Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 12 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 12 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Ankara Kahramankazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan Nurcan Doğan ve İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde anestezi teknikeri olarak görev yapan 27 yaşındaki Ercan Usta Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

İki öğretmen daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 136 milyon 630 bine dayandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 949 bininin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 23 milyon 821 binin üzerine çıktı, bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde hafta sonuna rağmen yeni vaka sayısı oldukça yüksek düzeyde. Son 24 saatte 632 bin 509 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 binin üzerinde. Günlük vaka bildiriminde Hindistan’da yeni vaka sayısı 170 bine dayandı. Hindistan’ın ardından Türkiye dünya ikincisi oldu. Genellikle haftanın son günü bildirimlerle ilgili sorunlar nedeniyle Türkiye ilk üçte yer alıyor, devam eden günlerde ise dördüncülüğünü koruyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (169.9 bin), Türkiye (50.7 bin), ABD (47.9 bin), Brezilya (37.5 bin), Fransa (34.9 bin), Polonya (21.7 bin), İran (21.1 bin), Kolombiya (17.5 bin), Almanya (16.7), İtalya (15.7 bin), Arjantin (15.3 bin), Ukrayna (12.1 bin) ve Filipinler (11.7 bin). Haftanın son günü bazı ülkeler bildirim yapmıyor, bunun yanında sağlık hizmetlerine erişim, test yapma konusunda sorunlar nedeniyle yeni vaka sayısının gerçeği yansıtmadığını yeniden hatırlatıyoruz.

Günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması pandeminin seyri konusunda daha sağlıklı değerlendirme yapma imkanı veriyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki vaka artışı devam ediyor. Bir önceki hafta 851 bin 947 olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, geçtiğimiz hafta sıçrama yaparak 668 bin 750 kişiye yükseldi. Şubat ayının ortasından itibaren yeni vaka bildirimlerindeki yükselişin hız kesmeden devam ettiğini hatırlatmak isteriz. Ölümlerde de yükselme trendi devam ediyor. Bir önceki hafta 9 bin 815 olan ortalama günlük ölüm bildirimi sıçrama yaparak 11 bin 47 kişi oldu. Pandeminin geçtiğimiz hafta ciddi tırmanış trendine girdiğine dikkat çekiyoruz.

***

Türkiye’de salgın tırmanışını sürdürüyor. Hafta sonu olmasına karşın yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı yüksek hızda devam ediyor. Yeni vaka sayısı 50 bin 678 kişi.  Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 237 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,548 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 849 binin üzerinde, toplam can kaybı 33 bin 939 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 294 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 483 bin 661 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,824 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katından daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Devlet hastanesinin “Prosedür gereği” test yapmadığı çocuk Covid pozitif çıktı! Prosedürler mesleki özerkliğin önüne geçti.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da şunları kaydetti: “Üç, dört ay önce riskli hastalar, durumları kötüleştiği takdirde anında müdahale edilebilmesi için hastaneye yatırılıyordu ve hastanede takip ediliyorlardı. Şimdi diyaliz hastaları, yaşlı hastalar ve kanser hastaları evlerine gönderiliyor. ‘Durumunuz kötüleşirse hastaneye gelin’ deniyor.”

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç’un verdiği bilgilere göre, Ankara’daki durum İstanbul kadar kötü değil; ama başkentte de ciddi semptomları olan hastalar eve gönderiliyor: “Ankara’da henüz İstanbul’daki gibi bir durum yaşanmıyor. Yani servislerimiz ve yoğun bakımlarımız tamamen dolu değil ama her geçen gün yeni Covid-19 servisleri açılıyor. Genel cerrahi, beyin cerrahi ve dahiliye servisleri ile yoğun bakımları, Covid-19 servislerine ve yoğun bakımlarına dönüştürülüyor. Aldığımız bilgilere göre orta derece akciğer tutulumu olan Covid-19 hastaları evlerine gönderiliyor.”

***

Covid-19 vakalarında yaşanan patlama nedeniyle İzmir’deki hastanelerde de yoğunluk had safhaya ulaşmış durumda. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yarından itibaren tüm poliklinik randevuları iptal edildi.

***

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’deki Koronavirüs verilerini paylaşarak, “Her gün bir şehirde deprem olsa ve 250 kişiyi kaybetsek toplum şoklanır. Her gün yüzlerce insan ölüyor ve ana gündem bu değil. İnsan hayatı hükûmetin zaten önceliği değil. Bunu aklım almıyor. Toplumun da, muhalefetin de ana gündemi bu aşıyla, önlemle önlenebilir ölümler olmalı.” düşüncesini dile getirdi.

