Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 15 TEMMUZ 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 15 TEMMUZ 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Sağlık Bakanı Koca çark etti: “Aşı programımızın başarısına rağmen vaka sayılarında artış eğilimi var. Bu salgının henüz bitmediğinin göstergesidir” dedi. Resmi istatistikler bile bu gerçeği gösterse de tek adam rejimin salgın yönetimi stratejisi değişmiyor. Sermaye birikimi devam etsin. Bu eğilim sürekli başarısızlıklarla karşımıza çıkıyor. Erken açılma kararı -hem de Delta varyantı yayılmaya başlarken toplum bağışıklığı için hedeflenen %70’in çok gerisindeyken- yeni bir dalganın habercisi…

***

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na: Varyantlara dair ayrıntılı veriler neden açıklanmıyor? Delta varyantı ilk görüldüğü günden bugüne nasıl seyretmiştir, günlük değişimler nasıldır? Sağlık bakanlığının Eylül rakamlarının ne olacağı konusunda öngörüsü var mıdır? TTB’nin sürekli gündemde tuttuğu bir başka konunun ölümler ve fazladan ölümler olduğunu ifade eden Yerlikaya, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı pandemiye bağlı ölüm sayısının en az 3 katı fazladan ölümler olduğunu defin rakamlarıyla ortaya çıkardıklarını ifade etti. “Halktan neyi gizliyorsunuz” diye sordu. İstanbul’da fazladan ölüm sayısının arttığını dile getiren Yerlikaya bunu sebebinin açılma kararlarının etkili olduğunu söyledi. Hastalığın ülkeye girişinde yeterli önlemlerin alınmadığını ifade eden Yerlikaya Rusya ve İngiltere gibi delta varyantının yaygın görüldüğü ülkelere yönelik ne gibi önlemlerin alındığını sordu ayrıca “ÖSYM’ye bağlı sınav organizasyonlarında neden yeterli önlemler alınmadı? İşyerlerinde salgın önlemleri ve işçi sağlığı güvenliği neden denetlenmiyor” diye sordu.  Yerlikaya tüm verilerin açıklıkla meslek örgütleri, bilim çevreleri ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi “Sağlığın planlanması ancak gerçek verilerin açıklanmasıyla olanaklı olacaktır. Türkiye kendi verileri üzerinden pandemiyle mücadele etmelidir bu veriler üzerinden gerçek önlemler alınmalıdır.’’

***

Meksika’da ilk kez korona virüsünün Delta varyantı tespit edildi. 65 yaşındaki hastanın evinde karantinada tutulduğu açıklandı.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı plato çizmeye başladı. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 189 milyon 140 binin üzerine çıktı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 74 bin 95 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 12 milyon 288 bini aştı.

Küresel düzeyde son 24 saatte 554 bin 510 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 715 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Endoneya yeni vaka bildiriminde zirveye yerleşti. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (57.7 bin),  Endonezya (54.5 bin), İngiltere (42.3 bin), Hindistan (41.9 bin), ABD (35.4 bin), İspanya (26.4 bin), Rusya (23.8 bin), İran (23.4 bin), Arjantin (19.7 bin), Güney Afrika (17.5 bin). Kolombiya (17.2 bin), Bangladeş (12.4 bin), Malezya (11.6 bin), Meksika (11.1 bin) ve Hollanda (10.4 bin). 

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Son 24 saatte yeni vaka bildiriminde 6 bin 907 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Bu ciddi artış yeni bir pikin habercisi olabilir. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 43 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 500 bini geçerken toplam can kaybı ise 50 bin 367 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 239 bine dayandı.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden artmaya başladı, 84 bin 709 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Dört gündür aynı veri paylaşılıyor, 684 ağır hasta, bu veri gerçeği yansıtmıyor olabilir.

***

Sağlık Bakanı Koca sorumluluğu yine vatandaşa yüklemeye devam etti: ‘’Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik elimizdeki silahları etkisiz kılabilir. Tedbir güvencemizdir. Kapalı ve havalandırması sınırlı olan alanlarda kalabalıklara karışmamalı bayramı kendimize ve sevdiklerimize zarar veren hale getirmemeliyiz. Bu bayram tedbirlere uyar ve aşımızı olursak el öpüp birbirimize sarılmadan geçireceğimiz son bayram olacak.’’ Delta varyantının yayılımını durdurmak için ciddi adım atmayan tek adam rejimi yine bunun bedelini vatandaşa yüklemeye hazırlanıyor.

***

Prof. Dr. Murat Akova “Bayramdan sonra Delta varyantın ülkemizde de baskın hale geleceğini tahmin ediyoruz. Önlemlere devam etmek zorundayız” dedi. Türkiye’de 1 Temmuz’dan itibaren kısıtlamaların tamamen kalkmasıyla beraber vatandaşların sanki salgın bitmişçesine kişisel korunma önlemlerini de bırakmasının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akova, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de şu anda yapılan büyük bir yanlış var. 1 Temmuz’dan itibaren davul zurna ile tekrar eski halimize döndük. 2019’daki gibi, sanki pandemi öncesi dönemdeymişiz gibi, maske kullanımı minimumda, kalabalıklar korkunç düzeyde, yurtdışından özellikle Delta virüs salgını olduğu bilinen ülkelerden (Rusya olmak üzere) çok sayıda turist geliyor. O turistlerin olduğu turizm bölgelerinde de maske kullanımı neredeyse yok, kapalı ortamlarda önlemlere dikkat edilmiyor. Bence şu anda esas bilimsel kanıt, ister varyant olsun, ister orijinal virüs olsun, hastalığa karşı en etkili yöntem halen maske ve diğer korunma önlemleri. Kalabalık ortamlarda, havalandırması olmayan ortamlarda maskesiz ve uzun süreli bulunmak en büyük risk faktörü.”

