Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (26 KASIM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (26 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Acil Servisi’nde çalışan Hemşire Mehmet Say Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Covid-19 olma sağlık hizmetinden yararlanmaya engel! Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde solunum cihazı bulunmadığı için başka bir hastaneye nakli istenen 1,5 yaşındaki bebek, özel Zilan Hastanesi tarafından Covid-19 pozitif diye kabul edilmedi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda semptom göstermeyen pozitif vakaları da içeren vaka sayısına yer verdi: Günlük vaka sayının 28 bin 351 iken hasta sayısı 6 bin 814. Yaklaşık 5 katı. Bu vaka sayısı ile Türkiye dünya sıralamasında üçe, Avrupa’da ise zirveye yerleşti. Bununla beraber worldmeter istatistiklerinde ‘vaka sayısı’ değil ‘hasta sayısı’na yer verdi. Bu durum kuşku ile karşılandı. DSÖ’ye yapılan bildirimlerde sadece hasta sayısı mı yer alıyor sorusu açıklanmayı bekliyor.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur: ‘’Tablo gizlenemez boyuta gelince vaka sayısını açıklamak zorunda kaldılar! Bu verilerin açıklanmasında TTB’nin pandeminin başından bu yana sürdürdüğü ısrarın da etkisi var.’’ Fincancı salgının kontrol altına alınması ile ilgili şunları söyledi: “Ekonomi gözetilerek alınan kararlarla salgının önüne geçilemez. Bu salgın sınıfsaldır. Hükümet, bireysel cezalandırmalarla salgını önlemeye çalışıyor. Ancak pandemi toplumsal bir sorundur ve bireysel önlemlerle çözülemez. Kalabalık fabrikaların, toplu taşımalarda yapılan yolculukların neden olduğu bulaşı engellemenin tek yolu var, üretimi durdurmak. Ancak bunu yaparken vatandaş da mağdur edilemez. Temel bir ücret sağlanmalıdır. Esnaf için kira gideri karşılanmalı; su, elektrik, doğalgaz gibi temel gereksinimler ücretsiz karşılanmalı. Kalabalık emekçi ailelerin yaşadığı evlerde virüsün bulaş hızı da yüksek oluyor. İnsanlar evde kalmak zorunda kaldığında istismar ve kadına şiddet artıyor. Bunları önleyecek mekanizmalar kurulmalı. Toplu bulunulan alanlar kapatılmalı, zorunlu alanlar dışında üretim tamamen durdurulmalı. Ama bununla birlikte yeterli bireysel hareket alanı için gerekli yeşil alan ihtiyacı da karşılanmalı.”
  • CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya: “Arayüz var ama bakanlığınızın yüzü yok” CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Covid-19 verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmiş ve günlük vaka sayısının Bakan Koca’nın açıkladığının 20 katı olduğunu açıklamıştı. Merak edilen ‘yeni hasta sayısı’nın yaklaşık 5 katı olarak açıklanan vaka sayısının da gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı!
  • Dünya genelinde Covid-19 ile ilgili verilerini Worldmeters internet sitesinde yararlanarak paylaşmaya devam ediyoruz. Paylaşılan veriler pandeminin hala dizginlenemediğini gösteriyor. Toplam vaka sayısı dünya genelinde 60.7 milyonun üzerine çıktı. Günlük can kaybında rekor kırıldı, son 24 saatte 12 bin 7 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. ABD günlük can kaybı sayısında rekor kırdı, son 24 saatte 2 bin 302 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Küresel yeni vaka sayısı haftanın üçüncü günü yeniden 600 binin üzerine çıkarak 609 bin 207’ye yükseldi.
    • Yeni vaka bildiriminde ABD 180 bin 903 vaka ile zirvedekini yerini korurken ikinciliğe Brezilya yerleşti (45 bin 449 kişi). Bu ülkeler dışında yüksek yeni vaka bildirim yapan ülkeler şunlar: Hindistan (44.7 bin), İtalya (25.9 bin), Rusya (23.7 bin), Almanya (20.8 bin), İngiltere (18.2 bin), Fransa (16.3 bin), Polonya (15.4 bin), Ukrayna (13.9), İran (13.8 bin) ve Meksika (10.8 bin).
