Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ 5 HAZİRAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 5 HAZİRAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri, “Pandemi döneminde sermayenin payına, kar ve rant, emekçileri payına ise, ‘kahramanlara alkış’, ‘destan yazanlara mektup’ düşmüştür” isimli  açıklamada şunlara yer verdi: “Bizler biliyoruz ki; sağlık hizmetlerinin bütünlüğü ile bağdaşmayan şehir hastaneleri, aile hekimliği merkezleri, sağlık hizmetlerindeki özel sektör ağırlığı her geçen gün sağlık hizmetlerine ayrılan kamu kaynakları hortumlamaktadır. İktidarın sermaye iş birliği, sağlık alanı sermaye birikim alanına dönüştürmüş, adete sağlık alanını en karlı sektör haline gelmişken kamudaki sağlık emeği giderek görünmez olmuştur. Çeşitlenen istihdam modelleri sağlık emeğinin ücretlendirilmesini de çeşitlendirmiştir. Bu durum sağlık emekçilerinin ücretlerinde gözle görülür bir erimeye ve baskıya neden olmuştur. Bu baskı o kadar artmıştır ki bugün iktidar pandeminin tüm dönemlerinde ve tüm sağlık emekçilerine “sözde tavandan ödemeyi” veremeyecek durumdadır. Verilen tavandan ödeme sağlık emekçilerinin tamamını kapsamadığı gibi, bazı aylarda hiçbir şekilde düzenlemeye gidilmemiştir.”

***

İngiltere’deki Covid-19 vakaları, sadece bir hafta içinde yüzde 76,5 arttı. Ülkedeki günlük Covid-19 vaka sayısı mart ayından beri ilk kez 6 bini geçti.

Imperial College London’dan Profesör Neil Ferguson, Delta varyantı olarak da bilinen Hint varyantının, Alpha olarak da bilinen Kent/İngiltere varyantından yüzde 60 daha fazla bulaşıcı olabileceğini söyledi. Ferguson, virüsten dolayı hastanede yatan çoğu hastanın aşı olmadığını eklerken, yetkililerin hala Delta varyantının, aşıların sağladığı bağışıklıktan ne kadar etkilendiğine dair kesin bir veri olmadığını söyledi. Public Health England (PHE),  raporu, yaş, etnik köken ve aşı durumu gibi faktörler göz önüne alındığında, Hindistan varyantı için testi pozitif çıkan kişilerin, 14 gün içinde hastaneye yatma riskinin yüzde 161 daha yüksek olduğunu belirtti.

***

Düşüş eğiliminde olsa da Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 173 milyon 312 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 727 binin üzerine çıktı. Aktif hasta sayısı 13 milyon 300 bin civarında olup düşme eğilimini sürdürüyor.

Küresel düzeyde son 24 saatte yeni vaka bildirimi 416 bin 773 kişiye geriledi, Covid-19 nedeniyle nedeniyle 10 bin 237 kişi hayatını kaybetti. Hindistan’da yeni vaka bildiriminde düşüş devam ediyor. Türkiye ilk 10 ülke arasında değil. Pandemi Asya ve Latin Amerika’ya yerleşti. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (121.5 bin), Brezilya (38.5 bin), Arjantin (31 bin), Kolombiya (30 bin), ABD (16.9 bin), İran (9.2 bin), Rusya (8.9 bin), Şili (8.2 bin), Malezya (7.7 bin) ve Peru (7.5 bin).

