Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  22 ŞUBAT 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  22 ŞUBAT 2021

 

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Kayseri Diş hekimleri Odası Başkanı Dt. Emrullah Maraş ve Manisa’da özel bir hastanede çalışan üroloji uzmanı Dr. L. Aktan Kokuoğlu Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, Covid-19’un kökenlerini araştırmak üzere Çin’in Wuhan kentine gönderilen ekibin çalışmalarını paylaştı. Jasarevic, ekibin Coronavirus’ün insanlara bulaşmasında 4 ihtimal üzerinde durduğunu söyledi: “Ekip, virüsün insanlara bulaşması konusunda dört olası hipotez belirledi. Bunlardan ilki; hayvandan (örneğin yarasa) insanlara doğrudan zoonotik yayılma, ikincisi; hayvan türleri aracılığıyla, yani zoonotik rezervuar hayvanından başka bir hayvana ve buradan da insanlara, üçüncüsü; besin zinciri yoluyla (örneğin, kendi doğal ortamlarında virüse ev sahipliği yapabilecek vahşi hayvanların donmuş eti yoluyla), dördüncüsü ise laboratuvarla ilgili meydana gelen bir olay sonucunda.”

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Müdürü Dr. Hans Kluge, Covid-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi. Kluge, en kötü senaryonun geride kaldığını, virüsün ilk yayılmaya başladığı 2020 yılına göre virüs hakkında daha fazla bilgiye sahip olunduğunu belirtti. Mutasyonların virüsü kontrolden çıkarmayacağının altını çizen Kluge, ancak sağlık sistemleri baskı altında olan ülkelerdeki sağlık sisteminin, daha fazla baskı altında olabileceğini, bu yüzden mutasyonları çok ciddiye aldıklarını kaydetti.

 

 

 

 

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 112 milyona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 478 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 22 milyon 157 bin civarında olup düşme eğiliminde olmasına karşın halen oldukça yüksek sayıda olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde haftanın son günü yeni vaka sayısı 312 bin 711 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 293 kişi. Pandemide zirvede bulanan ABD’de dahi yeni vaka sayısı düşme eğilimini devam ettirdi. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (57.2 bin), Brezilya (29 bin), Fransa (22 bin), Hindistan (14 bin), İtalya (13.5 bin) ve Rusya (12.7 bin). Bu düşük bildirimin hafta sonu bildirim yapmayan ülkeler, sokağa çıkma kısıtlamaları, teşhis ve bildirimde yaşanan sorunlar nedeniyle alıştığımız düşüşlerden farklı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Beş haftadır süren düşme eğilimi geçtiğimiz hafta da devam etti. Küresel olarak bir önceki hafta 385 bin olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, geçtiğimiz hafta 360 bine düştü,. Benzer şekilde bir önceki hafta olan 11 bin 248 günlük ölüm bildirim, geçtiğimiz hafta 9 bin 389’a kadar geriledi.

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 6 bin 546 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 77 kişi oldu. Toplam vaka sayısı 2 milyon 638 binin, toplam can kaybı 28 binin üzerine çıktı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 601 kişi. Günlük test sayısı 101 bine düştü. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 86 bin 602 kişiye yükseldi. Ağır hasta sayımız 1,185 kişi. Halen %1.4 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) üç buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyonlu virüsün yeni bir dalga oluşturma tehlikesine vurgu yaparak şu uyarıları sıraladı: “Bulaşın 1.5 misli arttığı ispatlanmış durumda. O nedenle maske mesafe ve hijyen kurallarını daha da arttırmamız gerekiyor. Bir arada bulunmayı eskiden 15 dakika diye ifade ederken şimdi 10 dakikaya indi. Maskenin standart bir maske olması çok önemli, olmuyorsa çift maske kullanılmalı. Mesafenin de 1.5 metreden 2 metreye çıkartılması önemli. Mutasyonların Karadeniz’e yayılması sonucu riskin giderek büyüyerek, arzu etmediğimiz, bir daha yaşamak istemediğimiz kasım ayını bir daha yaşatma ihtimali var. Bunu da yeni bir pik veya dalga olarak isimlendirmek mümkün”

***

Eğitim Sen Karadeniz şubeleri Çevrimiçi düzenledikleri “Karadeniz alarm veriyor” başlıklı toplantıda, kamu yöneticilerine yönelik uyarılarda bulunuldu. Samsun 171,29,  Ordu 194,42, Giresun 184,34, Rize 202,44, Trabzon 228,02, Tokat 118,52 oranları üzerinden “çok yüksek riskli”, Amasya 96,06, Artvin 78,42 oranları ile de “yüksek riskli” iller olduğunu hatırlatan açıklamada, ortaya çıkan tablo üzerinden bilim insanlarının uyarıları doğrultusunda kamusal hareketliliği azaltmak gerektiğinin altı çizildi. Şu taleplerin gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuldu: Yüz yüze eğitim ve sınav kararı ertelenmeli, taşımalı eğitimde servis sayısı artırılmalı, eğitim emekçileri acilen aşılanmalı.

