Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  28 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  28 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Sakarya’da iş yeri hekimi olarak görev yapan Doktor Yaşar Atik, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Bartın Valiliği, korona virüsü bulaşan kamu personelinin hastalık nedenlerinin sorgulanacağını ve gerekçeleri yeterli görülmeyenlere disiplin cezası verileceğini belirtti. Traji komik bir aşamaya geldik. Asli sorumlu devlet vatandaşa soruşturma yapma kararı almış. Toplumsal önlemler, bireysel önlemler hiyerarşisi rafa kaldırılmış. Tüm halk sağlıkçılar bilir ki toplum adına alınan önlemler belirleyicidir. Pandeminin ilk gününden beri yüzlerce sağlık yetkilisi vatandaşı suçlar çok sayıda demeç vermiştir. CB dahil bu konuda kelam etmiştir. Toplumsal muhalefetin salgın kontrolünde devletin asli olan sorumluluğunu üzerinden atma çabalarını deşifre etmesi ve sorumluluklarını hatırlatması kritik önemdedir.

***

IMF’nin son raporunda ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları’na göre pandemi destek ve harcamalarının oranları yayınlandı, Türkiye yüzde 1,9 en az yardım yapan ülkeler arasına girdi.

***

Çarkların durdurmayan, ekonomik ve sosyal destekten yoksun ‘tam kapanma’ kararına yoğun tepki gösterildi.

SES: İnsanları Açlığa Mahkum Edecek Desteksiz Kapanma Olamaz! Yaşamı Değil Çarkları Durdurun!

Pandemi yönetiminde sağlık iş kolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerini dinlemeyerek bu güne kadar binlerce önlenebilir ölümünden sorumlu olan iktidar; turizm gelirleri için ve ekonomik kaygılar ile epidemiyoloji biliminden, insanlıktan uzak bir kararla tam kapanma kararı aldığını ifade etti. https://ses.org.tr/2021/04/insanlari-acliga-mahkum-edecek-desteksiz-kapanma-olamaz-yasami-degil-carklari-durdurun/

TTB’den Hayatı Değil Çarkları Durdurma Çağrısı: Desteksiz, Korumasız Kapatma Çözüm Değil!

(https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=b1a8ae3e-a756-11eb-9be5-2141e2aaad64)

DİSK: Tam kapanma yok sınıf ayrımcılığı var (http://mezopotamyaajansi34.com/tum-haberler/content/view/133014)

Eğitim-Sen: Sosyal Devletin Sonu: Tam Kapanma Değil, Gelir Desteksiz Eve Kapama!

(https://egitimsen.org.tr/sosyal-devletin-sonu-tam-kapanma-degil-gelir-desteksiz-eve-kapama/)

Sosyal Haklar Derneği (SHD): “Halk sağlığı, halkın refahından bağımsız değildir” (https://artigercek.com/haberler/sosyal-haklar-dernegi)

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz, “Bilim Kurulu toplantılarında dile getirdiğim önerilerin çok azı uygulanıyor. Bu yangın bir an önce söndürülmeli. Tam kapanma sürecinde yurttaşlara destek sağlanmalı” diye konuştu.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 150 milyona yaklaştı (149 bin 319 bin.), Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 148 binin üzerine çıktı.

Haftanın ikinci günü yeni vaka sayısında tahmin edilen yükselme gerçekleşti. Son 24 saatte 830 bin 822 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 14 bin 821 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Günlük vaka bildiriminde Hindistan açık ara fark ile zirvedeki yerini koruyor. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (362.9 bin), Brezilya (76.1 bin), ABD (52 bin), Türkiye (43.3 bin), Fransa (30.3 bin), Arjantin (25.5 bin) İran (21 bin), Almanya (19 bin), Kolombiya (17.6 bin) ve İtalya (10.4 bin).

Ölümlerdeki artış kaygıları artırıyor. Hindistan 3 bin 315 ve Brezilya 3 bin 120 ölüm bildirimi ile ilk sırada yer alırken bu ülkeleri ABD (512 ölüm), Arjantin (512 ölüm), İran (462 ölüm), Polanya (460 ölüm), Kolombiya (436 ölüm), Ukrayna (432 ölüm) ve Peru (403 ölüm) izliyor. Koronavirüs salgınının kontrolünü kaybeden Hindistan’da vaka ve ölüm sayıları hızla yükselirken cenaze servisleri de taleplere yetişememeye başladı. Krematoryumlar, buldukları boş topraklar üzerinde yan yana koyulan cenazeleri yakmaya başladı.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate yeni vaka sayısı 43 bin 301 yükselirken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetdenlerin sayısı 346 kişi oldu. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,703 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 710 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 39 bin 57 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 282 binin üzerine çıktı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz. Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 504 bin 262 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise hala 3 bin 549 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.

