Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 27MAYIS 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 27MAYIS 2020

GÜNDEM

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Diyarbakır’da anadilde eğitim talebiyle düzenlenen gösteri nedeniyle gözaltına alınan bir üniversite öğrencisinin yaptığı başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.
  • Apé Musa 100 yaşında!
  • Dünya Sağlık Örgütü’nden korona virüsü tedbirlerini hafifleten ülkelere ‘salgının ilk dalgasında ikinci zirve’ uyarısı geldi: “Hastalığın sırf şu an düşüşte olduğu için düşmeye devam edeceğini ve ikinci bir dalgaya hazırlanmak için birkaç ayımız olduğunu varsayamayız. Bu dalgada ikinci bir zirve görebiliriz”
  • Hollanda Başbakanı Mark Rutte, koronavirüs salgınında uygulanan ziyaret yasağı nedeniyle iki hafta önce ölen annesini ziyaret edemediğini açıkladı.
  • Covid-19 salgınından kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısının yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan İspanya’da, hükümet salgından hayatını kaybedenlerin için 10 günlük yas ilan etti.
  • İsviçre, Korona virüsü ile mücadele önlemleri çerçevesinde, Apple ve Google tarafından oluşturulan “SwissCovid” isimli bir dijital izleme yazılımını dünyada ilk kez test etmeye başlayan ülke oldu.
  • 81 ilde sokağa çıkma yasağının olduğu ramazan bayramında trafik kazalarında 33 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi de yaralandı. Geçen yıl Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla trafik kazalarında 83 kişi hayatını kaybetmiş, 868 kişi de yaralanmıştı.
  • İzmir Kemalpaşa’da tarım işçilerini taşıyan minibüsünün devrilmesi sonucu beş işçi yaralandı. Manisa Salihli’de de tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 15 kişi yaralandı.
  • Polis şiddeti hız kesmiyor; Çorlu, Kadıköy, Zeytinburnu, Cizre ve Eyüp’ten sonra Keşan’da da polis şiddeti ortaya çıktı. Sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesiyle yurttaşlara saldıran polis, tepki gösterenlere de biber gazı sıktı. Zeytinburnu’nda da ikinci polis şiddeti vakası yaşandı.
  • Özel izinle yasak günlerinde fabrika işçilerinin çalıştırlıp  buna itiraz eden sendika temsilcisinin gözaltına alındığı Antep, covid vaka sayısında İstanbul’dan sonra ikinci sıraya yükseldi. Fabrika izinlerini veren Kentin valisi vaka artışından ekmek almaya giden halkı suçladı.
  • Bolu’nun Göynük ilçesinde bulunan baraj gölünde toplu balık ölümleri yaşandı. Bölgede bulunan kömür madenleri ve termik santrallerin kirlilik yaratmış olabileceği belirtilirken, TPAO’nun baraj üstünde kaya gazı sondajları için 2 yıl önce sözleşme yapmış olması nedeniyle sondajların başlamış olabileceği belirtiliyor.
  • Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaşmak üzere Suriyeli paramiliter gruplara üye kişileri Libya’ya göndermeye devam ettiğini açıkladı.
  • Kasırgalar, dünyanın hemen hemen her bölgesinde ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 40 yıllık kasırga uydu görüntülerini analiz eden Wisconsin-Madison Üniversitesi Meteorolojik Uydu Çalışmaları Kooperatif Enstitüsü’ndeki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın kasırgalardaki artışa neden olabileceğini belirtiliyor. 

