Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 19 HAZİRAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 19 HAZİRAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bölgede aşılamada eşitsizlik olduğunu belirterek, “Paramiliter güçlerin silahlandırıldığı günlerde, bu paramiliter güçlerden biri ve etkili olanı SADAT’ın elemanı, Suriye’ye kirli savaşa gönderilmiş bir insan gencecik bir insanı katletti. Sağlıklı yaşam alanlarımızı bırakmadılar” dedi.

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası: ‘Faşizm Öldürür! Demokrasi Yaşatır’ başlıklı açıklamasında faşizmin en büyük sağlıksızlık olduğuna dikkat çekerek şu sözlere yer verildi: ‘Başka Deniz’ler ölmesin diye bir an önce eşitlikten, özgürlükten, demokrasiden ezcümle yaşamdan yana olanlar olarak kol kola girmek zorundayız. Ülkemizi bu karanlıktan bir an önce kurtarmak zorundayız. Bu katliamda da sadece katilin değil, perde arkasındaki azmettiricilerin, destek verenlerin de açığa çıkarılması ve olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için hep birlikte çaba harcamalıyız.’’

***

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına yapılan ortak açıklamada da ‘’ Türkiye Karanlık Gidişe Mahkûm Değildir!’’ dendi. Açıklamada  şu sözlere yer verildi: ‘’Bu enkazın yıkıntıları arasından emeğin, barışın ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkeyi, omuz omuza kardeşçe yeniden kurmak için kaybedilecek her vakit, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinden çalınacaktır. En önemli güvencemiz, bu ülkenin kültürel, bilimsel birikimi ve bu toprakların köklü emek, barış, demokrasi mücadelesi geleneğidir. Ülkemizde tamamen yok edilen demokrasiyi acilen güçlü bir biçimde yeniden inşa etmek için ihtiyacımız acil birlik, acil dayanışma ve acil mücadeledir. Bizler dört emek ve meslek örgütü olarak, yarın çok geç olmadan tüm emek, barış ve demokrasi güçlerini, tüm kişileri ve kurumları dayanışma içinde olmaya ve omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz.’’

***

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı bir televizyon programında “Herkes, Sağlık Bakanlığı’ndan aşı oranları, aşı ile ilgili bilgiler bekliyor. Fakat, Sağlık Bakanlığı’ndan beklenmesi gereken en önemli bilgi Delta varyantı ne kadar?” dedi.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 178 milyon 560 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 867 bine yaklaşıyor. Aktif hasta sayısı 12 milyonun altına indi, 11 milyon 616 bin civarında…

Küresel düzeyde yeni vaka bildirimi son 24 saatte 400 binin üzerine çıktı. Covid-19 nedeniyle 8 bin 523 kişi hayatını kaybetti. Brezilya zirveye yerleşirken Hindistan’da yeni vaka bildirimi 60 bine indi. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Rusya ve İngiltere’de artış devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (98.1 bin), Hindistan (60.8 bin), Kolombiya (28.8 bin), Arjantin (20.4 bin), Rusya (17.3 bin), ABD (13.4 bin),  Endonezya (13 bin), Güney Afrika (10.5 bin), İngiltere (10.5 bin) ve İran (10.1 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 5 bin 575 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 59 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 497 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 360 bine dayanırken toplam can kaybı ise 49 bin 71 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 224 binin üzerinde.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden kıpırdanmaya başladı, dün itibarıyla 86 bin 433 kişiye yükseldi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı dokuz yüzün altına indi (856 kişi). Ağır hasta oranımız %1’e düştü. Bu oran hala dünya ortalamasının iki katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Covid-19 hastasına iki farklı son kullanma tarihi olan ilaç verildi. Sağlık çalışanlarının da bilgisinin olmadığı durum hakkında emek ve meslek örgütleri çalışanlara yönelik şiddete dönüşebileceğine işaret etti. Konuya ilişkin ulaştığımız Muş İl Sağlık Müdürlüğü ise ilacın son kullanma tarihinin geçmediğini ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ilacın son kullanma tarihinin iki yıl daha uzatılmasına onay verdiğini söyledi.

***

ABD’nin New York şehrinde, pandemi nedeniyle kaldıkları sığınaklardan geçici olarak otellere yerleştirilen yaklaşık 8 bin evsizin tekrar sığınaklara gönderileceği duyuruldu. Evsizlerin hakkını savunan sivil toplum kuruluşları ise ana barınak sisteminde bulunan 17 binden fazla bekar yetişkinden sadece 6 bin 300’nün Covid-19 aşılarının tamamlandığını belirterek, otellerden tekrar sığınaklara geçilmede acele edilmemesi görüşünü savundu.

***

Rusya, Türkiye’ye tüm uçuşların 22 Haziran itibarıyla tekrar başlatılması kararı aldı.