***

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu doğruladı: Kapanma döneminde alkollü içki satışı yasak! Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş yasakla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Genelgede alkol satışı yasak diye bir ibare madde dahi yok. Maalesef üzülerek söylüyorum 17 Mayıs’a kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi ile alkol satışı yasaklanmıştır. Bu yapılan özel yaşama, yeme içme kültürüne karşı açıkça darbedir. Corona bahane yasaklar şahane. Mülki amirlikler keyfi karar alarak yasakları meşrulaştırıyorlar. Özellikle Ramazan ayında alınan bu kararın ne kadar manidar olduğundan şüphe yoktur. Hali hazırda alkol satışının ramazan ayında zaten düşük olduğu bilinmesine rağmen, bu yasaklar ile Tekel esnaf grubu hiçe sayılmaktadır. Bayram sonrasına kadar esnafın dayanması çok zordur.”

Karar büyük tepkiye sebep olurken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında alınan kararı eleştirdi.

“Tüm eleştirilere katılıyorum. Hiçbir akılcı tarafı olmayan nasıl bir uygulamadır anlamış değilim” diyen Yavuz, “Bizim amacımız kalabalıkları azaltmak. Kapalı ortamları azaltmak. Barlar, restoranalar kapalı. Bu ortamlarda alkol içilirse sıkıntı olabilir. İnsanların evinde alkol almasında ne sakınca var? Hiçbir şekilde anlamış değilim” ifadelerini kullandı.

***

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Covid-19 önlemleri kapsamında, 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar sürecek tam kapanma döneminde acil işler dışındaki duruşmalar ile müzakere ve keşiflerin ertelenmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

***

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Koronavirus salgını bir yıldır ülkemizde ve dünyada var. Artık Koronavirus’ün bulaş yolunun yüzde 99 solunum yoluyla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kafeterya, metro, hastane, vergi daireleri ve bankalar gibi insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda mümkün olduğu kadar az insan olmalı ve bu alanlar sık sık doğal yollarla havalandırılmalı” dedi.

***

Tam kapanma kararının ardından İstanbul’dan memleketlerine gitmek isteyenler otogarlarda yoğunluk oluşturdu. Firmaların online satış yaptığı sistemler kilitlendi.

***

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’de 29 Nisan itibari ile başlayacak “kısıtlamalar”ın turistleri kapsamadığını açıkladı, “Bir bakıma turist olmak avantajlı Türkiye’de” diye övündü.

***

İspanya’da Covid-19 bulaşını test etmek amacıyla düzenlenen konser sonrasında araştırmacılar enfeksiyon belirtisine rastlanmadığını açıkladı. Barcelona’daki Love of Lesbian konserine katılan kişilerden altısının etkinlikten sonraki 14 gün içinde pozitif çıktığı ancak insidansın (vakaların belirli nüfusa oranı) genel nüfusta görülenden düşük olduğu belirtildi. Altı kişiden dördünün de etkinlikte değil başka bir yerden virüsü kaptığı sonucuna varıldı.

***

Covid-19’da ‘bileşik mutasyon’ dönemi: Bazı hastaların birden fazla Covid-19 mutasyonu taşıdığı görülüyor. Kocaeli Üniversitesi’nde Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine, 2021 yılı ilk çeyreğinde tedavi almış 56 hastadan elde edilen viral RNA örneklerinde ‘yeni jenerasyon dizi analizi’ yaparak, 56 örneğe farklı şekilde dağılmış 243 farklı koronavirüs mutasyonu tespit etti. Çine, inceledikleri vakalarda “bileşik mutasyon” olarak tarif edilen, aslında İngiliz soyu gibi gözüken ama içerisinde başka mutasyonlar da barındıran örnekler olduğunu ifade ediyor: “Bir sürü mutasyonu birlikte barındıran bir virüs görüyoruz. Buraya eklemlenecek yeni bir grup mutasyon kişiyi aşıya karşı duyarsız hale getirir mi getirmez mi bilmiyoruz. O yüzden karar vericilerin mutasyonlara ilişkin verileri bu gözle değerlendirmelerini istiyoruz. Virüs bize İngiliz soyuyla birlikte şunu söylüyor: Ben değişebiliyorum ve bundan bir yıl önceki halimle aramda büyük bir fark var. Artık yaşama avantajımı daha çok artırdım ve ufak kardeşlerim de geldi, onlar da henüz sayıca az da olsa burada. Ben kısa süre içerisinde bu kadar büyük popülasyonları ele geçirebiliyorsam, benden daha tehlikeli olan soylar da popülasyonları hızla ele geçirebilir.” https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56901303

