Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (18 ARALIK 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (18 ARALIK 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor!
  • Denizli’de görev yapan Dr.Cesur Ayaslan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Sağlık çalışanlarının haftalardır sürdürdüğü, “COVID-19 Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilsin” mücadelesinin sonunda önemli bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile bir genelge gönderildi. Sağlık çalışanları artık vazife malulü hükümlerinden faydalanabilecek. Genelgede şu ifadelere yer verildi: “Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca ‘malul’ olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 14’üncü ve 47’nci maddelerine göre ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malullüğü’ hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.”
  • Pandemi gerekçesiyle haklar engellendi! 22 sivil toplum örgütü, insan hakları ihlallerinin yer aldığı 2020 raporunu açıkladı. Raporda, pandemi gerekçesiyle ifade, örgütlenme, toplantı ve gösteri haklarının engellendiği belirtildi.
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sağlık çalışanlarına bir maaş ikramiye verilmesini teklif ettiklerini belirterek, “Bir yoğun bakım hemşiresi geçen ay bana 7 liralık fark aldığını söyledi. İnsani değiller. Yönetemiyorlar. Hiç kimse karar alacak pozisyonda değil. Ne Sağlık Bakanı ne de Hazine ve Maliye Bakanı. Hiç kimsede karar alma iradesi yok. Bir kişinin iradesi var o da Erdoğan” dedi.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Corona virüsü testi pozitif sonuçlandı.
  • Küresel düzeyde toplam vaka sayısı 75 milyon 260 binin üzerine çıktı. Bir günde gerçekleşen Covid-19 ölümü 12 binin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Son 24 saatte 12 bin 830 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece toplam can kaybı 1 milyon 667 bin 440’a yükseldi.
  • Yeni vaka sayısındaki artış eğilimi, pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor. Yeni vaka bildirimi yeniden 721 bin 746 kişiye yükseldi. Avrupa ülkelerinde yeni vaka sayısında ciddi artış gözlendi, Türkiye’nin yeni vaka bildiriminde Asya birinciliği devam ederken, dünya sıralamasında 6.ncılığa indi. Asya dışındaki tüm coğrafyalarda yeni vaka sayısı tırmanışa geçti. Kıtalara göre yeni vaka sayısı şöyle: Kuzey Amerika (255 bin), Avrupa (245 bin), Asya (105 bin), Güney Amerika (96 bin) ve Afrika (20 bin). Aşı çalışmalarının gündemi işgal etmesi ile bu karanlık tablo saklanıyor. Aşı ile toplum bağışıklığının elde edilmesinin çok uzun süreceği, bu dönemin ancak toplumsal hareket kısıtlılığı ve küresel dayanışma ile atlatılabileceği gerçeğini dillendirmeye devam edeceğiz. Bedeli emekçilere ve halka ödettiren kapitalizmin vahşi yüzü, pandemi döneminde tüm çıplaklığı ile ortaya çıkıyor.
  • Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (231 bin), Brezilya (68.8 bin), İngiltere (35.4 bin), Almanya (21 bin), Rusya (28.2 bin), Türkiye (27.5 bin), Hindistan (26.8 bin), Fransa (18.3 bin), İtalya (18.2 bin), Hollanda (12.8 bin), Kolombiya (12.2 bin), Ukrayna (12 bin), Polonya (12 bin), İspanya (11.1 bin) ve Meksika (10.3 bin). Bir günde 2 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 45’e yükseldi. Bir günde yaşanan ölümlerdeki yükseliş devam ediyor. Küresel çapta 13 bin 446 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Günlük ölümlerde özellikle Avrupa ve Amerika kıtası dikkatleri çekiyor. ABD (3,486), Brezilya (968), İtalya (801), Almanya (749) , İngiltere (612), Polonya (605) ve Rusya (596) öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye bir günde yaşanan 243 ölüm ile dünya sıralamasında 12’nciliğini sürdürüyor. Bir günde 100’ün üzerinde ölüm yaşanan ülke sayısı 26’ya yükseldi.