***

Türkiye’de çift doz BioNTech aşısı yaptıranlar, Almanya’ya turist olarak kabul edilecek. Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde yaşayanlar, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşıları yaptırmışsa, ülkeye turistik seyahatte bulunabilecek. EMA; Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca ve Türkiye’de de kullanılan BioNTech/Pfizer şirketlerinin geliştirdiği aşıları onaylamıştı.

***

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’yi “güvenli seyahat listesine” yine almadı. Belçikalı tur operatörü TUI, seyahat kısıtlamaları nedeniyle bu yaz tatilinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelere yönelik tüm paket tatilleri iptal etme kararı aldı. Tur operatörü, turizm haraketliliğinin en yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos döneminde Türkiye, Tunus ve Dominik Cumhuriyeti gibi popüler tatil ülkelerine turist göndermeyecek.

***

İspanya ve Hollanda, açık alanda maske kullanımı zorunluluğunun 26 Haziran’dan itibaren kaldırılacağını açıkladı. Hollanda geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, 26 Haziran itibarıyla normalleşmede büyük bir adım atılacağını ifade ederek, “1,5 metre sosyal mesafeye uymak kaydıyla neredeyse her şey serbest.” dedi. Hijyen ve 1,5 metre sosyal mesafe kurallarına uyma şartında değişiklik olmayacağını vurgulayan Rutte, ayrıca henüz aşı olmayan ve yazın seyahat edeceklere ücretsiz koronavirüs testi yapılacağını açıkladı. Amatör spor müsabakaları 26 Haziran’dan itibaren yapılabilecek. Eğlence sektörü normal çalışma saatlerine dönebilecek. Sosyal mesafenin korunamadığı diskotek ve gece kulüpleri negatif test sonucu sunanlara, son 6 ay içinde hastalığı geçirenlere veya aşısını yaptıranlara açık olacak.

***

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde hekimlerin yaptığı araştırmada, kadınların Covid-19 sonrası 4 ay, erkeklerin ise en az 5 ay halsizlik ve nefes darlığı şikayetlerinin devam ettiği sonucuna varıldı.

***

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan katıldığı bir televizyon programında Covid-19 hastasına ‘şifa duası’ gönderdiğini ve hastanın iyileştiğini söyledi. Kutluhan “Bir tıpçı olarak da bunları söylediğimiz zaman yani” diyerek güldü ve şöyle devam etti: “Ölüm oranımız Allah’a şükür düşük ama yine 50 binin üzerinde. Etrafında pandemiden dolayı ölmeyen yok. Bu pandemide İlahiyat Fakültesi ne yaptı? Değil mi? Benim bir arkadaşım Covid oldu. Tedavisi belli ama benden şunu istedi; ‘Kovid’le ilgili dua var mıdır, bu desteği alayım.’ Direk Covid’le ilgili dualar yok ama şifaya sebep olacak dualar var.” Doktor Kutluhan “Ben de bir İlahiyatçı arkadaştan onu temin ettim gönderdim. Sonra şimdi iyileşti. Belki dualar sayesinde mi iyileştim demeye getiriyor bilmiyorum. Sizin sorunuza cevaben söylüyorum. İlahiyat sadece ibadetlere ilişkin bir fakülte değil” diyerek tarih alanında yapılan çalışmalarla konuşmasını sürdürdü.

***

Birleşmiş Milletler (BM) Mültecileri Yüksek Komiserliği (UNHCR), Covid-19 salgınına rağmen farklı coğrafyalardaki çok sayıda insanın evini, yurdunu terk etmek zorunda kaldığını, dünyadaki göçmen sayısının 82 milyona ulaştığını ve bunun rekor olduğunu açıkladı.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinin en az bir doz (ilk doz veya tam doz) aşılarının tamamlandığını bildirdi. Bakan Koca ayrıca aşılamada 40 milyonuncu doza ulaşıldığını duyurdu.

19 Haziran saat 08.00 itibarıyla en az bir doz aşı yaptıranların sayısı 40 milyon 402 bin 686’ya ulaşırken, iki dozunun tamamlayanların sayısı 14 milyon 283 bin 474 kişi. Tam aşılı nüfus oranı ise %17.08’e yükselmiş oldu. Haziran ayında artan birinci dozlar henüz salgının kontrolü açısından yetersiz, Temmuz ayında ikinci dozun yapılması ve bunun üzerinden 14 gün geçmesi sonrası aşıların hastalığa karşı koruyuculuğunun yükseleceğini biliyoruz. Ağustos ayı ile birlikte yapılan aşıların etkisi daha net görüneceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte şu bilgiyi de paylaşmamamız gerekiyor. İllere ve bölgelere göre aşılama da ciddi eşitsizlik var. Bu gerçeğe gözümüzü kapamamalıyız. Toplum bağışıklığı için hesaplanan %70 hedefinin her yerleşim yerinde olması gerekliliği ilkesini göz ardı etmemeliyiz. Bu  ilke şu anlama gelir, her yerleşim yerinde (sokak, mahalle, belde, ilçe, il, bölge ve ülke) iki doz aşı yapılan nüfusun oranının %70’in üzerinde olması. Dahası bu oranın kırılgan topluluklarda da (mülteciler, evsizler, ötekileştirilen topluluklar, cezaevindeki kalanlar vb.) sağlanması hedeflenir.

