Home / ARŞİV / KORONA GÜNLÜĞÜ 21 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 21 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönem pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

COVID-19’un meslek hastalığı kabul edilmesine dönük mücadelesini sürdüren Türk Tabipleri Birliği (TTB) meslek hastalığı ve vazife malullüğüne ilişkin hazırladığı soruları hem Sosyal Güvenlik Kurumu’na yanıtlanması istemiyle gönderdi hem de ilgili bakanlara yöneltilmesi amacıyla TBMM’deki hekim milletvekillerine iletti.

***

Piyasada satılan 41 maskenin güvensiz olduğu tespit edildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, maskelerin eczaneler dışından alınmaması gerektiğini vurguladı. Saydan, “Eczanelerdeki maskeler Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Eczanede standartlara aykırı maske bulunması mümkün değildir” diyerek şu uyarılarda bulundu: ‘’Kaliteli bir maskenin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur. Diğer detay ise filtrasyon sistemidir. Bu noktada 3 katlı maskeler her zaman daha avantajlıdır. Çünkü 3 katlı maskelerin orta katında çoğunlukla filtre görevi gören bir malzeme bulunur. Maskelerde burun kısmında bir tel bulunması son derece önemlidir. Kalitesiz maskelerin çoğunda bu tel bulunmaz maske yüze tam oturmadığı için koruma sağlamaz ve kullanım sırasında bu kısım burun üzerine tam olarak yerleştirilmelidir. Aksi halde maskenin kenarlarında boşluklar kalır ve bu boşluklardan zararlı mikroorganizmalar girip çıkabilir.’’

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 143 milyon 536 binin üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 57 bine yaklaştı.

Dünya genelinde yeni vaka sayısı yine 800 binin üzerine çıktı. Son 24 saatte 825 bin 57 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 910 kişiye yükseldi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan 300 bine yaklaşırken, Hindistan ile birlikte Brezilya, Türkiye ve ABD ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (294.3 bin), Brezilya (73.2 bin), Türkiye (61 bin), ABD (60.3 bin), Fransa (43.1 bin), İran (25.5 bin), Kolombiya (17 bin), Almanya (16.4 bin), İtalya (12.1 bin) ve Peru (11.3 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de Covid-19 hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate 61 bin 28 kişide Covid-19 vakası saptandı, 346 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybederek bir günde yaşanan can kaybında yine rekor kırıldı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,895 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 385 bine yaklaşırken toplam can kaybı 36 bin 613 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 322 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 555 bin 882 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 3 bin 375 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haftalık vaka sayısı en çok artan illerin Düzce, Çanakkale, Zonguldak, Yozgat ve Yalova olduğunu açıkladı.

***

ABD merkezli Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne göre Türkiye’de Covid-19 kaynaklı günlük ölüm sayısında zirve daha görülmedi. ABD’li enstitüye göre 5 Mayıs’ta ölü sayısı 410’u bulacak. En kötü senaryoda ise 17 Mayıs’ta 446 ölüm öngörüldü.

***

Ankara Şehir Hastanesi’nde, hasta sayısının artmasıyla birlikte pandemi bölümü sayısı 2’ye, yoğun bakım yatak sayısı da 400’ün üzerine çıkarıldı. Ankara Şehir Hastanesi Başhekimi Aziz Ahmet Surel, “Önce İstanbul sonra Ankara’nın piki geliyor” açıklamasını yaptı.

***

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Çanakkale’de yoğun bakım doluluk oranını yüzde 67,1” açıklamasının doğru olmadığını belirtti. Erensoy, “Devlet hastanesinin doluluk oranı yüzde 85. Diğer hastaneler de bizden iyi durumda değil. Sağlık Bakanının verdiği doğru bir rakam değil” ifadelerini kullanarak halka doğru bilgi verilmemesine tepki gösterdi.  Erensoy, “Önlem falan yok ortada. Çanakkale’de açık alanlar, sahiller insanlara kapatılmış durumda. Başka bir çözüm yolu sunulmuyor. İnsanlara ‘Evde oturun ya da işe gelin’ denilerek kapalı alanlar sunuluyor” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi Eş Başkanı Canan Coşkun, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun son kararıyla kordon boylarını, sahilleri, parkları, bahçeleri ve yürüyüş yollarını kapattığını hatırlatarak “Yani alınması gereken önlemler alınmamış, halkın sosyal mesafeyi koruduğu açık havada rahatlama ferahlama alanları yasaklanmıştır” diye belirtti.

***

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), salgının başlangıcından bu yana 100’e yakın serbest muhasebeci mali müşavir yaşamını yitirirken, çok sayıda mali müşavirin de tedavi gördüğünü ve halen tedavi edilmekte olduğunu açıkladı.

 

***

Salgın kontrolünde ayrımcılık ve keyfiyet artarak devam ediyor. Şimdi de lebaleb cenaze töreni. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Diyanet işleri Başkanı Erbaş’ın katıldığı, Nur cemaatinin Meşveret grubunun lideri Hüsnü Bayramoğlu’nun cenazesinde koronavirüs tedbirleri yok sayıldı.

