ya da söylemsel içeriğe kimin karar verdiği‐ aynı zamanda, takriben bilimsel disiplinlerle ilgili epistemolojik soruları da ele alıyoruz: nesnellik nosyonuyla ne yapmalı; mesafe ya da tarafsızlık gibi kesin nosyonlarla; bilimsel bilgi olarak adlandırdığımız şeyin giderek daha da nicel bir hal almasıyla; daima aynı ötekileri düzenli ve sistematik bir şekilde tekrar tekrar dışlamayla ve bu tarz ötekileştirme süreçlerinde ısrar edilmesiyle ilgili ne yapmalı? Ötekileştirilenler hep kadınlar oluyor, hep beyaz olmayanlar ya da siyahlar, her zaman çocuklar oluyor, her zaman fiziksel engelliler olanlar, her zaman fiziksel çevre oluyor.”

“Her zaman kadın meselesinin modernite krizinin içinde üretildiğini düşünmüşümdür, ancak bir tek o olmadığını da biliyorum. Kadın, makine, etnik öteki, öteki olarak doğa, tüm bunların hepsi, modernite içinde başkalığın geçirdiği yeniden biçimlenmenin, yeniden konfigürasyonun sınırları; hâlâ bu modernitenin içinde deviniyor, yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Yani tek mesele kadın sorunu değil, ama belki de Patterns of Dissonance’da cinsel farka, diğer farklılıklar pahasına biraz fazla vurgu yapıyorum.  Ancak her durumda dişil ötekinin merkeziyeti ve bütün bir modern düşünme biçiminin düzenlenme biçimi, feministlere kriz karşısında ne yapılacağı ve krizden nasıl çıkılacağını belirleme konusunda belli bir iyimserlik katıyor. Yani, söz konusu olan kadın öznenin krizi değil, kadın zaten hiçbir zaman özne olmamıştı; bu siyah öznenin de krizi değil; siyahlar da hiçbir zaman özne olmamıştı. Dolayısıyla, mesele periferik öznelliklerin ortaya çıkması, bu anlamda bu oldukça fantastik ve pozitif bir an.” https://terrabayt.com/dusunce/go%cc%88c%cc%a7ebe-filozof-rosi-braidotti-ile-so%cc%88yles%cc%a7i/

  • Kürtler yurttaşlıktan çıkarılmıştır – Sebahat Tuncel: Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorunu çözülmeden mümkün değildir. Kürt halkı ile eşit, ilkelere dayalı bir işbirliği tüm Türkiye’ye kazandıracaktır. Şimdi demokrasi güçlerinin sorumluluk üstlenme zamanı. …Türkiye’de bu acılara neden olan ayrımcı, ötekileştirici, tek tipleştirici anlayışmevcut cumhur ittifakı/ iktidarı tarafından sürdürülmektedir. Türkiye’deki ırkçılığın, milliyetçiliğin, dinciliğin ve tabi ki bunların hepsi ile kesişen cinsiyetçiliğin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Bizim ülkemizde ırkçılık yok diyen ve büyük bir coşkuyla ırkçılığı kınayanlara gerçekten sormak gerekir. Bu ülkede gerçekten ırkçılık yok mu? O zaman Kürtçe konuştuğu için yaşanan linçlerin, insanların öldürülmesini nasıl izah ediyorsunuz? Ya da Kürt halkının binbir emekle kazandığı belediyelenin gasp edilmesi, “kayyım siyaseti”ni nasıl izah edersiniz? Ya da halkın çocuklarının mezarlanının bir gece ansızın boşaltılarak İstanbul Kilyos’ta kaldırımda üst üste yığılmasını, ya da bir anneye çocuğunun cenazesini postayla gönderilmesini nasıl izah edersiniz? http://yeniyasamgazetesi1.com/kurtler-yurttasliktan-cikarilmistir-foto/


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...