***

SES Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, aşı tedariğinin artması ve yurttaşlara aşının ulaştırılabiliyor olmasının sevindirici olduğu paylaşıldı. Ancak SES bu sürede sağlık emekçilerinin yoğunluğunun görülmesini ve taleplerinin  karşılanmasını istedi.

***

Aşı oranlarını toplum bağışıklık hedefine yükselten ülkelerdeki önlemlerin gevşetilmesi maskelerin çıkarılması ile gündemleşti. Bu yanlış algı ne yazık ki ülkemizde de karşılık buluyor. Önlenebilir ölümler, sosyal cinayetler (kırımlar) hız kesmeden devam ederken önce cumhurbaşkanı, ardından bilim kurulu üyeleri bu konuda fetva vermeye başladı. Son fetva da İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından kamuoyuna ilan edildi. Memişoğlu, nüfusa göre İstanbul’da 9,5 milyon insanın aşılanması gerektiğini söyleyerek, “Şu ana kadar 6,5 milyon aşıladık, 3 milyonu kaldı. Bunu da Temmuz’un ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız” dedi. Açık havada mesafenin korunduğu sürece maske kullanımının kalkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, müjdeyi, “Bayramı bayram gibi yaşayacağız inşallah” diyerek verdi.

***

ABD Başkanı Joe Biden, görevindeki 150 günde yapılan Coronavirus aşı sayısının 300 milyon doza ulaştığını açıkladı.

***
Coronavirus aşılarının insan üzerindeki etkileri tartışılmaya devam ediliyor. Aşılarla ilgili yayılan bilgilerin önemli bir kısmını ise söylentiler oluşturuyor. Yapılan son çalışmada da, aşıyla ilgili en çok öne sürülen iddialardan biri de çürütülmüş oldu. Jama Network tarafından yapılan çalışmada, mRNA Coronavirus aşısının erkeklerde sperm sayısını etkilemediği ortaya çıkarıldı.

***

Enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık sistemi alanında dünyada söz sahibi isimlerden biri olan ve ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Biontech aşısı özellikle 2. dozdan sonra, delta varyanta da aynı şekilde etkili.” değerlendirmesini yaptı.

***

Pandemi döneminde Guillain-Barre Sendromu’nun görülme sıklığında artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Abdulkadir Koçer ise şöyle konuştu: “Covid-19 öncesinde, Guillain-Barre Sendromu’nun belirtileriyle bizlere başvuran hastalarımıza son bir ay içerisinde grip geçirip geçirmediğini ya da ishal olup olmadıklarını sorardık. Son bir buçuk yıldır ise Covid-19 sormaya başladık ve gerçekten de Covid-19 atlatan hastaların bir kısmında Guillain-Barre Sendromu geliştiğini tespit etmiş olduk.”

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Koronavirüs aşılama programına ilişkin olarak, “Kayıt dışı çalışanlar aşı olamıyor!uyarısında bulunduAğbaba, “8 milyon kayıt dışı çalışan, hem düşük ücretlerle güvencesiz çalışıyorlar, hem de en temel sağlık haklarından yararlanamıyorlar. Bakanlığın derhal çalışma başlatması, kayıt dışı çalışanları aşı kapsamına dahil etmesi gerekmektedir.” dedi.

***

Salgın her yerde bitmeden hiçbir yerde bitmeyecek – Onur Hamzaoğlu

Salgının ortadan kalkabilmesi için yaşam alanlarının, toplu taşımanın, sosyal alanların tümünün, salgının etkinliğinin özelliklerine göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Oralara yönelik herhangi bir şey yapmadan salgın sonlanamaz. Hele ki turizm hedefiyle yürütülmekte olan faaliyetler bilzere mütareke günlerindeki gibi ortamlar yaşatmamalı. Dışarıdan gelecek turistlere bir döviz kaynağı gerekçesiyle ülkemizin salgın risklerini artırmamalıyız.

Bütün bunları dikkate alarak, evet, aşılamayla ilgili atılan adımlar kıymetlidir, önemlidir, sahip çıkmalıyız. Ancak aşı, salgının kontrol altına alınabilmesi, hele ki sonlanması için tek başına yeterli değil. Bunu unutmadan bu taleplerimiz her gün, her gün, her gün ısrarla sürdürelim…

https://artigercek.com/haberler/salgin-her-yerde-bitmeden-hicbir-yerde-bitmeyecek

***

COVID-19 aşılarıyla ilgili çok sorulan sorular ve yanıtları

COVID-19 aşısı olmak pandeminin kontrol altına alınmasında niçin önemlidir?