***

Sağlık Bakanlığı, korona virüsüyle mücadelede ofis ve kapalı iş yerlerinde alınacak önlemlere dair broşür yayınlandı.

***

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, aşılar nedeniyle iyimser olduğunu ancak İngiliz varyantının da endişe yarattığını söyledi. Walensky, “Bir yandan iyimser olmak ve umutlanmak için çok fazla sebebimiz var” derken, “Diğer yandan da, vakalar ve acile başvurular yükselişte. Ve birçoğu henüz aşılanmamış genç yetişkinlerin geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Walensky, korona virüsü nedeniyle hastanelerin acillerine başvuran 18-64 yaş arasındaki kişilerin sayısının giderek arttığını söyledi.

***

Bilim Kurulu’nun bugünkü, Bakanlar Kurulu’nun da yarınki toplantısı, ramazan boyunca uygulanacak yeni kararları şekillendirecek. Uygulamanın 6 ay önceki gibi sıkı kurallar ve sıkı denetim üzerine kurulması bekleniyor. Ramazanın ardından, bayramda da yasakların devam etmesi bekleniyor. Yapılan toplantılarda, uzmanlar, alınacak yeni kararların etkisiyle nisan sonunda vakaların gerileceğini, mayıs ayının ikinci yarısından sonra rahatlanacağını, vakaların 20 binlere ineceğini belirtiyorlar. Hedefin yaz aylarında en fazla 10 binli vaka seviyesinde kalmak olduğu ifade ediliyor.

***

Önlemleri yine basından öğreniyoruz. Bilim Kurulu, sağlık otoriteleri sınırlı sayıda basın çalışanı aracılığıyla görüşlerini paylaşıyor. Salgın kontrolünde tek adam rejimi devam ediyor: “Hükümette kapalı kapılar ardında yapılan değerlendirmelerde, turizm sezonu açılmadan önce vakaların kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyor. Bunun için, ramazanda ‘kapatma’ yapılarak, mayıs ayının ikinci yarısına daha ‘az vaka ve kontrollü pandemiyle’ girmenin doğru olacağını, böylece turizm tanıtım kampanyalarının daha iyi yönetileceğini söyleyenler olduğunu biliyoruz. ‘Mart başında erken açıldık. Kademeli normalleşmeye nisan ayında başlamalıydık’ diyen hocaların sözlerinin dinlenmemesinin faturasının ödendiğini ifade edenler de var. Bu arada, ‘tam kapanma’ ile ‘kapatma’ arasında ciddi fark olduğu anlatılıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi sürecinde tam kapanma uygulamadığını, bunun üretim ve dağıtım zincirinin de durması anlamına geldiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin en riskli dönemlerde uyguladığı kararlara sadece ‘kapatma’ deniliyor. Bu da, bundan altı ay önce yayınlanan genelgelere yeniden dönülmesi anlamına geliyor. Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, taziye, asker uğurlama gibi konularda sınırlama getirilmesi. Bunun biraz gevşetilmiş halini marttan önce yaşıyorduk zaten. Şimdi kulislerde hükümetin, ramazan boyunca ‘kapatmaya’ daha yakın olduğu söyleniyor.”

Yeni önlemler hakkında ‘dinlendirme’ adı verilen bir formülün öne çıktığı belirtiliyor. Bu kapsamda şu kısıtlamalar gündeme getiriliyor:

  • Hastanelerdeki doluluk oranlarının artmasına paralel olarak iftar ve sahur vakitleri başta olmak üzere hareketliliğin azaltılması, vaka sayısının düşürülmesi amacıyla önümüzdeki bir aylık dönemde toplu ziyaretler yasaklanacak.
  • Özellikle Ramazan Bayramı’nda ilden ile geçişin önlenmesi amacıyla şehirlerarası seyahatlere kısıtlamaların getirilmesi, hafta sonu ve hafta içi belli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının iftar ve sahur saatleri dikkate alınarak sürelerinin değiştirilmesi gündemde olacak.
  • Bununla birlikte kafe, restoran, lokanta ve AVM’lerin yemek bölümlerinin ramazan boyunca sadece paket servis şeklinde hizmet vermesi de konuşulan seçenekler arasında olacak.
  • Kamuda kademeli mesaiye geçişten toplu iftarların ve sahurların yasaklanması, aile ve akraba ziyaretlerinin kısıtlanması da düşünülen formüller arasında.
  • Çok yüksek riskli illerde yüz yüze eğitime 8’inci ve 12’nci sınıflar haricinde ara verilmesi de düşünülüyor. Ramazanda yüz yüze eğitime ara verilmesiyle öğretmenlerin aşılama oranının arttırılması da amaçlanıyor.
  • 65 yaş üstü ve 20 yaş altına dönük sokağa çıkma saatlerinde değişiklik yapılabileceği de belirtiliyor.

