Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (25 ARALIK 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (25 ARALIK 2020)

Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Konya’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ayhan Dağlı, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mutasyona uğrayan yeni virüsün tespit edildiği ülke sayısı artmaya devam ediyor. İngiltere ve Güney Afrika’nın ardından korona virüsünün Nijerya’da da yeni bir varyantı ortaya çıktı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden yapılan açıklamada, yeni mutantın İngiltere ve Güney Afrika’dakilerden farklı göründüğü, daha bulaşıcı olup olmadığının araştırıldığı belirtildi.

İngiltere’de tespit edilen korona virüsünün (Covid-19) daha hızlı yayılan türünün Almanya’da da tespit edildiği açıklandı. Baden Württemberg Eyaleti Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, virüsün mutasyona uğramış türünün 20 Aralık’ta İngiltere’den gelen bir kadında tespit edildiği ve bunun Almanya’da bilinen ilk vaka olduğu ifade edildi.

DSÖ, mutasyona uğrayan yeni virüsün “büyük ölçüde” daha bulaşıcı olduğunu, ancak virüsün daha tehlikeli olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını açıkladı. DSÖ virüsün yeni türünün genç yaş gruplarında daha çok görüldüğüne dikkat çekti.

Aşılarla birlikte Coronavirus konusunda umutlar yükselirken DSÖ’den uyarı geldi: Bazı ülkelerde nüfus bağışıklığının belli bir seviyeye gelmesi 2021’in sonuna kadar sürecek.

***

Küresel düzeyde toplam vaka sayısı 79.7 milyonun üzerinde, yarın 80 milyonlu istatisitkleri paylaşmaya başlayacağız. Küresel düzeyde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 750 bine yaklaştı. Dünya genelinde yeni vaka bildirimi ve ölümlerdeki tırmanma devam ediyor. Son 24 saaatte yaklaşık 665 bin 410 yeni vaka bildirimi yapılırken, 11 bin 722 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Avrupa’da korona virüsü kaynaklı ölümlerin sayısı son iki ayda iki kat yükseldi. Kıtada ilk vakanın bildirilmesinden sonraki sekiz ay içinde 250 bin ölüm kayıtlara geçerken, sadece son iki ayda ölü sayısı 500 bini geçti. Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere ve Rusya’daki Covid-19 ölümleri, Avrupa’daki toplam ölü sayısının yüzde 60’ını oluşturuyor. İtalya, Avrupa’da Covid-19 kaynaklı ölümlerin en yüksek olduğu ülke konumunda.

Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (193 bin), Brezilya (58.9 bin), İngiltere (39 bin), Rusya (29.9 bin), Almanya (26.4 bin), Hindistan (23.9 bin), Fransa (21.6 bin), Türkiye (18.1 bin), İtalya (18 bin), Kolombiya (14.9 bin), Güney Afrika (14.3 bin), Çekya (14.1 bin), Polanya (13.1 bin), Meksika (11.6 bin), Hollanda (11.5 bin) ve İspanya (11 bin).

Türkiye’de yeni vaka bildirimi hafif düşme eğiliminde olsa da yüksek hızda devam ediyor, ölümler ise ne yazık ki oldukça kaygı verici düzeyde… Son 24 saatte 254 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 19 bin 115’e yükseldi. Bu hızla giderse üç dört gün içinde 20 binli istatisitklere alışmış olacağız. Yeni vaka bildirimi 18 bin 102 kişi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 100 binin üzerinde. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 3 bin 218 kişi. Günlük test sayısı 195 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı düşmeye devam ediyor, 23 Aralık itibarıyla 146 bin 305 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 4 bin 805 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala %3.2 olup dünya ortalamasının (%0.5) altı katından daha fazla olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu yükseklik ölümlerin yüksek hızda devam edeceğini gösteriyor.

