Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 2 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 2 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Mersin’de özel bir hastanede çalışan anestezi uzmanı Dr. Kemal Aslan yaşamını yitirdi. Mersin’de pandemi nedeniyle şimdiye dek 7 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen geçen hafta yaptıkları incelemede 10’u hekim olmak üzere 30 sağlık emekçisinin Covid pozitif olduğunu, 2’sinin yoğun bakımda olduğunu belirtti.

***

2021’in ilk günü itibarıyla küresel düzeyde toplam vaka sayısı 84 milyonu geçti ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 835 bin oldu. Yılın ilk gününde yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısı oldukça yüksek hızda devam etti. Yeni vaka sayısı 561 bin 913 kişiye yükselirken, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 9 bin 470’e indi. Aktif vaka sayısı ise 22 milyon 900 bini geçti. Bulaş tehdit çok ciddi düzeyde devam ediyor.

Dün yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (166 bin), Brezilya (24 bin), İngiltere (53 bin), Rusya (27 bin), İtalya (22 bin), Almanya (16 bin), Fransa (19 bin), Hindistan (17 bin), Güney Afrika (16.7 bin), Çekya (13.2 bin), Kolombiya (12 bin), Türkiye (12.2 bin), Polonya (11 bin), Meksika (12.1 bin). Bir günde 5 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 20’ye indi.

***

Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümleri azalma eğilimine girse de resmi istatistiklerde paylaşılan hızlar bile oldukça yüksek. Son 24 saatte 212 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 21 bin 93 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi 12 bin 203 kişi olup hala oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 220 bini aştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1908 kişi. Günlük test sayısı 158 bin 103. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye toplam vaka sayısında dünyada 7.sırada yer alıyor, aktif hasta sayısı 85 bine kadar indi. 01 Ocak itibarıyla 85 bin 2 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 891 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, %4.5 oranında ağır hasta sayısı dünya ortalamasının (%0.46) tam on katına çıktı!! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün 15 kişide tespit edildiğini duyurdu. Britanya’dan Türkiye’ye girişlerin geçici olarak tamamen durdurulduğunu açıklandı.

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Maltepe Cezaevinde Coronavirus nedeniyle ölümler yaşanmaya devam ettiğini açıklayarak, “küçücük bir cezaevinde Coronavirus ile baş edemiyorsanız tüm Türkiye’de nasıl bu hastalıkla mücadele edeceksiniz?” diye sordu.

***

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, Avustralya’da “harika ilaç” adının verildiği Covid-19’a karşı olduğu belirtilen Ivermectin” adlı ilacı değerlendirdi. Doğancı, “İlaç son derece tehlikeli bir ilaçtır. Bunlar tamamen gerçekdışı ve reklam amaçlı yayınlardır” uyarısında bulundu.

***

Jim El Halil – “2020, toplumun bilime bakışını değiştirdi”

“2020 yılında halkın bilime duyduğu iştah, puslu zamanlardaki kesin bilgi arayışımız nedeniyle tatmin edilemez hale geldi, bilime bakışta büyük bir değişime tanıklık ettik. Halkın bilime yönelik iştahı hiç bu denli güçlü olmamıştı. Bilimsel bilginin siyasallaşması da bu yıl çağ atladı.

Bilimsel bilginin siyasallaşması bu yıl çağ atladı ancak hayatımız üzerinde bu kadar doğrudan bir etkisi olduğunda muhtemelen bu durum kaçınılmazdır. Özellikle salgın esnasında kutuplaşmış görüşlerden oluşan bu mayın tarlasında gezinmek, hem bilim insanları hem de bilim insanı olmayanlar için gerçek bir güçlük oldu. Diğer yandan, bu durum bizi, akılcı ve eleştirel düşünmenin önemini açık ve samimi bir şekilde müzakere etmekten ve tartışmayı sürdürmekten caydırmamalı.