***

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala “Benim izlenimim Delta varyantının etkisini göstermeye başladığı biçiminde. Özellikle yurt dışından gelen insanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde bunun etkisinin önümüzdeki günlerde daha fazla ortaya çıkmasını bekleyebiliriz. İstanbul da ana giriş illerinden biri olduğu için orada da etki görünmeye başlayacaktır” dedi.

***

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da “Nisan ayının ortasında en yüksek rakamları görmüştük. 7-13 Temmuz haftasında nisandan bu yana ilk kez artış gördük 5 bin 497’ye çıktı günlük ortalama vaka sayımız. 7-13 Temmuz haftası toplam vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 11 arttı. Bunu 1 Temmuz’daki açılma sürecine bağlayabiliriz. Delta varyantı da yükseliyor gibi görünüyor. Bu önümüzdeki birkaç haftanın vaka sayılarında artış oluşturacağını öngörmek çok zor değil” şeklinde konuştu.

***

Delta varyantı etkisini Avrupa ülkelerinde göstermeye devam ediyor. 

Yüksek aşılama oranlarına rağmen İngiltere’de yeni vaka sayısı 42 bin 302 kişiye yükseldi. Ülkede son 24 saat içinde 49 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 128 bin 530’a yükseldi. İngiltere kraliyet donanmasının en büyük savaş gemisi HMS Queen Elizabeth’te görev yapan mürettebattan yaklaşık 100’ünün Covid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi.

***

İtalya’da da vaka sayısı 2 bini geçti. İtalya’da bugün 6 Haziran’dan bu yana en yüksek günlük vaka sayısı (2 bin 153 kişi) kayıtlara geçerken, Covid-19 testlerindeki pozitiflik oranı yüzde 1’e yüksel

***  

Rusya’da son 24 saatte Covid-19’dan 786 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede, salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük ölü sayısı kaydedildi.

***

Irak ve Suudi Arabistan’da Covid-19 salgını kontrolden çıktı. Irak’ta son 24 saatte 47 kişi, Suudi Arabistan’da ise 14 kişi daha hayatını kaybetti. Son 24 saatte Irak’ta 9 bin 635 ve Suudi Arabistan’da 1,226 yeni vaka bildirimi yapıldı. 

***

Yunanistan’da yaklaşık 10 katına çıkan günlük vaka sayıları nedeniyle yeni tedbirler alınıyor. Sağlık personeline aşı olma zorunluluğu getirilecek, aşı olmayanlar kafe ve restoranlara giremeyecek…

***

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve yirmiye yakın tıbbi uzmanlık derneği ortak bir açıklama yaparak Kovid-19 pandemisine ilişkin verilerin şeffafça paylaşılmasının önemine dikkat çekti. Açıklamada “Salgınla mücadelede uygun adımları atabilmek için, öneriler geliştirecek olan uzmanların Türkiye’de aşılama sayıları, tipleri, aşılı ve aşısız guruplarda enfeksiyon gelişen, hastaneye yatan ve ölüm ile sonuçlanan vaka sayıları gibi bilgilere ulaşması gerekmektedir” denildi.

AŞI TARTIŞMALARI

TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 235 bin 638 kişiye birinci doz, 643 bin 124 kişiye ikinci doz ve 154 bin 830 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam günlük 1 milyonun üzerine çıktı.

Bugün saat 6.00 itibarıyla 38 milyon 486 bin 862 kişiye ilk doz (nüfusun %46.03’si); 18 milyon 811 bin 546 kişiye ikinci doz (nüfusun %22.5’,i) ve 3 milyon 430 bin 272 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında eşitsizlikler ve ayrımcılıklar devam ediyor.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Soumya Swaminathan, farklı aşıları karıştırma kararının bireylere bırakmaması konusunda uyardı. Aşıları karıştırma konusunu ‘verisiz bölge’ olarak adlandıran bilim insanı, sözlerine sosyal medyadaki paylaşımla açıklık getirdi: “Halk sağlığı konusunda düzenleyici otoriteler, mevcut verilere dayanarak karar verebilir ancak bireyler kendi başlarına karar vermemeli. Farklı aşıların karıştırma ve eşleştirme çalışmalarından elde edilen veriler şu an beklemede. Bunların hem immünolojik hem de güvenlik açısından değerlendirilmesi gerekiyor.”

***

Biontech aşısı için iki aşı arası süre 3 haftaya indirildi. Hedef iki doz aşı olma ile Delta varyantına karşı direnci artırmak. Yurtdışı girişlerdeki tedbirsizlik salgının yayılımına yol açtı. Aşı ile toparlanılmaya çalışılıyor. 

*** 

Rusya’nın başkenti Moskova’da aşı yaptıranlar veya son altı ay içinde Covid-19 geçirmiş olanların kentteki restoran ve kafelere QR kodlarının resmedildiği geçici dövmelerle girebileceği belirtildi.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...