Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 12 TEMMUZ 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 12 TEMMUZ 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Brezilya’daki bilim insanları, Ocak 2021’de iki kişiye aynı anda iki tip koronavirüs bulaştığını, bunlardan birinin Gamma adı verilen endişe verici bir varyant olduğunu bildirdi. Aynı dönemde Portekiz’den araştırmacılar, bir Covid-19 enfeksiyonuna sahipken ikinci bir varyanta yakalanmış görünen 17 yaşındaki bir çocuğu tedavi etti. Belçika’da uzmanların takip ettiği “iki endişe verici varyant”ın bulaştığı 90 yaşındaki kadın, düşme nedeniyle hastaneye kaldırıldı ancak daha sonra kötüleşen solunum semptomları geliştirdi. Alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuvar testleri, kadının Alfa ve Beta varyantlarına aynı anda yakalandığını ortaya çıkardı.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı plato çizmeye başladı. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 187 milyon 621 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyon 50 bini yaklaştı. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 12 milyona yaklaştı.

Küresel düzeyde son 24 saatte 373 bin 711 kişiye Covid-19 tanısı konurken 6 bin 508 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (37.7 bin), Endonezya (36.2 bin), İngiltere (31.8 bin), Rusya (25 bin), Brezilya (20.9 bin), Kolombiya (19.4 bin), İran (17.7 bin), Güney Afrika (16.3 bin) ve Bangladeş (11.9 bin).

Hafta sonu sağlık hizmetine erişim, test olanakları ve bildirim konusundaki sıkıntılar nedeniyle genel olarak düşük vaka bildirimi söz konusu oluyor, bu düşüklük pazartesiyi de çoğunlukla etkiliyor. Bu nedenle günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması istatistikleri pandeminin seyri konusunda daha fazla tercih ediliyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki düşüş eğilimi iki haftadır hafif yükseliş eğiliminde. Bir önceki hafta 393 bin 63 olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, son bir haftada 431 bin 856 kişiye yükseldi. İnaktif aşılardan kaçabilen ve etkili denen aşıların tek dozunun koruyuculuğunun sınırlı olduğu Delta varyantın yayıldığı ülke sayısındaki artış, yeni coğrafyalarda salgının artışa geçmesi bu duraklama-artışı açıklayabilir. Mayıs ayının başından beri ölümlerdeki düşüş eğilimi de terse döndü, ölümler yükselişe geçti. Bir önceki hafta ortalama 7 bin 656 kişi olan günlük ölüm bildirimi, 7 bin 785 kişiye yükseldi.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Son 24 saatte yeni vaka bildiriminde 5 bin 261 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 37 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 481 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı ise 50 bin 229 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 222 bin civarında.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden artmaya başladı, 82 bin civarında aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına inmişti. Dört gündür aynı veri paylaşılıyor, 684 ağır hasta, bu veri gerçeği yansıtmıyor olabilir.

***

Kurban Bayramı’nda oluşacak yoğunluğun, salgın riskini artırabileceğine dikkat çeken İBB Bilimsel Danışma Kurulu, bayram sebebiyle hareketliliğin 1 milyon kişiyi aşacağını belirtti. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu nedenle İstanbul’da alınacak önlemlerin daha da sıkı olması ve denetlenmesi her zamankinken önemli bir hale gelmiştir. Geleneksel kurban alışkanlıkları nedeniyle vatandaşlarımız, kurbanı satın alırken, kesim işlemi yapılırken, ihtiyaç sahiplerine dağıtımı gerçekleştirirken sıklıkla bir arada bulunacaklar. Bu durum insan trafiği arttıracak ve Covid-19’un bulaştırılması açısından önemli bir risk oluşturacaktır. Alınacak önlemlerin temel hedefi, insan trafiğini minimuma indirmek olmalıdır. Bu amaçla, mümkün olduğunca kurbanlıkların farklı şehirler yerine, kendi yetiştirildiği bölgelerde kesime sevk edilmesi için vatandaşlar teşvik edilmelidir.”

***

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, artan vaka sayıları ve yeni tedbirleri duyurarak, bunların 13 Ağustos’a kadar yürürlükte kalacağını bildirdi. Açıklanan tedbirlere göre kafe ve restoranlar mesafe kuralına göre müşteri alabilecek ve gece yarısı ile sabah 06:00 arasında kapalı olacak. Disko ve barlar yeniden kapatılacak, canlı müzik ve konserler yapılmayacak. Bir günden fazla süren etkinlikler 24 saatle sınırlandırılacak. Negatif test sonuçlarının geçerlilik süresi 40 saatten 24 saate indirilecek. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler mesafe kuralına göre müşteri kabul edecek.