    • On binin altında yeni vaka bildirimi yapmasına karşın artışın dikkat çektiği ülkeler de var: Arjantin (8.6 bin), Kolombiya (8.5 bin), Sırbistan (7.6 bin), Avusturya (5.8 bin), Endonezya (5.5 bin), Portekiz (5.3 bin) ve Ürdün (5 bin).
  • Resmi istatistikler bir kez daha değişse de salgının kontrolden çıktığı gerçeğini değiştiremedi. Yeni hasta, ölüm ve ağır hasta sayısı oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Son 24 saatteki yeni hasta  sayısı 6 bin 814 olurken Covid-19 yaşamını yitirenlerin sayısı 168 kişi oldu. Aktif hasta sayısı 69 bin 411 kişiye, ağır hasta sayısı 4 bin 641 kişiye yükseldi. Test sayısı 164 bin 500’ün üzerine çıktı, buna rağmen halen hedeflenen 200 bin test sayısından oldukça gerisindeyiz.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı illerin korona virüsü salgınında 3. zirveyi yaşadığını belirterek “İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa bu iller arasında. Salgında yüzde 50’nin üstünde artış olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Zonguldak, Ordu… Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu.  Antalya, Düzce, İzmir, Manisa ve Tekirdağ bu sınıra yaklaştı. 29 Temmuz’dan bu yana neredeyse her gün ağır hasta sayısının arttığını biliyoruz. Son 3.5 aydan bu yana ağır hasta sayımızda artış 8 kata yakın oldu. Hatta 9 kat… Vefat sayımız bugün 168, en yüksek vefat sayımız.” dedi. Bugünden itibaren açık test politikasına geçtiklerini kaydeden Koca, “24 saatte 28 bin 351 yeni vaka var” diye konuştu.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı ölüm sayılarını açıklamaya devam ediyor. Dün (25 Kasım) İstanbul’da 203’ü ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 454 kişinin hayatını kaybetti. Üç gündür paylaşılan veriler Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye için açıkladığı ölümlerden dahi yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Vaka sayısı – hasta sayısı kafa karışıklığından sonra Covid-19 ölümü, doğal bulaşıcı hastalık ölümü tartışması gündemi meşgul edecek gözüküyor.
  • Denizli’nin Buldan ilçesinde Sanayi Bölgesi çıkışında boş tabutların atıldığı belirtildi. İddiaya göre boş tabutlar Covid-19 Korona virüsünden hayatını kaybeden vatandaşların taşındığı tabutlar.
  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Sağlık Bakanlığı yalan söylemeye devam ediyor. Sadece üç ilimizin bile Covid-19 vefat sayısı 315” diyerek, sadece İstanbul, İzmir ve Ankara’da 16 bin 610 yurttaşın salgın nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.
  • İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, ‘’Türkiye’de salgının merkezi olan İstanbul’da günlük ortalama koronavirüsü vaka sayısının 10 bin olduğu belirtiliyor. Mart ayından farklı olarak bunların hafif ve orta olanları evde takip ediliyor. Hasta artışı ile birlikte Covid dışındaki servislerden sürekli olarak hasta yatağı, Covid-19 hastalarına kaydırılıyor. Koronavirüsü olmayan hastalarla ilgili ciddi sorunlar var. Ameliyatlar, kontroller, acil olmayan bütün başvurular erteleniyor. Bu dönemin sonunda maalesef Covid-19 dışı hastalarda ciddi sorunlar yaşayacağız. Başka nedenlerle ölüm oranlarında da artış olacak endişesindeyiz. Bütün sosyal ve ekonomik güvenceler sağlanarak en azından 15 gün kapanmanın şu kısır döngüyü kıracağını düşünüyoruz.” dedi.