Bakan Koca, kentlere dair şu bilgileri verdi: ‘’Günlük vaka sayılarında Antep’te yüzde 66, Tekirdağ, Bursa ve İzmir’de yüzde 60, Ankara ve Samsun’da yüzde 55, Trabzon ve Adana yüzde 50, Diyarbakır ve Hatay yüzde 48, Kayseri ve Kocaeli yüzde 45 düşüşler sağlandı.’’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Daire Başkanlığı, bugün İstanbul’da 131 kişinin ‘bulaşıcı hastalık’ nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise son 24 saatte tüm Türkiye’de 254 kişi yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.

***

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, salgından tüm devlet yönetimlerinin sorumlu olduğunu belirterek, tıpkı savaşlar, toplu katliamlar ve işkencelerde olduğu gibi hepsinin uluslararası mahkemelerde yargılaması gerektiğinin altını çizdi. Sömürü ve tahakküm ilişkilerinin pandemi ile ilişkisine vurgu yapan fincancı şunları paylaştı: Bu sömürü yalnızca insanın değil, aynı zamanda doğanın ve doğadaki tüm canlıların sömürülmesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde, vizonların üretildiği bir şehirde bir anda başka bir mutasyon ortaya çıkmasıyla beraber insanlık, burada üretilen vizonları katletme kararı aldı. Dolayısıyla doğal ortamlarından alıp kendi çıkarımıza göre kullandığımız diğer canlılar, doğal ortamlarını yok etme sonucunda doğal ortamlarını terk ederek, insanlarla daha fazla iç içe yaşamak zorunda kalan canlılar da doğal ortamın tahribatıyla ortaya çıkan susuzluk, temiz havanın yok olma süreçlerinin her biri kapitalizmin sömürü çarkının bir parçası. Bu da karşı karşıya olduğumuz bu küresel salgın dışında başka küresel salgınları da göğüsleyecek olmamız anlamına geliyor. Eğer böyle bir sömürü sürdürülürse ve doğayı daha fazla tahrip etme davranışıyla karşı karşıya olursak ki kapitalizmi değiştirmeden yani bu ekonomik sistemi ortadan kaldırmadan bu sömürüyü sonlandırabilmek, sömürü sonlanmadıkça da dünyanın, doğanın ve doğadaki canlıların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamasını olanaklı kılmak çok görülmeyecek. O yüzden zaten başlı başına içinde yaşadığımız doğayı tahrip ederek, bu sömürüyü derinleştiren kapitalizm, tüm canlıların sağlığını bozuyor. Dolayısıyla bu sömürü sona ermeden bizim sağlıklı kalabilmemiz de olanaklı değil. Zaten bu sömürü düzeni; üretim devam etsin, artı değer biriksin ve kar artsın diye yaşayacak kadar sağlıklı kalabilmemize izin veriyor.

***

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Meclis’te düzenlendiği basın toplantısına, Hatay’daki Covid-19 vakalarının artışına dikkati çekmek için tabut getirdi. Elindeki kırmızı beyaz karanfilleri de tabutun üzerine bırakan Topal, “Böyle bir tabutla gelmek istemezdim ama zorunda kaldım.” dedi. Hatay’ı, Çin’in Wuhan kentine benzeten Topal, Çin hükümetinin Wuhan için uyguladığı olağanüstü tedbirlerin Hatay için de uygulanmasını istedi.

Veli-Der üyeleri korona virüsü salgını tehdidine rağmen öğrencilere yüz yüze sınav yapılması kararından geri dönülmesini istedi.