  • Türkiye Covid-19 nedeniyle bir günde yaşanan ölümlerde rekor üstüne rekor kırıyor. Son 24 saatte 243 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 17 bin 364 kişiye yükseldi. Son 24 saatte 27 bin 515 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Sağlık Bakanlığı hasta-vaka ayrımına devam ediyor, yeni hasta sayısı düşüş devam ediyor, dün 4 bin 209 yeni hasta tespit edildi. Yeni hasta sayısındaki ısrara karşın toplam hasta sayısından vazgeçildi. Bunun yerine toplam vaka sayısı veriliyor. Toplam vaka sayısı 1 milyon 955 bin 680 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 206 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
  • Worldmeters’a göre Türkiye’nin revize ettiği aktif hasta sayısı 216 bin 709’a indi. Düşme eğilimine giren ağır hasta sayısı 5 bin 803 olup aktif hastaların %2.7’sine denk geliyor. Hala ağır hasta yüzdemiz dünya ortalamasının üç buçuk katından yüksek.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayısındaki düşüşe rağmen yoğun bakım doluluk oranlarının Hatay’da yüzde 85, Samsun’da yüzde 81, Adana’da yüzde 80 ve İzmir’de yüzde 78 olduğunu açıkladı.
  • Hastaneler ve yoğun bakım üniteleri alarm veriyor. Antalya Tabip Odası Başkanı Şahin, “Yoğun bakıma yeni hasta almak için ya bir hastanın vefat etmesi ya da iyileşmesi gerekiyor. Boş yatak olmadığı için şehir dışına gönderdiğimiz hastalar oluyor” dedi.
  • Ağırlaşan tablo karşısında iktidarın aldığı kısmi önlemler ise salgının hızını kesmeye yetmiyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, salgını hızlı giden bir otomobile benzeterek “Önlemler hızı kesti mi? 240 kilometre hızla giden bir otomobil düşünün. 260 kilometreye çıkmıyor ama hâlâ 240’ta devam ediyor. Durumumuz budur” diye konuştu. Salgının mart-nisan aylarından çok daha sert ve ülke geneline yayıldığına dikkati çeken Yavuz “O dönem hafta sonu, resmi ve dini bayramlarda alınan önlemlerle salgının hızı kesildi. Bu dönem bu önlemler aynı etkiyi vermez. Bu sefer daha etkili kapanma önlemleri gerekiyor. Bizi çok zor bir 3-4 hafta bekliyor” dedi.
  • Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi görevden alındı. Kumluca Devlet Hastanesi’nde görevli bir hemşireye 500 kez ceza olarak “Ben salağım servisimden başka servise gittim” yazdıran Başhekim Ayşegül Alkan görevden alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kimsenin yargılamayı kendisi yaparak kendi belirlediği bir cezayı uygulamaya hakkı yoktur” dedi.
  • Koronavirüs salgını döneminde sabah 07:00 akşam 18:00 mesai yapan Kayseri Kocasinan Recep Mamur Aile Hekimliğinde görevli 9 aile hekimine, merkezdeki kameralar çalışmadığı gerekçesiyle, il müdürlüğünce, kişi başı 2 bin TL’den 18 bin TL ceza yazıldı
  • Toplumsal muhalefete fiziksel mesafeyi ihlal cezası! Fiziksel mesafe cezası muhalefete baskı şeklinde gündeme sokuluyor. Ayasofya’nın açılışında 350 bin kişiyi toplayan, mitingler yapan fiziksel mesafeyi yok sayan iktidar, salgın önlemlerini fırsata çeviriyor, daha da otoriterleşiyor. HDP Batman İl Örgütü tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılanlara “fiziki mesafeye uymadıkları ve maske takmadıkları” gerekçesiyle şimdiye kadar 1 milyon TL para cezası kesildi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yeterli aşı alınamadığını itiraf ettiğini belirten Murat Yetkin, “Hastalık ve ölüm rakamlarını gizlemekte kullanılan çaba aşı tedarikinde kullanılsaydı belki şimdi hem aşı sorunu yaşamayacak hem de dünyada yalancı durumuna düşmeyecektik” yorumunda bulundu.