***

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, aralık 2019’dan bu yana küresel ölçekte sağlık felaketi yaratan ve daha kaç yıl süreceği belirsiz olan Kovid-19 pandemisi karşısında, anayasa hükümlerinin, özellikle sosyal devlet yükümlülükleri bakımından uygulanarak bütüncül önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.

***

Fransa hükümeti, Avrupa Birliği’nin (AB) korona virüsüne karşı geçtiğimiz yaz uzun müzakereler sonrasında üzerinde anlaştığı 750 milyar Euroluk toparlanma planının iki katına çıkarılması çağrısında bulundu.

***

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Koronavirüs geçiren kişilerde akciğer, böbrek, karaciğer hasarı ve şeker hastalıkları görülmeye başladığını söyledi.

***

İngiltere’de koronavirüs önlemleri bugün itibarıyla bir kademe daha gevşetiliyor. Hükümetin açıkladığı politika kapsamında aylar sonra pubların, restoranların, cafelerin bahçeleri, mağazalar, kapalı havuzlar ve kuaförler açılacak.

***

Hollanda’da hükümet ve etkinlik sektörünün girişimiyle gerçekleştirilen Fieldlab (saha laboratuvarı) deneyi, tiyatro, gösteri ve konferansların bazı önlemler çerçevesinde fiziksel mesafe zorunluluğu olmadan yeniden güvenli bir şekilde açılabileceğini ortaya koydu.

***

Türkiye’de koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Rusya’nın seyahatlere kısıtlama getireceğine ilişkin söylentilere Kremlin’in son noktayı bugün koyması bekleniyor. Rus basını hafta sonu Türkiye’ye seyahate kısıtlama getirme veya dönüşlerde 14 gün karantina uygulanması gibi seçeneklerin gündemde olduğunu yazdı. Charter uçuşlarının tamamen, yolcu ve kargo uçuşlarının da kısmen yasaklanabileceğini, Rusya’ya dönen Rusların iki hafta karantinaya alınması gibi seçeneklerin değerlendirildiğini belirtiliyor.

***

Brezilya’da Covid-19 kaynaklı ölümler 330 bini aştı. Brezilya ABD’nin ardından en fazla kişinin hayatını kaybettiği ikinci ülke konumunda ve uzmanlar zirvenin henüz görülmediği uyarısında bulunuyor. Ülkede ortaya çıkan koronavirüs varyantı ise dünya çapında endişe yayan özelliklere sahip. Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro virüsün ciddiyetini hafife alan açıklamalarda bulunuyor. Bolsonaro Covid-19 hakkında neler söyledi?

  • Covid-19’a “küçük bir grip” dedi.
  • Ulusal çapta bir kapanmaya “Bu yoksulları daha da yoksullaştırır” diyerek karşı çıktı.
  • Sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan eyalet valileri ve belediye başkanlarına “tiran” dedi.
  • Aşıların etkinliğine şüphe düşürecek açıklamalar yaptı ve aşı olmayacağını söyledi.
  • Pfizer aşısının “insanları timsaha dönüştürebileceği” esprisini yaptı.
  • Milyonlarca doz aşı alma imkanını kullanmadı.
  • İnsanlara “sızlanmayın” dedi.

Bolsonaro sokağa çıkma kısıtlamalarına itiraz etse de hükümeti son dönemde aşılama faaliyetlerine hız verdi. Bolsonaro son dönemde dikkatleri aşılama kampanyasına çekmeye çalışsa da muhalefet bu adımın geç ve yavaş bir adım olduğunu söylüyor.