***

Yunanistan’da Pazartesi gününden itibaren Ege adalarına yolcu taşıyan feribotlar yeniden korona kurallarına tabi oldu. Yunanistan hükümeti özellikle Girit Adası’nda görülen Delta varyantı vakalarının önünü kesmeye çalışıyor.

***

Açık alanlarda maske yasağının 26 Haziran itibariyle kalktığı İspanya’da ise gece kulüplerinin kapatılması tartışılmaya başladı. Vaka sayılarında artışın yaşandığı ülke, ‘turizm için güvenliyiz’ açıklaması yapsa da Almanya tarafından risk bölgesi ilan edildi.

***

Covid-19 vakalarının günlük 4 bin 600’ün üzerine çıktığı Fransa’da Sağlık Bakanı Olivier Veran, önlem alınmazsa vaka sayısının ağustos başında günlük 20 bine ulaşabileceğini belirtti.

***

Avustralya’da yıl başından bu yana ilk kez, yurt dışı seyahat geçmişi veya yurt dışına çıkan biriyle teması olmayan bir kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Irak, Suudi Arabistan ve Ürdün’de Covid-19 kaynaklı ölümler arttı. Covid-19 nedeniyle Irak’ta 33, Suudi Arabistan’da 13, Ürdün’de 10 kişi daha yaşamını yitirdi.

***

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, yüksek vaka ve ölüm sayıları nedeniyle, her türlü sosyal, siyasi, dini toplantının yasaklandığı 4. seviye tedbirlerin uygulanması 14 gün süreyle uzatıldı.

***

İngiltere Aşı Bakanı Nadhim Zahawi, İngiltere’de insanların kapalı alanlarda maske kullanmaya devam etmeleri gerektiğini belirterek, Covid-19’a karşı önlem olarak kullanılan yüz maskelerinin “bütün ülkeye yardım edeceğini” ifade etti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçtiğimiz hafta, kısıtlamaların sona ermesiyle beraber maske kullanmanın zorunlu olmayacağını duyurmuştu. İngiltere’de 19 Temmuz’da sona ermesi planlanan Covid-19 kısıtlamaları ile beraber birçok işletme yeniden açılacak, sosyal mesafe kuralı kalkacak ve yüz maskesi kullanmak yasal bir zorunluluk olmayacak.

***

Malta Sağlık Bakanı Chris Fearne, Koronavirüs’e karşı iki doz aşı olmamış turistlerin ülkeye alınmayacağını duyurdu. Fearne, bu adımı atan ilk Avrupa ülkesi olduklarının altını çizdi. Yeni kararda tek istisna 5-12 yaş arasında çocuklar olacak. Çocuklar, negatif PCR testi ve aşılanmış ebeveynleriyle ülkeye girebilecek.

AŞI TARTIŞMALARI

TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz. Covid-19’la mücadele kapsamında son 24 saatte 99 bin 235 kişiye birinci doz, 181 bin 27 kişiye ikinci doz ve 38 bin 465 kişiye üçüncü doz aşı yapıldı. Toplam 318 bin 727 doz aşı uygulanmış oldu. Yapılan aşı sayısının halen 1 milyonun, hatta 400 binin altında olduğunu ve 3. Doz aşı yapılanlar ile bu sayının yükseldiğini hatırlatmak isteriz. Bu veriler aşı ile ilgili kararsızlığın ciddi olduğunu gösteriyor.

Bugün saat 6.00 itibarıyla 37 milyon 721 bin 874 kişiye ilk doz (nüfusun %45.1’i); 17 milyon 190 bin 746 kişiye ikinci doz (nüfusun %20.6’sı) ve 2 milyon 893 bin 191 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin hala oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında eşitsizlikler ve ayrımcılıklar devam ediyor

En yüksek aşılama oranına sahip iller; Muğla, Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Eskişehir, Amasya, Aydın, İzmir, Bilecik.

En düşük aşılama oranına sahip iller; Ağrı, Bingöl, Şırnak, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Bitlis.