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavların yüz yüze gerçekleştirilebilmesi için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu. Selçuk, “Sizlerin de sadece sınavlarınızı yüz yüze gerçekleştirebilmemiz için salgın tedbirleri noktasında tüm hazırlıklarımız tamam. Öğrencilerimizin yüzde 40’ı yani yarıya yakınınız sınavlarını tamamladı zaten. Sınavlarınızda bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır” dedi.

***

Türkiye’de 2020 yılında antidepresan ilaç kullanımında ciddi artış yaşandı. 2019’da 49.8 milyon kutu antidepresan ilaç satılırken 2020’de bu sayının 54.6 milyona çıktığını belirten CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, “Artış oranı gerçekten ürkütücü boyutta. 2018’den 2019’a artış oranı yüzde 1,8 iken 2019’dan 2020’ye artış oranı yüzde 9,6 olmuş” dedi. Artışın arkasında pandemi ve kısıtlamalar kadar Türkiye’nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin de yattığını söyleyen Taşcıer, ülkede belirli bir azınlığın daha da zenginleşirken orta gelir düzeyine sahip insanların giderek yoksullaştığını, dar gelirlilerin ise açlıkla boğuşma noktasına geldiğini söyledi.

 

***

Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki Nice kentinde belediye, Covid-19 vaka sayılarının ulusal ortalamanın üç kat üzerinde seyretmesi nedeniyle hafta sonu sokak kısıtlaması istedi. Belediye Başkanı Christian Estrosi, “Hava güzel, herkes buraya koşuyor” dedi. Estrosi, akşam saat 18.00’dan sonra sokak kısıtlamasının salgını engellemek için yeterli olmadığını söyledi.

***

ABD’deki Kentucky Üniversitesi’nin Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü Başkanı Dr. Rebecca Dutch, Nipah virüsünün (NiV) bir sonraki salgına ‘kesinlikle’ neden olabileceğini, bu virüsün ölüm oranının yüzde 45 ila 75 arasında değişebildiğini ve bunun Covid-19’daki orandan çok daha yüksek olduğunu belirtti. Çevreci yazar ve hayvan kaynaklı hastalıklar uzmanı John Vidal ise insanlığın Kara Veba çapında yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalabileceğini öngördü. Yazar, “Hava yolculuğunun ve küresel ticaretin yaygınlığı dikkate alındığında, virüs haftalar içinde semptomsuz taşıyıcılar aracılığıyla tüm dünyaya yayılabilir ve ülkeler sınırları kapatıncaya kadar on milyonlarca insanı öldürür” öngörüsünde bulundu. Nipah’ın hem yarasalar hem de virüslü mango yiyen domuzlar tarafından insanlara bulaşabiliyor. 1999’da virüs nedeniyle, salgını önlemek amacıyla bir milyondan fazla domuz itlaf edilmişti.

***

TTB-Covid-19 izleme kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, lokanta, kafeteryalar, kahvehaneler gibi bazı işyerlerinin hizmet sunamaması, saat 21.00’den sonra ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile 65 yaş üstü ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması gibi durumların olduğunu anımsatarak “Kısıtlamalar yürürlüğe girdikten sonra olgu ve ölüm sayılarında bir azalma oldu. Fakat son iki haftadır kısıtlamalar aynen sürmesine rağmen olgu sayılarında artış olduğunu bizzat Sağlık Bakanı da söyledi. Kısıtlamaların bu haliyle sürmesi toplumun yalnızca belli kesimlerinin üstüne yük aktarılması anlamına geliyor ki bu haliyle sürdürülmesi mümkün görünmüyor” dedi. Pala, iller bazında epidemiyolojik ölçütler gözetilerek kısıtlamalara karar verilmesi gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti: “Burada da üç temel ölçüt var. Birincisi son 14 günlük süre içerisinde yeni olgu görülme hızı, ikincisi nüfusa göre test yapabilme sayısı, üçüncüsü de testler içerisindeki pozitiflik oranı. Bunların üçü bir arada değerlendirilip o bölgede hangi kısıtlamaların uygulanacağına karar vermek gerekir. Büyük/küçük işletme gibi düşünmeksizin ekonomik ve sosyal koşulları oluşturulmuş bir tam kapanmayı yeniden gündeme getirmek gerekir. Bir yıllık bir süreç bize şunu gösterdi: Salgını kontrol altına alamadık, nüfusa göre olgu görülme sıklığında pek iyi durumda değiliz.”