***

 

Haber-Sen, pandemi sürecinde PTT emekçilerinin yüksek risk grubunda olduklarını dikkat çekerek, çalışma ortamında tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini istedi: “PTT şubeleri geçici olarak kapatılmalı, emekçiler acilen aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalı”

***

Kafe çalışanları sigortasız çalıştıkları için ödenekten de faydalanamadıklarını belirterek, “Ne salgından ne de açlıktan ölmek istemiyoruz” dedi.

***

CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan, can ve iş güvenliği olmadan çalışan motorlu kuryelerin çalışma şartlarının salgın dönemi ile çok daha riskli hale geldiğine dikkat çekerek “Çok Tehlikeli Meslekler” grubuna dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.

***

Ipsos Araştırma Şirketi, Dünya Ekonomik Forumu için 30 ülkede 70 yaşının altındaki 21 bin kişiyle bir anket çalışması yaptı. Yapılan çalışmanın sonuçları koronavirüs döneminde en çok Türkiye’de yaşayanların ruh ve akıl sağlığının bozulduğunu ortaya koydu. Öyle ki Türkiye yaşayanların yüzde 61’i koronavirüs salgını sebebiyle akıl ve ruh sağlığının bozulduğunu söyledi. Çalışmada küresel ortalama olarak kabul edilen değer ise yüzde 45. Bu neredeyse dünyada her iki kişiden birinin pandeminin başından beri duygusal ve zihinsel sağlık olarak kötüye gittiğini söylemesi demek.

***

Hindistan’da salgın kontrolüne yönelik ciddi çalışmaları yapılmadığını gösyeren bir haberi paylaşıyoruz. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den, Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ne giden uçakta yolculuk eden 53 yolcunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Yetkililer, 188 yolcu kapasitesine sahip uçakta kaç kişinin seyahat ettiğini açıklamazken Covid-19 test sonuçlarının Hong Kong’da uygulanması zorunlu olan üç haftalık karantina süresinde ortaya çıktığını belirtti. Hong Kong’daki yetkililer, korona virüsünün “N501Y” varyantının ilk kez tespit edilmesi üzerine pazar günü Hindistan, Pakistan ve Filipinler’i “aşırı yüksek riskli” ülkeler olarak kategorize etmiş ve bu ülkelerin 20 Nisan-3 Mayıs arasındaki tüm uçuşlarının yasaklandığını duyurmuştu.

***

İsviçre’nin bahar festivali, kalabalıkların pandemide biraraya gelmemesi için ilk kez Zürih dışına taşındı. Böögg adı verilen yapay kardan adam, Zürih merkezi yerine Alplerde izole bir yerde yakıldı.

***

Covid-19 hakkında çocukları ve aileleri bilgilendirmek amacıyla uzmanlarca kaleme alınan, Axel Scheffler’in resimlediği “Çocuklar İçin Koronavirüs Kitabı”, salgınla ilgili edinilen yeni bilgiler ışığında güncellenerek yeniden paylaşıma açıldı.

https://bianet.org/system/uploads/1/files/attachments/000/003/367/original/koronavirus-ve-kovid.pdf?1618907311

***

Hollanda’da koronavirüs vakalarının 7 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen, 21 Ocak’tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve kısmen rahatlamaya gidilmesi kararlaştırıldı.

***

İstanbul Tabip Odası: “Özel hastanelerde pandemi süresince COVID-19 hastalarından ücret alınamaz”. İstanbul Tabip Odası, özel hastanelerde Covid-19 testi yaptıran ve Covid-19 tedavisi gören hastalardan ücret alınmasına ilişkin açıklama yaparak, sağlığın piyasanın vahşi koşullarına terk edilemeyeceğine dikkat çekti Basın toplantısında

“Yurttaşlarımızı bu türden uygulamalara karşı tepki vermeye ve haklarını aramaya; Sosyal Güvenlik Kurumu’nu yasal düzenlemelere aykırı olarak COVID-19 hastalarından ücret talep eden hastaneleri denetlemeye ve cezalandırmaya; Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu otoritelerini ihlallere ısrarla devam eden hastaneleri kamulaştırmaya çağırıyoruz’’ denildi.

***

Brezilya’da otobüs şoförleri, petrol ve demiryolu işçileri, teslimat çalışanları, öğretmenler ve daha birçok sektörden binlerce işçi, ülkede son zamanlarda Covid-19 ve hükümetin yarattığı sosyal ve ekonomik eşitsizliklere karşı sesini duyurmak için grevler ve protesto gösterileri düzenliyor.