Bütün bunlar önemli ama yalnızca salgından kurtuluşumuzu görmek için değil. Önümüzde yatan birçok mücadele için, yanlış bilgilerle mücadele etmek ve toplumun bilime olan güvenini korumak gerekir. 21’inci yüzyılda insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlarla başa çıkabilme becerisi, ister iklim krizi olsun, ister hastalıkları ve yoksulluğu ortadan kaldırmak, ister yaşanacak yeni salgınlar, ister sadece kendimiz ve evrendeki yerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek olsun, her şey açıklık ve işbirliğine bağlı.”(https://www.gazeteduvar.com.tr/2020-toplumun-bilime-bakisini-degistirdi-haber-1508911 )

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7a31″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları yaklaşık 50 ülkede başladı. Çin’de aşılama çalışmaları herhangi bir aşıya resmi onay verilmeden önce yazın başlamıştı. Bugüne dek 5 milyona yakın kişiye aşı yapıldı. Rusya’da geliştirilen Sputnik V aşısı 5 Aralık’tan itibaren Rusya’daki yüksek risk grubundakilere uygulanmaya başlandı. Belarus ve Arjantin de Sputnik V’e onay verdi. Salı günü bu ülkelerde de aşılamaya geçildi. Cezayir de Ocak’ta bu aşıyı uygulamaya başlayacak.

***

İngiltere, Amerikan-Alman ortaklığı Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşıya ilk onay veren ülke oldu. 8 Aralık’ta aşılamaya başlandı. 27 Aralık itibariyle 950 bine yakın kişi aşılandı. İngiltere ayrıca Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın geliştirdiği aşıya da onay veren ilk ülke oldu. Bu aşı 4 Ocak’tan itibaren uygulanacak. Kanada ve ABD 14 Aralık’ta, İsviçre 23 Aralık’ta, Sırbistan 24 Aralık’ta, AB ülkelerinin çoğu 27 Aralık’ta, İzlanda ise 29 Aralık’ta Pfizer/BioNTech aşısı ile aşılamaya başladı. Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Çin’in Sinopharm aşısı ile 14 Aralık’ta, Dubaiise Pfizer/BioNTech aşısıyla 23 Aralık’ta aşılamaya başladı. Suudi Arabistan ve Bahreyn 17Aralık, İsrail 19 Aralık, Katar 23 Aralık, Kuveyt 24 Aralık, Umman ise 27 Aralık’ta aşılama çalışmalarını başlattı. Bu ülkelerin tümünde Pfizer/BioNTech aşısı, Bahreyn’de ise Çin’in Sinopharm aşısı kullanılıyor. Latin Amerika’da Meksika, Şili ve Kosta Rica, Pfizer/BioNTech aşısını 24 Aralık’ta uygulamaya başladı. Asya’da Singapur 30 Aralık’ta aşı kampanyasını başlattı. Hindistan, Japonya ve Tayvan 2021’in ilk çeyreğinde, Pakistan ve Filipinler ikinci çeyrekte, Afganistan ve Tayland ise 2021 ortalarında aşılamaya başlamayı planlıyor.

***

Pfizer/BioNTech CEO’su Uğur Şahin, başka Coronavirus aşıları da onay alana kadar stok sorunu yaşanabileceğini belirterek, talebi karşılayabilmek amacıyla daha fazla dozda aşı üretmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Şahin, BioNTech’in şubat ayında Almanya’nın Marburg kentinde yılın ilk yarısında, 250 milyon doz üretebilecek yeni bir üretim hattı kurmayı umduğunu söyledi. Şahin, “Üretimi artırma konusunda sözleşmeli üreticilerle görüşmeler sürdüğünü belirterek, eksi 70 santigrat derecede tutulması gereken aşı ile ilgili de gelişmelerin olacağına ve daha yüksek sıcaklıklara dayanabilecek yeni nesil bir aşı, yaz sonunda hazır olabilir” dedi.

 

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...