Yeni vaka bildiriminin yarıya yakını (195.7 bin) Asya kıtasından, bu ktayı Güney Amerika (127.9 bin), Avrupa (47.4 bin), Kuzey Amerika (30.6 bin) ve Afrika (15.1 bin) izledi.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de 17 Mayıs ve 1 Haziran ‘’kademeli normalleşme’’ denilerek önlemler gevşetilmesine rağmen salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 6 bin 169 kişiye gerilerken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 94 kişi oldu. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 552 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 276 binin üzerine çıkarken e toplam can kaybı ise 48 bin kişiye dayandı. Günlük test sayısı 225 bine yaklaştı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta 90 binin altına indi, 82 bin 424 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ağır hasta sayı 1,183 kişi, azalma eğilimi devam ediyor. Buna rağmen aktif vaka sayısının gerilemesi ile ağır hasta oranımız %1.4’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının iki buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı ve Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden üç çalışanın salgından önce hastanede tedavi gördüğü iddiaları üzerine, bu kişilerin tıbbi kayıtlarının yayınlanmasını istedi. Korona virüsünün, ilk olarak 2012’de Çin’de maden ocağında yarasa dışkısını temizleyen işçiler arasında çıktığı iddialarını da hatırlatan Fauci, “Yıllar önce hastalanan madencilerin de kayıtları verilsin. SARS-CoV-2’nin kökeninin o mağaraya dayandığı ve buradan doğal yollarla ya da laboratuvar ortamından geçerek yayıldığı fikri akla yatkın” ifadelerini kullandı.

***

Almanya Robert Koch Enstitüsü, Türkiye’yi “yüksek riskli” bölgeler listesinden çıkardı. Böylelikle Türkiye’den Almanya’ya gidenler, Covid-19 test sonuçları negatif ise karantinaya alınmayacak.

***

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2020) Almanya’nın Münih kentinde yapılacak karşılaşmaların 14 bin seyirciyle  (stad kapasitesinin yüzde 20’si) oynanmasına izin verileceği bildirildi.

***

İngiltere’deki Covid-19 vakaları, sadece bir hafta içinde yüzde 76,5 arttı. Ülkedeki günlük Covid-19 vaka sayısı mart ayından beri ilk kez 6 bini geçti

***

Pandemi bahanesi hep karşımızda! ‘Kayyım rektör’ Prof. Dr. Melih Bulu, öğrencilerin hafta sonu kampüse girişlerini yasakladı. Pandemi bahane edilerek getirilen yasakla ilgili öğrencilerin şüpheleri var. “Gizli bir iş olacağından şüpheleniliyoruz” ifadelerini kullanan öğrenciler, üst düzey siyasi bir ziyaretin olabileceğini ya da güney kampüse yapılması düşünülen güvenlik kulübesi için çalışmaların hızlandırabileceğini söyledi.

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, bir ay içerisinde 25 milyon aşı yapılması şartıyla Temmuz ayının ilk haftasında kültürel etkinliklerin ve eğlence hayatının başlayabileceğini söyledi.

***

Avrupa Birliği (AB), Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) Covid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması yerine ticari engellerin azaltılması ve üretimin artırılmasını teklif etti. AB’nin teklifinde, aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması konusunda bir girişim yer almaması dikkati çekti.

***

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Uzmanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs’le en sık temas eden sağlık personelinden başlayarak tek doz Biontech/Pfizer aşısı gecikmeden yapılmalı” düşüncesini dile getirdi.

***

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala,  “Nüfusumuzun ancak %15’i 2 doz aşılanabilmişken, 3.doz tartışması için erken. Üçüncü doza gerek olup olmadığına (gerekirse) ne zaman uygulanacağına Monica Gandhi’nin de dediği gibi aşıdan kazanç sağlayan şirketlerin CEO’ları değil, bu konuda çalışan bilim insanları karar vermelidir” dedi.

***

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Direktörü Kirill Dmitriyev,  “Rusya’nın temmuz ayından başlayarak aşı turizmine açık olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

***

Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) ve Avrupa Birliği’nin ilaç ajansı EMA’nın Rusya’nın geliştirdiği Sputnik-V Koronavirüs aşısının üzerinde yaptıkları incelemede sona yaklaştıkları belirtildi. Şu ana kadar 8 Koronavirüs aşısına onay veren DSÖ ve EMA, aşıya onay verme sürecinin ikinci adımını başlatarak 10 Mayıs’ta üretim sürecini incelemeye başlamıştı. DSÖ Avrupa Bölgesel Direktörü Hans Kluge, “Şu anda uzmanlarımız Rusya’da ve görevleri 4 Haziran’da bitecek” diye konuştu.