***
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay,  “2021’in 6’ncı ayından  önce hızlı bir rahatlama beklemeyelim” dedi. Kutlubay, “Boş yatakların olması, başvuran hasta sayısının azalması hiçbir zaman bizi gevşetmemeli. İkinci dalgayı atlatmak üzereyiz ama yeni bir dalganın gelmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. İngiltere’den gelen haberler malum. Mutasyona uğrayan yeni bir virüs ve bulaşıcılığı yüzde 70 oranında artan virüsten bahsediliyor ve bu virüs de farklı ülkelerde görülmeye başladı. Bu yüzden 2021’in 6’ncı ayından  önce hızlı bir rahatlama beklemeyelim” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, ‘’Bu dönem yoğun bakımda yatan hastalar çok ağır. Özellikle son 2 aydır hastalık daha agressif seyrediyor. Akciğerler bir türlü normale dönmüyor. Ölüm oranları da ona paralel yükseliyor. Virüsün RNA dizilimini çok daha fazla merak ediyorum’’ dedi.

Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kamil Yılmaz, 40 Covid-19 hastası çocuk üzerinde yaptıkları çalışmada yüzde 72’lik kısmında D vitamini eksikliği ya da yetersizliğinin saptandığını söyledi.

***

İngiltere’de koronavirüs salgınında enfeksiyon seviyesi artmaya devam ediyor. Virüs bulaştırma katsayısı ya da kısa adıyla “R0” olarak bilinen sayı İngiltere’de şu anda 1.1 ile 1.3 arasında. Bu da salgının hızla büyüdüğü anlamına geliyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun (ONS) verilerine göre, ülke çapında 85 kişiden birisi enfekte olmuş durumda. İngiltere’de pozitif test seviyesindeki artış, başkent Londra ile ülkenin Güney Doğu ve Doğu bölgelerinde yaşanıyor. Bu bölgelerde koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türün tespit edilmişti. Vaka oranı da Londra’da bir hafta içinde ikiye katlanmış durumda. İngiltere Halk Sağlığı Merkezi’nin son verilerine göre 100 bin kişide 602 kişi koronavirüse yakalandı.Galler’de enfeksiyon seviyesi keskin bir artışla her 60 kişiden birisi koronavirüse yakalanmış durumda. Enfeksiyon seviyesi Kuzey İrlanda’da da yükselişte. İskoçya’da ise seviye düşerek 140 kişide bir koronavirüs vakası görülüyor. Open Üniversitesi’nden Prof. Kevin McConway, salgındaki bu seviyenin “endişe verici derecede yüksek” olduğunu söyledi.

***

ABD’de korona virüsü tedavisi gören 37 yaşındaki Jesse Martinez, aynı odada kaldığı 82 yaşındaki bir başka hastayı oksijen tüpüyle vurarak öldürdü. Los Angeles polisi, 82 yaşındaki hastanın dua etmesinden rahatsız olduğu belirtilen Martinez’in cinayet ve nefret suçundan yargılanacağını açıkladı.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb6331″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından aşı ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Aşılarımız bir aksilik olmazsa Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor. İnancımız bize her darlıktan sonra bir genişlik olduğunu söylüyor. Bilim Kurulumuzun değerlendirmesiyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz. Erken dönemde aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında, bu giderek daha artmış olacak Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı aşının çalışmaları 14 Eylül’de ülkemizde başlatıldı.’’ Covid-19 aşı planlamasına dair bigiler veren Koca, “Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu söyleyebilirim. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim. Sağlık çalışanlarından başlamak üzere, Ocak-Şubat-Mart, en geç Nisan olmak üzere, ilk 2 hatta 3. aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz” dedi. Koca ayrıca, “BioNTech aşısını Mart sonuna kadar 4,5 milyon doz gibi planladık. Zannediyorum Ocak’ta bunun 1 veya 1,5 milyon gibi bir kısmı gelmiş olacak. Opsiyonel olarak 30 milyon doza kadar aşının sözleşmesinin detayları netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın en geç imzalanmış olur” diye konuştu.

