Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 16 ŞUBAT

KORONA GÜNLÜĞÜ 16 ŞUBAT

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Aşılama sürecinin başladığı 2021’in ilk 2 ayında 52 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

SGK Geri Adım Attı: Sağlık Personelinin Ailesine Ölüm Aylığı Bağladı! Genel cerrahi uzmanı Salih Cenap Çevli, 26 Mayıs 2020’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine ailesi SGK’ya ölüm geliri bağlanması için başvurdu. Başvuruya olumlu sonuç alamayan aile dava açtı ancak geçen hafta SGK, davanın sonucunu beklemeden, aileye ölüm geliri bağladı. Koronavirüsün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak değerlendirilmesine yönelik genel bir düzenleme yapılması ve meslek hastalığı listesine eklenmesi gerekiyor. Bu sayede SGK’nın olay bazında değerlendirme yapmasına gerek kalmayacak, sağlık çalışanları ve aileleri koronavirüsü çalışırken kaptığını ispatlamak zorunda kalmadan haklarına erişebilecek.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 109 milyon 670 bine dayanırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 418 bini geçti. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında düşme eğilimi devam etti, küresel olarak 22 milyon 896 bin kişiye indi.

Dünya genelinde haftanın ilk günü yeni vaka bildirimi 263 bin civarında gerçekleşti. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 573 kişi. ABD’de yeni vaka sayısı 50 binlere kadar düştü. Dünya genelinde on binin üzerinde günlük bildirim yapan ülke sayısı dörde indi: ABD (52.8 bin), Brezilya (32.2 bin), Rusya (14.2 bin) ve İspanya (11.9 bin). Bu ülkeleri İngiltere (9.8 bin), Hindistan (9.1 bin), Türkiye (7.9 bin), İran (7.8 bin), İtalya (7.4 bin), Endonezya (6.5 bin), İsrail (5.9 bin) ve Almanya (5.2 bin) izledi. Yeni vaka sayısında Ocak ortalarında ve günlük ölüm sayısında Ocak sonlarında başlayan düşme eğilimi dün paylaşmıştık. Mutant virüslerin tüm dünyada yayılması nedeniyle bu düşüşler çok ihtiyatlı ele alınıyor ve tüm ülkeler sıkı önlemlerini sürdürmeye devam ediyor.

***

Küresel vaka ve ölüm sayılarındaki düşüş Türkiye’de ne yazık ki gözlenmiyor. Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 945 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 594 bini geçti, yarın 2.6 milyonlu vakalardan bahsedeceğiz. Ölüm sayısı da ciddiyetini koruyor, son 24 saatte 91 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bin 562 kişiye yükseldi Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 666 kişi. Günlük test sayısı 116 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 84 bin 131 kişiye yükseldi. Ağır hasta sayısı 1,232 kişi. Halen %1.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Kentlere göre haftalık Covid-19 vaka dağılımı açıklandı. Buna göre geçtiğimiz hafta her 100 bin kişi içinde vaka sayısı İstanbul’da 60.2, Ankara’da 35.5, İzmir’de 44.4 oldu. En yüksek oranlar ise Karadeniz bölgesinde, (100 bin kişide) Trabzon 228, Rize 202.4, Ordu 194.4, Giresun 184.3, Samsun 171.3. Bu illerin nüfuslarını 100 bine bölerek, çıkan sayıyı bu ortalama değerlerle çarpınca haftalık vaka sayıları elde edilebiliyor. Buna göre, geçen hafta yaklaşık 600 kişiye tanı koyulan Rize’de, yine yaklaşık olarak 500 kişiden birinde koronavirüs tespit edildi. Kürt illerinin çoğunda geçtiğimiz haftanın vaka oranları 100 binde 30’un altında olması dikkat çekti. Sağlık Bakanı Koca, sınırlamaların, bu değerlere göre, bölgeselleştirileceğini, sıkılaştırılacağını veya hafifletileceğini söyledi.