  • Bolu’da maske takmadığı için Elif Nihan İşler’i durduran bekçiler Kabahatler Kanunu’na aykırılıktan 392 TL idari para cezası kesti. İşler, maske takmanın zorunlu olduğunu bilmediğini, kendisine uyarıda bulunulmadığını savunarak cezaya itiraz etti. Bolu Sulh Ceza Hakimliği de İşler’in itirazını haklı bulup cezayı kaldırdı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) taşınmazlarında kira ücretlerinde pandemi düzenlemelerine gidildi: Zam yapılmayacak, ödemeler ertelenecek.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, koronavirüs salgını bahane edilerek işten çıkarılan Sinbo işçilerini ziyaret etti. Korur-Fincancı, İstanbul Beylikdüzü’ndeki fabrika önünde 29 gün önce çadır kurarak eyleme başlayan işçilerin düzenlediği “Direniş Okulu” etkinliğinin “Pandemi ve İşçi Sınıfı-2” başlıklı dersine katıldı. Korur Fincancı, küresel salgında örgütlü olmanın öneminin anlaşıldığını, kapitalistlerin küresel salgını bir fırsata çevirerek işçileri açlığa, yoksulluğa ve önlemsiz çalışmaya ittiğini söyledi. Covid-19’un önlenebilir bir hastalık olduğunu ve önlenmediği için yaşam hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Korur-Fincancı, “Önlenebilir bir hastalığın önlenmemesinde doğrudan hükümetin, Sağlık Bakanlığı’nın ve süreç genelgelerle yönetildiği için İçişleri Bakanlığı’nın ve en üst düzeyde de Cumhurbaşkanlığı’nın sorumluluğu vardır” dedi.  Korur-Fincancı, sözlerini “Sendikanızla birlikte bu direnişi yapmanız çok kıymetli. Bu dönemde böyle bir direniş tüm işçilere örnek olmalı. Tüm dünya işçileri güvencesiz çalışmayla karşı karşıya. İşçilerin küresel düzeyde ses çıkarması için başka mekanizmalara ihtiyaç var” ifadeleriyle tamamladı.
  • Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) hapishanelerde salgına bağlı hak ihlalleri raporu. Hapishanelerde kapasite sorununa dikkat çekilen raporda, kapasite aşımından kaynaklı birçok ihlal başvurusunun öne çıktığı ifade edildi. Raporda “Hapishanelerin genel durumu ve hijyen önlemleri”, “Mahpusların hijyeni”, “Beslenme”, “Sağlık hakkına erişim”, “Karantina koğuşları”, “Özel ihtiyacı olan mahpusların karşılaştıkları sorunlar” ve “Diğer şikayetler” başlıkları altında karşılaşılan sorunlar sıralandı. (https://bianet.org/bianet/saglik/236139-cisst-ten-hapishanelerde-salgina-bagli-hak-ihlalleri-raporu)
  • Sağlık emekçileri “ekmek arası marula” karşı harekete geçiyor! Birçok hastanede taşeron firmalara ihale edilen yemekhanelerde, salgın koşullarında sağlık emekçilerinin bağışıklık sistemini güçlü tutacak yemeklerden ziyade artan masrafları dengelemek için ekmek arası marul gibi düşük nitelikte yemekler çıkıyor. Sağlık emekçileri bu durum karşısında bir araya gelmeye ve seslerini duyurmaya hazırlanıyorlar. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş üyelerinin sendikanın sosyal medya hesabından paylaştığı görüntünün altına, farklı hastanelerden sağlık emekçilerinin benzer gönderiler paylaşması, sorunun tek bir yerde değil genel olarak böyle bir sorun olduğunu gözler önüne serdi.