***

Suriye’de on yıldır devam eden iç savaş nedeniyle açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Alman Açlıkla Mücadele Örgütü (Welthungerhilfe) Suriye Koordinatörü Konstantin Witschel, Suriye’nin şimdiye kadar yaşadığı en büyük açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve 12 milyondan fazla kişinin  (toplam nüfusun neredeyse yüzde 60’ı) “alarm verici düzeyde” gıda sıkıntısı çektiğini açıkladı.

 

***

Sağlık ve eğitimin anadilde olmasının temel bir ihtiyaç olduğunu belirten SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, hastanın tam iyilik hali için sağlık hizmetinin anadilde olması gerektiğine işaret etti.

http://mezopotamyaajansi27.com/GUNCEL/content/view/125687

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde anadilde sağlık hakkı talep etti. Kürtçe’nin Kirmanckî ve Kurmanci lehçeleri ile Türkçe, Süryanice, Ermenicesi, Arapça ve  İngilizce olmak üzere altı dilde yapılan açıklamanın Kurmancisi şöyle: “Di asteke wekhev de Bêyî lêhirtinek cewaz, Heqê  Sûdjêgirtina ji karûbarên tenduristiyê  mafeke bingehîn ya mirovahiyê ye..

https://m.bianet.org/bianet/toplum/239696-di-zimane-zikmaki-de-mafe-tenduristiye-di-ser-siyasete-re-ye

 

AŞI TARTIŞMALARI

Nüfusunun yarıya yakınını korona virüsüne karşı aşılayan İsrail’de bugün normalleşme kademeli olarak başladı. İsrail Sağlık Bakanlığı, aşının gerçek hayatta kullanımında elde edilen verileri açıkladı. Buna göre Pfizer aşısı, hastalık riskini yüzde 95.8 oranında azaltıyor. Aşının, virüsün bulaştırılmasını da yaklaşık yüzde 90 oranında azalttığı tespit edildi.

***

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Temmuz’a kadar yetişkin gruptaki herkese ilk doz Coronavirus aşısını yaptırma sırasının gelmesini hedeflediklerini açıkladı.

***

Avustralya’da aşı karşıtları gösteri düzenledi. Koronavirüse karşı aşılama kampanyasının yarın başlayacağı ülkede yüzlerce kişi, aşılama programını protesto etti. Melbourne, Sidney ve Brisbane başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterilerde protestocular, “Benim bedenim, benim kararım” yazılı pankartlar taşıdı.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bugün aşıya erişimde yaşanan en büyük sorun sistemin kendisindedir. Zengin ülkelerin önce insanları yoksullaştırıp, aşıya ulaştırmayıp, sağlık hakkını gasp ettikten sonra çıkıp, adeta sadaka verir gibi damla damla aşı vererek, vicdanlarını temizlemeye çalışmalarıdır” dedi. Elbek üretilen aşı hakları patent altına alındığı için birçok ülkenin kitlesel aşılama için gerekli kaynağı bulmakta zorlandığına dikkat çekti. Aşıya erişim konusunda en büyük sıkıntının patent olduğunu savunan Elbek şöyle dedi: “Kamu kaynakları tarafından finanse edilen araştırmaların ardından geliştirilen Covid-19 aşıları için patent yasaları askıya alınmalıdır, bu yönde yapılan çağrılara kulak verilmelidir.” Dünya Ticaret Örgütü’nün Hindistan ve Güney Afrika’nın da içinde bulunduğu bazı ülkelerden gelen “Korona aşısı patent hakkı geçici olarak askıya alınsın” talebini kabul etmediğini hatırlatan Elbek, “Şimdi yoksul ülkelere yardım ettiğini söyleyen ABD, Avrupa Birliği ve Japonya öneriye keskin bir şekilde karşı çıkmıştı” diye konuştu.

***

Pandemi testi –İzzettin Önder

Siyasi erkin pandemi karşısında iki amacı çok belirgin şekilde öne çıktı. Birincisi siyasi iktidar tüm salgına rağmen siyasi rant uğruna hiçbir şeyden fedakarlık etmedi. İkincisi pandemi yaygınlığını ve ölümcüllüğünü sürdürürken, siyasi erk sermayedarların sömürü hırsı adına sermayeye yakın dururken, emekçilere ve esnafa uzak kaldı. Esnafa ve emekçilere bazı ödemelerin yapıldığı ortadadır, ancak, sermayeye aktarılanlardan fedakarlık yapılarak emek ve esnaf cepheleri daha güçlü desteklenebilirdi. Aşı politikasında da emekçiler ihmal edildi. Sağlık emekçileri savaşın öncüleri olduğundan aşıyı neden hak etmiş ise, her gün kamu araçları ile işe gitmeye zorunlu ve iş yerinde oldukça kalabalık ortamda bulunan sair emekçiler de aynı derecede aşıyı hak etmişlerdir.

https://www.evrensel.net/yazi/88190/pandemi-testi



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...