 

***

İstanbul Valiliği’nin kararı ile 15 Ocak’tan itibaren 65 yaş üstü ve 20 yaş altı herkese getirilen toplu taşıma kullanımına yasak esnetildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Valilik arasında yapılan görüşmeler sonucu yasak 12 yaş altına indirildi. Kural 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile sporcu gençler için esnetildi. Yeni uygulamaya göre 65 yaş üstü vatandaşlar ile 12 yaş altı çocukların toplu taşımayı kullanmasına izin verilmeyecek

***

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği idari ve eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Covid-19 vaka sayılarının 5 bin-7 bin arasında yatay seyir izlemesinde önemli bir etkenin yarı yıl tatiliyle birlikte sosyal hareketliliğin artması olduğunu söyledi.

***

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Şu anda toplumsal hareketliliğin artmaması gerekiyor maalesef. Esnafın açılması açılmaması kararını bizler vermiyoruz. Koşullara bağlı, açılmaların olabilmesi için belli eşik değerler vardır. O değerlerin altına düşerse hem okulların açılması, hem sosyal hareketliliğin sağlanması için gerekli koşullar sağlanmış olur. O oranlardan önce açıldığı zaman bu infeksiyonlar hızla eski seviyelerine dönebileceği için önerilmez. Kapalı ortamda hiçbir koşulda maskeyi çıkartmak uygun değil. Kesinlikle bir an için bile olsa çıkmaması gerekiyor. Maskeyi doğru kullanırsak korunuruz. Her olayda hemen çift kullanın, N-95 kullanın bunlar kanıtı olan şeyler değil. Durum iyi giderse açılma yönünde, durum kötü gider değerler artış gösterirse o zaman da kapanma göstermek zorundasınız. Bu şekilde devam edersek durumun iyi gideceğini ve bizim açılabileceğimizi tahmin ediyorum. Ama eğer ki bu önlemler şu andan itibaren gevşetilmeye başlarsa o zaman martta herkesin beklediği bir üçüncü dalga var biliyorsunuz. Öyle bir şey de çok uzak olmaz, şu aşamada çok kritik, biraz daha sabırlı olmalıyız. Kasımdan sonra halkın önlemleri iyi aldığını görüyorum. Salgın için bir yıl, iki yıl çok uzun bir süre değil. Aşıları da elde edebilirsek önümüzdeki yıl daha güzel günlerimiz olabilir diye ümit ediyorum. Hakkı gelen herkesin hiç vakit kaybetmeden aşı olmasını tavsiye ediyorum” dedi.

***

Okullarda yarı tatil sona erdi ve ikinci dönemin ilk zili dün çaldı. Köy okullarında tam zamanlı yüz yüze eğitime geçilirken diğer ilkokul, ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitime geçilip geçilmeyeceği hala belirsiz. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler bir taraftan eğitim – öğretim planlamasındaki bu belirsizlikten şikâyet ederken, diğer taraftan pandemi koşullarında devam edecek olan sürecin sağlıksız ve niteliksiz koşullarda yürütülmesinden endişeli.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Sinan Muşlu, “2020 baharında yoğunlaşan pandemi sürecinde ki deneyimlerin ışığında, MEB’in yaz aylarını da iyi bir hazırlıkla geçirerek Eylül ayından itibaren sürece daha donanımlı gireceği yönünde oluşturulan algı yeni dönemin başlaması ile birlikte çok kısa sürede dağıldı. 2020-2021 eğitim öğretim yılı başlarında seyreltilmiş zaman planlamasıyla, okulları ilkokuldan başlayarak yüz yüze eğitime geçirme girişimi olsa da pandeminin yükselişe geçmesiyle birlikte yeniden uzaktan eğitime geçilmek durumunda kalındı. Pandemi koşullarında yüz yüze eğitime geçebilmek için ne mevcut bütçe yeterli gelebilirdi ne kadro potansiyeli uygundu ne de okulların fiziki durumuna göre maske, hijyen, mesafe kuralına uygun bir hazırlık vardı. Bundan kaynaklı olarak çok kısa sürede uzaktan eğitime geçildi. Aynı hazırlıksızlık durumu uzaktan eğitim içinde söz konusuydu. Öğretmenlerimiz internet ve bilgisayar ihtiyaçlarını kendi olanaklarıyla sağladılar. Öğretmenlerimiz açısından mesai düzenlemesi adeta ortadan kaldırıldı. Akşamın bir saatinde ve hafta sonları dersler vermek durumunda kaldılar.” ifadelerinde bulundu.