***

Dünya Bankası: Türkiye’de yükselen yoksulluk oranını pandemi öncesi seviyelere getirmek zor olacak.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#aee324″][/su_box]

‘Aşı formülleri paylaşılmamalı’ diyen Bill Gates topa tutuldu: Seni kim küresel sağlık başkanı yaptı? Microsoft’un kurucusu Bill Gates, aşı formüllerinin kimseyle paylaşılmaması gerektiğini savunarak patentlerin kaldırılması önerisini reddetti. Bill Gates, Covid-19’la mücadeleyle fikri mülkiyetin bir alakası olmadığını şu ifadelerle savundu: “Bu durumda işleri geciktiren şey fikri mülkiyet değil. Sihirli bir şekilde güvenli aşılar yapan ve onay alan bir aşı fabrikası yok, bu tür şeyler için denemeler yapılmalı ve her üretim sürecine çok dikkatli bir şekilde bakılmalı. İlaçlarla ilgili fikri mülkiyete ilişkin her türlü sorun var, buradaki hacmi ne kadar hızlı artırabildiğimiz konusunda değil”

Britanya’daki Essex Üniversitesi’den hukuk profesörü Tara Van Ho Gates’in sözlerine Twitter hesabından tepki gösterdi: “Gates Hindistan’daki bütün can kayıpları kaçınılmazmış ama sonunda Batı onlara yardım edecekmiş gibi konuşuyor. Aslında Britanya ve ABD aşıların fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını redderek gelişmekte olan ülkelerin boynuna bastırıp boğuyor. Mide bulandırıcı.”

Global Justice Now’ın direktörü Nick Dearden da şu sözlerle tepki gösterdi: “Gates’in ‘Güney ülkeleri o kadar da kötü durumda değil, işimiz bittiğinde aşılara erişebilecekleri için memnun olmamlılar, fabrikaları yok gibi şeyler söylemesi rezalet. Kim bu milyarderi küresel sağlık başkanı yaptı ki? Doğru, kendisi.”

***

Sputnik V aşısının ortak üretimi başlayana kadar Türkiye’ye belli miktarda ‘hazır aşı’ gönderilecek. Aşının miktarı, Türkiye ile Rusya arasından gerçekleşecek görüşmeler sonucunda belirlenecek. Brezilya’nın ilaç düzenleme kurumu Anvisa, Rusya’da geliştirilen Sputnik V’nin ‘etkinliği ve güvenliğine ilişkin verilerin eksik olduğu’ gerekçesiyle aşının ithalatına onay vermedi.

***

ABD Başkanı Joe Biden, Koronavirüs salgınında aşılamadaki son durumu aktararak “Bugün, 100 günden daha kısa bir süre içinde, yaşlılarımızın yüzde 67’sinden fazlası, üçte ikisi artık tamamen aşılanmıştır” dedi. Yaşlılar arasında ırk ayrımı olmadan aşılamaların “esasen eşit” olduğuna dikkat çeken Biden, “Bu rakamlar, bu konuda da bir ilerlemenin işaretidir” dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Covid-19 aşılarının tamamını yaptırmış kişilerin iç ve dış mekanlarda çok kalabalık olmadığı sürece maskesiz bir araya gelebileceğini açıkladı. Merkezin internet sayfasında, şu ifadelere yer verildi: ‘‘Eğer tam olarak aşılanmışsanız, tamamen aşılanmış diğer kişilerle kapalı alanda maske takmadan veya 2 metrelik sosyal mesafeye dikkat etmeden toplanabilirsiniz. Çok kalabalık olmayan dış mekanlarda, maske takmadan sosyal aktivitelere katılabilirsiniz.” CDC bununla birlikte, ‘maske takmanın hala daha güvenli olduğunu’ vurgulayarak, “Maskesiz dışarı çıkmadan önce kendi kişisel durumunuzu, aileniz ve çevrenizdeki insanlar için riskleri göz önünde bulundurmanız önemlidir” dedi. Öte yandan, berber salonu, canlı performans etkinliği, geçit töreni, alışveriş merkezi, ibadethane ve müze gibi mekanlarda tamamen aşılanmış kişilerin de maskeye devam etmesi tavsiye edildi.

