Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 18 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 18 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Pandeminin başından bu yana 350 sağlık emekçisi doğrudan Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

***

Sağlıkçılar Yeni Akit haber müdürünü topa tuttu: #MuratAlanHaddiniBil

Koronavirüse karşı mücadele eden sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili taleplerine Yeni Akit Haber Müdürü Murat Alan canlı yayında şu yorumu yaptı: Afrin’e ordumuz giderken subayların ‘Bizim özlük haklarımızı verin’ demesi gibi. ‘Rüşvetimi ver susayım’ mantığı gibi bir şey…

Alan’a tepki yoğun oldu. Twitter’da #MuratAlanHaddiniBil etiketi altında yorumlar yapıldı. Yayın esnasında seyircilerden gelen tepkilere ise Murat Alan “Kanalı değiştirsinler o zaman” diye cevap verdi. Ankara Tabip Odası sosyal medya hesabından, yatığı açıklamada; Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Murat Alan’ın sağlık çalışanlarına “rüşvetçi” ithamlarına yönelik, “Kamuoyunu yalan beyanla yönlendirerek sağlık emekçilerine karşı kin ve düşmanlığa sevk edici açıklamalar yapan Murat Alan Haddini Bil” diyerek, RTÜK ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı göreve davet etti. Sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Covid19 pandemisine karşı özveriyle mücadele eden sağlık çalışanlarına “rüşvetçi” karalamasında bulunan, kamuoyunu yalan beyanla yönlendirerek sağlık emekçilerine karşı kin ve düşmanlığa sevk edici açıklamalar yapan Yeni akit Gazetesi Haber Müdürü MuratAlanHaddiniBil!

Yüzlerce sağlık çalışanını Covid19 pandemisi nedeniyle kaybettiğimiz bir dönemde bu sözler kabul edilemez! Sağlık Bakanlığı, Fahrettin KOCA ve RTÜK’ü kurumsal göreve davet ediyoruz! Bizler; sağlık çalışanları olarak lütuf değil, hakkımızı istiyoruz!”

SES Genel Merkezi, Yeni Akit Haber Müdürü Murat Alan’ın sağlık emekçilerini hedef gösteren açıklamaları üzerine “Sağlık emekçilerine yönelik her şiddet olayında Murat Alan’ın payı olacaktır” dedi. Sağlıkta talep kışkırtıldıkça ve yetkililerin sağlık emekçilerini hor gören, köle gibi gören açıklamaları ve yaklaşımlarının artmasıyla sağlıkta şiddetin de arttığının altı çizilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Onlarca sağlık emekçisi basının bu tür yaklaşımları ve iktidar yetkililerinin söylemleri nedeniyle hedef haline gelerek görevleri başında katledildi. Her gün sağlık emekçilerine yönelik şiddet haberleri duyuyoruz. ‘Şiddet sona ersin’ diye iş yerlerimizin önünde defalarca eylemler, açıklamalar yaptık. ‘Beyaz Grev’ler örgütledik. Yetkililere, parlamentoya yasa tasarıları sunduk. Ama şimdiye kadar şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirler ve kararların alınmasını sağlayamadık. En önemli tedbir elbette ki sağlık emekçilerine yönelik dil ve üslubun değişmesi ve meslekleri ile kişiliklerine hürmetle başlar.”

***

Koronavirüsün ilk görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kentindeki laboratuvarda çalışan bilim insanları, Corona bulaşmış yarasalara ev sahipliği yapan bir mağarada numune toplarken ısırıldıklarını açıkladı.

***

Virüsler üzerindeki araştırmaları nedeniyle Çin’de ‘yarasa kadın’ olarak anılan Çinli virolog Shi Zhengli, DSÖ’nün Wuhan ziyaretiyle eş zamanlı olarak bir makale yayımladı. Shi, küresel salgına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün, ilk olarak Wuhan hayvan pazarında değil, Çin dışındaki vizonlarda görülmüş olabileceğini savundu.

Makalede, Wuhan’daki salgından önce Çin’e ithal edilen gıdaların paketlerinde virüsün görüldüğü, yine salgından önce Çin dışında insanlardan alınan serum örneklerinde de antikora rastlandığı belirtildi. Shi, virüsün Çin’deki yarasalarda ve Çin’den Güney Asya’ya yasadışı biçimde götürülen pangolinlerde görüldüğüne dair haberler yayımlandığını ancak genetik dizilim incelemelerinde bu hayvanlardan alınan örneklerin hiçbirinin SARS-CoV-2’nin doğrudan kaynağı olduğuna dair kanıt bulunamadığını belirtti. Makalede, eş zamanlı olarak aralarında Hollanda, Fransa, İtalya ve ABD’nin de bulunduğu sekiz ülkedeki vizon çiftliklerinde salgınlar patlak verdiğine dikkat çekildi; “Hayvandan insana bulaşa dair vizonlar haricinde çok sınırlı kanıtlar var” denildi. Yarasalar ve pangolinlerden alınan viral genomların Covid-19 pandemisinden önce adaptasyon geçirdiği belirtilirken, “Dolayısıyla, SARS-CoV-2’nin olası çıkış konağı, vizon gibi yüksek nüfus yoğunluğu bulunan bir hayvan türü olabilir” ifadeleri kullanıldı.