  • Koca açıklamalarında aşılara da yer verdi: ‘Sağlık personelinden başlayarak, risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planladıklarını söyleyen Koca, “(Çin menşeli Sinovac aşısı) Yapılan sözleşmeyle aralık, ocak ve şubat ayında toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı” bilgisini verdi ve ekledi: “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere ocak ayında 20 milyon hedefliyoruz. MRNA aşısı için de aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar aşının verilebileceği şeklinde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla da irtibat halindeyiz. Önemli olan, çok erken dönemde güvenilirliğini ve etkinliğini bildiğimiz aşılarla başlamak. Muhtemelen 11 Aralık gibi bu aşı takvimine başlanabilir diyebilirim bir aksilik olmazsa. Yerli aşılarla ilgili inaktif olan dört tane aşımız var. Bir tanesi faz çalışmasına geçti. 44 gönüllü vatandaşımıza yapıldı, herhangi bir sorun görülmedi. En geç nisan ayında uygulamaya geçeceğimizi düşünüyorum. Birden fazla yerli aşımız olacak.”
  • SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, iktidarın sağlık örgütlerinin önerilerine kulak tıkaması sonucu hem sağlıkçıların hem de toplumun tükendiğine dikkati çekerek “Salgında emekçiler hiçe sayıldı” dedi. Ankara Şehir Hastanesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, ‘’Pandemi kurulu, iş sağlığı ve güvenliği birimini baypas ederek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve mevzuatını hiçe sayan uygulamalara, kararlara imza atıyor. Bağımsız olmayan bu kurul koordinatörlük ve hastane patronlarının kararlarının uygulanması yönünde bazen bilimsellikten uzak kararları uygulatmak için mobbing ve angarya dayatabiliyor. Ne işyeri temsilcilerimiz ne de çalışan temsilcilerimizle bilgi paylaşılıyor.’’ dedi.
  • Çorum’daki Atıl Uzelgün Huzurevi’nde kalan yaşlıların tamamında koronavirüs tespit edilmesinin ardından Ankara’da da benzer bir durumun yaşandığı öğrenildi. “Huzurevlerinde kötü bir tablo var ve acilen ciddi tedbirler alınmalı” diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, bu alanın ihmal edildiğini söyledi. Son aylarda Ankara’daki huzurevi sakinlerinin yüzlercesinin Covid-19’a yakalandığını aktaran Yalçınkaya şu bilgileri verdi: Şu an Ankara’da sadece Süleyman Demirel Huzurevi’nde 70’ün üzerinde Covid-19’a yakalanan yaşlı var. Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde de Mart ayından bu yana yüzlerce kişi, Covid-19 bulaştığı için hasta oldu. Avrupa’da hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümü yaşlı bakım merkezlerinde yaşayanlar. Orada yaşanan kaos ilerleyen günlerde bazı kentlerimizde görülebilir” Cezaevi, huzurevi, çocuk bakımevi ve kışla gibi toplu yaşam alanlarında düzenli olarak Covid-19 testi yapılması gerektiğini belirten Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Ali Karakoç ise şunları söyledi: “Daha önce yaptığımız açıklamalarda, tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak toplu yaşam alanlarında bir enfeksiyon olması durumda bunun çok hızlı yayılacağını belirttik. Özellikle huzurevi sakinlerinin yaşlarından dolayı dirençleri düşük ve enfeksiyon çok hızlı yayılır.”
  • İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 hükümlünün Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 6 kişinin de test sonuçlarını beklendiği iddia edildi.
  • Ülke genelinde 4 gün boyunca başta pazar yerleri, toplu ulaşım araçları ve alışveriş merkezleri olmak üzere yurttaşların kalabalık şekilde bulunduğu yerlere yönelik yoğunlaştırılmış denetimler yapılacak.
  • Lig Beyaz Grup ekiplerinden Çorum FK, Covid-19 testi pozitif çıkan 17 futbolcusunun karantina süreci devam ettiği için Ziraat Türkiye Kupası 4. turundaki Altınordu maçına çıkmadı.