            MEVCUT DURUM-SALGIN KONTROLÜ

  • Dünya genelinde aktif vaka sayısı 2.9 milyona yükseldi. Aktif vakaların yarısından fazlası üç ülkede: ABD (1.2 milyon), Rusya (228 bin) ve Brezilya (200 bin). Türkiye’de aktif vaka sayısı yaklaşık 33 bin.
  • ABD toplam vaka sayısı (1 milyon 725 bin), toplam ölüm sayısı (100 bin 572), yeni vaka sayısı (19 bin), bir günde ölen kişi sayısı (774)  ile salgının seyrinin kaygı verdiği ülke konumunda.
  • Salgının ciddi seyrettiği ve pik yapmaya devam ettiği Brezilya  bir günde 1,027 kişinin ölümü ile dünya zirvesine yerleşti. Ülkede  15 bin 691 yeni vaka sayısı bildirildi.
  • Türkiye’de salgının azalma eğilimi durmuş gibi. Yeni vaka sayısı 942 ve yaşamını kaybeden kişi sayısı 28 olup istenen azalma gerçekleşebilmiş değil. Test sayısı 20 binin altına düştü, salgının bu aşamasında hasta saptanması ve önlem alınması çok önemli olmasına karşın test sayısı hala istenen düzeye çıkabilmiş değil.
  • Covid-19 salgınından Türkiye genelinde nüfusa oranla en çok etkilenen illerden olan Zonguldak’ta hayat ‘normalleşme’ yolunda hızla ilerlerken şehirde son birkaç gündür Alaplı ilçesinden gelen haberler sağlıkçıları korkutuyor. İlçede faaliyet gösteren bir iplik fabrikasında 21 Mayıs’ta 3 işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Fabrikada üretime 1 Haziran’a kadar ara verildi.. 800 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin temasta bulunduğu tespit edilen 96 kişiye de test yapılarak  Koronavirüs tespit edilen  13 kişi Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.. Zonguldak’ta pandeminin başladığı ilk günden itibaren kayıtlara geçen pozitif vaka sayısı 775. Korona virüsü teşhisiyle 60 kişi öldü.
  • Van’da iki taziye kaynaklı koronavirüs vaka sayısı artınca İpekyolu’nun  Ortanca köyü ve Edremit’in  Eminpaşa Mahallesi’nde taziye evinin kurulduğu cadde karantinaya alındı. Ortanca köyünde taziye kaynaklı vaka sayısı 128, Eminpaşa’da ise vaka sayısının  35’e yükseldiği belirtildi
  • 0-14 yaş arasındaki çocuklar, 15-20 yaş grubu ve 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik sokağa çıkma kısıtlaması kararının devam ediyor
  • İstanbul parklarında ‘çemberli dönem’ başlıyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, koronavirüse karşı fiziksel mesafeyi korumak amacıyla parklara  180 santimetre aralıklarla 240 santimetre çapında çemberler çizdi. Çemberler, Anadolu Yakası’nda Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Pendik sahil parkları ile Avrupa yakasında Florya Sosyal Tesisleri, Küçükçekmece Sahil Parkı, Haliç İTO Parkı, Maçka ve Bebek parklarında olmak üzere kentin farklı noktalarındaki yeşil alanlarda çiziliyor.
  • Covid-19 nedeniyle ara verilen Yüksek Hızlı Tren seferleri, Perşembe günü Ankara-İstanbul seferi ile başlıyor.