***

Eskişehir’deki Arçelik fabrikasından işçilere gönderilen uyarı yazısında daha güçlü ve bulaşıcı olan mutasyonlu virüsün Eskişehir’de de hızla yayıldığının hatırlatıldığı yazıda, işçilerin dikkat etmeleri gereken önlemler sıralandı. Çalışma ve mola alanlarında, yemekhanelerde, tuvaletlerde, servislerde Mess-Safe cihazının kullanımının, işçilerin evden çıktıkları andan tekrar eve döndükleri ana kadar çift maske takmalarının zorunlu olduğu belirtilen yazıda iki metrelik mesafe kuralına da uyulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca kapalı alanların bulaş için en riskli yerler olduğunun hatırlatılmasıyla işçilerin toplu ulaşım kullanmamaları gerektiği belirtildi. Yine sosyal yaşamlarında işçilerin kalabalık olan market, pazar yeri, kafe ve restoranlar, düğünler, asker uğurlamaları gibi etkinliklere de katılmamaları istendi. Özellikle “fiziksel mesafe” ve çift maske kullanımı konusunda denetimlerin sıklaşacağı ve uyarılara uymayanlar için idari yaptırımlar uygulanacağı belirtildi. İçeride çift maske çalışmanın mümkün olmadığını dile getiren Arçelik işçisi, “Nefes alamıyoruz, içerisi cehennem gibi, masa başında çalışıyoruz sanki. Çift maske takmayan herkese tutanak tutuluyor. Giriş çıkışlarda üst üste girip çıkıyoruz. Yemekhanede, servislerde hangi iki metre, nasıl uyulsun fiziksel mesafeye? Verdikleri cihaz ötüp duruyor, günlük puanlar var, ertesi gün sıfırlanıyor. Serviste arka arkaya oturuyoruz, nasıl sağlanacak mesafe? Cihazı falan da soran eden yok zaten. Çay yasaktı baştan beri, şimdi su sebillerini bile kaldırdılar, günde iki şişe su veriyorlar. Göstermelik tedbirler” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/430385/fabrikalarda-vakalar-artiyor-onlem-mesafeye-indirgeniyor

***

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de koronavirüs kısıtlamalarını protesto etmek için yapılan gösteriye müdahale eden polis, 20 kişiyi gözaltına aldı. Korna çalan 10 sürücüye de para cezası kesildi. Başkent Helsinki’de pandemi nedeniyle etkinlik ve gösterilerde 6’dan fazla kişinin bir araya gelmesi yasak.

***

Letonya’da vizonlarda Covid-19 tespit edildi. Letonya Gıda ve Veterinerlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, 60 bin vizonun bulunduğu Baltık Devon isimli vizon çiftliğinde ölen 9 vizonda Covid-19 tespit edildiği aktarıldı. Servis, çiftlikteki durumun kontrol altında olduğunu ifade ederken, hayvansal ürünlerin çiftliğe giriş ve çıkışlarının durdurulduğu açıklandı.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#b8e324″][/su_box]

Covid 19 virüsünün mutasyonları nedeniyle mevcut aşıların etkinlik oranının azalmasından endişe eden uzmanlar, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına karşı üçüncü doz aşının gerekebileceğini söylüyor. Dr. Semih Tareen, varyantlar karşısında aşıların koruyuculuğu değişse de ciddi hastalığı önleme konusunda bir sorunla karşılaşılmayacağını vurguluyor.

***

Çin menşeli Sinopharm aşısı yaptıran ve yeterli miktarda antikor geliştiremeyen kişilere üçüncü doz için randevu veriliyor.

***

Türkiye’nin 2.8 milyon doz aşı aldığı Pfizer/BioNTech’in mutasyon açıklaması ise geçen hafta geldi. 1 Nisan’da yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu duyuruldu. Varyantlarla ilgili araştırmalarını sürdüren şirket, aşıların belirli aralıklarla güncellenebileceğini bildirdi.

***

Sinovac şirketinin Yaşam Bilimleri Genel Direktörü Gao Qiang, aşının Güney Afrika varyantına karşı etkisinin azaldığını; ancak İngiltere varyantına karşı etkinlik oranının aynı düzeyde korunduğunu söyledi.

***

Virolog Semih Tareen, acil kullanım onayı alan tüm aşıların ortak özelliğinin Covid 19 hastalığının ciddi etkilerini önlemek ve virüsü kapanların hastaneye yatmasını engellemek olduğunu söylüyor: “Tabii ki ideali virüsün bulaşmasını da önlemektir. Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarında virüsün bulaşıcılığını engelleyecek veya azaltacak veriler var gibi gözüküyor. Bu iyi bir haber. Diğer aşılarla ilgili aynı şeyi söylemek içinse henüz erken. Bunu zamanla anlayacağız.”