  • Koronavirüs salgınında uyguladığı sürü bağışıklığı stratejisi dikkat çeken ancak nüfusa oranla ölümlerin arttığı İsveç’te, görevi sembolik olan kraldan hükümete aşılmadık bir eleştiri geldi. İsveç Kralı 16’ncı Carl Gustaf, “Başarısız olduğumuza inanıyorum” dedi. Ülkede önceki gün yayımlanan resmi bir raporda da hükümetin politikası eleştirildi. Raporda, bakımevlerindeki yaşlılar için önlem almak açısından sistematik bir başarısızlık sergilendiği, hükümetin ve ilgili kurumların bakımevlerindeki yüksek ölüm oranlarına bu nedenle katkıda bulunduğu belirtiliyor.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, 74 yıllık tarihinde ilk kez İngiltere’de yoksul çocuklara gıda yardımı yapacak. Muhalefet, UNICEF’in devreye girmesinin, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İngiltere için “utanç verici” olduğunu söyledi. UNICEF gıda yardımını, “Scbool Food Matters” (Okul Yemekleri Önemlidir) adlı sivil toplum kuruluşu aracılığıyla yapacak. Bu kuruluş Noel ve yarıyıl tatilinde, 25 okulun yoksul öğrencilerine kahvaltılık malzeme dağıtacak. Mayıs’ta Food Foundation (Gıda Vakfı) adlı yardım kuruluşu adına yapılan bir araştırma, dünyanın altıncı en büyük ekonomisi olan 66 milyon nüfuslu ülkede 2,4 milyon çocuğun gıda güvensizliği yaşadığını ortaya koymuştu.
  • Pandemi ve kadın diş hekimleri- TDB Kadın Diş hekimleri Komisyonu

“… Pandemi koşullarında hizmet sunarken her gün yaşadıkları duygusal ve fiziksel baskının ardından, okulsuz kalan çocukların eğitim takipleri, beslenme ve artan hijyen ihtiyacının karşılanması ve yoğunlaşan ev işleriyle uğraşmak zorunda kalan kadın sağlık çalışanları virüs bulaşma riski nedeniyle hiçbir şeye yetişememe duygusuyla tükenmişliğe sürüklenmiştir.”(http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/TDBD/178sayi.pdf)

  • COVİD-19’un etkileri: Uzun COVİD-19 – Hakan Yaman

“COVİD-19 hastalığı sonrası hastaların yakınmalarının devam ettiği dikkat çekmektedir. Hastaların bir kısmında süren bu yakınmalar, sıklıkla, nefes darlığı ve halsizlik şeklindedir. Şu anda birçok klinisyen gözlemlenen bu duruma yeni isim verme arayışı içindedirler. “Post-COVID sendromu” ya da “kronik COVID-19” gibi isimler yakıştırılmış olsa da, şu anda “uzun COVİD-19” (long COVİD-19) ismi üzerinde uzlaşılmış gibi görünmektedir.”

[su_box title=” AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#e41442″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]
  • Güvenlilik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından acil kullanım onayı (AKO) verilebilecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan ve beşeri tıbbi ürünler ruhsatlandırma yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikle, söz konusu yönetmeliğin‘özel durumlarda ruhsatlandırma’ başlıklı 10. maddesinden sonra gelmek üzere bir madde eklendi. Buna göre, Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılacak ve ruhsatlandırmaya esas etkililik, güvenlilik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için bu veriler sağlanıncaya kadar Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından AKO verilebilecek.
  • Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın danışma kurulu, Moderna’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının güvenli olduğunu açıklayarak, aşının acil durumda kullanılmasına onay verilmesini tavsiye etti. Karar 20 “evet” oyuna karşı bir çekimser oy ile alındı. Kararda Moderna’nın yüzde 94,1 etkili olduğu ve 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanılması tavsiye ediliyor.