  • 5 Haziran’da uçuşlara yeniden başlayacak olan  THY korona virüs önlemleri kapsamındaki yeni uçuş  kurallarını  belirledi : “Şimdi uçuşa hazırlanma zamanı. Sağlıklı uçuş için el bagajı yok, küçük el çantası var. Koridorlarda kuyruk ve temas yok. Anons ile sıra numarasına göre biniş ve iniş. Maskeni tak. Her dört saatte bir değiştirecek kadar yanında yedek masken olsun. Sosyal mesafeni koru, mümkün ve makul olan her yerde buna dikkat et. Hijyene dikkat, el yıkamak ve mümkün olduğunca online işlemler ile seyahat.”
  • Restoranlar için fiziksel mesafe kuralları belli oldu: Sandalyeler arası 60 cm, masalar arası 1.5 m mesafe konacak.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün hayvandan insana bulaşmasının ilk kez Hollanda’da gözlemlenmiş olabileceğini bildirdi. DSÖ, kürkü için vizon yetiştirilen bir çiftlikteki iki çalışana Koronavirüs’ün hayvanlardan mı bulaştığının incelendiğini söyledi. Bir DSÖ Sözcüsü Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, halen toplanmakta ve incelenmekte olan verilerin teyit edilmesi halinde bunların “hayvandan insana ilk bulaştırma vakası” olacağını söyledi.
  • İngiltere’de yeni tip Koronavirüs’ün metrolarda nasıl bulaştığına dair yeni bir simülasyon videosu yayınlandı. Simülasyonda metroda seyahat eden bir Koronavirüs hastasının en ufak bir öksürük veya hapşırmayla çevresindeki 7 metrelik alanda herkese virüs bulaştırdığı görüldü. Ayrıca Koronavirüs’e sahip bir kişinin oturduğu ve dokunduğu yüzeylerde virüsün uzun süre etkili olduğu ifade edildi.
  • Çin’in Wuhan kentinde 11 milyon sakinin koronavirüs açısından test edilmesi  için “10 günlük bir savaş” ilan edilmişti. 9 günde 6,5 milyondan fazla koronavirüs testi (nükleik asit testi) yapıldı. Cuma günü test sayısı  1,47 milyona ulaştı.. 
  • Suudi Arabistan Koronavirüse  yönelik kısıtlamaları 31 Mayıs’tan itibaren hafifletmeye başlayacak., sokağa çıkma yasağı Mekke hariç ülke genelinde 21 Haziran’da tamamen kaldırılacak.
  • Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlarına 14 Haziran’a kadar dünya çapında seyahat kısıtlamaları getiren Almanya’nın 15 Haziran’dan itibaren  belirlenen kriterlere uyulması şartıyla 31 Avrupa ülkesine   yeşil ışık yakması bekleniyor. Bu kriterler arasında Almanya’da uygulanan, “yedi gün içinde 100 bin nüfus başına 50 yeni enfeksiyonluk üst sınırın aşılmaması” da bulunuyor. Almanya’da bu üst sınırın aşılması durumunda koronavirüse karşı kaldırılan önlemlerin yeniden yürürlüğe sokulması öngörülüyor.
  • Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, koronavirüs aşısı bulunana kadar öğrencilerin okula dönmesine izin vermeyeceğini söyledi. Filipinler’de okullar normalde haziran-nisan ayları arasında eğitim veriyor. Ancak salgın nedeniyle ülke genelinde uygulanan karantina yüzünden açılış tarihi şimdilik ağustos ayı olarak belirlendi. Ayrıca sınıf ve okullarda kalabalığı önlemek için mesafeye göre eğitim ve online ders gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI-SAĞLIK MUHALEFETİ