https://artigercek.com/haberler/okullarda-ikinci-donemin-zili-soru-isaretleri-yle-caldi-meb-sureci-seffaf-yonetmiyor

***

Hükûmette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda, zorda olan kafe ve restoranların mart ayından itibaren açılmasıyla ilgili çok sayıda öneri konuşuluyor. Vaka sayısının geriye doğru seyrinin devam etmesi durumunda mart ayı için daha önce planlanan çalışmaların hayata geçilebileceği belirtiliyor. Sadece, yöntem ve kurallarda bazı değişiklikler yapılacağı konuşuluyor. Bu işletmelerin kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmaması, kapasitenin yüzde 30 ile sınırlı tutulması önerilerin başında geliyor. Bu mekânların açık alanlarının ise yüzde 50 kapasiteyle kullanılabileceği belirtildi.

***

Pandemide çocukların durumunu inceleyen CHP’li Karaca, hazırladığı çalışmada, hak ihlallerinin arttığını kaydetti. Çalışmada, çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği ve madde bağımlılığı gibi sorunların gittikçe daha derinleştiğine dikkat çekildi.

***

ABD’de yapılan çalışmada ise bu mutasyonlara ek olarak yeni mutasyonlar tespit etti. Louisiana Eyalet Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, mevcut bir mutasyonun 7 farklı mutasyonunun tespit edildiği açıklandı. Louisiana Eyalet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde virolog ve çalışmanın yazarı Jeremy Kamil, Louisiana’da hastanelerde yapılan Covid-19 testlerinden alınan örneklerle yapılan araştırmada, daha önce tespit edilmeyen mutasyonlara rastlandığını belirtirken, “Mutasyon, koronavirusun yüzeyindeki proteinleri değiştirdi. Başat proteinler olarak bilinen, amino asitler adı verilen bin 200’den fazla moleküler yapı bloğunun katlanmış zincirleridir. Tespit edilen mutasyonlarda Covid-19’un 677’nci aminoasitinde farklı bir dizilim tespit ettik” ifadelerini kullandı.

***

Koronavirus salgınının mutasyona uğramış versiyonuyla mücadele eden İngiltere’de yapılan bir araştırma gündem oldu. Araştırmaya göre geçen hafta içerisinde koronavirus tespit edilenlerin yüzde 53’ünün markete alışverişe ya da çalışmaya gittiğini ortaya çıkardı. Kamu Sağlığı İngiltere (PHE) tarafından hazırlanan raporda, “İnsanların koronavirus ile nerede karşılaştığını tam olarak tespit etmek güç. Fakat bakım evleri ve iş yerleri riskin yüksek olduğu bölgeler. Bu iş yerleri arasında süper marketler de bulunuyor” ifadesi kullanıldı. Virolog Dr. Julian Tang, “Bölgede yaşayan herkesin gittiği ve alışveriş yaparken vakit geçirdiği bir nokta olduğu için süper marketler risk teşkil ediyor. Marketlerde sosyal mesafeye uyulması güç ve havalandırma sistemi zayıf olduğu için virüs havada daha uzun süre kalabiliyor” dedi.

***

İspanya’nın özerk Katalonya bölgesinde yerel parlamento için düzenlenen seçimlerde, oy verme süresinin son saati Covid-19 pozitif olan veya virüs taşıdığından şüphelenilen seçmenlere ayrıldı. Seçim görevlilerin özel giysiler giydiği bu süreç, İspanyol basınında ‘Zombi saati’ olarak an be an görüntülendi.

***

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede koronavirüs kısıtlamalarına sona ermesinin “tedbirli ama geri döndürülemez” bir plan olacağını söyledi.