COVID pandemisini kontrol altına alabilmenin tek yolu hastalığın bulaşmasını azaltmaktır. Virus insanlar arasında yayıldıkça değişime uğramakta ve daha bulaşıcı, daha ağır hastalık yapan ve aşıların etkisine daha dayanıklı varyantlar ortaya çıkmaktadır. Aşı, kişileri korumak ve pandemiyi durdurmanın yanı sıra varyant gelişmesini engellemek için de en etkili yöntemdir.

Bulaşıcı hastalıklarda, bir toplumda hastalığa karşı bağışıklık kazanmış bireylerin sayısı belirli bir oranın üzerinde olursa o hastalığın toplumda yayılması belirgin şekilde azalır. Pandeminin başından itibaren sıklıkla kullanılan “sürü bağışıklığı-herd immunity” ifadesi, toplum bağışıklığını ifade etmektedir. Her bulaşıcı hastalık için hastalığın yayılımını durdurabilmek amacıyla gereken toplum bağışıklığı oranı değişmektedir. Hastalık etkeninin bulaşma hızına ve aşıların etkinlik oranlarına göre değişmekle birlikte salgının kontrol altına alınabilmesi için Türkiye’de yaklaşık 60-70 milyon kişinin aşı olması gerekmektedir. Daha bulaşıcı varyantlar ortaya çıkarsa bu sayı artacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse, salgının yayılımını durdurmak için ulaşılması gereken toplum bağışıklığı oranına sadece aşılanma yoluyla güvenli bir şekilde ulaşılabilir.

KLİMİK şu soruların da yanıtlarını paylaştı:

Kaç tür COVID-19 aşısı vardır?

Acil kullanım onayı çok hızlı verilmedi mi? Aşıların güvenli oldukları kesin bilgi mi?

COVID-19 aşılarının yan etkisi yok mu?

Hangi COVID-19 aşısını olmalıyız?

Daha önce COVID’e benzer şikayetleri olan ancak PCR ile pozitiflik tespit edilmeyen kişiler şimdi aşılansınlar mı?

Hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanması gerekli mi? Ne zaman aşılansınlar?

COVID-19 aşısından sonra testlerim pozitifleşir mi? Antikor testlerime baktırmalı mıyım?

COVID-19 aşısından önce antikorlarıma baktırmalı mıyım?

Aşı olmak COVID-19’a neden olur mu?

Tek doz aşı COVID-19’dan korur mu?

İkinci doz aşıyı farklı bir aşı olabilir miyim?

İlk doz aşıdan sonra yan etki ortaya çıkarsa ikinci doz aşıyı yine de olmalı mıyım?

Aşılanmış olsak da COVID-19 geçirme olasılığı var mı?

Diğer aşılarla COVID-19 aşıları arasında belirli bir süre olması gerekir mi?

Halen COVID-19 hastasıyla temasım nedeniyle riskli durumdayım. Aşılanabilir miyim?

Aşı kısırlık yapar mı? İleride sahip olacağım çocukta olumsuz etki yapar mı?

Gebeler veya gebe kalmak isteyenler aşılansınlar mı? Hangi aşıyı ne zaman olsunlar?

Emziren anneler aşı olabilir mi?

Yumurta alerjisi olanlar hangi aşıyı olmalı?

Kanser hastaları hangi aşıyı olsunlar? Ne zaman olsunlar?

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler hangi aşıyı olsunlar?

Multiple Skleroz veya başka sinir hastalığı olanlar aşı olabilir mi?

HIV pozitif bireyler aşılanabilir mi?

Romatizmal veya otoimmün hastalığı olanlar BioNTech® aşısı olabilir mi?

Alerjik bünyesi olanlar BioNTech® olabilir mi?

Aşıların varyantlara etkisi farklı mı?

Aşı olduğum gün ağrı kesici ilaç kullanabilir miyim?

Aşı olduğum gün kan sulandırıcı kullanmalı mıyım?

Antibiyotik kullanırken aşı olabilir miyim?

Aşı olduğum gün sigara içebilir miyim?

Aşı olduğum gün alkol kullanabilir miyim?

Aşı olduğum gün banyo yapabilir miyim?

Kalp pili olanlar hangi aşıyı olsunlar?

BioNTech® aşısı kalp kası iltihabı yapıyor mu?

BioNTech® aşısı genetik yapımızı bozar mı?

Sinovac® aşısı felç yapıyor mu?

 

COVID-19 Aşılarıyla İlgili Çok Sorulan Sorular ve Yanıtları

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...