***

Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, bölge kentlerinde aşıya dair tereddüt yaşandığını kaydetti. Bulut, yaşanan tereddüdün nedenini şöyle açıkladı: “Aşıya ulaşamamaktan ya da ana dilde sağlık hizmetinin olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Ama artık mobil üniteler kuruldu. Yurttaşlar nerede ulaşabiliyorsa, ilk ulaştıkları yerde muhakkak aşılarını olsunlar. Aşılama, Türkiye’deki salgın krizini aşmamızı sağlayacaktır. TTB olarak biz hep ‘tereddütte olma aşı ol, sağlıklı ol’ diyoruz.”

***

İsrail bağışıklık sistemi zayıf yetişkinlerde üçüncü doz Pfizer/Biontech aşısının uygulamaya başlayacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz iki doz BioNTech aşısı uygulanan bağışıklık sistemi zayıf ya da zarar görmüş yetişkinlerde üçüncü doz takviye aşısı yapılacağını açıkladı. Bu gruba dahil olanlara örnek olarak da organ nakli geçiren ya da bağışıklığın düşmesine neden olan tıbbi duruma sahip kişileri gösterdi.

***

Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk İstanbul’da bir turizm acentesinin, İranlı turistlere 2 bin 700 lira karşılığında BioNTech aşısı yaptırdığını öne sürdü.

Çıkan her yeni varyantta: Ara beni, bul beni, tanımla beni/ Esin Şenol

Yeni çeşitleri, ülke isimlerinden bağımsız kılarak ülkeleri etiketlememek konusundaki hassasiyetimizi, delta ile savrulan Hindistan ile lambdanın yayıldığı Peru gibi ülkelere aşı sağlamakta gösterebilmiş olsaydık kısmi bağışıklık basıncıyla, dördüncü harften on birinci harfe kadar alfabe okumayacaktık.

İngiltere dünyada varyant analizini en iyi yapan ve raporlayan ülke. Düzenli olarak yayınladıkları varyant raporlarına bakınca, 11 Haziran tarihli raporunda, “delta plus” olarak tanımlanan varyantın izleri, bize ulaşıyor yani bizden giden yolcular ile temaslı kişilerde de bulunduğu anlaşılıyor. Şu anda delta varyantının hâkim olduğu ve sınır kontrolünü sıkı tutan İngiltere’de, delta varyantının izleri sürüldüğünde de, Türkiye’den transit giden yolcular ile bağlantılı olgular olduğu rapor edilmişti.

Salgının başında, tüm ülkelerde var ama bizde henüz vaka yok denilirken, Çin ve Tayvan bizden giden yolcularda hastalık buldu adlı “dejavu” durumu gibi. Sonuç olarak, anladığınız şey, salgın ile ilişkili ne geçmiş ne de geleceğe ait bir merakı olmayan o ülkelerden birinin vatandaşı olduğunuz ise, yapacağınız şey, aşınızı olmak, o da yetmez, saklanacak güvenli bazı alanlar bulup, sizinle ebelemece oynayan “yeni çeşit” (varyant) bir virüse yakalanmamayı ummak artık. Ne de olsa, hava ve deniz durumunu kontrol etmeden açık denizlerde uzun yola çıkan bir küçük yelkenliden farkınız yoktur artık. Çünkü dümende ve güvertede olanların çoğunluğunun açık denizdeki fırtınalara pek bir hazırlık yapmayanlar olacağı da göz ardı edilememelidir. Salgının felakette varabileceği zirveyi yaşayan, yarım milyarın üzerinde insanın öldüğü Hindistan’daki katastrofinin varyantı olan çeşidin adı “delta varyantı” artık. Yirmi dört harfli Yunan alfabesinin dördüncü harfi olan delta varyantının, salgını başlatan virüsün bulaşabilme potansiyelinden %60 daha bulaşıcı olduğu öngörülüyor. Salgının başında virüsün, bir kişiden kaç kişiye bulaştığını anlatan üreme katsayısı, 2.5 iken şimdi 6 oldu, aradaki büyük dalgaya yol açan “alfa” ya da “İngiliz varyantı” için ise 4 idi. O zaman deltanın bir “süper bulaştırıcı” olduğunu ve aşı bulunduktan sonraki, pandemi içinde pandemi potansiyeli olan ilk varyant olduğunu ama daha bulaşıcı varyantların gelişmeye devam edeceğini söyleyebiliriz.

https://www.birgun.net/haber/cikan-her-yeni-varyantta-ara-beni-bul-beni-tanimla-beni-351386



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...