***

Aşı çalışmalarını koordine eden Serhat Ünal, aşı çalışmalarına dair şu bilgileri verdi: “23 Aralık 2020 itibariyle 9 bin 150 gönüllü taranmış ve bunlardan 7 bin 371’i gönüllü çalışmaya alınmıştır. 18 Kasım’dan itibaren vatandaşlarımıza yapmaya başladık. Birincisinde bir aşı, bir plasebo yapılırken, ikincisinde iki aşı bir plasebo yapıldı. Yedi bin 371 gönüllüye 10 bin 829 doz uygulanmış durumda. Bu çalışmanın sonuna göre 1322 kişi değerlendirme basamağımız olan ikinci dozdan 14 gün sonra etkinlik açısından değerlendirmesi yapıldı. Rakamda görüldüğü gibi 752 aşı yapılmış kişide sadece üç hasta meydana gelirken, 570 plasebo yapılmış koldan 26 hastalık meydana geldi. Bu çalışmayı yüzlerce, binlerce kez tekrar etseniz en kötü olasılıkla yüzde 71 etkili, Dünya Sağlık Örgütü bunun yüzde 50 başarılı olmasını yeterli görüyor. Toplam aşı yetkinliği yüzde 91,25 olarak hesaplanmıştır. Yüzde 91 önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. 26 vakanın 6’sı hastane yatış gerektiren ciddi ‘corona’ virüs enfeksiyonu olarak tedavi edildi. Aşı kolunda yakalanan üç kişi bırakın hastaneye yatışı, bir vakada hafif bir burun akıntısı haricinde semptom olmadı. Önümüzdeki günlerde bu fark artarak devam edecek. En sık gözüken yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı. Aşıyla ilgili bir arkadaşımızda hafif alerjik reaksiyon meydana geldi, o da anında tedavi edildi. Bunun dışında hiçbir ciddi yan etki görülmedi. Aşımız güvenli görünüyor.”

***

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, “Acil kullanım onayının verilmesi doğru bir hamle ama Türkiye’de Resmi Gazete’de yayınlanan metinde ‘sağlanamadığı’ ifadesi geçiyor. Aşının asıl etki sağladığı zaman yapılması gerekiyor. Aşının Faz 3 kolunun %91 olumlu sonuçlar verdiğine dair yapılan açıklama güzel bir gelişme. Araştırmaya göre %91’lik bir koruyuculuk özelliği var. Sinovac da bu açıklamayı yaparsa içimiz rahat şekilde bu aşıyı yapabiliriz. Burada sıkıntılı olan aşının kendisi değil aşının siyasi söylem ile bir başarı hikayesi gibi sunulmaya çalışılması.” diye konuştu.
Doç. Kızıl, Sağlık Bakanı’nın “Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim” açıklamasına karşılık ise “Günde 2 milyon aşı yapılır da kuralına uygun olmaz bu aşılama. Benzer nüfuslu Almanya’da bu sayı günde maksimum 250 bin civarı” yorumunu yaptı.

***

ABD ilaç firması Moderna, ürettikleri Covid-19 aşısının İngiltere’de ortaya çıkan korona virüsünün daha bulaşıcı türüne karşı koruyucu olabileceğini belirtti.

DSÖ’nün baş biliminsanı Swaminathan, aşılarla beraber sonun başlangıcı sürecine girildiğini kaydederek ‘’Yine de geçmemiz gereken bir tünel var ve önümüzdeki birkaç ay çok kritik olacak. Bazı ülkelerde nüfus bağışıklığının belli bir seviyeye geldiğini görmeye başlamamız 2021’in sonuna kadar sürecek” dedi.

***

Güney Amerika ülkeleri Meksika, Şili ve Kosta Rika’da Perşembe günü kitlesel koronavirüs aşı programı başlatıldı. Arjantin ise Rusya’dan Sputnik V aşısını satın aldığını ve Perşembe günü itibarıyla 300 bin doz aşının başkent Buenos Aires’e ulaştığını duyurdu.

İngiltere’de Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısının 616 bin 913 olduğu bildirildi.

ABD’de, Pfizer ve BioNTech’in aşısı ile Moderna’nın geliştirdiği aşı uygulanmaya devam ediyor. Aşı yaptıranların sayısı 1 milyonu aştı

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...