***

Şili hükümeti, İsrail ve İngiltere ile birlikte en etkili aşılama kampanyalarından birine imza atmış durumda. 19 milyon nüfuslu ülkede her 100 kişiden 63’ü en az bir doz aşı oldu; toplamda yapılan doz sayısı 12 milyona yaklaştı. Ancak ülkede 24 Aralık 2020 günü başlayan, Sinovac, CanSino ve Pfizer aşılarının kullanıldığı aşılama kampanyasında 6 milyonu aşkın kişinin en az bir doz, 3.2 milyon kişinin de iki doz aşı yaptırmış olmasına rağmen vakalar yeniden yükselmeye başladı. Şili hükümeti geçtiğimiz hafta yeni sokağa çıkma tedbirleri ilan etse de, son bir günde ülkedeki yeni vaka sayıları salgının başından bu yana ilk kez 9 bini geçti. Warwick Üniversitesi Tıp Okulu’ndan viroloji uzmanı Profesör Lawrence Young, pandemi koşullarında tedbir alınmadan yapılan aşıların yalancı güvenlik hissi yarattığını belirtti. Young, “Şili’nin, sadece aşı önlemine çok fazla güvenmenin tehlikelerini ortaya koyduğunu düşünüyorum. Aşılar harika ama hiçbir zaman tek başlarına bir çözüm olmayacaklar ve Şili’de şu an yaşananlar bize açık bir uyarı anlamına geliyor” dedi.

Hong Kong Üniversitesi’nden moleküler virolog Prof. Jin Dong-yan “Bir kişi Sinovac’ın iki dozunu vurulsa dahi elde edilen koruma BioNTech’in tek dozundan bile düşük” demişti. Çengdu şehrinde düzenlenen konferansta konuşan CDC Müdürü Gao Fu “Çin aşıları yüksek koruma oranlarına sahip değil” dedi. Konferansta konuşan Şangaylı aşı uzmanı Tao Lina ise “Bizim aşılarımızın ürettiği antikor seviyesi ve etkinlik oranı mRNa aşılarınkinden daha düşük” dedi.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu’nun, ülkesinde üretilen Covid-19 aşılarının koruyuculuk seviyelerinin düşük olduğunu söylediği belirtildi. Tüm dünyada yankı bulan haber ardından bir açıklama daha yapan yetkili, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Gao, “Mevcut aşıların etkinliğinin yüksek olmamasına dair sorunu çözmek için iki yöntemi değerlendiriyoruz” dedi. Seçeneklerden biri doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması, diğeri ise bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanılması olarak ifade edildi

***

Henüz hakemli değerlendirmeden geçmemiş İsrail’deki bir araştırmaya göre Güney Afrika’da keşfedilen ‘corona’ varyantı, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in Covid-19 aşısının sağladığı korumadan bir dereceye kadar kaçabilir.

Pfizer, çalışmayla ilgili yorum yapmayı reddetti. Pfizer ve BioNTech, 1 Nisan’da, aşılarının Covid-19’u önlemede -altı aya kadar aşılanmış katılımcıları içeren güncellenmiş verilere atıfta bulunarak- yaklaşık yüzde 91 etkili olduğunu duyurmuştu. Pfizer ve BioNTech, ‘güçlendirici olması için’ aşılarının üçüncü bir dozunu test ettiklerini ve ‘gerekirse yeni varyantlar için aşıyı modifiye edebileceklerini’ bildirmişti. Şirketler, Güney Afrika varyantı ile ilgili olarak, B.1.351’in yaygın olduğu Güney Afrika’daki 800 gönüllü arasında, tümü plasebo alan katılımcılar arasında meydana gelen dokuz Covid-19 vakası olduğunu aktardı. Bu dokuz vakadan altısı, Güney Afrika varyantıyla enfekte olan kişiler arasındaydı.

***

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, birinci doz aşıdan sonra Coronavirus’e yakalanan kişilere 28 gün sonra ikinci doz aşının yapılmayacağını bildirdi. İlk doz aşısını yaptıran kişilerin Covid-19’a yakalanması halinde ikinci dozu 180 gün (6 ay) sonra yaptırabileceği dile getirildi.