 

AŞI TARTIŞMALARI

TTB: Aşı ve randevu yok, algı yönetimi var! Bakanlığın duyurusunun ardından aşı randevu sisteminin kapatıldığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), aşılamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Aşılama risk grubuna dahil edilen yurttaşlar ne 182’den ne de Aşıla mobil uygulamasından randevu alabilmektedir. Tabip odalarımızdan ve TTB kollarından gelen bilgilere göre Türkiye’nin tüm bölgelerinde aşı aksamasının olduğu, yurttaşların 3 Mayıs öncesine randevu alamadığı anlaşılmaktadır” dedi.

***

Salgın yönetiminde tek adam rejimi devam ediyor. Bilim Kurulu üyelerinin yandaş basına açıklamaları ile şeffaf olmayan bilgi paylaşımları kafa karıştırıyor. Kılı kırk yarması gereken bilim insanı hassasiyeti yerine kabalaştırılmış paylaşımlara mahkum bırakılıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın Çin’den satın aldığı ve 14 Ocak’ta uygulanmaya başlanan Sinovac aşısıyla ilgili ilk çalışmanın tamamlandığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan tarafından paylaşıldı. Turan, ‘’aşı olan 15 milyon kişiden 2 bin 500’ünün Coronavirus’e yakalandığını, bu kişilerden de çok azının hastaneye başvurduğunu veya yoğun bakıma kaldırıldığını söyledi.

Turan, 65 yaş üstü yoğun bakım ihtiyaç oranı yüzde 10’un altına düştü’’ dedi. Turan’ın açıklmaları kuşkuyla karşılandı. Çalışmanın bilimsel raporunun kamuoyu ile paylaşılması talep ediliyor.

***

ABD’de iki doz aşısını da yaptıranların yalnızca yüzde 0.007’si, yani 100 binde 7’si Covid-19’a yakalandı. Veriler 50 eyaletten oluşan ABD’de 43 eyaleti kapsadığından 6 binin biraz daha üstünde vaka olabileceğini kaydeden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Rochelle Walensky “Yine de önemli bir nokta, aşılar işe yarıyor. Yaklaşık 6 bin vakanın yüzde 30’u herhangi bir semptom göstermedi” dedi. Ülkede iki doz aşısını birden yaptıranların sayısı 84 milyonun üzerinde. Bu, nüfusun yüzde 25.4’üne denk geliyor. En az bir doz aşısı yaptıranlar ise 131 milyondan fazla.

***

Aşı adaletsizliği devam ediyor. Zengin ülkeler gelecek yılın aşısını dahi garanti altına alma telaşında. İsrail, 2022 yılı için milyonlarca Covid-19 aşısı tedarik etmek amacıyla Amerikan ilaç şirketi Pfizer’la anlaşma imzaladı.

***

Ülkeler kullanımını durdurdukları aşıları satmaya ya da bağışlamaya istekli görünüyor. Geçen Perşembe Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa sorumlusu Hans Kluge Danimarka’nın tam da bunu yapmaya çalıştığını söyledi. Kluge “Anladığım kadarıyla Danimarka Dışişleri Bakanlığı elindeki Astra Zeneca aşısını yoksul ülkelerle paylaşma seçeneğine hazır ya da bunu değerlendiriyor” dedi. Danimarka’nın komşuları (litvanya ve Çekya) da istenmeyen aşılara talip oldular.

***

Türkiye’de Koronavirüs’e karşı Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen yerli aşı 250 gönüllü üzerinde uygulanırken, Faz-2 çalışmasına ilişkin ilk sonuçları bildiren Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik olabiliyor” dedi.

***

ABD’nin de tek dozluk Johnson & Johnson aşısı hakkındaki kararını Cuma günü açıklaması bekleniyor. ABD, Güney Afrika ve Avrupa Birliği, nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle Johnson & Johnson şirketinin ürettiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurma kararı almıştı. Johnson & Johnson şirketi ise Avrupa Birliği’nde başlayan aşı dağıtımına ara vermişti. EMA’nın güvenlik komitesi, aşıyı olanlar arasındaki kan pıhtılaşması vakalarını incelediklerini ve aşı ile pıhtılaşma arasında “olası bir bağ” bulduklarını söyledi. Kuruluş, güvenlik komitesinin ürün bilgisine kan pıhtılaşmasına dair bir uyarı eklenmesine karar verdiğini kaydetti ve “Bu vakalar, aşının çok nadir görülen yan etkileri olarak listelenmeli” dedi. Durdurulmadan önce sadece iki ülke, ABD ve Güney Afrika Johnson & Johnson şirketinin ürettiği Covid-19 aşısını yapmaya başlamış ve yedi milyon kişiye bu aşı yapılmıştı. AB de Johnson & Johnson aşısına 3 Mart’ta onay vermiş ve 19 Nisan’da dağıtım başlamıştı, ancak henüz yapılmaya başlanmadı.

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

Ekoloji Hareketleri Konferansı 21 Ocak 2023 Tarihinde İstanbul’da Gerçekleşti

Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu’nunda çağrıcısı olduğu Ekoloji Hareketleri Konferansı yoğun katılım ile 21 ...