***

Avusturya’da koronavirüs salgını sebebiyle ilan edilen ve 24 Ocak’a kadar süreceği duyurulan sokağa çıkma kısıtlamaları 8 Şubat’a kadar uzatıldı. Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla ticari alanlar ve toplu taşıma araçlarında FFP2 koruyucu maskelerini takma zorunluluğu getirildi, sosyal mesafenin 1 metreden 2 metreye çıkarıldığı belirtildi.Hükümetin açıkladığı yeni kararlara göre, uzaktan eğitim yarıyıl tatiline kadar devam edecek. Yukarı Avusturya ve Steiermark eyaletlerinde sömestr tatili 1 hafta öne çekildi. Okullar, 8 Şubat’tan itibaren Viyana ve Aşağı Avusturya, diğer tüm federal eyaletler ise 15 Şubat’ta başlayacak. Gastronomi ve turizm sektörleri şubat ayında yine kapalı olacak. Hükümet özellikle evden çalışma sisteminin tercih edilmesini istiyor.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 94.5 milyona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 40 bine dayandı. Bu haftanın sonuna kadar toplam vaka sayısının 100 milyonu geçeceğini öngörebiliriz. Birinci yılında pandeminin bilançosu 100 milyon vaka, 2 milyon 100 bine yaklaşan ölüm ile oldukça kaygı verici. Pandeminin yarattığı dolaylı sağlık etkilerini de dikkate aldığımızda bilançonun çok daha korkunç olduğunu görebiliriz. Pandemiyi önleyemeyen ve kontrol edemeyen kapitalist düzen ve kapitalist tıptan hesap sorulmalı, pandemi günlerinde doğayı ve toplumu öne çıkartan yeni yaşam için mücadele daha da büyütülmelidir.

Haftanın son günü olmasına karşın pazar günü itibariyle dünya genelinde yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısı hala oldukça yüksek: Yeni vaka sayısı 532 bin 235 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 9 bin 151 kişi. Covid-19 vaka bildirimleri günlük dalgalanmalarından etkilenmesin diye yedi günün ortalaması alınarak da istatistikler paylaşılıyor. Ortalama günlük yeni vaka bildiriminde bir önceki haftaya göre azalma gerçekleşti. Geçtiğimiz haftanın ortalama günlük vaka bildirimi 674 bin 912 kişiye yükseldi. Bir önceki haftanın ortalama günlük bildirimi ise 724 bin 988 kişi idi. Yine de haftalık yeni vaka bildiriminin çok yüksek olduğunu, pandemi tehdidin hala çok ciddi olduğunu not etmeliyiz. Yirmi beş milyonu geçen aktif vaka sayısı da bulaş potansiyelinin çok büyük olduğunu gösteriyor.

Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (174.6 bin), İngiltere (38.6 bin), Brezilya (31.4 bin), Rusya (23.6 bin), Meksika (20.5 bin), Kolombiya (17.4 bin), Fransa (16.6 bin), Hindistan (14 bin), İtalya (12.5 bin), Güney Afrika (12.3 bin), Almanya (11.4 bin), Endonezya (11.3 bin) ve Portekiz (10.4 bin). Hafta sonu bildirim yapmayan ülkeler (İspanya gibi), tespit ve bildirimlerde yaşanan sorunlar ve sağlık hizmetlerine erişimde güçlükler gibi sorunlar nedeniyle yeni vaka sayısının düştüğü de değerlendirmelerde dikkate alınmalıdır.