  • Bloomberg, dünyayı etkisi altına alan koronavirus salgınına ilişkin, 53 ülkenin salgına karşı dayanıklılık sıralamasını oluşturdu. 200 milyar dolar ve üzerinde ekonomik büyüklüğe sahip 53 ülkenin karşılaştırıldığı araştırmada, Türkiye 53 ülke arasında 60,6 puanla 30. sırada yer aldı. Salgında en başarılı olan ülke ise Yeni Zelanda oldu. Araştırma sonucu verilen puanlar, ülkelerin 100 bin kişi başına aylık yeni vaka sayısı, aylık vaka sayılarındaki ölüm oranı, toplam ölüm sayısının nüfusa oranı ve yapılan test sayısındaki pozitif vaka oranına göre belirlendi.
  • Yeni Zelanda, Mart ayında henüz ülkede herhangi bir koronavirus vakası tespit edilmemişken, ülke sınırlarını kapattı. Hükümet test, filyasyon ve merkezi karantina sistemlerine önemli bir kaynak ayırdı. Yeni Zelanda’da hükümet vaka tespit edilen bölgelerde sıkı karantina uygulamalarına başvururken, ikinci sıradaki Japonya’nın farklı bir yol izlediği belirtildi. Değerlendirmede şunlar kaydedildi: “Japonya’da yasalar gereği böyle bir salgında bile devlet vatandaşlarına sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar getiremiyor. Ancak geçmişte yaşanan tüberküloz salgınları sebebiyle Japonya’nın salgınlara hazırlıklı bir sağlık sistemi bulunuyor. Bu sebeple koronavirus salgını ülkede ilk ortaya çıktığında, hükümet hızlıca eylem planlarını devreye sokabildi. Bunun yanında Japonya’da halk yasal cezalar olmamasına rağmen maske takma, kalabalık yerlerden uzak durma gibi tavsiyelere sıkı sıkıya uydu. Bu sayede şu anda 120 milyon nüfuslu ülkede 331 ciddi hasta bulunuyor.” Sınır kontrollerinin koronavirusle mücadelede en etkili araçlardan birisi olduğuna dikkat çekildi. Finlandiya ve Norveç’in Mart ayı ortasından bu yana ülkelerini neredeyse tamamen dış dünyaya kapatmalarının başarılarında önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.
  • Salgının başından beri sıkı önlemler almayarak pratikte sürü bağışıklığı yaklaşımını benimseyen İsveç’te salgının hızının yavaşladığına dair herhangi bir gösterge yok. Çoğu ülke tamamen tecrit, kısmi kapanma gibi önlemler alırken İsveç’te hayat neredeyse olağan akışında sürmüştü. Okulların kapanmadığı, restoran, kafelerin açık kaldığı, yalnızca 70 yaş üzeri vatandaşların sosyal yaşamlarının sınırlandırıldığı ülkedeki esnek yaklaşım fikrinin mimarı Anders Tegnell sürü bağışıklığı meselesinin zor olduğunu belirtti. Hükümetin baş epidemiyoloji uzmanı Tegnell “Toplumda enfeksiyonların azaldığına dair bir bağışıklık görmüyoruz” dedi.
  • Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, ‘corona’nın kaynağı kabul edilen Wuhan kentini kastederek, “11 milyonluk bir şehri kapattık. Şehri kapatmak demek, giriş çıkış yasağı değildir. 11 milyon insan hepsi evinde durması gerekiyor. İşte bu şekilde bu salgını yenebiliriz. Sert tedbirler olmadan bu sonucu alamazsınız”
  • Salgınla birlikte evdeki dezenfektanlar nedeniyle zehirlenen çocuk sayısı arttı. ABD-Zehir Kontrol Merkezleri Birliği ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre salgının başından beri kazara zehirlenme vakaları arttı. Ocak başından 2 Ağustos’a kadar geçen sürede merkezlere 21 bin 27 el temizleme jeline maruz kalma vakası bildirildi.