***

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentteki aşılanma oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, 65 yaş üzerindeki vatandaşların yüzde 81’inin aşılandığını, toplam 2  milyon 814 bin aşılama yapıldığını ifade etti. 1.doz 1 milyon 661 bin 10, ikinci doz ise 1 milyon 153 bin 909 aşılama yapıldı. Son 15 günde 60-64 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın yüzde 46.4’ü aşılandı. Unutulmaması gereken, toplum bağışıklığı için aşının ikinci dozu uygulanması gerektiği ve bu dozdan 14 gün sonra koruyucu olacağı bilgisidir. Dahası yapılan aşının koruyuculuğunun toplum bağışıklığı için de belirleyici olması gerçeğidir. Sinovac aşısının Faz-3 çalışması ve sonuçları ile ilgili endişeler, yaygın kullanımda olan aşının istenmeyen yan etkileri ve yeniden enfeksiyona yakalanma/ciddiyeti konularında kamuoyunu, akademiyi ve meslek örgütlerini tatmin eden bilgi (veri) paylaşımının olmaması demokratik olmayan salgın kontrolü anlayışı kaygıları daha da büyütmektedir. Kaygı ile birlikte yeniden açılmanın rehaveti, ideal koşullarda yapılsa bile aşının mutlaka diğer önlemlerle birlikte bir anlam taşıdığı bilgisinin yeterince anlaşılamaması ve toplumun açlık/hastalık/cezalandırma/ideolojik süslü algı yönetimi paralize edilmesi, biat etmeye zorlanması salgının ciddiyetini ve bedelini daha da ağırlaştırmaktadır. Demokratik direniş güçlerinin toplum ile buluşması ve toplumun sağlıkta özsavunmasını güçlendirmesi en önemli sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır.

***

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) :‘’Önceliğimiz futbolcuların aşılanması mı? Oturdukları koltuklardan sağlık emekçilerinin sorunlarını anlamalarını elbette beklemiyoruz. Emekçiler aşılanmadan, eğitimciler aşılanmadan futbolcuların ne önceliği vardır’’ dedi.

***

ABD’de aşılama kampanyasında cumartesi günü yeni bir rekor kırıldı. Buna göre, ABD’de bir günde 4.63 milyon dozdan fazla aşı yapıldu.

***

Salgında üçüncü dalgayla boğuşan Kanada, aşılama stratejisinde riskli meslek gruplarına öncelik verecek. Uzmanlar, “Artık varyantlar burada. Bu kişileri korursanız, yaşlıları da korursunuz” diyor. Kanada’nın yerel yönetimleri, kreş çalışanları, otobüs şoförleri ve et kesim sektörü çalışanları gibi virüse maruz kalma riski daha yüksek görülen meslek gruplarına öncelik verecek. Kanada’da bugüne dek ‘zaruri’ addedilen bu mesleklerde çalışan kişilerin birçoğu aşılama sıralamasında gerilerde bırakılmış, sağlık çalışanları, en yaşlı nüfus grupları ve yerli halklara öncelik verilmişti

***

Sırbıstan’da ‘Coronavirus aşısı turları’ şeklindeki tanıtımlara ilişkin açıklama yapan Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Aksoy, ‘’Sırbistan Başbakanı da bu konuda bir açıklama yaparak yabancıların Sırbistan’da aşı yaptıramayacağını belirtti’’ dedi.

***

Aşı herkesin hakkı

Koronavirüs aşısında adaletsizliği gidermek amacıyla faaliyet yürüten COVAX hedeflerine ulaşamadı. 92 ülkeye iki milyon doz gönderildi ancak bu İngiltere’de yurttaşlara enjekte edilen miktara eşit. Yüksek gelirli ülkeler şu an 4,6 milyar doza sahipken düşük ve orta gelirli ülkeler ise yalnızca 670 milyon doza erişti.

https://www.birgun.net/haber/asi-herkesin-hakki-340799

***

Sağlık Bakanlığı tarafından kapalı işyeri ve ofislerde Covid-19 için alınacak önlemler şu şekilde sıralandı:

  • Kapalı işyeri/ofis olarak; fabrika, market, atölye, plaza vb. gibi kapalı çalışma alanları ifade edilmektedir.
  • Kapalı işyeri/ofisler sık sık havalandırılmalıdır.
  • Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
  • İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu
    yapılması önerilmemektedir.
  • İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olması
    sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.
  • Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede
    olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı
    takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre
    belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir.
  • Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı
    durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik
    içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
    İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.
  • Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven
    kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla
    eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.
  • İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
  • Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
  • Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.
  • Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla
    yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el
    antiseptiği ile ovalanmalıdır.
  • İşyerinde COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe Sağlık
    Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.
  • Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir. COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder. İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 gün süreyle takip edilir.

 

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...