***

Türkiye’de Covid-19 yeni vaka sayısı azalma eğilimi devam ediyor. Buna rağmen ölümler hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 165 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 24 bin civarında… Yeni vaka sayısı 7 binin altına indi, dün 6 bin 436 Covid-19 vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 387 bini geçti. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı binin altına düştü, 803 kişi. Günlük test sayısında 150 binin altına düştü. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı 14 Ocak itibarıyla 100 bin 240. Ağır hasta sayısında azalma eğilimi devam ediyor, halen 2 bin 201 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala yüksek! Halen %2.2 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının dört katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Cezaevleri ve pandemi – Zeki Gül

Hükümet eyleyenlerin bir sürece dair niyetlerini okumak adına yasalardan ziyade yasa taslaklarına bakmak elzemdir. Misal ‘Ceza İnfaz Yasası’. Bu yasanın TBMM ilgili komisyonuna sunulan taslak halinde, mahpusların sağlıklarını korumaları ödev olarak tanımlanmış ve sağlığını koruyamayanların cezalandırılacağını öngörülmüştü. Görüşmelerde muhalefet partilerinin görüşleri tutanaklara “sağlık ödev değil haktır” olarak geçmişti 2005 yılında. COVID-19 pandemisi ve cezaevleri bu bağlamda daha bir önem arz ediyor.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün resmi web sayfasında yakın zamanda yer alan bir paylaşımı virgülüne dokunmadan aktarıyorum: “Başsavcılıklardan alınan bilgilere göre bugün itibariyle, yoğun bakımda veya entübe durumda olan Covid-19 hastası hükümlü/tutuklu bulunmamaktadır. 368 Ceza İnfaz Kurumumuzdan 117’sinde pozitif vaka görülmüştür. Covid-19 testi pozitif çıkan 120 hükümlü/tutuklunun sağlık kurumlarındaki tedavileri devam etmektedir.” Nerede ise COVID-19 hastası olmayan sokak ve apartmanın kalmadığı bir ahvalde 368 mahpushaneden 251’inde pozitif vaka görülmemiş olması okur için ne kadar inandırıcı olur bilemedim. Sanırım pandemiden korunmak için cezaevine yatasınız geldi! İnsan düşünmeden edemiyor, ülkeyi cezaevi idarecileri mi yönetse ne!

https://www.evrensel.net/yazi/87842/cezaevleri-ve-pandemi, 30 Aralık 2020

***

Covid: Pandemiyle mücadelede neden bazı ülkeler başarılı, bazıları ise başarısız oldu? –Pablo Uchoa

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın 2019’da yayımladığı Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi’nde, ABD ve İngiltere pandemiye hazırlık konusunda örnek ülkeler olarak gösterilirken, Yeni Zelanda, Çin ve Vietnam ise sıralamada çok altlarda yer alıyordu. 2021’e gelindiğinde ise durum çok farklı görünüyor. ABD ve İngiltere’de pandeminin kontrolden çıktığı düşünülürken, Çin’in aldığı katı önlemler ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından övgüyle karşılandı. Yeni Zelanda örnek olarak takdir toplarken, 95 milyonluk nüfusa sahip Vietnam”da Covid kaynaklı can kaybı 35’te kaldı.

Yönetim sistemi (demokrasi veya otokrasi), resmi siyasi kurumlar (federal yapılar, başkanlık kurumları vs) ve devletin kapasitesi (sağlık sistemleri ve kamu yönetimi üzerindeki kontrol) gibi unsurların, ülkelerin Covid-19’a verdiği tepkileri şekillendirdiğini belirtiyorlar. Örneğin Çin, Ocak 2020’de 50 milyon insanın yaşadığı Vuhan eyaletini tamamen karantina altına almak gibi eşi benzeri görülmemiş bir adım attığında, otoriter rejimlerin Covid-19’a karşı mücadelelerinde demokrasilere göre avantaja sahibi olabileceğini savunanlar oldu. Ancak İtalya başta olmak üzere Batı demokrasileri de kısıtlayıcı kararlar almaya başladıktan sonra tartışma da daha farklı bir zemine kaydı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55699746

***

Sağlık-Sen, geçen yılın son altı ayında sağlık çalışanlarına yönelik kamuoyuna yansıyan 117 şiddet olayı yaşandığını duyurdu. Sağlık-Sen tarafından hazırlanan ve Temmuz-Aralık 2020 dönemini kapsayan ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’nda, şu bilgiler paylaşıldı: “Altı aylık zaman diliminde 117 şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda 361 saldırgan yer alırken 231 sağlık emekçisi bu saldırganların gösterdiği şiddetin kurbanı oldu. Bu rakamlar her şiddet olayında ortalama üç saldırganın yer aldığını ortaya koymaktadır. Olayların 19’u sözlü, 94’ü fiili ve sözlü, dördü ise taciz şeklinde gerçekleşti. 117 şiddet olayının 41’inde hastalar, 51’inde hasta yakınları, 8’inde yöneticiler, 17 vakada ise kendini bilmez kimseler yer aldı.”

