Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 5 ŞUBAT 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 5 ŞUBAT 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

Wuhan’daki DSÖ ekibinden ilk yorum: Virüs laboratuvardan çıkmadı. Küresel salgına yol açan korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Çin’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü ekibinden Peter Daszak Reuters’a konuştu: Virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok. Çin’deki yarasa mağaralarının incelenmesi gerekiyor. İlk vakalar bilinenden aylar, hatta yıllar önce yaşanmış olabilir.

***

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısının 23’e yükseldiğini söyledi. Turan, “Özellikle yurtdışından gelen veriler yüksek bulaştırıcılık oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak hastalık şiddetinin nasıl olduğu konusunda net bir bilgi yoktu. Fakat son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde” diye ekledi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 105 milyon 400 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 293 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı halen 25.9 milyon civarında olup oldukça yüksek sayıda…

Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısı yükseliş az da olsa devam etti. Bununla birlikte hala geçtiğimiz haftaya göre daha düşük sayıda… Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 404 bin 908 kişi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14 bin 286 kişi oldu.  Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (121.6 bin), Brezilya (57.8 bin), İspanya (30 bin), Fransa (23.4 bin) İngiltere (20.6 bin), Rusya (16.7 bin), İtalya (13.7 bin), Almanya (13 bin), Hindistan (12.4 bin), Meksika (12.2 bin) ve Endonezya (11.4 bin).

Yeni vaka sayısında Avrupa 179 milyon günlük vaka ile ilk sırayı oluşturuyor. Avrupayı Kuzey Amerika (145 bin), Güney Amaerika (91 bin), Asya (73 bin) ve Afrika (17 bin) izliyor.

***

Türkiye’de Covid-19 salgını hala kontrol altına alınmadı. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 909 kişi, hala çok yüksek. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 509 bin civarında. Ölümler de hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 113 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 26 bin 467 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 627 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 145 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı hala yüksek, 87 bin 341 aktif hastaya sahibiz. Bu hastalar bulaştırma potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Ağır hasta sayısı iki binin altına indi, bununla birlikte 1,501 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala oldukça yüksek! Halen %1.1 olan ağır hasta oranı hala dünya ortalamasının (%0.4) dört katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

Milli Eğitim Bakanlığı kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişe ilişkin usul ve esasları açıkladı. Açıklamaya göre, birleştirilmiş sınıflarda, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde, il, ilçe hıfzıssıhha kurullarının il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri iş birliği ile alınacak kararlar doğrultusunda tüm ilkokul ve ortaokullar, tüm bağımsız anaokulu ve özel eğitim anaokullarında yüz yüze eğitim 15 Şubat itibarıyla başlatılacak. İlkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde bir ders 30 dakika, teneffüsler ise onar dakika olacak. Bilim ve Sanat Merkezleri de 1 Mart itibarıyla ortaokul 8. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitime geçecek.

***

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, mutasyonlu virüse karşı çift maske takılmasını tavsiye etti: ‘’Bütün vatandaşlarımızın da özellikle kapalı, kalabalık alanlarda, odada 3 kişiden fazla olduğu zaman, 10 metrekareden küçük alanda, otobüs içerisinde, metroda mesafenin minimum düzeyde sağlanamadığı alanlarda ideali çift kat maske takmalıdır. Gün içinde dıştaki maskeyi değiştirmek yeterli. Islandığında ise içteki maskeyi değiştirmek gerekiyor. Buradaki iddia edilen rakam yüzde 90’lara kadar ulaşan bir koruyuculuk sağlama, neredeyse N95’e eş değer koruyuculuk sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü N95 dediğimiz maskeler hem maliyetli hem de tedarikinde sıkıntı yaşanabiliyor. Bu tip maskelerin vatandaşlara ulaşması oldukça zor oluyor. Ona ulaşmak yerine çift kat cerrahi maske takılması mutant virüs için yeterli ve gerekli görülüyor. ‘’