***

Britanya İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), Pfizer/BioNTech’in Koronavirüs’e karşı geliştirdiği aşının 12-15 yaş arasında da kullanımına onay verdiğini açıkladı.

***

ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, İsrail ve Bahreyn’in aşılama verilerini karşılaştırdı: “Aşılamada 2 ülke: 1. İsrail, nüfusunun %60’ını mRNA aşıları (ör. Biontech) ile aşıladı, salgın tamamen bitti, 2.Bahreyn, ise nüfusunun yaklaşık %60’ına Çin aşıları yaptı-ama salgında hâlâ pikteler. Bundan dolayı, dün 3.doz Biontech yapmaya başladılar…” ifadesini kullandı.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 30 milyonun üstünde aşı yapıldığını belirterek, “Nüfusumuzun üçte birinden fazla doz aşı uygulanmış oldu. Nüfusumuzun üç katından fazla doz aşı için anlaşmamız bulunuyor. Yarın bugünden daha güzel olacak. Bu güce güvenin” dedi. 4 Haziran saat 23:18 verilerine göre son 24 saatte 358 bin 895 doz aşı uygulandı. Dün 1. doz aşı uygulanan kişi sayısı 240 bin 693 2. doz aşı uygulanan kişi sayısı 118 bin 202 oldu. Toplam bağışıklık için 2. Dozu yapılan nüfus oranı daha kıymetli. Bu oran henüz %15.46…

***

Eğitimsiz bir kuşak geleceğimizin karanlığı olacaktır – Onur Hamzaoğlu

Covid-19 sürecinde kreşlerin, anaokulların, ilkokulların hatta ortaokulların tümden kapalı olmasına neden olacak koşullar maalesef yok; ne bilimsel bilgi itibariyle ne de şartların getirdiği durum itibariyle. Çünkü erişkinlerle aynı ortamda bulunan 20 yaş altı gençlerin hastalığa yakalanma riski, erişkinlere göre yüzde 50 daha az. Aynı şekilde 12 yaş ve altı çocuklarımızın hastalığı bulaştırma riski erişkinlere göre yüzde 50 daha az. Yaş azaldıkça hem hastalanma riskleri, hem de hastalığı bulaştırma riskleri çok daha azalıyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında çok basit önlemlerle okulların kapanmaması sağlanabilir, eğitim devam edebilirdi. Ancak maalesef Milli Eğitim Bakanlığı da  iktidar da tercihini bu yönde kullanmadı, kaytarıyorlar. Tembellik ve beceriksizliklerine Covid-19 pandemisini yafta olarak kullanıyorlar. Buna karşı çıkmamız gerekir. Hiçbir bilimsel gerekçe Covid-19 pandemisi nedeniyle okulların bu şekilde kapalı olmasını gerektirmiyor.

Evet, önümüz yaz, havalar ısınıyor. Biraz önce söylemiş olduğumuz küçük kurallara uyarak öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerinin önünde hiçbir engel yok. Öğrencilerin bu şekilde okullara gelmesi, onların bu dönemde kayıplarını telafi etmesini sağlayacaktır. Mahalle okullarını yeniden canlandırabiliriz. Öğrencilerimizi uzak mahallelerdeki okullara taşımaktansa kendi bulundukları mahallelerde yapılacak müfredat düzenlemeleriyle eğitimde bir araya getirebiliriz. Bu sürece hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz, doğal olarak okul yönetimleri, öğretmenlerimiz sahip çıkacaktır. Eğitimsiz bir kuşak geleceğimizin karanlığı olacaktır. Gençlerimizin, çocuklarımızın eğitim hakkı ihlaline hep beraber karşı duralım.

https://artigercek.com/haberler/soz-sirasi-onur-hamzaoglu



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...