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb4731″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Tarihin en büyük aşılama kampanyası 50 ülkede devam ediyor. Yeni tip Koronavirüse karşı yaklaşık 5 ülkede 35 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Nüfusa oranla aşılamada ilk sırada İsrail geliyor. Ülke genelinde 2 milyondan fazla kişi aşılandı. En çok aşılama yapan ikinci ülke ise 10 milyondan fazla doz aşı uygulamasıyla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Bunu 9 milyon dozla Çin ve 3 milyon 700 bin dozla Avrupa Birliği takip ediyor.

***

CoronaVac aşısının ilk dozu sağlık çalışanlarına yapılıyor. Aşılama uygulamasının dördüncü gününde toplamda 700 binden fazla sağlık çalışanı aşı oldu.

Stajyer veya intörn diş hekimi ve tıp fakültesi öğrencileri de aşılanırken hemşirelik veya fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi staj yapacak diğer sağlık fakültesi öğrencilerinin A grubu içinde yer almaması tepki çekti. Çalışırken koronavirüse yakalanan hemşirelik öğrencileri tepkili.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, iş güvenliği uzmanları ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) çalışanlarının öncelikli aşı grubuna dahil edilmesini talep etti.

Türkiye’de aşılama çalışmaları başlarken salgında yüksek riskli meslek grupları arasında yer alan madencilerin öncelik listesine alınmaması tepki çekti. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil de ilk aşamada sağlıkçılara ve 65 yaş üstüne aşı yapılmasını desteklediklerini belirterek, madencilerin aşı takviminde olmamasına üzüldüklerini belirtti.

Pandeminin sınıfsal olduğunu belirten LG işçileri, fabrikadaki koronavirüs sürecinin şeffaf yönetilmesini ve aşı için işçi ve emekçilerin de öncelikli olmasını talep etti.

. ***

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA), yeni tip korona virüsüne (Covid-19) karşı geliştirilen CoronaVac ve Oxford-AstraZeneca aşılarının ülkede acil kullanımına onay verdi. 2 milyon adedi yakın zamanda ülkeye getirilmesi öngörülen AstraZeneca, 6 milyon adedi ise halihazırda ülkede bulunan CoronaVac olmak üzere, ilk etapta 8 milyon aşının uygulanmasının planlandığı belirtildi. Öte yandan ANVISA, dün, ülkede acil kullanım onayı için başvuru yapılan Rus aşısı Sputnik V’nin, 3. faz klinik deneyleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

***

Norveç’te başka ciddi hastalıkları bulunan 23 yaşlının Pfizer/Biontech aşısıyla aşılanma sonrasında ölmesinin ve Norveçli yetkililerin aşı kılavuzunu güncellemesi sonrasında Avustralya açıklama istedi. Pfizer aşısından 10 milyon doz sipariş etmiş olan Avustralya hükümeti, firmadan ve Norveç hükümetinden konuyla ilgili acil bilgi istediklerini söyledi.

***

Çin’in başkenti Pekin’de yaklaşık 1,7 milyon kişiye yeni tip koronavirüs aşısı vuruldu. Covid-19 aşı kampanyasında 8 bin 700’den fazla sağlık personeli görev aldı. Kentin farklı bölgelerinde kurulan 205 aşı merkezinde öncelikli olarak belirlenen gruplardan yaklaşık 1,7 milyon kişi Covid-19 aşısı yapıldı. Bu gruplar sağlık çalışanları, soğuk zincir lojistik sektörü, gümrük müfettişleri, hükümet kurumları ve hizmet sektörü çalışanları ile yurt dışına çıkacak kişilerden oluşuyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ülke genelinde Covid-19 aşısı vurulan kişi sayısının 10 milyonu geçtiğini bildirmişti.

***

Aşı paraları nerede? – Önder Algedik

İktidarın Covid-19 politikası şehir hastanesi yapmak. Aşı işini halledemediler ama 13,5 milyon insanın ihtiyacı olan aşı parasını Aydın ve Samsun şehir hastanesi ihaleleri ile inşaat şirketlerine verdiler. Her şehir hastanesi 7 milyon insanın aşısını yutuyor ve listede 8 yeni hastane projesi sırasını bekliyor.

Basına sızan AB aşı fiyatları. Buna göre BioNTech 14,76 dolar, Moderna 18 dolar, Sanofi/ GSK 9,3 dolar, Johnson&Johnson 8,5 ve AstraZeneca/Oxford ise 2,19 dolar. Eğer bunlardan bir sepet yapsanız ve eşit miktarda alsanız aşı fiyatı ortalamanız yaklaşık 10,55 dolara geliyor.

Ekim ayında da iki önemli şehir hastanesi işi ihalesi yapıldı. Biri Aydın, 976 milyon TL’ye Kolin İnşaat’a verildi. Diğeri ise Samsun, 1 milyar 69 milyar TL’ye Gürbağ İnşaat’a verildi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/asi-paralari-nerede-makale-1510543

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...