Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 22 MART 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 22 MART 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!  Pandeminin başından bu yana Türkiye’de 390 sağlık emekçisi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 123 milyon 420 binin üzerinde. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 721 bini geçti.  Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında da yükseliş devam ediyor, 21 milyon 350 binin üzerine çıkan aktif hasta sayısı pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde haftanın son günü olmasına rağmen yeni vaka sayısı yüksek hızda devam etti, 426 bin 134 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 961 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya açık ara farkla zirvedeki yerini koruyor. Türkiye ise günlük  bildirimlerinde ilk altıda yer almaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (47.8 bin), Hindistan (47 bin), ABD (39.5 bin), Fransa (30.6), Polanya (21.8 bin), Türkiye (20.4 bin), İtalya (20.2 bin), Almanya (11.1 bin), Ukrayna (11.1 bin) ve Macaristan (10.6 bin). Hafta sonu bildirim yetersizlikleri, sağlık hizmetlerine erişim ve test yaptırmadaki sınırlılıklar nedeniyle vaka sayısındaki azalma dikkatli değerlendirilmelidir.

Günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması pandeminin seyri konusunda daha sağlıklı değerlendirme yapma imkanı veriyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki vaka artışı devam ediyor. Bir önceki hafta 420 bin 436 olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, geçtiğimiz hafta 481 bin 504 kişiye yükseldi. Şubat ayının ortasından beri yeni vaka bildiriminde yükseliş hız kesmeden devam ettiğini hatırlatmak isteriz. Düşüş eğiliminde olan ölümlerde de yükselme trendine girdi. Bir önceki hafta 8 bin 434 olan ortalama günlük ölüm bildirimi, geçtiğimiz hafta 8 bin 746 ölüme geriledi

***

Salgın kontrol altına alınamıyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı artıyor. Toplam vaka sayısı 3 milyonun, can kaybı 30 binin üzerine çıktı. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 20 bin 428 kişi olup yüksek hızda devam ediyor. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 965 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 190 bin civarında. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 157 bin 874 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin artacağını da gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 1,568 kişi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki buçuk katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Balıkesir’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre son bir haftada, 100 bin kişide görünen vaka sayısı yüzde 11,9 artışla, 288,16 oldu. Balıkesir İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yeni alınan kararlar kapsamında HES kodu kullanım alanı genişletildi, parklar kapatıldı ve evlere gerçekleştirilecek ziyaretler yasaklandı. Kentte berber, kuaför, güzellik merkezleri, şehirlerarası otobüs terminallerinin giriş-çıkışlarında ve marketlere girişlerde HES kodu zorunlu hale getirildi. Ayrıca sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde, marketlere araçlarla gidilmemesi için market otoparkların kapatılmasına karar verildi.

***

Samsun’da “eğitimciler aşılanana kadar yüz yüze eğitime ara verilmeli, çevrimiçi eğitime geçilmelidir” diyen Samsun Eğitim Sen Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, Samsun’da koronavirüs vakalarının her geçen gün artarak devam ettiği bu durumun ise eğitim ve öğretim açısından endişe verici bir boyuta doğru gittiğine dikkat çekerek, Samsun’da yüz yüze eğitime ara verilmesi çağrısında bulundu. Topaoğlu, “Açıklamanın üzerinden geçen sürede görülmüştür ki; aşılanan öğretmen sayısı Türkiye genelinde ancak 80 bin civarındadır. Günde 1 milyon aşı yapılacağını söyleyenler geçtiğimiz 3,5 ay sürecinde 3 milyonu 2. doz olmak üzere toplam 11 milyon kişiyi aşılayabilme becerisi göstermişlerdir. Bu sonuç toplumu hastalıkla baş başa bırakmaktan başka bir şey değildir. Pozitif vakaların görüldüğü sınıfların öğrenci sayısına bakılmaksızın yüz yüze eğitime ara verilmesine ve eğitimin çevrimiçi sürdürülmesi gibi kararların hayata geçirilmesine başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

***

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), pandemi sürecinde evden çalışmanın yaygınlaştığı medyada gazetecilerin yaşadığı hak kayıplarına ilişkin bir tavsiye listesi hazırladı.  Tavsiye mektubunda, mesai saatlerinin esnekleşmesi, ulaşılamama hakkı, iş ile ilgili yapılan harcamaların kim tarafından karşılanacağı ve özel hayatın gizliliği gibi sorunlara dikkat çekildi.

***

Almanya’da, Covid-19 kısıtlamaları 18 Nisan’a kadar devam edebilir. Geçtiğimiz cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eyalet başbakanları arasında yapılan çevrimiçi toplantıda da “Acil Fren Mekanizmasının” yürürlüğe gireceği belirtiliyordu. Merkel’in eyalet başbakanları ile yapacağı bir sonraki toplantı öncesi basına sızan taslak karara göre, haftalık 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısının 100’ü geçmesi durumunda, aynı aileden olan  kişilerin başka aileden sadece 1 kişi ile görüşebilecekleri belirtiliyor. Taslakta, kilitlemenin 18 Nisan’a kadar devam etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Taslakta ayrıca, yüksek vaka sayılarına sahip bölgeler için olası akşam sokağa çıkma yasaklarında ele alınırken, kesin bir sokağa çıkma yasağı saati belirtilmemiş. Kapalı olan iş yerlerinin açılmasının genel olarak mümkün olmadığına atıfta bulunulan taslakta, ancak birçok koruyucu ek önlem alındığında kademeli olarak izin verilebileceği yer alıyor. Taslağa göre, şirketler çalışanlarına haftada iki kez hızlı test yaptırmakla yükümlü olacak.