  • Almanya’da Kasım başından bu yana var olan korona önlemleri 20 Aralık tarihine kadar uzatıldı. Yeni önlemler kapsamında en fazla iki aileden beş kişi bir araya gelebilecek.
  • TTB’den Sağlık Bakanlığı’na vaka sayılarının açıklanması için 12 maddelik çağrı. TTB, “Covid-19 pandemisinin nasıl yayıldığına, pandeminin ne gibi bir etkiye sahip olduğuna, pandemiye karşı nasıl ilerleme kaydedebileceğimize ve alınan önlemlerin başarılı olup olmadığına dair güvenilir, küresel ve açık veri gerekir. Günlük Covid-19 PCR testi pozitif saptanan tüm vakaların açıklanması gereklidir” açıklaması yaptı. TTB’den yapılan açıklamada PCR pozitif vaka sayılarının açıklanması gerektiği şu 12 madde ile vurgulandı:
  1. Pozitif çıkan kişiler belirti göstermese de hastalığı bulaştırdığı için bu sayının bilinmesi önemlidir. Çevremizde her gün kaç kişi hastalığı bulaştırabilir bilinmelidir.
  2. Pozitif vaka sayılarının açıklanması Dünya Sağlık Örgütü’nün talebi ve standartlarına uyum açısından önemlidir.
  3. Dünyada tüm ülkeler günlük pozitif sayılarını açıklamakta ve herkes tarafından takip edilebilmektedir.
  4. Pozitif vaka sayılarını açıklamak, günlük virüs saptanan kişi sayısı uluslararası standardına uyumu gereğidir.
  5. Uluslararası camiada ülkemizde pandeminin iyi yönetildiği algısı oluşturması açısından yararlıdır.
  6. Salgının gidişatını (artış/ azalış eğilimi) görmek için salgın eğrileri günlük pozitif vaka sayılarına göre çizilmektedir.
  7. Ülkemizde pandeminin kontrolü için uzmanların illere göre alınan önlemlerin etkililiğini görebilmesini sağlar.
  8. Uzun süren ve zahmetli olan PCR testini uygulayan laboratuvar çalışanları ve evlere giderek numuneler alan ekipler başta olmak üzere sağlık sektöründe çalışan tüm emekçilerin, yaptıklarının salgını kontrol altına almada işe yaradığını görüp motivasyonlarının yükseltilmesini sağlar.
  9. Pandeminin ilk 4,5 ayındaki uygulamaya uyum açısından pozitif vaka sayıları açıklanmalıdır.
  10. Halkımızın tehlikenin boyutlarını görebilmesini ve riski doğru algılayabilmesini sağlar.
  11. Toplumun alınan tedbirlere daha iyi uyabilmesi için gereklidir.
  12. Halkımızın pandeminin iyi yönetildiğine dair güven duymasını sağlar.

 

Salgının sınıf karakteri – Dr. Ali Tepe

Covid-19 pandemisinin ilk günlerine dönüp bilim insanlarımızın henüz ne söyleyecekleri hakkında bile hiçbir fikirlerinin olmadığı günlerde -hâlâ da az!- salgınların eşitlikçiliği üstüne bir söylem tutturmuşlardı. Eşitlik duygumuzun mücadele azmimizi ve heyecanımızı arttıracağını düşünüyor olmalılardı. Yanıtı Defoe veriyor anlatısında; vebanın daha çok yoksul dış muhitlerde hapsolduğunu gözlemlediğini yazan Defoe anlatının ilerleyen bölümlerinde parası olanların, hükümet ve kraliyet üyelerinin, aristokratların vs. şehri terk ederek ya da güvenli kapalı ortamlar yaratarak hastalığa karşı daha korunaklı olduklarını söyler. Hiçbir hastalık süreci itibarıyla eşitlikçi değildir, ne yazık ki bunu ısrarla savunan bilim insanları için tekrarlamaktan bıktığımız sözler… (https://yeniyasamgazetesi2.com/salginin-sinif-karakteri/)



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...