***

ABD’li bilim insanları John Hopkins Üniversitesinden Dr. Erin Michos ve Houston Metodist Hastanesinden Dr. Miguel Cainzos-Achirica kaleme aldıkları bilimsel makalede, C vitamini ile çinko takviyelerinin koronavirüsle savaşta hiçbir fayda sağlamadığını açıkladı.

***

Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bu ay başında ortaya çıkan Ebola salgınının ardından aşılama kampanyası başlatıldığını açıkladı.

***

Covid-19’dan önce küresel bir salgın olabileceği konusunda öngörülerde bulunan ABD’li iş insanı ve filantropist Bill Gates, bu kez de iklim krizi hakkındaki uyarılarını yineledi: Salgını bitirmek iklim değişikliği sorununu çözmekten çok çok daha kolay. Gates’in yeni kitabı ‘How to Avoid a Climate Disaster‘ (İklim Felaketi Nasıl Önlenir) küresel ısınmanın önüne geçme rehberi niteliğinde olduğu medya da yaygın paylaşılıyor. Oysa hakikat tam tersi. Doğayı talan eden sermaye şimdi de iklim krizinden nasıl kurtulacağımıza öncülük etmeye çalışıyor, yeşil kapitalizmin yollarını döşüyor.

AŞI TARTIŞMALARI

Bakan Selçuk, aşılanma tarihi olarak başta yüz yüze eğitim veren öğretmenler olmak üzere Şubat ayının son haftasının başlangıç tarihi olacağını söyledi. Selçuk, “Yüz yüze eğitime giren öğretmenler ön sırada olmak üzere listeler Sağlık Bakanlığına iletildi. Şubat’ın son haftası öğretmenlerimizin ilk doz aşılarının yapılmasına başlanacak” dedi.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil kullanım için AstraZeneca ve Oxford’un birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısınının acil kullanım için onayladığını duyurdu. AstraZeneca, acil kullanım için DSÖ tarafından resmi olarak onaylanan ikinci aşı oldu. Daha önce Pfizer-BioNTech aşısı kullanım onayı almıştı.

***

Peru’da eski devlet başkanı Martín Vizcarra ve eşinin ekim ayında koronaviruse (Covid-19) karşı aşılandığının ortaya çıkması sonrasında patlak veren skandal sürüyor. Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete, 22 Ocak’ta Çinli Sinopharm şirketinin aşısının ilk dozunun kendisine yapıldığını bildirerek istifa etti. Testi pozitif çıkan kişilerle temas ettiği için kendisine aşı imkanı sunulduğunu ve ilk dozu bu nedenle yaptırdığını belirten 68 yaşındaki Astete, Vizcarra’nın aşılanmasına gösterilen tepkilerin boyutunu gördükten sonra “büyük bir hata” yaptığını anladığını ve ikinci dozu yaptırmaktan vazgeçtiğini söyledi.

***

Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, yaz sonuna kadar aşı olmak isteyen herkesi aşılamayı hedeflediklerini söyledi.

***

İsrail’in devam eden aşı programı üzerinden elde edilen geniş kapsamlı veriler, Pfizer BioNTech aşısının, semptomatik vakaları yüzde 94 oranında önlediğini ortaya koyuyor. Araştırma, ülkenin ücretsiz sağlık sistemindeki, hizmet sağlayıcı 4 kurumun en büyüğü olan Clalit tarafından gerçekleştirildi. Aşı olan ve olmayan 600 bin kişilik iki ayrı grup arasında yapılan araştırmada, aşılanan grupta yüzde 94 daha az enfeksiyon görüldü. İki grubun yaş ve sağlık durumu açısından birbirine çok yakın olduğu da kaydedildi.

***

Koronavirüs nedeniyle insani durumun ağırlaştığı Gazze Şeridi’nde aşı krizi yaşanıyor. Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sağlık çalışanları için nakledilen 2 bin doz Sputnik V aşısının bölgeye girişine izin vermediğini bildirdi. Filistinli bakan, bu engellemenin tüm uluslararası kurallara, yasalara ve sözleşmelere aykırı olduğunu ifade ederek, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın, aşıları olabildiğince hızlı şekilde Gazze Şeridi’ne ulaştırmak için uluslararası kuruluşlarla irtibat halinde olduğunu vurguladı.