***

Savaş çocukları öldürmeye devam ediyor. Şırnak Uludere’de karakolun arka bahçesinde oyun oynayan 2 çocuk, mayına basmaları sonucu yaşamlarını yitirdi.

***

Koronavirüs salgını, insanlarda yarattığı belirsizlik hissiyle birlikte medyada yer alan yanlış bilgi ve sahte haberlere yeni bir boyut kazandırdı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl Şubat ayında bu durumu “infodemi” olarak tanımlayarak koronavirüs pandemisine yanlış bilgi salgının eşlik ettiğini açıklamıştı. Doğrulama platformlarına göre internette “infodemi” olarak adlandırılan salgınla ilgili yanlış ve yalan haberlerin sayısı arttı. Bunun nedenlerinden biri de resmi kurumlarına duyulan güvenin azalması. Teyit.org Şef Editörü Gülin Çavuş’a göre, pandemiyle birlikte ortaya çıkan soru işaretleri, karşılığını büyük ölçüde yanlış bilgide buldu. Teyit olarak Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020’den bu yana pandemiyi ele aldıkları 400 analizlerinin olduğunu söyleyen Çavuş; önem, aciliyet, yaygınlık kriterleriyle yaptıkları bu analizler sonucu 584 internet sitesinde yanlış bilgi tespit ettiklerini aktarıyor. Çavuş’un verdiği bilgiye göre, geçen yıl Teyit’in radarına giren şüpheli bilgilerin yaklaşık yüzde 35-40’ı pandemiyle ilgili oldu.

Doğruluk Payı Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Ersun ise pandemi öncesine göre dijital içerik üretimi ve tüketiminde artış olduğunu söylüyor. Yanlış bilginin ne kadar arttığına ilişkin bir ölçüm yapmadıklarını ifade eden Ersun “Bizim açımızdan pandemi döneminde yanlış bilgilerin artışından çok, bu yanlış bilgilerin birçoğunun direkt insan sağlığını tehdit etmesi asıl problemi yaratıyor. Hem hastalığın seyrine dair hem kısıtlamalara ve önlemlere dair hem de son aylarda aşılara dair birçok yanlış bilgi söz konusu ve toplum sağlığını yakından ilgilendiriyor” diyor. Ersun, “Ancak pandemi konusunda konuşacak olursak ‘geleneksel tedavilere yönelik yanlış bilgiler Türkiye’de bir parça ön planda gibi görünüyor. Görece avantajlardan biri ise kurumsal bir aşı karşıtlığının henüz güçlü olmaması” diye konuşuyor.

AŞI TARTIŞMALARI

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, Güney Afrika’nın 1 milyon doz AstraZeneca aşısını 14 Afrika ülkesine sattığını duyurdu. Güney Afrika, geçtiğimiz ay AstraZeneca Covid-19 aşısının virüsün mutasyonlu türüne karşı etkinliği konusunda şüphelerin ortaya çıkmasının ardından aşının kullanımını askıya almıştı. Güney Afrika, Johnson & Johnson ve Pfizer’dan aşı siparişi verirken, bu siparişler ile nüfusunun üçte ikisini Covid-19’a karşı aşılamayı planlıyor. Ancak şimdiye kadar ülke genelinde sadece 183 bin doz aşı uygulandı.

***

Karantinalı bir yılın melankolisi ne kadar sürecek? – Andrew Solomon

Küresel salgın, gündelik hayatımızda büyük ve ani değişimlere yol açtı. Gündelik sosyal yaşantımıza sekte vuran Covid-19 yalnızca bugünkü alışkanlıklarımızı değil, gelecektekileri de beklenmedik biçimde değiştirdi.

Pandeminin bizi uzun dönem etkileyip etkilemeyeceğini bilmek zor, fakat bundan, benzer, müzmin, düşük dereceli kaygılar olmaksızın kurtulmayacağız. Sicim parçaları, esnekliğini kaybetmiş lastikler toplamayacağız; fakat aynı şekilde gereksiz bir şey yapacağız. Seyahatten kuşku duyacak olabiliriz; kalabalıklarda paniğe kapılabiliriz; sürü bağışıklığından uzun zaman sonra bile gereksiz hale gelse de maske takıyor olabiliriz. Kolektif travma hem grup zihniyetini hem de bireylerinkini etkiler. Çocuklarımızın yaşamları hakkında endişelenebiliriz veya kalabalık asansörleri olan yüksek binalarda çalışıyor olabiliriz.

Bir zamanlar egzotik bir hastalık olduğu düşünülen depresyon, çoğu Amerikalının varsayılan halet-i ruhiyesi haline gelmiştir. Bu pandemi de geçecek, fakat en azından bir kuşak boyunca terapistleri ve psikiyatristleri meşgul edecek bir çaresizlik tortusunu geride bırakacak.

https://www.gazeteduvar.com.tr/karantinali-bir-yilin-melankolisi-ne-kadar-surecek-haber-1516691

***

Şirketlere milyar liralar ödendi –Ergün Demir – Giray Kılıç

Sağlık Bakanlığı, şehir hastaneleri için 2020’de müteahhitlik şirketlerine 8,7 milyar TL kira ve hizmet bedeli ödedi. Müteahhitlik şirketlerine bir yılda ödenen tutar ile bin yataklı 8 şehir hastanesi yapılabilir.

Şehir hastanelerinde kiracı olan Sağlık Bakanlığı, 2018’de 2,2 milyar TL, 2019’da 5 milyar TL, 2020’de 8,7 milyar TL kira ve hizmet bedelleri olarak ödedi. 2021 yılı için de kira ve hizmet bedellerinin karşılığı olarak Sağlık Bakanlığı bütçesinde 16,4 milyar TL ödenek ayrıldı.

https://www.birgun.net/haber/sirketlere-milyar-liralar-odendi-338393



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...