  • İstanbul Tabip Odası, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Salih Cenap Çevli’nin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
  • Adnan Menderes Ünv.Tıp Fak.’de iki internde Covid-19  pozitif saptanması  üzerine  #adüintörnlericovidpozitif” etiketiyle Twitter üzerinden açıklama yapan TTB, “Sağlık çalışanlarının yeterli koruyucu ekipman sağlanmadan çalıştırılmamalarını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.
  • Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan El-Münire Hastanesi’nde çalışan doktorlar Covid-19 nedeniyle meslektaşlarını kaybedince topluca  istifa etti. Açıklamada yeterli koruma önlemleri alınmaması nedeniyle bugüne kadar 18 sağlık görevlisinin yaşamını kaybettiği  bildirildi.
  • İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilciliği, ek ödemelerin adil yapılması için dilekçe kampanyası başlattı. Ek ödemeler konusunda şeffaf bilgilendirme isteyen SES üyeleri, adaletsizliğin bir an önce giderilmesini talep etti.

      TOPLUMSAL MÜCADELE

  • Ekvador’un başkenti Quito’da koronavirüs salgını nedeniyle hükümetin uyguladığı bütçe kesintileri, düşük ücretler ve iş kaybına karşı sokağa çıkan binlerce kişi Hükümet Sarayı’na doğru yürüdü.
  • Bir grup sanatçı son günlerde sanatçı Ozan Emekçi ve Alevi köyleri hakkında hakaretlerde bulunan ve nefret söylemi yayan yazılara ilişkin ortak açıklama yayınlayarak “Nefret, hakaret, yalan üreterek toplumu bölmeyin, insanları kutuplaştırmayın! Nefret dili toplumun düşün dünyasını zehirliyor. Düşünce, çözüm üreterek insanları birleştirmeye, yan yana durmaya katkıda bulunun” çağrısı yaptı.
  •  Twitter’da öne çıkan eylemden ;
    • Çarklar dönsün diye işçilerin ölüme sürüklenmesi #NormalDeğil 
    • İşçilerde hastalık oranının Türkiye ortalamasının 3.5 katı olması #NormalDeğil 
    • İşsizlik 15 milyona dayanırken uzun çalışma saatleri #NormalDeğil 
    • Çalışma saatleri gelir kaybı olmaksızın düşürülerek milyonlarca işsiz istihdam edilebilir.
    • Salgın sürerken tıka basa servislerde işe girmek #NormalDeğil 
    • Çalışırken kaptığımız hastalığın iş kazası ve meslek hastalığı sayılmaması #NormalDeğil

            YENİ YAŞAM İNŞASI 

  • Kooperatifleri ile dünyaya açıldılar: Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2019’da beş ev emekçisi kadının bir araya gelerek kurduğu “Lice Kadın Kooperatifi” birçok kadına istihdam sağlıyor. İlk olarak sebze kurutmalıkları, turşu, reçel, salça, kavurma gibi yiyecekler üreterek işe başlayan kadınlar, ardından tekstil ve süt ürünleri alanına yönelerek yurt dışından dahi sipariş almaya başladı.  

http://yeniyasamgazetesi1.com/kooperatifleri-ile-dunyaya-acildilar

            JİN

  • Rosa Kadın Derneği’ne yönelik soruşturmayı “sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturması” olarak nitelendiren Diyarbakır’daki 15 sendika, kadın, meslek ve sivil toplum örgütü, ortak açıklama yaparak tutuklanan kadın hakları savunucusu ve siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.
  • Sokağa çıkma yasağının bitmesiyle birlikte, 28 Mayıs’ta, Muğlalı kadınlar sokağa çıkarak,  sevgilisi tarafından öldürülen Zeynep Şenpınar cinayetine tepkilerini dile getirecek. Katil Selim Ahmet Kemaloğlu’nun yakınları tarafından Zeynep’in ailesi tehdit ediliyor ve üstü kapatılmaya çalışılıyor.
  • AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hamdullah Arvas, sosyal medya hesabından Zeynep Şenpınar’ın katledilmesine ilişkin yaptığı paylaşımla, cinayeti meşrulaştırmaya çalıştı: “Hikaye aynı; özgürlük düşkünü bir kadın ve gayrimeşru yaşantısı içinde geçen bir ölüm hikayesi. Sizce bu tesadüf mü, yoksa maksatlı yapılan bir algı yönetimi mi? Edep yahu”
  • Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu, 28 Mayıs günü tüm dünyada gerçekleşecek olan #AllWomenProtestViolence  hashtagi ile ses çıkarmaya hazırlanıyor. Koronavirüs pandemisi bütün dünyayı kasıp kavuruyorken iktidarların yeni normalleşme tartışmaları yaptığını dile getiren kadınlar: “Dünyanın her yerinden kadın ve LGBTİ+lar olarak patriyarkaya ve koronavirüs kapsamında hayatlarımızda artan şiddete karşı birlikte harekete geçelim istiyoruz”
  • Fransa’nın kuzeydoğusundaki yerel seçimlerde Tilloy-lez-Marchiennes belediyesinin yeni başkanı trans birey Marie Cau oldu. Seçim kampanyasının merkezine ekolojik çalışmaları ve yerel ekonomiyi koyan Marie Cau, ülkenin ilk trans belediye başkanı olarak tarihe geçti.

SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK

  • Antalya’nın Kaş ilçesinde 2020 yılında 4 orman ve zeytinlik yangını yaşandı. Yanan alanların ortak yanı ise denize nazır alanlar olması. Geçtiğimiz gün yaşanan orman daha doğrusu zeytinlik yangını ise akla kundaklama dışında bir olasılık bırakmıyor. Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası’nda dolaşan bir yol var ve yolun altı villalar ve lüks otellerle dolu. Yolun hemen üstünde ise imar dışı bırakılmış bir ağaçlı bölge var. Yarımada’nın yüksek bir yer olmaması yanan yerin de denize nazır villalık olmaya müsait bir alan olması kundaklama olasılığını yükseltiyor. Arazi, Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ne ait bir ormanlık araziymiş. Gazeteciler Cemiyeti’nin bu araziyi uzun yıllardır imara açma çabası içinde olduğu ise bilinen bir gerçek.

http://yeniyasamgazetesi1.com/kasta-rant-yanginlari

Krizden Çıkış Manifestosu ve Yeşil Yeni Düzen

Semra PURKİS

“Tarihte her bir yeni düzen, liberal solu da saflarına katacak bir söylemle gerçekte sistemi onarma, sürdürme ve meşrulaştırma peşindeydi. (Liberal sol ya da liberal çevreciden kastım piyasa sistemine dokunmadan sistemin krizine sistem içi çözümler arayan hareketler olmaları.) Kapitalizm 1970’lerin başlarında (hatta 1960’ların sonlarında) girdiği ve hala derinleşerek devam eden en uzun sistemsel krizinden beri liberal çevreci grupları da yanına çekecek söylemler ve politikalar geliştirmeye başladı. Yani biz bu filmi önceden görmüştük.  Filmin adına önce sürdürülebilirlik sonra yeşil ekonomi sonra da Yeşil Yeni Düzen dendi. Oysa Yeşil Yeni Düzen belgeleri bu söylemin gerçek tarihini bile bize unutturarak onu yepyeni bir tasarım olarak ortaya koymakta, birçok çevre de bilerek ya da bilmeyerek böyle lanse etmektedir.”

https://artigercek.com/haberler/krizden-cikis-manifestosu-ve-yesil-yeni-duzen

EKLER

Virüs-Borç Döngüsünde Modern  Kölelik 

Söyleşi: Saner ŞEN

“Neoliberal ekonomik düzenin kâbusu haline gelen karantina koşullarına bir an önce son vermek isteyen dünya devletleri, ‘eski normal’e geri dönme gayretiyle, dünya nüfusunun en yoksullarını gözden çıkartıyor. İşsizliğin tavan yaptığı şu dönemi fırsat bilen iş çevreleri, bununla da yetinecek gibi değil.  MÜSİAD’ın toplama kamplarını andıran ‘İzole Üretim Üsleri’ projesi ilgili bakanlıklardan gerekli izinleri jet hızıyla alırken, Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) gururla, işçilerin boyunlarına takılacak elektronik kelepçe sistemlerini tanıtıyor.

“Korona sürecinde kendine has önlemler geliştirenler de var, mesela biri Gaziantep’ten: Salgın günlerinde özel izinlerle çalışmaya devam eden Merinos Halı Fabrikası’nda vakalar artmaya başlayınca üretime bayram sonuna kadar ara verilmişti. Bayram sonrasında tekrar çalışmaya başlayacak fabrikada, işbaşı yapılana kadar virüse yakalanan işçilerin cezalandırılacağı duyuruldu.”

    “Çalışma koşullarının salgın başlamadan önce de insanlık dışı olduğunu anlatan –gerçek adı bizde mahfuz– yirmi beş yıllık tekstil işçisinden, salgın koşullarında fabrikadaki durumu ve hastalık tehdidini gözardı etmek zorunda bırakan yaşam koşullarını dinliyoruz.”

https://www.birartibir.org/emek/729-virus-borc-dongusunde-modern-kolelik



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...