***

Aşı karşıtlığı: ABD’de bir özel okul, Covid aşısı olan öğretmenlerin ders vermesini yasakladı

***

Fabrikalar çalışacaksa işçiler aşılanmalı

Türkiye’deki uygulamaya dair yayımlanan genelgede 42 maddelik bir muafiyet listesi bulunduğunu vurgulayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Çağhan Kızıl, özellikle 7. maddenin (Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar) kapsamının çok geniş olduğunu ifade etti. Bu muafiyetin kapanmanın etkililiğini ortadan kaldırdığını söyleyen Kızıl, “Bu 42 maddeye girmeyenler ‘çok şanssız’ gibi olacak çünkü muafiyetler neredeyse herkesi kapsıyor” diye ekledi. Türkiye’deki uygulama için ise “göstermelik kapanma” diyen Kızıl, “Bu, salgını önlemekten çok, daha otoriter bir yapıyı, baskıyı ve emek sömürüsünü getirmek gibi geliyor bana” ifadelerini kullandı. İşçinin “Ben işe gitmiyorum, kapanma var” deme hakkının bulunmadığını söyleyen Kızıl, işçinin bu durumda Kod 29 (yeni adıyla Kod 42-50) ile işten atılmayla karşı karşıya kaldığını söyledi. “Kapanma” kararlarının ekonomik destek paketi olmaksızın açıklanmasına da tepki gösteren Kızıl, “İktidar tarafından, şu kadar destek verdik, diye açıklamalar yapılıyor ancak somut bir destek paketi açıklanmadı. Yapıldığı söylenen destek de yapılmadı. Sağlık harcamaları bile halk için yapılan harcamalar değil. Destek, aşı anlaşmalarında aracı şirkete, test yapan şirkete, dezenfektanı 3 katına satan Bakan’ın şirketine gitti” yorumunda bulundu.

Kızıl, genelgenin ana sorunu ise çözmediğini şu sözlerle ifade etti: “Başından beri söylediğimiz şey şu: İki şey Türkiye’de en fazla yayılımı sağlıyor. Bir, kapalı alanlarda üretimin devam etmesi ve fabrikalara gidiş gelişteki toplumsal hareketlilik, toplu taşıma vs… İki, ev içi yayılım. Ev içi yayılımı sağlayan nedenlerden biri de evde kalanlar olmasına rağmen işe gidenler olması. Bu genelge bu iki sorunu çözmüyor hiçbir şekilde. 7. madde uygulandıkça bu iki ana yayılım arteri devam edecek.”

Kapanmanın etkin bir aşılama kampanyasıyla birlikte yürütülmesi gerekliliğine dikkat çeken Kızıl, muhtarlara aşıda öncelik verileceği açıklamasına dair de şunları söyledi: “Birincisi yeterli aşı yok. Riskli yaş grupları aşılandı belki ama öğretmenler dahi aşılanmadı. Muhtarlar da elbette kamu görevlileri olarak aşılansın ama aşılama planı, toplumsal önceliklere göre yapılmalı. Birçok kapanmada çalışması elzem olanlara (sağlık emekçisi, eczazı, polis vs.) aşı yapıldı dünyada. Daha sonra yaş gruplarına geçildi. Türkiye’de ise tersi gibi işliyor. Eğer bir fabrika açılacaksa ve küçük bir yerde 2 bin kişi burada çalışacaksa o zaman onlara aşı yapın. En azından hastalanma ve ölüm risklerini olabildiğince düşürün. Ondan sonra belki meşru bir şey olabilir üretime devam edilmesi. Bu da yapılmayınca işçiler ve aileleri hastalığa mahkum edilmiş oluyor. ‘Türkiye’de çalışan nüfus nispeten genç. Bunlar hastalansa bile ölümlere yansımayacak, ağır bir tablo ile karşılaşmayacağız. Hem üretimi devam ettirelim hem de olmayan aşılarla böyle bir yol izleyelim’ deniliyordu. Bu genelgenin de bu mantıkta hazırlandığını düşünüyorum.”

https://www.evrensel.net/haber/431653/doc-dr-caghan-kizil-fabrikalar-calisacaksa-isciler-asilanmali



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...