  • Yeni Zelanda Başbakanı Ardern’den komşu ülkelere ücretsiz aşı jesti: “Bütün Yeni Zelanda nüfusuna ve Pasifik’teki komşu ülkelere yetecek kadar aşı siparişi verdik. Covid-19 aşıları isteyen herkese ücretsiz yapılacak.” Ardern, iki doz halinde yapılması gereken aşılar için Pfizer ile 750 bin, Janssen şirketi ile 5 milyon, Oxford/AstraZeneca aşısı için 3.8 milyon ve Novavax ile 5.36 milyon kişinin aşılanacağı kadar doz almak için ön anlaşma yaptıklarını duyurdu. Ardern, “Tarihte daha önce, bütün dünyanın nüfusunun tamamının aşılanmaya çalışıldığı bir dönem yaşanmadı” dedi. Yeni Zelanda Başbakanı, aşılama sürecinin haftalar değil aylara yayılacağını gizlemezken, “Fakat yaptığımız ön anlaşmalar, Yeni Zelanda’nın güvenli bulunduğu anda aşılamaya başlamak için iyi bir pozisyonda olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.
  • Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, Çin menşeli koronavirüs aşısının önümüzdeki hafta çarşamba gününden itibaren sağlık çalışanlarında uygulanmasına başlanacağını söyledi. Dr. Çalışkan, Çin menşeli aşının Türkiye’de sağlık çalışanları öncelikli olmak üzere uygulanmasına gelecek haftadan itibaren başlanacağını belirterek, “Sonrasında 65 yaş üstü ve ek hastalığı olan bireylerimiz aşılanacak. Sonra ‘kilit personel’ dediğimiz öğretmenlerimiz, bakım hizmetinde olanlar, teması yüksek meslek gruplarında çalışan bireyler aşılanacak” dedi. Prof. Dr. Çalışkan, toplumsal bağışıklığın yüzde 60’a çıkması için 120 milyondan fazla aşı gerektiğine dikkat çekerek, “Bunu sağladığımız takdirde öğretmenlerimizin aşılanmasından sonra okulların açılması önümüzdeki ikinci dönemde mümkün olabilecek diye düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çalışan ailelerin çocuklarının okuldan ayrı kalmasının pek çok sosyal pek çok tıbbi soruna da yol açtığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
  • ABD’de koronavirüse karşı uygulanmaya başlanan Pfizer/BioNTech aşılarının her altı dozundan birinin çöpe atıldığı ortaya çıktı. Bu durumun, aşıların saklandığı şişelerden çıkan doz miktarı ile şişedeki etiketin yönlendirmeleri arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklandığı belirtildi. Küçük şişelerin her birinin üzerinde beş doz aşı içerdikleri yazarken, aslında şişelerden altı ve hatta bazı durumlarda yedi doz çıktığı belirtildi. Küçük şişelerden çıkan ekstra dozların da kullanılabileceğini belirten FDA açıklamasında, “Halk sağlığı konusundaki acil durum göz önüne alındığında, FDA şu an için elde edilen her bir tam dozun (altınca ve hatta bazen yedinci dozların da) kullanılmasının kabul edileceği tavsiyesinde bulunmaktadır” denildi.
  • Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, Türkiye’nin Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilmekte olan corona virüsü aşısını satın almak için ön sözleşme imzaladığını söyledi.
  • YÖK, akademik personel ve üniversitelerdeki idari personelin de öncelikli aşı kapsamına dahil olmasını talep etti.
  • Belçika’da bütçe ve tüketicinin korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Eva De Blekeer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ilaç üreticileri ile anlaşmaya vardığı ve gizli kalması gereken koronavirüs aşısı fiyatlarını, yanlışlıkla Twitter hesabından paylaştı. De Blekeer’e göre, Belçika 33,5 milyon doz aşı için, toplam 279 milyon 120 bin 190 euro ödeyecek.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...