***

Çin hükümeti, sahte korona virüsü aşısı yapıp satan onlarca kişiyi gözaltına aldı. Bir grubun 58 bin doz şişelenmiş tuzlu su ya da maden suyu satarak 18 milyon Yuan (yaklaşık 2,8 milyon dolar) gelir elde ettiği belirtildi.

***

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sistemi üzerinden aşı randevusu verilmesiyle programın kontrolden çıktığını belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bir doktor için 10 dakikada en az iki kişiye, bazen aynı ayna iki kişiye aşı randevusu düştüğünü kaydeden Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Covid-19 aşısı olan bir kişinin en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken, aşılama sırasında bu koşula uyulmakta mıdır?” diye sordu.

***

Prof. Dr. Vedat Bulut: “Aşılamayı ASM’lerin sırtına yükleyerek ‘günde 1-2 milyon aşı yaparız’ diyen Sağlık Bakanı yine gerçeği söylemiyor”

ASM’ler uzun süredir ihmal edilen Birinci Basamak Hizmetidir. MHRS randevu sistemi ve karekod uygulaması maalesef yorucudur ve uzun zaman almaktadır. Aşılama ASM’lerin sırtına yüklenerek “günde 1 milyon 2 milyon aşı yaparız” diyen Sağlık Bakanı gerçeği yine söylememektedir. ASM’lerin diğer tüm sağlık hizmetlerini ihmal edemeyeceğine göre, 5000 hemşire ve 3000 hekim açığı olan ASM sisteminin bu işi yapamayacağı açıktır. Buzdolabı kapasiteleri bellidir. Her bir yurttaşımızın aşı sonrası en az 30 dk gözlem altında kalması gereklidir. Konuyu bu şekilde medyadan duyuran Sağlık Bakanı ASM’leri sağlıkta şiddet hedefine dönüştürüyor. ASM’ler için yapılacak en önemli iş bu “devekuşu modeli”nden vazgeçmektir. https://sendika.org/2021/02/prof-dr-vedat-bulut-asilamayi-asmlerin-sirtina-yukleyerek-gunde-1-2-milyon-asi-yapariz-diyen-saglik-bakani-yine-gercegi-soylememektedir-608630/

***

Salgın ve kriz salınımı: Kapitalizm ayar tutar mı? – Ahmet Haşim Köse

Covid-19 salgını kapitalizmin uzun süredir devam eden kriz eğilimine eklemlenerek gerçek anlamda bir yıkıma dönüşmüş durumda. Egemen görüş, salgını sisteme dışsal “doğal bir felaket” gibi yorumlasa da salgının neden ve sonuçları incelendiğinde Harvey’in “doğal felaket yoktur” tespiti haklılık kazanıyor. Salgın kapitalizmin doğayla kurduğu ilişkilerin organik krizi olarak gerçekleşti ve sürüyor.

Covid-19 salgınının yarattığı etkilerin 2008/9 krizinden en önemli farkı, küresel ekonomideki büyümenin kaldıracı rolünü üstenecek Doğu Asya gibi bir büyüme mekânının olmayışıydı. Bu süreçte Güney Asya dahil olmak üzere “yükselen ve gelişmekte olan” ekonomiler ortalama olarak yüzde 3,3 oranında küçüldüler. Latin Amerika ekonomilerindeki reel küçülme ortalama 8,1 düzeyinde gerçekleşti. Küçülme Arjantin’de yüzde 11,8; Meksika’da yüzde 9; Brezilya’da yüzde 5,5 ve Türkiye’de yüzde 5 olarak yaşandı. Geçen krizin yüksek büyüme ülkesi olan Hindistan yüzde 10,3’lük küçülmeyle salgındaki kayıpların ve iktisadi çöküşün en sert olduğu ekonomilerden biri oldu. Türkiye ise yüzde 5 ile kendi ülke grubunun üzerinde bir küçülme yaşadı. 2018’den beri yükselen borç yükü ve durgun büyüme eğilimine girmiş olan Çin’de ise reel gelir artışı 2000’li yılların en düşük seviyesi olan yüzde 1,9 seviyesinde gerçekleşti.