***

Çiçek satışı yapan iş yerlerinin Sevgililer Günü’nü de içeren hafta sonu kısıtlamalarından muafiyetlerine ilişkin düzenlemeler içeren genelge 81 il valiliğine gönderildi.  Genelgeye göre çiçek satışı yapan iş yerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 12 Şubat Cuma günü 20.00-­00.00 saatlerinde evlere servis, 13­-14 Şubat Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00­-17.00 saatlerinde iş yerinden ve evlere servis, 10.00­-00.00 saatlerinde ise sadece evlere servis şeklinde hizmet verebilecek

***

Kuzey Kıbrıs’ta 15 Şubat’a kadar tam sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

***

İskoçya’da yapılan bir araştırmada, Covid salgınının ilk dalgasında ölümleri etkileyen en önemli faktörün uluslararası seyahatler olduğu belirlendi. Aberdeen Üniversitesi’nden bilim insanları, araştırma kapsamında koronavirüs salgınından en kötü etkilenen 37 ülkeyi inceledi.

Bu ülkeler arasında ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya ve Brezilya da var. Araştırmada salgın dönemine ilişkin olarak; başka ülkelerden gelen yolcu sayısı, nüfus yoğunluğu, kentli nüfus oranı, yaş ve sağlık sorunları gibi salgının yayılmasında rol oynamış olabilecek çok sayıda faktör mercek altına alındı. Salgının ilk dalgası sırasında yaklaşık 1 milyon uluslararası seyahat yapıldığı, bu seyahatlerin Covid-19 ölümlerindeki günlük artışın yüzde 3,4’ünün nedeni olabileceği sonucuna vardı.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI ” style=”soft” box_color=”#cb4831″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 aşısındaki patent uygulamasına isyan etti. Ghebreyesus, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda aşıların fikri mülkiyetinin ve üretim teknolojisinin paylaşılması gerektiğini söyledi. Ghebreyesus, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Aşı üretim teknolojisinin, fikri mülkiyetin, teknik bilginin ve diğer önlemlerin paylaşılmasını talep ediyorum, böylece pandeminin ne zaman biteceğini birkaç aktör belirlemez” ifadelerini kullandı.

***

Almanya’da Etik Kurulu, aşı olanların kısıtlamalardan muaf tutulmasına karşı çıktı. Bazı siyasiler, aşı yaptıranların restoran veya sinema gibi yerlere gidebilmelerini istiyor. Etik Kurulu Başkanı Alena Buyx, Perşembe günü Berlin’de yaptığı açıklamada, aşılananların virüsü başkalarına bulaştırıp bulaştırmayacaklarının henüz kesin olarak bilinmediğine dikkat çekerek ayrıcalık talebinin bu durumun netlik kazanmasından sonra gündeme gelebileceğini söyledi. Korona salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamaların temel haklara ciddi müdahaleler içerdiğini vurgulayan Buyx, enfeksiyon sayılarının düşmeye devam etmesi halinde pandemiyle mücadele için getirilen kısıtlamaların, salt aşı yaptıranlar için değil, toplumun genelini kapsayacak şekilde sonlandırılması gerektiğini dile getirdi.

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 37 milyon doz Covid-19 aşısının ne zaman geleceğini sordu. İlgezdi “Bu aşının ne zaman geleceği belirsiz. Eldeki 13 milyon aşı 7,5 milyon 65 yaş üzeri için bile yeterli değil. 1 milyon 117 bin 686 öğretmene nereden aşı bulunacak?” diye sordu.

***

Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarında Covid-19 geçirenlerin bağışıklık sistemlerinin virüsü tanımada önde olduğu için tek dozun yeterli olabileceği ifade edildi.

***

Bilim insanları, dünyanın COVID-19’a neden olan virüsün yaklaşık 4000 varyantıyla karşı karşıya olduğunu ve Pfizer ile Astra Zeneca aşılarını karıştırarak aşıları iyileştirme testlerine başlıyor.