ILO, Covid-19 salgınının emekçiler açısından yarattığı tahribatı açıkça ortaya koyuyor. Kurumun çalışma saatlerindeki kayıplar üzerinden yaptığı hesaplamaya göre 2020 yılında küresel çalışma saati 255 milyon tam zamanlı işe eşdeğer olarak yüzde 8,8 azaldı (18). ILO verilerine göre 2020’deki çalışma saati kayıpları, 2009’daki küresel mali krizden yaklaşık dört kat daha fazla gerçekleşti. Çalışma saatlerindeki bu kayıp küresel emek gelirinin yüzde 8,3 azalmasına neden oldu; bu azalış küresel gelirin yüzde 4,4’ü olan 3,7 trilyon dolara karşılık geliyor

Covid-19’un yarattığı çöküş küresel kapitalist sistem tarihinde görülen en büyük “yardım ve kurtarma” paketlerinin devreye girmesine neden oldu. 2020 yılının Ekim ayı itibariyle devletlerin küresel düzeyde mali destekleri 14 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bunun 7,8 trilyon doları Covid-19 salgının yarattığı ek kamu harcamaları ve kamu gelir kayıplarının karşılanmasına denk geliyor; 6 trilyon dolarıysa çoğu sermayeye yapılan kredi, garantiler ve benzeri desteklerden oluşuyor (20). IMF’nin Ocak 2021’de yenilediği Fiscal Monitor raporunda Ekim 2020’yi izleyerek toplamda 2,2 trilyon dolara ulaşan ilave bir desteğin de yapıldığı bildiriliyor. Yani toplamda 16 trilyon dolara ulaşan bir mali destek programı uygulanmış durumda.

İzleyen dönem daha da sert geçecek gibi görünüyor. Oyun bozuldu; kapitalizm kendini her ne kadar yeniden ayarlamayı (Global Reset) düşünse de bu pek mümkün görünmüyor. Kapitalizmin sistemik kriz eğilimi Covid-19 ile birlikte insanlık krizine dönüşmüş durumda… Öyleyse Büyük İnsanlığı kurma mücadelesinin tam zamanı…

https://www.gazeteduvar.com.tr/salgin-ve-kriz-salinimi-kapitalizm-ayar-tutar-mi-makale-1513418

***

Kamunun COVID sınavı – Murat Karahan

Oxfam’ın yayımladığı Eşitsizlik Virüsü raporuna göre en zengin 10 kişinin 9 aylık servet artışıyla tüm dünya aşılanabilir. Ayrıca en zengin 1000 kişi bu süreçte servetlerinin arttırmaya devam etmiştir. Eşitsizlik ile virüs arasındaki ilişki de pandemi öncesi dünya düzeninden elbette bağımsız değil.

Devletin varlık nedeni sorgulamasının kaygı ve endişe dürtülerinin etkisiyle günlük hayatta daha çok yer edindiği bu günlerde kamunun toplum karşısındaki görevleri önem arz etmektedir. Dünya ekonomi düzeni toplum sağlığı ve üretim arasındaki yönetimsel kararları ve hane halkının temel ihtiyaçlara erişimini doğrudan etkilemektedir. Aslında talep yönünde de ihtiyaç duyulan bu kesimlerin gelir sıkıntısı sistemin kendi yarattığı eşitsizlik düzenindeki çelişkilerini göstermektedir. Kamunun güvenlik dışındaki alanlarda olmayışının ekonomik ve politik olarak istenmesinin ortaya çıkardığı bu durum sözde özgür, girişimci bireyin bu olağanüstü ortamda dahi güveneceği hiçbir yapının ortada kalmadığı vahşi bir atmosfere neden olmuştur. https://sendika.org/2021/02/kamunun-covid-sinavi-608626/



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...