***

Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI), Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında, 2021 yılının ilk yarısında Afrika’nın hemen hemen tüm ülkelerine koronavirüs aşısı ulaştıracağını duyururken, açıklanan doz miktarları ülke nüfuslarının yüzde 5’ini dahi aşılamaya yetecek miktarda değil.

https://bianet.org/bianet/yasam/238730-afrika-nin-yeterli-asiyi-bulabilmesi-yillar-alabilir

***

İngiltere’de tedarik sürecinde sorun yaşanması olasılığına karşı, birinci ve ikinci dozlarda farklı Covid-19 aşıların kullanıldığı bir deneme çalışması başlatıldı. Ulusal Bağışıklık Programı Değerlendirme Konsorsiyunu’nca yürütülen Com-Cov adlı çalışma kapsamında, 50 yaşın üstü 800’ün üzerindeki gönüllüye 4-12 hafta aralıkla yapılacak ikinci dozda bu iki aşıdan biri kullanılacak

***

Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson ve Novavax firmalarının koronavirüsün özellikle Güney Afrika varyantına karşı yeni aşılar tasarlamaya başladıkları bildirildi.

***

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, aşı kayıplarının ciddi bir kuşku uyandırdığını belirterek, bu konunun açığa çıkarılması için İl Sağlık Müdürlüğü’nü göreve çağırdı. Antmen, “Bugüne değin pandemiyi yönetemeyen Sağlık Bakanlığı’nın aşıyı da adaletli ve güvenilir biçimde uygulayamadığının bir örneği oluştu. Aşı uygulamaları sırasında öncelikli grupta yer almayan ve yaş olarak da henüz sırası gelmeyen siyasilerin herkesten önce aşılarını yaptırma örneklerinin bol yaşandığı ülkemizde bu aşı kayıpları her kesimde ciddi bir kuşku uyandırmaktadır. Bu konunun açığa çıkarılması için İl Sağlık Müdürlüğü’nü göreve davet ediyor, bu işin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

***

BİLİM ŞEHİR EFSANELERİNE NE DİYOR? – Koronavirüs aşılarının genetikle ilişkisi

Bilim insanlarının modern zamanın en büyük salgınıyla mücadele için geliştirdiği aşılar ardı ardına onay alırken, aşıların genetiğimizle oynayabileceği yönündeki “şehir efsanelerini” düşünenlerin sayısı anketlere göre bir hayli yüksek. Almanya’da Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak sinir bilim ve genetik üzerine çalışan Doç. Dr. Çağhan Kızıl, bianet’e verdiği bilgide aşıların farklı teknolojilerle yapıldığını hatırlatırken “Genetiği değiştireceğini gösteren bir durum yok şu anda” diyor.  “İnaktive aşılar, biliyorsunuz virüsün etkisiz hale getirildiği aşılar, bunlar verildiğinde DNA’nın değişmesi gibi bir durum söz konusu değil direkt olarak” şeklinde konuşan Dr. Kızıl şöyle devam ediyor:  “İkinci olarak adenovirüs kullanılarak yapılan aşılar var. Astra Zeneca, Johnson&Johnson’ın yeni aşısı ve Rusya’nın aşısı bu teknolojiyi kullanıyor. Adenovirüsler DNA’ya entegre olmayan virüsler.  Hiçbir şekilde çoğalamıyorlar aynı zamanda. Hücre içindeki proteini üretip ona karşı bağışıklık kazanılmasını sağlıyor ve sadece S proteinini etkiliyor. Dolayısıyla adenovirüs yöntemiyle yapılan aşılardan da gen değişimi yapması o anlamda mümkün değil.  Parantez içinde şunu söyleyeyim adenovirüsler gen tedavisinde kullanılıyorlar, gen değişiminde de kullanılıyorlar, ancak bunlar başka adenovirüsler.

Profesör Rudolf Jaenisch ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar geçen hafta duyurulan yeni bir “keşif”, daha önce genetiğimizi değiştirelemeyeceği düşünülen koronavirüsün bunu yapabileceğini öne sürüyor. Jaenisch’in çalışması, viral genlerin, insan vücudundaki ortak bir enzimi hücre çekirdeğine girmek ve DNA’mıza eklemek için kullanabileceğini iddia ediyor.

 

https://bianet.org/bianet/saglik/238428-koronavirus-asilarinin-genetikle-iliskisi



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...